-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 27

Jonas Valančiūnas laukia pažinties su rinktinės naujoku: „Jis mums reikalingas“

Lietuvos krepšinio rinktinės ir „Memphis Grizzlies“ krepšininkas Jonas Valančiūnas kitą vasarą tikisi išvysti ne tik komandos senbuvius, bet ir naujus veidus.
Jonas Valančiūnas (dešinėje) įsitikinęs, kad Ignas Brazdeikis Lietuvos rinktinei būtų reikalingas.
Jonas Valančiūnas (dešinėje) įsitikinęs, kad Ignas Brazdeikis Lietuvos rinktinei būtų reikalingas. / Martyno Jociaus pieš. ir Žygimanto Gedvilos nuotr.

Jonas Valančiūnas sveikina potencialų komandos naujoką.

Pastaruosius mėnesius pagal pandemijos pakeistą gyvenimo ritmą Memfyje gyvenęs ir ruoštis NBA sezono atnaujinimui pradėjęs Lietuvos rinktinės lyderis mano, kad komandai praverstų Ignas Brazdeikis – Lietuvos pilietybės prašantis Kanados lietuvis.

„Manau, kad reikalingas žaidėjas, – 15min sakė J.Valančiūnas. – Kuo daugiau galime pritraukti tokių, kurie verti būti Lietuvos rinktinėje, tuo geriau. Neturime net svarstyti.

Aišku, paskui turime patikrinti, ar jis tinka mūsų krepšiniui, ar jis gali duoti Lietuvos rinktinei. Tačiau, manau, kad mums reikalingas kiekvienas žaidėjas. Kiekvienas talentas mums gali kažką suteikti.“

Pastaruosius du Europos ir pasaulio čempionatus rezultatyviausiu Lietuvos rinktinės žaidėju buvęs J.Valančiūnas prasilenkė su I.Brazdeikiu NBA arenose.

„Esu girdėjęs ir matęs, kaip jis žaidžia. Mačiau ir rungtyniaujant koledže. Ten mačiau daugiau nei NBA lygoje, kur jis nežaidė daug“, – sakė J.Valančiūnas apie 21 metų 198 cm ūgio puolėją.

Po pirmųjų metų Mičigano universitete pernai 47-uoju šaukimu naujokų biržoje „New York Knicks“ pasirinktam I.Brazadeikiui NBA varžybose teko mažai žaidimo laiko – pasirodė tik 9 rungtynėse vidutiniškai po 6 minutes, per kurias pelnė po 1,9 taško ir atkovojo po 0,6 kamuolio.

Bet G lygoje I.Brazdeikis rungtyniavo reguliariai, ten per 24 mačus žaidęs po 34 min., rinkęs po 21 tašką, atkovojęs po 7,2 kamuolio ir atlikęs po 3,1 rezultatyvaus perdavimo. Jo dvitaškių ir tritaškių taiklumas rezervinėje NBA lygoje siekė 50 proc.

Šiuo metu I.Brazdeikis dar turi atsiųsti trūkstamus dokumentus į Prezidentūrą, o tada jo prašymą suteikti Lietuvos pilietybę išimties tvarka svarstys komisija, po kurios rekomendacijos galutinį žodį tars Gitanas Nausėda.

„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Gali būti, kad I.Brazdeikis turės galimybę pasimatuoti Lietuvos rinktinės marškinėlius kitą vasarą, jei ruoštis olimpiniam atrankos turnyrui jį pakvies Darius Maskoliūnas.

Kauno „Žalgirio“ klube dirbantis krepšinio specialistas šiuo metu neturi raštiško susitarimo su Lietuvos krepšinio federacija, nes po debiuto 2021 metų Europos čempionato atrankos rungtynėse turėjo sekti olimpinės atrankos Kaune varžybos, kurios turėjo būti tarsi įvertinimo tašku D.Maskoliūnui.

Tačiau nusikėlus atrankos turnyrui, persikėlė ir D.Maskoliūno atsakomybės – federacija yra sutarusi su treneriu tęsti darbus.

Tai patinka J.Valančiūnui, kuris su D.Maskoliūnu susipažino dar 2010 metais Vilniuje. Jie darbavosi drauge Vilniaus „Ryte“, Lietuvos rinktinėje 2013-2016 m., kai D.Maskoliūnas asistavo Jonui Kazlauskui, bet po pastarųjų trenerio rinkimų keliai dar nesusivedė.

„Labai gera nuomonė apie jį, – sakė J.Valančiūnas apie D.Maskoliūną. – Pažįstu nuo „Ryto“ laikų, kai dar pats žaidžiau, o jis ten dirbo iš pradžių kaip asistentas, paskui – pagrindinis treneris.

Tikrai palaikome neprastus santykius, man patinka, kaip jis dirba. Jis geras specialistas ir geras psichologas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

2011 metais Lietuvos vyrų rinktinėje debiutavęs J.Valančiūnas nepraleido nė vieno svarbaus turnyro su nacionaline komanda.

Aštuonias vasaras nacionalinėje komandoje žaidęs 28 metų vidurio puolėjas ir šiemet rengėsi kautis dėl olimpinio bilieto, kol pandemija apvertė planus.

„Sunku tai kontroliuoti. Tai – sveikatos problemos, su kuriomis negali juokauti. Visiems būtų buvę geriau, jei viskas klostytųsi ta pačia linkme kaip visada. Bet sprendimai buvo priimti siekiant apsaugoti atletus, darbuotojus, sirgalius. Teks palaukti. Priimti svarbūs ir reikalingi sprendimai. Nebuvo kito pasirinkimo“, – kalbėjo J.Valančiūnas.

Dar sunku nuspėti, kiek gali pasikeisti Lietuvos rinktinės sudėtis lyginant su 2019 metų pasaulio čempionatu, kai lietuviai finišavo antrajame etape.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas ir Paulius Jankūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas ir Paulius Jankūnas

Akivaizdu, kad žaidėjai netaps jaunesni, bet kol kas nė vienas iš vyriausių – 36 metų Paulius Jankūnas, 35 metų Jonas Mačiulis, 34 metų Mantas Kalnietis ir Renaldas Seibutis nėra užbraukę brūkšnio.

Po traumos pasveikęs Artūras Gudaitis, į rinktinę sugrįžęs Donatas Motiejūnas, o galbūt ir įžaidėjas Rokas Jokubaitis, turėtų belstis į Lietuvos rinktinę, kurios svarbiausia jėga turėtų likti vaikinai iš NBA.

„Gaila, kad šią vasarą rinktinės reikalai baigėsi, lauksime kitos vasaros. Manau, kad bendromis jėgomis visi galėsime siekti naujų tikslų, – sakė J.Valančiūnas. – Bus ir teigiamų, ir neigiamų aspektų. Gal kas ūgtels. Bet vis kaip sakiau: pasirinkimo nebuvo. Jau tuoj turėtų prasidėti atranka Kaune, o net nacionaliniai čempionatai neatsinaujinę. Manau, kad olimpinės žaidynės neturėtų vykti be žiūrovų, tad nukelti – geras sprendimas. Žiūrėsime, kaip bus, bet tikiuosi, kad turėsime visus žaidėjus, kuriuos būtume turėję šią vasarą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius