Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 13

Idėją dėl I.Brazdeikio turintis D.Adomaitis: „Žalgiriui“ reikia papildymo po krepšiu“

Darbai tekančios saulės šalyje buvusio Lietuvos rinktinės stratego Dainiaus Adomaičio žvilgsnio nuo Europos krepšinio neatitraukė.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dainius Adomaitis 15min laidoje PIKENROLO KLUBAS dalijosi įspūdžiais apie išskirtinę japonišką krepšinio specifiką, NBA lygio sąlygas darbui bei kultūrinius skirtumus, prie kurių 48-erių šakiškiui teko prisitaikyti.

Tokijo „Alvark“ vairą vasarą iš juodkalniečio Lukos Pavičevičiaus perėmęs lietuvis nuo spalio 1-osios dienos komandai sudirigavo 18-oje rungtynių ir iškovojo 13 pergalių, kurios Rytų divizione „Alvark“ laiko antroje vietoje.

Nors ritmas Japonijoje yra pasiutęs, rungtynes veja rungtynės, D.Adomaitis įdėmiai seka įvykius gimtinėje ir Eurolygoje.

„Pasiilgau europietiško krepšinio, nes žaidimas Japonijoje yra labai specifinis. Per trumpą laiką kartais turime sužaisti prieš tris visiškai skirtingą krepšinį žaidžiančias komandas. Vienas varžovas žaidžia trimis dideliais žaidėjais, kitas – su vienu aukštaūgiu, o trečias ketvirtos pozicijos krepšininką naudoja kaip įžaidėją. Čia tikrai labai daug įdomių dalykų, prie kurių reikia prisitaikyti, – 15min laidoje PIKENROLO KLUBAS sakė D.Adomaitis. – Vis dėlto europinis krepšinis man yra įaugęs į kraują, tad labai įdomu stebėti Eurolygą, pasižiūriu ir kai kurias LKL rungtynes. Gaila, kad laiko tiek daug nėra, kad pamatyčiau viską, bet toli nuo Europos krepšinio tikrai nenutolau.“

Klubo nuotr./Dainius Adomaitis
Klubo nuotr./Dainius Adomaitis

Didžiausias specialisto dėmesys – sezono starte Eurolygoje triukšmavusiam Kauno „Žalgiriui“, kurio nervus praėjusio sezono Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) ketvirtfinalyje D.Adomaičio vadovaujamas Klaipėdos „Neptūnas“ tampė penkerių rungtynių serijoje.

Jei nemažai turtingesnių Eurolygos klubų dar ieško savojo žaidimo, sudėtį po tragiško sezono performavęs Lietuvos flagmanas pergales ėmė skinti nedelsdamas.

Po pirmųjų dešimties rungtynių Kazio Maksvyčio auklėtiniai buvo iškovoję šešias pergales, fiksavę geriausią „Žalgirio“ startą stipriausiame Senojo žemyno turnyre per pastarąjį dešimtmetį.

„Pirmiausia, tai žaidėjų komplektacija. „Žalgiris“ labai gerai pataikė su pirkiniais, gerai atsirinko kandidatus. Šie žaidėjai suformavo komandos kovingumą. Praėjusių metų „Žalgiris“ toli gražu nebuvo panašus į šio sezono komandą. Tikrai žavi „Žalgirio“ kovingumas, atsidavimas aikštelėje. Faktas ir tas, kad dabar yra žaidėjų, galinčių nuspręsti rungtynių pabaigą, ko pernai nebuvo. Keenanas Evansas yra faktorius, kuris jau padėjo iškovoti pergalių, padės jų iškovoti ir ateityje. Gera „Žalgirio“ pradžia buvo netikėtumas, bet žaisti bus vis sunkiau, kadangi varžovai į „Žalgirį“ pradėjo žiūrėti kitaip. Dabar yra laikotarpis, kai pamatysime, ar sezono pabaigoje „Žalgiris“ žais Eurolygos atkrintamosiose, ko visiems labai norėtųsi. Manau, kad pas visus žaidėjus ir klubo darbuotojus būtų didžiulis emocinis užtaisas, jei Kaune vyktų finalo ketvertas, o „Žalgiris“ jame dalyvautų arba kovotų dėl tokios galimybės“, – 15min sakė D.Adomaitis.

Vizitine „Žalgirio“ kortele sezono starte tapo kovingumas, pasiaukojimas ir atsidavimas – ne kartą matėme į pirmąją eilę dėl kamuolio skrendantį Arną Butkevičių ar ant parketo krentantį Rolandą Šmitą. Bet ar nėra naivu tikėtis, jog šiuo aspektu žalgiriečiai varžovus Eurolygoje lenks viso sezono metu, kai kiekvienas mačas taps monotonija?

„Manau, kad tikrai ne, – sakė D.Adomaitis. – Visi žaidėjai turi motyvacijos įrodyti savo vertę Eurolygoje. Arnas Butkevičius žaidžia pirmą sezoną Eurolygoje, bet kai kuriose situacijose daro skirtumą, rodo brandų žaidimą. Rolandas Šmitas buvo vaidmens žaidėjas Barselonoje, dabar nori parodyti, kad gali būti didesnio vaidmens krepšininku. Keenanas Evansas buvo kai kurių žaidėjų šešėlyje Tel Avive, dabar yra lyderis. Pavardes galima vardinti ir vardinti. Dar yra žaidėjų, „Žalgiryje“ žaidžiančių ne pirmą sezoną, kaip Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius ar Tyleris Cavanaugh, kurie supranta Eurolygos ir žaidimo „Žalgiryje“ svorį ir svarbą. Aš esu pozityvus dėl „Žalgirio“. Galvoju, kad bus geras sezonas“, – dar prieš „Žalgirio“ pralaimėjimą Stambulo „Anadolu Efes“ komandai kalbėjo D.Adomaitis.

Geras sezonas gali priklausyti ir nuo to, ar „Žalgiris“ nuspręs stiprinti sudėtį. Nors pagrindinės Kauno komandos galvos prezidentas Paulius Motiejūnas ir vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis ne kartą viešai minėjo, jog papildymo ieškotų tik pasipylus esamų žaidėjų traumoms, D.Adomaitis neabejoja, jog „Žalgiris“ dairosi rinkoje pastiprinimo.

„Aš manau, kad „Žalgiris“ tikrai yra rinkoje ir dairosi žaidėjo, tik jie nenori viešai apie tai kalbėti. Jie tikriausiai turi aiškius kriterijus, kokio žaidėjo reikia, o gal netgi turi jau paruoštą biudžetą naujokui ir atrinktus kandidatus. Nepamirškime, kad NBA yra žaidėjų, kurie dar gali iš šios lygos iškristi. Nenustebčiau, jei „Žalgiris“ tyliai daro savo darbus, turi konkrečias pavardes ir laukia tinkamo momento kažką įsigyti. Situacija diktuoja, jog „Žalgiriui“ reikėtų papildymo po krepšiu“, – sakė D.Adomaitis.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Kauno „Žalgirio“ problemos ir kova prorusiškoje teritorijoje

Rezervų yra ir dabartiniame žaidėjų branduolyje – sau įprasto žaidimo iki traumos nerodė Lukas Lekavičius, Tyleris Cavanaugh išsprogo tik dvyliktajame ture su „Anadolu Efes“, bet daugiausiai tikėtasi buvo iš Igno Brazdeikio, kuris yra brangiausiai apmokamas „Žalgirio“ žaidėjas.

Lyg ateivis Lietuvos krepšinio padangėje vasarą nusileidęs 23-ejų krepšininkas puikiai debiutavo nacionalinėje rinktinėje, bet Eurolygoje susidūrė su sunkumais.

Per 22 minutes jis renka po 10,6 taško (49,4 proc. dvit., 15,6 proc. trit., 82,4 proc. baud.), 3,1 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo, 1,7 klaidos ir 6,9 naudingumo balo.

I.Brazdeikis atrodo atsimušęs į „naujoko sieną“, kuri egzistuoja ne tik NBA, bet ir Eurolygoje, kai varžovai ilgainiui atlieka vis didesnę analizę ir išryškina žaidėjų silpnybes.

„Eurolygoje yra visiškai kitokios specifikos krepšinis, negu NBA ar G lygoje. Daug dalykų Eurolygoje grindžiama nuo gynybos, o labai svarbi yra besikeičianti gynyba, kuri kitose lygose taip stipriai naudojama nėra, išskyrus atskiras komandas, mėgstančias tokią gynybos sistemą, – sakė D.Adomaitis. – Galvoju, kad užtrukusi Igno Brazdeikio adaptacija Eurolygoje yra normalus dalykas. Norėtųsi, kad ši adaptacija praeitų kuo greičiau. Puolime Ignui reikia susitaikyti su vaidmeniu, koks jam yra skirtas, ir nedaryti dalykų, kurių nereikia. Jis turi daryti tai, ką geriausiai moka. O gynyboje reikalinga didžiulė koncentracija ir situacijų supratimas. Kartais ir paprastų situacijų – kada padaryti pražangą, kada eiti ar neiti varžovui iš priekio, suprasti, kada yra „Žalgirio“ ar varžovo pranašumas. Matyti, kad mažuose dalykuose pas I.Brazdeikį dar nėra solidumo, bet tai yra mokymosi proceso dalis. Treneriai ir komandos draugai jam padeda, aiškina, norisi tikėti, kad jis greitai prisitaikys.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

2021-ųjų vasarą D.Adomaitis lankėsi NBA Vasaros lygoje ir stažavosi „Denver Nuggets“ organizacijoje. Specialistas iš arti stebėjo I.Brazdeikio žaidimą bei apie jį kalbėjo su kolegomis iš už Atlanto.

Nė vienas jų minėjo, kad Iggy pozicija Europoje turėtų būti trečioji ir ketvirtoji, kai dabar ji žaidžia atakuojančiu gynėju ar lengvuoju krašto puolėju.

Galbūt žaidimas ketvirtoje pozicijoje galėtų tapti išeitimi I.Brazdeikiui ir „Žalgiriui“?

„Nėra taip, kad aš tai sugalvojau. Kai buvau Vasaros lygoje, ne vienas treneris ir asistentas pasidalino savo tokia nuomone apie Igną. Buvau pradėjęs stebėti I.Brazdeikio žaidimą ir buvo įdomu. Diskutavome su keturiais treneriais, o trys jų pasakė, kad Igno pozicija Europoje būtų trečia ir ketvirta, kuriose jis geriausiai galėtų išnaudoti savo potencialą. Pagrindinis dalykas, kurį jie minėjo – tolimo metimo pagerinimas, kuris dar yra labai nestabilus. Tai pasakymas NBA žmonių, kurie valdo didžiulį kiekį skaičių ir duomenų, – kalbėjo D.Adomaitis. – Galvoju, kad Ignas Brazdeikis ketvirtoje pozicijoje galėtų žymiai geriau išnaudoti savo privalumus puolime. Jam antroje pozicijoje tai išnaudoti kartais sunku, o gynyba prieš antrus numerius yra labai sudėtinga. Žinoma, „Žalgirio“ naudojamoje besikeičiančioje gynyboje turėti tokio dydžio žaidėją antroje pozicijoje yra įspūdinga. Iš gynybinės pusės „Žalgiris“ ties tuo gali turėti didžiulę persvarą.“

15min laida PIKENROLO KLUBAS su Dainiumi Adomaičiu:

PIKENROLO KLUBAS: D.Adomaitis – Japonijos pavyzdys Lietuvai, žvilgsnis į „Žalgirį“ ir Šarą
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
PIKENROLO KLUBAS su Dainiumi Adomaičiu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius