Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 31

Istorinės 16-mečių rinktinės deimantas Justė Jocytė džiūgauja: „Išsipildė visos svajonės“

Dar vėlų penktadienio vakarą Makedonijos sostinėje Skopjė Lietuvos šešiolikmečių merginų rinktinė Europos čempionato finale tik paskutinėmis minutėmis nusileido pajėgioms bendraamžėms iš Rusijos, o jau šeštadienio popietę su spindinčiais sidabro medaliais ir plačiomis šypsenomis nusileido Vilniaus oro uoste.
Lietuvos merginų krepšinio rinktinės grįžimo į Vilniu akimirka
Justė Jocytė (kairėje) ir Rusnė Augustinaitė (dešinėje) / Arno Strumilos / 15min nuotr.
Temos: 1 Justė Jocytė

Ši 2003 metais gimusi karta – ypatinga. Lietuvaitės perrašė mūsų šalies krepšinio metraščius – tapo pirmąja karta, Senojo žemyno 16-mečių merginų pirmenybėse pasiekusia finalą.

12 talentingiausių Lietuvos šešiolikmečių prieš kiek daugiau nei savaitę išvyko į Makedoniją, tyliai svajodamos apie Europos čempionato medalius ir galimybę varžytis kitais metais vyksiančiame pasaulio 17-mečių krepšinio čempionate.

Galiausiai visos svajonės tapo realybe – lietuvės čempionate finišavo antros ir buvo per mažą žingsnelį iki išsvajotojo aukso.

Etapas Varžovė Rezultatas


A grupė
Prancūzija 66:61
Vokietija 51:60
Danija 76:40
Aštuntfinalis Vengrija 74:60
Ketvirtfinalis Čekija 72:69
Pusfinalis Prancūzija 54:51
Finalas Rusija 66:73

Vilniaus oro uoste merginas pasitiko ne tik šeimos nariai, draugai bei draugės su spalvotais plakatais, bet ir būrys žurnalistų, operatorių. Visa tai krepšininkėms buvo nauja patirtis, prie kurios ateityje galbūt reikės priprasti.

Pamačiusios tiek kamerų jaunuolės neslėpė susijaudinimo – štai vienai krepšininkei iš rankų išslydo lagaminas, kitos tyliai kikeno ir nesuprato, kas gi čia dedasi.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuvos merginų krepšinio rinktinės grįžimo į Vilniu akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuvos merginų krepšinio rinktinės grįžimo į Vilniu akimirka

Tačiau kartu su trenerių štabu paskutinė pro vartus žengė jau apdainuota rinktinės lyderė Justė Veronika Jocytė (nuotraukoje viduryje), kuriai šiuo metu yra vos 13 metų.

Lietuvos krepšinio sensacija tapusi mergaitė tarp vyresnių varžovių jautėsi lyg žuvis vandenyje – tapo rezultatyviausia pirmenybių krepšininke (vid. po 19,6 taško), pagal naudingumo balus nusileido tik turnyro MVP tapusiai rusei Anastasijai Kosu (vid. 20,4) bei pateko į simbolinį geriausių žaidėjų penketuką.

Bet kaip ir krepšinio aikštelėje, taip ir duodama interviu Justė atrodė rami, brandi mergaitė, o paklausta apie tokį dominavimą tarp trimis metais vyresnių varžovių, pirmiausiai išskyrė komandinį darbą.

FIBA nuotr./Justė Jocytė
FIBA nuotr./Justė Jocytė

„Tiesiog gerai sužaidėme rungtynes. Tai tikrai ne vien mano nuopelnas, komanda man labai padėjo. Be draugių tikrai nebūčiau taip sužaidusi.

Tik giliai širdyje svajojome apie medalį ar patekimą į pasaulio čempionatą, bet galiausiai visos svajonės išsipildė“, – nedaugžodžiavo Palangoje gimusi krepšininkė.

Makedonijoje savo atžalos pasirodymą stebėjo ir Justės tėveliai, subūrę didelę ir triukšmingą palaikymo komandą. Kita dalis aistruolių lietuvaites palaikė stebėdami susitikimą prie kompiuterių ekranų.

J.Jocytė visa tai jautė, tačiau jeigu dažna jauna krepšininkė prie tokio didelio ažiotažo jaustų įtampą, 13-metei tai buvo didelė motyvacija.

„Stengiausi nekreipti dėmesio į visa tai, kas dėjosi aplinkui. Prieš kiekvienas rungtynes stengiuosi maksimaliai susikaupti ir pasirodyti tik kaip galima geriau. Didelis aistruolių palaikymas tapo tik papildoma motyvacija.

Mes tapome viena šeima. Bus labai sunku išsiskirti“, – visą kartu su bendražygėmis nueitą kelią apibūdino Jocytė.

Dar prieš finalinį susitikimą bendraudama su 24sek LKF moterų krepšinio projektų vadovė Lina Brazdeikytė išskyrė ne tik kartą per 10 metų pasitaikančią talentę, bet ir darbštų trenerių štabą.

FIBA nuotr./Vilius Stanišauskas
FIBA nuotr./Vilius Stanišauskas

16-mečių rinktinės vairas buvo patikėtas Viliui Stanišauskui. Treneriui, kaip ir jo auklėtinėms, tai buvo debiutas tokio rango varžybose.

„Emocijos tikrai geros, sukūrėme istoriją bei tuo labai džiaugiamės. Tikėjomės laimėti finale, tačiau gaila, kad nepavyko – kažkas nesusitvarkė su jauduliu, kažkam pritrūko jėgų.

Jau nuo pat stovyklos pradžios savo komandai sakiau, kad reikia tikėti savimi, reikia tikėti tuo, ką mes darome. Šimtas balų joms. Su tokia komanda labai malonu dirbti. Reikia laiko, kad suvokčiau, ką iš tikrųjų mes padarėme“, – atviravo 31-erių strategas.

Kalbėdamas apie pagrindines tokio įspūdingo žygio priežastis, treneris akcentavo ne tik sėkmingą čempionato pradžią, bet ir pasiruošimo etapą, kuris įvyko labai sklandžiai.

„Tos pirmos rungtynės prieš prancūzes davė tikrai neblogą impulsą. Tas jų noras, energija – visa tai pamačiau dar per draugiškas rungtynes. Buvo situacijų, kai atsilikinėdavome ir 20 taškų, tačiau aš visuomet savo krepšininkėmis tikėdavau.“

Paklaustas apie rinktinės lyderę – Justę Jocytę, V.Stanišauskas 13-metei negailėjo pagyrų, tačiau kaip ir pastaroji krepšininkė, pirmiausia išskyrė visos komandos darbą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuvos merginų krepšinio rinktinės grįžimo į Vilniu akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Lietuvos merginų krepšinio rinktinės grįžimo į Vilniu akimirka

„Visi kalba apie Justę, bet visi ir mato, kaip puikiai jinai žaidžia. Nenoriu nieko išskirti. Pas mus ginasi penkios žaidėjos, puola penkios žaidėjos, tiesiog Justei sudarome palankias situacijas pulti. Džiaugiuosi visa komanda“, – šypsojosi Klaipėdos „Fortūnos“ moterų komandos vyriausiasis treneris.

Lietuvos jaunimo rinktinių vasara iki paskutinių pirmenybių Makedonijoje atrodė niūri – jokiai kitai jaunimo komandai Europos ar pasaulio čempionatuose nepavyko iškovoti medalių.

Tačiau tikėkimės, kad šis Lietuvos šešiolikmečių merginų blykstelėjimas taps motyvacija kiekvienam jaunajam sportininkui, o merdinčiam moterų krepšiniui tai bus tarsi antrasis kvėpavimas.

Krepšininkė Mokykla Ūgis Pozicija Amžius
Justė Jocytė V.Knašiaus krepšinio mokykla 184 P 13
Neda Pliatkutė Krepšinio mokykla „Žalgiris“ 170 G 15
Dominyka Gerkytė V.Knašiaus krepšinio mokykla 173 G 16
Gabrielė Sederevičiūtė Marijampolės žaidimų sporto mokykla 182 C 15
Gerda Raulušaitytė Alytaus sporto ir rekreacijos centras 185 C 14
Rusnė Bugaitė V.Knašiaus krepšinio mokykla 179 P 16
Urtė Čižauskaitė Krepšinio mokykla „Žalgiris“ 186 C 16
Rusnė Augustinaitė Krepšinio akademija „Saulė“ 181 P 15
Ugnė Sirtautaitė Krepšinio mokykla „Žalgiris“ 185 P 14
Audronė Zdanevičiūtė „BC Kibirkštis-VKM“ 168 G 16
Viltė Andrunavičiūtė Panevėžio kūno kultūros ir sporto centras 177 P 16
Ema Januškevičiūtė Panevėžio kūno kultūros ir sporto centras 191 C 16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius