-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 14

Dainiaus Adomaičio sprendimo intrigą palaiko vienas nežinomasis

Lietuvos rinktinės stovykloje girdisi vis mažiau balsų. Nacionalinėje komandoje po sprendimo padėkoti ir atsisveikinti su Roku Giedraičiu liko 16 kandidatų. Dainius Adomaitis dar prieš turnyrą Prancūzijoje prasitarė, kad kitai kelionei į Rygą rezervuos vietų 14-ai krepšininkų. Trenerio sprendimas būtų gan aiškus, jeigu ne vienas nežinomasis.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva – Prancūzija | 19:30 | Kaunas | 08.15

Mariaus Grigonio čiurna drumsčia ramybę lyg koks piktas serialo herojus.

Pernai olimpinėje rinktinėje debiutavęs atakuojantis gynėjas galbūt užimtų vietą starto penkete, jei ne tas nelemtas kojos nikstelėjimas treniruotės metu pirmosiomis pasiruošimo Europos čempionatui dienomis.

M.Grigonis prieš savo pozicijos konkurentus – Martyną Gecevičių bei Artūrą Milaknį išsiskiria abipusišku žaidimu ir svarbiausia – patikimesne gynyba.

Bet jau rugpjūčio 1-ąją sužinojome apie smarkiai ištinusią M.Grigonio čiurną, dėl kurios netgi iškilo grėsmė neišvysti jo Europos pirmenybėse.

Dainius Adomaitis jau 14 dienų kartoja snaiperio traumos statusą: „Gali grįžti bet kurią dieną.“ Tačiau praėjo jau keturios draugiškos rungtynės ir 23-ejų krepšininkas dar nė sykio neišbėgo ant parketo.

Vargu ar išbėgs penktosiose antradienį su Prancūzija, kai pasiruošimas Europos pirmenybėms jau persivers į antrąją jo pusę.

Kertiniu terminu gali tapti turnyras Rygoje, į kurį lietuviai išvyks ketvirtadienį. Praėjusią savaitę D.Adomaitis kalbėjo, kad į šį turnyrą Latvijoje, kur mūsiškiai sutiks rumunus ir šeimininkus latvius, planuoja išsivežti 14 žaidėjų.

Keturioliktukas gali paaiškėti pačiu paprasčiausiu būdu. Jeigu M.Grigonis dar nesignalizuos, kad greitu metu grįš į rikiuotę, D.Adomaitis gali išbraukti iš sąrašo jį ir, ko gero, Evaldą Kairį.

Nors pastarajam treneris dar suteikė šansą palikdamas jį sąraše nepaisant čiurnos traumos, bet su Jonu Valančiūnu bei Artūru Gudaičiu vidurio puolėjo pozicijoje ir vis labiau į ją emigruojančiu D.Motiejūnu Evaldui tiesiog nelieka žaidimo laiko. Rotacijos sumetimais, daug naudingiau būtų išsivežti dar vieną 1-4 pozicijos žaidėją.

D.Adomaičio verdiktas jau artimiausiomis dienomis parodys, kokia iš tiesų yra M.Grigonio situacija.

Jeigu strategas dar bus linkęs laukti, jam teks atkabinti kažkurį kitą žaidėją. O kandidatų netrūksta.

Lietuvos rinktinės kandidatai
Mantas Kalnietis Martynas Gecevičius Mindaugas Kuzminskas Donatas Motiejūnas Jonas Valančiūnas
Lukas Lekavičius Artūras Milaknis Edgaras Ulanovas Jonas Mačiulis Artūras Gudaitis
Mindaugas Girdžiūnas Adas Juškevičius Deividas Gailius Eimantas Bendžius Evaldas Kairys
Marius Grigonis

Ketverios pirmosios draugiškos rungtynės atskleidė bent 10 žaidėjų, kurie aktyviai dalyvauja D.Adomaičio rotacijoje: Mindaugas Kuzminskas, Jonas Valančiūnas, Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis, Artūras Milaknis, Lukas Lekavičius, Martynas Gecevičius, Artūras Gudaitis ir Edgaras Ulanovas.

Į šį sąrašą reikėtų įtraukti Donatą Motiejūną, kuris gal ir rungtyniavo vid. tik po 12,3 minutės, bet neabejotinai yra rinktinės rotacijos dalis.

O tada turime 4 žaidėjus, kurių minutės labai iškrenta iš konteksto.

Pavyzdžiui, Rokas Giedraitis buvo mažiausiai – po 10 minučių – draugiškose rungtynėse žaidęs Lietuvos rinktinės narys. Lyg tyčia, jis buvo pirmas, po Martyno Sajaus, palikęs nacionalinę komandą.

„Ant ribos“ esančių krepšininkų žaidimo laikas labai panašus. Pavyzdžiui, A.Juškevičius rungtyniaudavo kiek daugiau nei po 10 minučių, D.Gailius – apie 11 min, M.Girdžiūnas – apie 11,6.

Įdomu, kad šioje kompanijoje irgi ant ribos esantis Eimantas Bendžius turi 14,5 minutės vidurkį. Tiesa, jis nesužaidė nė vienų rungtynių turnyre Prancūzijoje. Visai kaip Mindaugas Girdžiūnas ir atkabintasis Rokas Giedraitis.

„Nėra tik rungtynės – yra ir treniruotės“, – nenorėdamas sureikšminti tik aikštėje praleisto laiko, po turnyro Orleane Lietuvos žurnalistams sakė D.Adomaitis.

Aišku, mes nematome iš arti treniruotėse plušančių ant ribos esančių žaidėjų. Tačiau jeigu D.Adomaitis būtų suintriguotas kai kurių žaidėjų vaidmeniu dvyliktuke, natūralu, jei jis pabandytų juos išleisti į aikštę patikrinti, kaip šie pritampa prie branduolio.

Faktas, kad E.Bendžius ir M.Girdžiūnas nežaidė Prancūzijoje, yra labai iškalbingas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Girdžiūnas

A.Juškevičiaus likimas gali tiesiogiai priklausyti nuo M.Grigonio traumos. Jeigu M.Grigonis nebegalės prisijungti prie komandos, Adas tikrai turėtų išvažiuoti į Europos pirmenybes.

Tada, ko gero, treneris turės rinktis tarp Deivido Gailiaus ir Eimanto Bendžiaus. D.Gailius pūstelėjo šiek tiek energijos ketvirtajame rungtynių su Prancūzija kėlinyje. Eimantas Bendžius geriau pasirodė rungtynėse su Lenkija.

O čia jau – skonio reikalas. D.Gailius yra labiau patyręs, individualiai labai stiprus, bet sunkų sezoną praėjęs žaidėjas. O E.Bendžius – savo potencialo metant iš toli dar iki galo neatskleidęs ir labiau ketvirtuoju numeriu tinkantis žaisti puolėjas.

A.Milaknis nors pataikė tik 3 tritaškius iš 13, jį vežtis į čempionatą būtų labai protinga: dėl tritaškių pavojaus, aikštės išplėtimo ir gynybos dėmesio nukreipimo.

Ši savaitė turbūt atsakys į nemažai klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius