-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 01 11

Į Kauną atvykęs „Žalgirio“ supertalentas iš Vokietijos žengia NBA sudrebinusio latvio pėdsakais

Isaiah Hartensteiną Vilniuje pasitikusios 15min fotografo blykstės nebestebina septyniolikmečio. 210 cm ūgio vokietis laikomas didžiausiu talentu savo šalyje. Apie jį Vokietijoje jau kuriamas dokumentinis filmas. Bet kuklaus Amerikoje gimusio vaikino dėmesys neapakino. Iš tokių Europos krepšinio turtuolių kaip Madrido „Real“ ar „Barcelona“ panosės Kauno „Žalgirio“ nugriebtas supertalentas kelią į NBA skinasi nesidairydamas į šalis.
į Lietuvą atvyko  krepšininkas Isaiah Hartensteinas
į Lietuvą atvyko krepšininkas Isaiah Hartensteinas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

I.Hartensteinas savaitę svečiuosis Kaune, kur artimiau susipažins su savo tramplinu į NBA. Prieš pat jaunimo Eurolygos turnyrą savaitgalį vokietis pasibandys „Žalgirio“ treniruotėse. 

Vokietijoje sau lygių neturėjęs vaikis pamatys, ką reiškia vyrų krepšinis. Ir Pauliaus Jankūno gudrybės po krepšiu, kurios magiškai surakina aukštesnius ir fiziškai stipresnius varžovus prie žemės.

Bet tokių pamokų vienam didžiausių 1998-ųjų kartos brangakmenių ir reikia prieš pakylant į NBA. Ten po krepšiu lauks dar ne tokie monstrai. Bet NBA skautai įsitikinę – I.Hartensteinas ten nepasimes.

Ponai ir ponios, kalbame apie vieną didžiausių Europos krepšinio talentų, o jis į NBA ketina atsispirti būtent nuo „Žalgirio“. Pagal susitarimą – nuo 2016-2017 metų sezono Kaune.

„Aš labai džiaugiuosi čia būdamas. Dabar tik noriu susipažinti su aplinka ir vietos kultūra. Gerai, kad čia būsiu bent kiek ilgiau – savaitę“, – tik nusileidęs Vilniuje 24sek sakė I.Hartensteinas.

Jau pirmadienį I.Hartensteino Kvakenbriuke laukia „Artland Dragons“ treneris. Klubo, kuriame jaunuolis šį sezoną dar norėjo apšilti prieš persikeldamas į Kauną.

Tačiau yra galimybė, kad I.Hartensteiną dar šį sezoną išvysime pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje.

Čia jis būtų geriau matomas NBA skautams, įgytų vertingų pamokų ir greičiau pasiruoštų grumtynėms su aukščiausio lygio aukštaūgiais.

Trečioje Vokietijos lygoje I.Hartensteinas per 23 minutes renka 11,8 taško, atkovoja 9,2 kamuolio ir blokuoja 2,2 metimo.

„Draft Express“ būsimam žalgiriečiui 2017-aisiais prognozuoja 9-ąjį, „NBA Draft“ – 8-ąjį šaukimą.

VIDEO: Isaiah Hartenstein - 2015 U18 European Championship

Bet iki NBA jaunuoliui dar toli. „Dar turiu daug ką įrodyti „Žalgiryje“. Nežinau, kiek užtruks šį kelionė. NBA yra mano tikslas, bet pirmiausia turiu apšilti kojas Eurolygoje“, – padangėse neskraido I.Hartensteinas. Gražios prognozės neturėtų jam apsukti galvos. I.Hartensteino tėtis – buvęs krepšininkas, o nei pats krepšininkas, nei jo tėveliai niekada nevartojo alkoholio. Isaiah vietoj naktinių linksmybių renkasi krepšinio salę.

Dėl šio karjeros žingsnio esu labai ramus. Bendravau su treneriu, kuris manimi tikėjo ir žadėjo daug minučių aikštėje.

Tiesa, jis skraido aikštėje. Ten jis daro viską – kaire ranka efektyviai veržiasi krepšio link, meta iš trijų taškų zonos, aukštai pašokęs krauna per varžovų galvas. Visai kaip į NBA žengęs latvis Kristapas Porzingis.

Galbūt todėl nestebina, kad I.Hartensteinui dabar „New York Knicks“ debiutantas yra realiausias pavyzdys šioje kelionėje į NBA.

24sek interviu su I.Hartensteinu – apie planus žengti į NBA, kitokį pasirinkimą, pokalbius su Gintaru Krapiku ir palyginimus su Dirku Nowitzkiu bei Kevinu Durantu.

– Isaiah, galbūt Bamberge penktadienį teko stebėti iš arti „Žalgirio“ ir „Brose Baskets“ rungtynes? – paklausėme I.Hartensteino.

– Ne, turėjau treniruotę. Norėjau nuvykti pažiūrėti, bet treneris liepė treniruotis.

– Kita vertus, nieko per daug nepraleidote... („Žalgiris“ pralaimėjo 63:96. – aut. past.)

– (Šypsosi.). Taip, girdėjau apie tai...

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./į Lietuvą atvyko  krepšininkas Isaiah Hartensteinas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./į Lietuvą atvyko krepšininkas Isaiah Hartensteinas

– Ar komandos draugai negriežė per dantį, kad tobulėjimui pasirinkote komandą, kurią „Brose Baskets“ nugalėjo tokiu skirtumu? O jei rimčiau, juk ir Bambergas dabar turi labai geras sąlygas jaunimui.

– Ne, nieko panašaus. Savaitgalį kaip tik žaidėme Vokietijos Visų žvaigždžių rungtynėse. Ten buvo labai smagių akimirkų.

Man taip pat artimas Kristapo Porzingio žaidimo stilius. Man jis patinka. Bandau žaisti kaip jis.

– Teko girdėti, kad Vokietijoje ne visi su džiaugsmu priėmė jūsų sprendimą tęsti karjerą svetimoje šalyje, „Žalgiryje“. Kodėl?

– Taip, buvo tokių žmonių, bet aš dėl šio karjeros žingsnio esu labai ramus. Lietuvoje gyvuoja krepšinio kultūra. „Žalgiris“ yra žinomas Europoje, jis nuolat dalyvauja „Top 16” varžybose. Be to, bendravau su treneriu, kuris manimi tikėjo ir žadėjo daug minučių aikštėje.

– Ar žinojote, kad Gintaras Krapikas atleistas?

– Taip, girdėjau.

– Jei jis buvo viena priežasčių, kodėl pasirinkote „Žalgirį“, ar jo atleidimas jums nesukėlė nerimo?

– Ne, nes ir Šarūnas Jasikevičius viską žino. Tačiau vis tiek žinau, kad dėl tų minučių turėsiu labai daug sunkiai dirbti. Bandysiu užsitarnauti tą laiką. Man taip net geriau. Nenorėčiau, kad tą žaidimo laiką gaučiau tik todėl, nes taip reikia. O Jasikevičius yra labai geras treneris, turi Eurolygos patirties, žaidė NBA...

– Kiek žinau, gebate gerai žaisti „du prieš du“, tik labiau mėgstate ne leistis krepšio link, bet atšokti ir mesti iš vidutinio nuotolio. Š.Jasikevičius Europoje garsėja kaip „du prieš du“ specialistas. Tai bus gera galimybė nušlifuoti šį žaidimo elementą?

– Taip. Bet stengsiuosi tobulinti viską. Dar yra daug kur sunkiai dirbti. Bandysiu būti geriausias ir padėti komandai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./į Lietuvą atvyko  krepšininkas Isaiah Hartensteinas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./į Lietuvą atvyko krepšininkas Isaiah Hartensteinas

– Kaip sekasi Vokietijos trečiajame divizione?

– Viskas gerai. Tiesa, maniau, kad bus šiek tiek kitaip, nes treneris prieš sezoną kalbėjo kiek kitaip, nei įvyko. Bet viskas gerai. Dabar džiaugiuosi būdamas čia. Labai laukiu vasaros, kada galėsiu prisijungti prie „Žalgirio“. Atvyksiu anksčiau, kad prie visko priprasčiau ir būčiau kuo geriau pasiruošęs naujam karjeros žingsniui.

– Kiek teko girdėti, yra nedidelė galimybė, kad jau dabar prisijungsite prie „Žalgirio“ ir liksite Kaune iki šio sezono pabaigos. Kiek tai realu?

– Būsiu labai laimingas, jei tokia galimybė bus. Bet turiu klausyti „Artland Dragons“ vadovų. Dabar atstovauju šiai komandai, todėl jos sprendimas yra svarbiausias. Bet man būtų garbė debiutuoti „Žalgiryje“ dar šį sezoną.

Kaip ir pats I.Hartensteinas, jo tėvai niekada nevartojo alkoholio.

– Kol kas neužbėkime įvykiams už akių. Kokį tikslą išsikėlėte šiai kelionei į Kauną?

– Stengsiuosi pasimėgauti ir pasimokyti. Noriu daug ko išmokti. Pirmą kartą keliauju pats. Stengsiuosi gerai pasirodyti. Turėsime gerą turnyrą ir tikiuosi su komanda patekti į finalines varžybas Berlyne.

– Gausite progą pasistumdyti su žalgiriečiais treniruotėse. Ar įsivaizduojate, koks skirtumas tarp Vokietijos trečiosios lygos ir Eurolygos krepšininkų?

– Manau, kad skirtumas bus didelis. Man tai bus labai gera patirtis grumtis su patyrusiais krepšininkais. Jie man padės tobulėti. Labai laukiu tų treniruočių.

– O kokį esate išsikėlęs ilgalaikį tikslą kalbant apie NBA? Ten norite patekti po dvejų, trejų, ketverių metų?

– Neturiu konkretaus plano. Dar turiu daug ką įrodyti „Žalgiryje“. Nežinau, kiek užtruks šį kelionė. NBA yra mano tikslas, bet pirmiausia turiu apšilti kojas Eurolygoje.

– NBA skautai jus lygina tai su Dirku Nowitzkiu, tai su Kevinu Durantu. Kas jūs esate iš tiesų?

– Manau, kad mano žaidimo stilius panašus į jų mišinį. Man taip pat artimas Kristapo Porzingio žaidimo stilius. Man jis patinka. Bandau žaisti kaip jis.

– Ką labiausiai mėgstate daryti aikštėje?

– Mėgstu žaisti prie perimetro, bet taip pat kovoti dėl kamuolių. Bandau žaisti kuo universaliau. Svarbiausia – padėti komandai.

– Su jūsų žaidimu geriau bus galima susipažinti savaitgalį Kaune, jaunimo Eurolygos turnyre. Visų akys kryps į jus. Ar atlaikote spaudimą?

– Nežiūriu į tai, kaip į spaudimą. Kaip visada, stengsiuosi elgtis normaliai. Tiesiog žaidžiu krepšinį ir apie pašalinius dalykus negalvoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius