Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 03

Du veidus parodęs „Žalgiris“ LKL finale kaunasi prieš du varžovus

Per trejas LKL finalo serijos rungtynes Kauno „Žalgiris“ parodė du veidus: motyvuotą ir nemotyvuotą. Kai „Žalgiris“ buvo motyvuotas, Klaipėdos „Neptūnas“ krito ant kelių dar antrojo kėlinio pabaigoje ir nebeatsistojo. Kai žalgiriečiai tikėjosi lengvo pasivaikščiojimo pajūryje, buvo nublokšti „Neptūno“ bangos. Kuris barjeras „Žalgiriui“ didesnis – psichologinis ar „Neptūno“?
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • LKL finalo serijoje iki 4 pergalių „Žalgiris“ pirmauja 2-1.
  • Ketvirtosios rungtynės Klaipėdoje vyks penktadienį 19 val.
  • Žalgiriečių pergalė Klaipėdoje pasmerktų „Neptūną“ pražūčiai.
  • Favoritu laikomas „Žalgiris“.

Apie įpusėjusią LKL finalo seriją 24sek bendravo su krepšinio specialistu Rūteniu Paulausku.

Jis sutiko, kad tinkamai rungtynėms psichologiškai pasiruošęs „Žalgiris“ yra riešutas, kuriam perkąsti „Neptūnui“ gali išbyrėti dantys.

Tačiau R.Paulausko teigimu, Klaipėdos klubas yra pajėgus pranokti žalgiriečius ir tada, kai „Žalgiris“ uostamiesčio barjerui nusiteikia kaip Eurolygos mačui. Ypač Klaipėdoje.

24sek pokalbis su R.Paulausku – apie psichologinį finalo faktorių, „Neptūno“ žaidimėlius ir „Lietuvos ryto“ pusfinalyje darytas klaidas, kurių „Žalgiris“ stengiasi nekartoti.

– Rūteni, kokias išvadas galima daryti įpusėjus finalo serijai?

– Įspūdis dvejopas. Galiu sakyti, kad viskas vyksta beveik taip, kaip prognozavau – tikėjausi „Žalgirio“ pirmavimo ir bent vienos „Neptūno“ pergalės. Bet rungtynės buvo tokios skirtingos, kad daryti išvadas sudėtinga.

– Kodėl visi trys mačai buvo tokie skirtingi ir su aiškiu nugalėtoju?

– Manau, kad viskas susiję su namų aikšte. Rezultatai rodo, kokia ji svarbi. Ne tiek realizuoti techninius dalykus, pavyzdžiui pataikymui, bet žiūrovai labai veikia žaidėjus. „Neptūnas“ buvo toks užsivedęs po Granto piršlybų prieš rungtynes ir Klaipėdos mero himnas su saksofonu... O „Žalgiris“ atvirkščiai – toks neužsivedęs... Bet džiaugiuosi, kad žaidžiamos ne vienerios rungtynės, o visa serija.

Per trejas rungtynes mačiau kietai besiginantį „Žalgirį“. Ta kieta gynyba su grubiu fiziniu žaidimu atitinka Eurolygos formatą. O kai „Neptūnas“ su tokia susidūrė, jam pasidarė labai sunku ir neparanku. Tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Tada puolime nebegali kontroliuoti žaidimo, pasipila klaidos, praleidi lengvus taškus.

Kai nebeužtenka jėgų gintis iki galo, tai ir žaidimas taip greitai subyra.

– Iš trijų mačų susidarė įspūdis, kad kai „Žalgiris“ pasitinka „Neptūną“ tinkamai nusiteikęs psichologiškai, klaipėdiečiams mažai šansų laimėti. Ar sutiktumėte su teiginiu, kad „Žalgiriui“ didesnis priešininkas yra jis pats, o ne „Neptūnas“?

– Sutiksiu, bet tik iš dalies. „Neptūnas“ yra pavojingas varžovas „Žalgiriui“, net kai jis žaidžia gerai. „Neptūnas“ yra universali komanda. Nors išreikšti lyderiai metikai, Klaipėdoje „Neptūnas“ daug taškų suvertė per aukštaūgius.

„Neptūno“ metikai gali parodyti savo tikruosius sugebėjimus tada, kai į žaidimą įsijungia ir aukštaūgiai, taip atrišantys rankas gynėjams.

„Žalgiris“ turi labai stiprų charizmatišką žaidėją Paulių Jankūną, o kadangi „Neptūnas“ neturi tikro lengvojo krašto, žalgiriečiai dažnai naudojasi Edgaru Ulanovu.

VIDEO: Žalgiriečiai su trenksmu atkeršijo „Neptūnui“

– Pusfinalyje „Lietuvos rytas“ buvo besivejanti komanda. Dabar tokį vaidmenį atlieka „Neptūnas“. Ką „Žalgiris“ daro geriau nei „Lietuvos rytas“, kad rezultatas jų pusėje?

– Na, „Žalgiris“ tiesiog yra stipresnė komanda. „Lietuvos rytas“ ėjo paskui „Neptūną“. Vilniečius užgriuvo pralaimėjimo baimė. Matėme, daug pramestų metimų, daug klaidų. Negali net lyginti.

„Žalgiris“ rotacijoje turi labai daug žmonių. Man net keista, kad jų yra per daug. Sajus, Hanlanas šiai dienai beveik nereikalingi. Visai nereikalingi. Yra Javtokas, Lekavičius, Randle'as, Vecvagaras... „Žalgiris“ atsirinko savo aštuonis smogiamuosius žaidėjus, kurie atlaiko pagrindinę naštą.

– Ką į „Žalgirio“ žaidimą įnešė Robertas Javtokas?

Roberto Dačkaus nuotr./Rūtenis Paulauskas
Roberto Dačkaus nuotr./Rūtenis Paulauskas

– Tai yra teisingas „Žalgirio“ sprendimas jį įjungti į žaidimą. Tai yra svarbus, atjungiantis žaidėjas. Jeigu ne taškais ar net efektyviais veiksmais, vien jo būvimas aikštėje sprendžia daug dalykų gynyboje.

Robertui žaisti dar pakankamai rizikinga, bet atžaisti mažus intervalus po 5 minutes jis gali.

– „Lietuvos rytas“ telkė visas pajėgas, kaip neutralizuoti Danielį Ewingą. Kaip „Žalgiris“ ginasi prieš „Neptūno“ puolimo lyderį?

– Skirtingai nei „Lietuvos rytas“, kuris aiškiai koncentravosi ties Ewingo atkirtimu, šiandien matau, kad amerikietis per daug nesivargina išsivarydamas kamuolį. Bet kai išeina iš užtvarų, ten labai stipriai kalasi (juokiasi.). Jam neleidžia gauti kamuolio patogiose padėtyse.

Ewingo sunkūs metimai dar kartą tą patvirtino. Bet man smagu žiūrėti į trenerį, kuris nepanikuoja ir savo žaidėjus stengiasi daugiau palaikyti nei smerkti. Matome apčiuopiamą rezultatą.

– Ar „Neptūną“ serijoje jau veikia nuovargis?

– Rungtynes Kaune galima interpretuoti labai įvairiai. Sunku pasakyti, kodėl klaipėdiečiai pralaimėjo tokia persvara ir ar tai buvo nuovargio pasekmė. Turbūt tai galėsime pasakyti tik po visos serijos. Kita vertus, ne „Neptūnas“ kaltas dėl tokio pralaimėjimo, o „Žalgiris“, kuris sugebėjo primesti kietą gynybą ir pats labai užtikrintai žaidė puolime.

Tačiau jei serija vyks koja kojon, „Neptūnui“ atsiras tam tikrų problemų ir su jėgų trūkumu, ir, kas baisiausia, traumomis. O kai ima slėgti nuovargis, atsigavimo laikas tarp rungtynių pasidaro ilgesnis. Jis nespėja pilnai atsigauti. Štai kur bėda. Nuovargio suminė dalis labiausiai slegianti. Tada nieko negali pridaryti.

– Ar traumų išretintas „Neptūnas“ turi šansų nugalėti „Žalgirį“, kuris psichologiškai tinkamai nusiteikęs kovai?

Treneris laikosi etikos, o žaidėjams būdingi tam tikri apsistumdymai, apsižodžiavimai. Jie nėra blogi. Tai parodo žaidėjo kovingumą, drąsą.

– Visai nenustebčiau, jei „Neptūnas“ dar kartą laimėtų. Žaidėjai yra gyvi žmonės. Koks bebūtų geras nuteikimas, situacijos analizė, žaidėjai vis tiek kalbasi tarpusavyje ir tik labai įtaigus treneris, labai įtakinga asmenybė gali kontroliuoti ir veikti startinę būseną, kai ji visiškai neatitinka tos dienos realybės.

Antrosios rungtynės tą parodė. Viskas buvo aišku – „Žalgiriui“ tereikėjo laimėti išvykoje. Bet matėme, kas išėjo. Klaipėdoje ir Kaune pamatėme dvi skirtingas „Žalgirio“ komandas. Optimaliausias nusiteikimas rungtynėms daug ką lems. Krepšininkai patys turi motyvuoti vienas kitą. Ne aplinkiniai, sirgaliai ar žiniasklaida.

– Taigi, ko gero, motyvacija prieš rungtynes Klaipėdoje aktualesnė „Žalgiriui“, ne „Neptūnui“?

– Be jokios abejonės, „Neptūnui“ jos tikrai netrūks. Jie savo darbą jau yra padarę. Gal dar gali kažką pabaigai.

– Dainius Adomaitis vėl pabrėžia „Žalgirio“ favorito statusą, Martynas Mažeika mėtosi drąsiais pareiškimais apie „Neptūno“ iššūkį, rungtynėse vyksta apsižodžiavimai, konfliktai. Galbūt „Neptūnas“ tyčia psichologiniais žaidimėliais bando išmušti „Žalgirį“ iš vėžių?

– Jų yra. Bet jie labai skirtingi. Adomaitis bando tą daryti gudriai, subtiliai. Treneris laikosi etikos, o žaidėjams būdingi tam tikri apsistumdymai, apsižodžiavimai. Jie nėra blogi. Tai visiškai natūralu ir normalu. Tai parodo žaidėjo kovingumą, drąsą. Jie neperauga į vienas kito užgauliojimą.

Tai yra tam tikra psichologinė kova, kur vyras turi ginti ne tik save, bet ir savo šeimą. O tai yra dar vienas pavyzdys, kaip yra kovojama dėl čempionų vardų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius