Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 05 21

Į Lietuvos rinktinę rinksis 14–15 žaidėjų, tarp jų bus Ignas Brazdeikis

Lietuvos krepšinio rinktinė birželio viduryje pradės rengtis olimpiniam atrankos turnyrui, o netrukus treneris Darius Maskoliūnas išplatins kandidatų sąrašą. Jame pirmą kartą laukiamas Kanados lietuvis Ignas Brazdeikis.
Ignas Brazdeikis
Ignas Brazdeikis / „Scanpix“ nuotr.

Lietuvos krepšinio rinktinė turėtų laiku sulaukti bent vienos savo NBA žvaigždės, kai prasidės pratybos rengiantis olimpiniam krepšinio atrankos turnyrui.

Kai Domantas Sabonis su „Indiana Pacers“ komanda suklupo NBA įkrentamųjų varžybų antrajame mače, jam NBA sezonas baigėsi, bet tai buvo ir raminanti žinia Lietuvos krepšinio sirgaliams.

„Galime konstatuoti, kad vieną jau turime – Domantas Sabonis jau baigė pasirodymą“, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas po kelių valandų nuo D.Sabonio paskutinių minučių aikštėje su jo tėvu Arvydu Saboniu išvažiavęs į Vilnių susitikti su šalies premjere Ingrida Šimonyte aptarti olimpinio atrankos turnyro.

„Visi norime, kad jis laimėtų ir žengtų tolyn, bet dabar jau žinome, kad Domas turi asmeninį pasirengimo olimpinei atrankai planą, kurį vykdyti pradės už Atlanto.

Pagal FIBA ir mūsų reikalavimus, nuo birželio 12 dienos NBA žaidėjai gali prisidėti prie rinktinės“, – teigė M.Špokas.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Davis Bertanis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Davis Bertanis

Lietuvos krepšinio rinktinės tiksli pasirengimo stovyklos data dar nėra paskelbta, bet pratybos ir repeticijos turėtų prasidėti likus maždaug dviem savaitėms iki olimpinio atrankos turnyro, kurio startas birželio 29 dieną.

Suprasti akimirksniu

  • Olimpinį atrankos turnyrą Lietuva pradės grupės varžybose, kur žais su Venesuelos ir Pietų Korėjos komandomis.
  • Kitoje grupėje žais Slovėnija, Lenkija ir Angola.
  • Po dvi geriausias grupių komandas pateks į pusfinalį, o paskui finale paaiškės turnyro nugalėtoja, kuri iškops į Tokijo olimpines žaidynes, prasidėsiančias liepos 24 dieną.

Prieš pastarąjį pasaulio čempionatą Lietuvos krepšinio rinktinė buvo patyrusi bėdų, kai NBA klubai tempdavo iki galo ir neleisdavo žaidėjams prisidėti prie rinktinių, tad pirmoji pratybų savaitė ir pirmosios repeticijos ėjo be lyderių.

„Dabar liko klausimas dėl Jono Valančiūno – kiek toli eis „Memphis Grizzlies“, daug priklauso ir nuo šios nakties rungtynių, – sakė M.Špokas, laukdamas naktį iš penktadienio į šeštadienį vyksiančio įkrentamųjų varžybų mačo tarp „Golden State Warriors“ ir „Grizzlies“. – Jei Jonas anksčiau baigs sezoną, rengsis pagal individualų planą, kiek kitaip būtų, jei būtų patekęs į atkrintamąsias varžybas ir žaistų visą seriją.“

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Šiuo metu kai kuriose valstybėse krepšinio sezonai jau tiksi į pabaigą, bet kitose atkrintamosios varžybos tik prasideda arba dar nestartavo.

Vis dėlto, rinktinės treneris Darius Maskoliūnas jau yra sudaręs kandidatų sąrašą.

„Manau, kad 14–15 žaidėjų sąrašas turėtų būti paskelbtas artimiausiu metu“, – sakė M.Špokas.

Ar tarp kandidatų pirmą kartą bus „Orlando Magic“ klube šį NBA sezoną baigęs Kanados lietuvis Ignas Brazdeikis, kuriam tik šį pavasarį suteikta Lietuvos pilietybė?

„Mano žiniomis, – taip, – sakė LKF generalinis sekretorius. – Visi atlikome daug darbo, bet jo dar liko – Ignui reikia atsiimti lietuvišką pasą, kurį veikiausiai atsiims atvykęs į Lietuvą. O kai jį turėsime, teiksime dokumentus FIBA dėl Lietuvos pilietybės pripažinimo jam.

Esame sutarę su Kanados krepšinio federacija dėl paleidžiamojo rašto. Nė viena šalis nenori paleisti NBA žaidėjo, potencialiai galinčio padėti rinktinei, bet Ignas jau išreiškė norą 2019 metais, jis yra visiškai apsisprendęs, atsisakęs kvietimo atvažiuoti į Kanados vyrų rinktinę.

Dabar viskas priklausys, kaip greitai ir lengvai Ignas integruosis mūsų komandoje. Treniruotėse ir draugiškose rungtynėse jis tikrai jau gali žaisti. Mums tik reikės su NBA klubu suderinti dokumentą dėl paleidimo į rinktinę.“

„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Kol kas prastų ženklų, kad kuris nors žaidėjas galėtų neatvažiuoti į Lietuvos rinktinę, – nematyti.

„Manau, kad trenerio tikslas turėti geriausius žaidėjus, – pabrėžė M.Špokas. – Kalbame apie ketverias rungtynes, kurių kiekvienos bus labai svarbios. Mūsų tikslas padaryti, kad būtų sveiki, kai labiausiai to reikės. Medikai konsultuoja žaidėjus 24 valandas per parą – padarysime viską, kad jie būtų kuo geriau pasirengę.“

VIDEO: Darius Maskoliūnas – apie Igną Brazdeikį Lietuvos rinktinėje, sudėtingą varžovų paiešką ir Pau Gasolį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius