-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 09

Jaunieji talentai: rezultatyvūs gynėjai ir į „Žalgirį“ besibeldžiantis Eurolygos čempiono sūnus

15min pristato trečiąją ir paskutiniąją perspektyviausių Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) žaidėjų dalį. Sezonui priartėjus prie pabaigos, daugelis iš šių žaidėjų gali palikti dabartinius klubus ir persikelti į aukštesnį lygį. Tą sėkmingai darė dabartiniai LKL žaidėjai ir to tikimasi būtent iš šių jaunuolių.
NKL talentai - Gytis Masiulis
NKL talentai – Gytis Masiulis / D.Lukštos nuotr.

Tadas Pažėra, 19 metų, 191 cm, gynėjas, Joniškio „Delikatesas“

Vienas talentingiausių Lietuvos įžaidėjų sukaupė daug įvairios patirties per vieną sezoną. 2016–2017 metų sezono pradžioje T.Pažėra žaidė dviejose komandose – Lietuvos krepšinio lygoje atstovavo „Šiauliams“, o Regioninėje krepšinio lygoje vilkėjo Kuršėnų „Grafų baldai-KA Saulė“ ekipos marškinėlius.

Sausio viduryje buvo nuspręsta, kad gynėjui bus naudingiau nekintanti aplinka ir atstovavimas vienam klubui. 19-metis buvo išsiųstas į NKL ir papildė Joniškio „Delikateso“ klubo gretas.

Sprendimas pasiteisino ir T.Pažėra greitai tapo ekipos lyderiu. NKL varžybose įžaidėjas rinko po 15,2 taško, atkovojo po 3,1 kamuolio ir atliko po 3,1 rezultatyvaus perdavimo, o aštuntfinalio serijoje su „Vyčio“ ekipa buvo dar smarkesnis: 22 taškai, 4,7 rezultatyvaus perdavimo, iš dviejų taškų zonos metant net 61% tikslumu.

T.Pažėra apibūdino žaidimo trijose lygose ypatumus: „Sezonas buvo tikrai permainingas. Visų pirma, kai persikėliau iš moksleivių į vyrų krepšinį, supratau, kokį svarbų vaidmenį sporte užima ne tik fizinės galimybės, bet ir psichologija.

Supratau, kaip svarbu yra detalių išpildymas, kiek daug reikia mokytis ir dirbti, kad tapčiau geresniu. Žaisdamas RKL, susidūriau su fiziškai stipresniais varžovais, reikėjo kaip nors prisitaikyti, o tai tuomet nelabai pavyko. LKL daug žaidimo laiko negavau, tačiau pamačiau aukštesnio lygio virtuvę, įgavau patirties per treniruotes, kur turėjau unikalią galimybę padirbėti su LKL treneriais ir buvusiais krepšininkais, dominavusiais LKL. Esu labai dėkingas jiems už perduotą patirtį ir žinias. Reikšmingas lūžis mano žaidime įvyko perėjus į NKL. Treneris pasitikėjo manimi, suteikė šansą.“

S.Čirbos nuotr./NKL talentai – Tada Pažėra (ginasi)
S.Čirbos nuotr./NKL talentai – Tada Pažėra (ginasi)

Įžaidėjas pripažino, kad, papildydamas „Delikateso“ gretas, nežinojo, ar pritaps prie ekipos: „Perėjus į NKL, dar nežinojau, kaip pritapsiu šiame lygyje. Bet treneris pamatė, kad galiu žaisti, pasitikėjo manimi, padarė didelį darbą, kad pritapčiau per trumpą laiką.“ T.Pažėra taip pat pripažino, jog buvo sulaukęs pasiūlymų iš užsienio, tačiau nusprendė pabaigti mokslus gimtinėje ir niekur nevykti.

„Kiekvienas šiaulietis norėtų atstovauti „Šiaulių“ klubui ir tikiuosi, kad ateityje turėsiu tokią galimybę, tačiau kitą sezoną verčiau likčiau gerinti savąjį žaidimą NKL. Žinau savo silpnąsias puses, kurias reikia tobulinti, o po to spręsiu, ar esu pasiruošęs ir aukštesniam lygiui. Noriu išmokti būti lyderiu, o svarbiausia, ne tik sunkiai dirbti per treniruotes, bet ir turėti galimybę išbandyti tai, ką patobulinsiu, ir per rungtynes“, – atsakė, paklaustas, ar norėtų kitą sezoną vėl save išbandyti stipriausioje šalies lygoje.

T.Pažėra taip pat įvardijo savo silpnąsias ir stipriąsias žaidimo puses: „Tobulinti reikia viską, aišku, yra dalykų, kuriuos reikia tobulinti daugiau nei kitus. Labai norėčiau pagerinti kamuolio valdymo techniką, metimą bei sustiprėti fiziškai. Tačiau, manau, kad esu veržlus, stengiuosi žaisti agresyviai, taip pat esu gana plastiškas, bet, kaip jau minėjau, – reikia tobulinti viską.“

Krepšininko idealas: „Neturiu idealo, į kurį lygiuočiausi, tačiau iš Lietuvoje žaidžiančių krepšininkų man patinka stebėti Luko Lekavičiaus, Danielio Ewingo ir Leo Westermanno žaidimą.“

Svajonių komanda: „Neturiu užsibrėžtos komandos ar lygos, kurioje norėsiu žaisti, tiesiog noriu pasiekti kuo aukštesnį lygį, maksimaliai tobulėti, o vėliau pamatysime, kaip viskas susiklostys. Aišku, kiekvieno krepšininko svajonė yra žaisti stipriausio pasaulio krepšinio lygoje, tai yra NBA.“

Tomas Galeckas, 22 metai, 182 cm, Raseinių „Rasai“

22-ejų gynėjas yra spėjęs įgyti daug patirties. 6-ajį sezoną NKL pirmenybėse rungtyniaujantis krepšininkas tik Raseiniuose sugebėjo atskleisti savo visą potencialą. Vos kartą per karjerą rinkęs 8 taškus per rungtynes sezono metu, T.Galeckas šiais metais pasiekė 15,1 taško vidurkį. Antras pagal rezultatyvumą komandoje įžaidėjas yra pirmas pagal naudingumo balus (vid. 20,7), pirmas pagal perimtus kamuolius (1,8) ir pirmas pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,1).

D.Lukštos nuotr./NKL talentai – Tomas Galeckas
D.Lukštos nuotr./NKL talentai – Tomas Galeckas

Įspūdingai šį sezoną žaidžiantis T.Galeckas du kartus spėjo tapti naudingiausiu NKL savaitės žaidėju, taip pat pasiekė geriausią sezono rezultatą visoje lygoje – 15 rezultatyvių perdavimų per susitikimą. Tai yra trečias geriausias rezultatas per visą NKL istoriją. Įžaidėjas taip pat yra trečias pagal naudingumo balus visoje lygoje, nusileidžiantis tik žalgiriečiams Laurynui Biručiui ir Gyčiui Masiuliui. Negana to, „Rasų“ atakų organizatoriaus rezultatyvių perdavimų kiekis per rungtynes yra geriausias visoje lygoje.

„Sezoną vertinčiau tikrai neblogai, gaunu daug žaidybinio laiko, o visi statistiniai rodikliai tapo geresni. Iki dominavimo dar trūksta tikrai daug, bet iki geresnio žaidimo – stabilaus metimo ir daugiau įžūlumo aikštėje.

Smulkus sudėjimas pasunkina žaidimą, bet maži žaidėjai turi ir savųjų privalumų: greitį, staigumą, tiesiog sunku mus pagauti“, – nepasimetė atsakydamas į klausimą dėl smulkaus sudėjimo 182 cm krepšininkas, sveriantis tik 75 kilogramus. Jis atskleidė ir tai, ką norėtų patobulinti savo žaidime: „Norint kilti į aukštesnį lygį, manau, kad reikėtų patobulinti metimą iš tolimesnės distancijos, žaidimo kūrybą.“ Savo stiprybėmis jis laiko greitį, prasiveržimą ir aikštės matymą.

Krepšininko idealas: „Manau, kaip ir daugelio Lietuvos įžaidėjų idealas – Šarūnas Jasikevičius.“

Gytis Masiulis, 18 metų, 204 cm, puolėjas, Kauno „Žalgiris-2“

2015 metais bronza, o 2016 m. sidabras Europos jaunimo pirmenybėse – tokie su Lietuvos aštuoniolikmečių rinktine laimėti trofėjai guli Gyčio Masiulio lentynoje. 15,2 taško ir 10 atkovotų kamuolių rinkęs G.Masiulis Europos pirmenybėse buvo vienas iš komandos lyderių. Tačiau tuo jo pasiekimai nesibaigia.

FIBA nuotr./Gytis Masiulis
FIBA nuotr./Gytis Masiulis

Jaunasis žalgirietis NKL rinko po 16,3 taško, atkovojo po 8,1 kamuolio, blokavo po 0,9 varžovo metimo ir rinko net po 23,5 naudingumo balo. O su tokiais rezultatais buvo tris kartus išrinktas naudingiausiu savaitės žaidėju. Negana to, Masiulis užfiksavo NKL rekordą, kurio niekas nebuvo pasiekęs per lygos aštuonerių metų istoriją.

Viename mačų per 38 minutes puolėjas pelnė 42 taškus, atkovojo 15 kamuolių, išprovokavo 11 pražangų ir surinko net 55 naudingumo balus. Ankstesnis rekordas priklausė Mindaugui Reminui, kuris 2009 metais surinko 53 naudingumo balus.

Beveik patrigubinęs savo statistikos rodiklius kiekvienoje grafoje, G.Masiulis pats pabandė įvertinti savo sezoną: „Na, sezonas tikrai buvo geras.“ Jis taip pat paaiškino savo sėkmės paslaptį: „Vasarą daug dirbau su fizinio parengimo treneriais, tad sustiprėjau fiziškai, komandą paliko daug žaidėjų, o aš gavau daugiau minučių ir tiesiog pradėjau labiau pasitikėti savimi“, – konstatavo žalgirietis.

Paklaustas, ko trūksta pakilti į aukštesnį lygį, Masiulis daug nedvejojo ir atsakymą pateikė labai greitai: „Stabilumo. Pasitaiko, kad vienas rungtynes sužaidžiu labai gerai, o kitose nieko nepavyksta.“ G.Masiulis pridūrė, kad treniruojantis su pagrindine „Žalgirio“ komanda labai jaučiasi greičio ir jėgų skirtumai.

Gytis Masiulis
Gytis Masiulis

„Palyginimai su Pauliumi Jankūnu man labai daug reiškia, bet turiu pasiekti dar labai daug, kad būtų galima mane lyginti su juo, – į klausimą dėl panašumo tarp jo ir „Žalgirio“ kapitono atsakė G.Masiulis. – O labiausiai turėčiau pagerinti žaidimą vienas prieš vieną veidu į krepšį ir įgauti daugiau greičio. Na, o prie stipriųjų savybių įvardyčiau universalumą, nes galiu žaisti ir vidurio puolėjo, ir sunkiojo krašto, o kai reikia, ir lengvojo krašto pozicijose.“

Krepšininko idealas: „Kaip ir kalbėjome apie Paulių Jankūną, tai visada bandau stebėti jo žaidimą, atsižvelgti, ką jis daro, ir kartoti tai pats. Tačiau, kai žiūriu bet kokias rungtynes, visada stengiuosi analizuoti kitus krepšininkus ir laukiu, ką jie gali parodyti gražaus.“

Svajonių komanda: „Svajonių komanda būtų „Golden State Warriors“. Man patinka, kaip jie žaidžia žemu penketu ir kad visi gali pataikyti iš toli.“

Mantas Šerkšnas, 20 metų, 202 cm, puolėjas, „Mažeikiai“

2015-2016 metų sezoną pabaigęs stipriausiose Lietuvos krepšinio lygoje, Mantas Šerkšnas nebe reikalo atsidūrė šiame sąraše. 20-metis puolėjas papildė Utenos „Juventus“ ekipą, tačiau joje įsitvirtinti nesugebėjo ir per 6 susitikimus aikštėje praleisdavo net nepilną minutę. Prieš debiutą LKL, „Ežerūnui-Kariui“ atstovavęs M.Šerkšnas neužimdavo svarbiausių pozicijų komandoje. O geriausiais, antraisiais metais rinko 7,9 taško ir 2,3 atkovoto kamuolio.

Vasarą persikėlęs į Mažeikius, M.Šerkšnas pademonstravo, nors ir minimalią, bet sukauptą patirtį LKL ir tapo vienu svarbiausių komandos krepšininkų. Šerkšnas šiame sezone vidutiniškai rinko 13,3 taško, 3,1 atkovoto kamuolio, iš dviejų taškų zonos metė 56,1% tikslumu, o iš toli – 44,8%. Šerkšnas komandoje yra antras pagal rezultatyvumą, puolėjas taip pat pirmavo pagal pataikymą iš dviejų taškų zonos ir buvo daugiausiai pataikantis tritaškių krepšininkas visoje ekipoje (vid. 2,4).

M.Šerkšnas išliko kuklus ir paklaustas, kas lėmė tokį drastišką žaidimo pasikeitimą, nuopelnų sau neprisiėmė: „Nesu toks sunkiai sustabdomas, tiesiog treneris leisdavo daug žaisti, komandos draugai sukurdavo progas, o tai ir leido labiau atsiskleisti, – konstatavo snaiperis. - Viskas vyksta palaipsniui, negali iš moksleivių lygos eiti tiesiai į Eurolygą. Vieni žaidėjai prie vyrų krepšinio pritampa anksčiau, kiti – vėliau.“ Puolėjas taip pat atskleidė savo stipriąsias ir silpnąsias žaidimo puses: „Tobulinti reikia viską, bet labiausiai norėčiau sutvirtėti ir tapti mobilesniu. O prie stipriųjų pusių išskirčiau metimą.“

M.Šerkšnas norėtų ir vėl save išbandyti aukštesniame lygyje, nors, tai ir būtų rimtas iššūkis. O lygindamas LKL ir NKL, puolėjas teigė, kad labiausiai skiriasi fizinė jėga, mąstymas aikštėje ir profesionalumas.

Krepšininko idealas: „Esu girdėjęs daug palyginimų su Dirku Nowitzki, bet man labiau patinka Mindaugas Kuzminskas.“

Svajonių komanda: „Labai žaviuosi Eurolyga, todėl norėčiau atstovauti šioje lygoje žaidžiančią komandą.“

Tai buvo trečioji straipsnių ciklo apie NKL talentus dalis. Pirmojoje dalyje buvo aprašyti keturi perspektyvūs žaidėjai, antrojoje – irgi keturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius