-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 26 /19:40

Lietuvos pilietybės paprašiusio NBA žaidėjo noras stringa įstatymų labirinte

Lietuvoje gimęs, Kanadoje užaugęs Ignas Brazdeikis prieš pusmetį pateikė prašymą dėl Lietuvos pilietybės išimties tvarka, bet atsakymo nėra sulaukęs.
Gitanas Nausėda turėtų priimti sprendimą dėl Igno Brazdeikio (kairėje).
Gitanas Nausėda turėtų priimti sprendimą dėl Igno Brazdeikio (kairėje). / E.Ovčarenko ir Scanpix nuotr.

I.Brazdeikio prašymas guli Lietuvos prezidentūroje.

Nors dokumentus dėl Lietuvos pilietybės Kanadoje augęs krepšininkas per mūsų šalies krepšinio federaciją pristatė dar gruodį, – poslinkių per penkis mėnesius nedaug.

Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos patarėjo Antano Bubnelio teigimu, I.Brazdeikis buvo paprašytas dar žiemą patikslinti kai kuriuos dokumentus, bet krepšininkas jų nepateikė.

„Dalis Brazdeikio pateiktų dokumentų neatitinka atitinkamuose teisės aktuose jiems keliamų reikalavimų, todėl jo buvo paprašyta juos patikslinti. Kai tik dokumentai bus patikslinti, krepšininko prašymas bus vertinamas“, – sakė A.Bubnelis

Martynas Jocius (@mr.jocius)/Ignas Brazdeikis nori atstovauti Lietuvos rinktinei
Martynas Jocius (@mr.jocius)/Ignas Brazdeikis nori atstovauti Lietuvos rinktinei

„New York Knicks“ krepšininkui talkinantys Lietuvos krepšinio federacijos vadovai patikslino, kad I.Brazdeikis dar turi pristatyti pažymą, įrodančią, kad jis nėra teistas. Bet dėl pandemijos kitoje Atlanto pusėje teisinės procedūros sulėtėjusios.

Lietuvos Pilietybės prašymo išimties tvarka procedūra yra tokia: pristatomi visi nurodomi dokumentai, tada juos svarsto Pilietybės komisija, kuri suformuluoja rekomendaciją šalies prezidentui. Tada šalies vadovas priima sprendimą.

G.Nausėda yra užsiminęs apie palankų požiūrį I.Brazdeikio klausimu ir viešai, ir M.Špokui.

Bet Konstitucijoje įrašyta sąlyga reikalauja iš asmens, prašančio Lietuvos pilietybės išimties tvarka, išskirtinių nuopelnų.

„Tie nuopelnai – meniškas požiūris į reikalą. Mes nusiuntėme visą informaciją, kokią galėjome, buvo planuojamas jo dalyvavimas per valstybines šventes, bet viską sujaukė pandemija“, – sakė M.Špokas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Mindaugas Špokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis ir Mindaugas Špokas

Lietuvos krepšinio federacija pabrėžė, kad I.Brazdeikis yra tapęs „Big Ten“ konferencijos geriausiu naujoku krepšininku 2019 metais, o būdamas 20-ies pateko į NBA – taip anksti į elitinę pasaulio krepšinio lygą pateko tik keli lietuviai: Jonas Valančiūnas, Linas Kleiza, Domantas Sabonis, dar Martynas Andriuškevičius.

Buvo planuota, kad I.Brazdeikis sudalyvaus ir lietuvių bendruomenės renginyje Niujorke kovo 11 dieną, bet tądien prasidėjusi pandemija sujaukė reikalus.

Per Lietuvos sporto istoriją lietuviško paso dalybose yra pasitaikę labai įvairių atvejų – pavyzdžiui, Dalia Grybauskaitė nesuteikė pilietybės amerikietei šokėjai ant ledo Katherine Leigh Copely, bet po antrojo svarstymo įteikė pasą kitai Deivido Stagniūno partnerei Isabelai Tobias.

Formaliai amerikiečių nuopelnai skyrėsi nežymiai, nors šokant ant ledo su I.Tobias D.Stagniūno rezultatai pasaulio ir Europos pirmenybėse tapo aukštesni.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas č
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas č

Būnant 21-erių krepšininku nėra paprasta pateikti savų „ypatingų nuopelnų“ Lietuvai.

I.Brazdeikis gimė lietuvių šeimoje, kuri jam būnant trejų išvyko į kitą Atlanto pusę ir įsikūrė Kanadoje.

I.Brazdeikis yra atstovavęs Kanados jaunimo rinktinei, sulaukęs pilnametystės gavo Kanados pilietybę, automatiškai prarasdamas Lietuvos pagal dabartinius mūsų šalies įstatymus.

Tačiau pernai 198 cm ūgio puolėjas, su akcentu kalbantis lietuviškai, kelis kartus patvirtino apie apsisprendimą atstovauti savo tėvų šaliai.

Jo apsisprendimas sutapo su svarbiais įvykiais karjeroje.

Baigęs studijas Mičigano universitete pernai jis debiutavo „New York Knicks“ klube.

„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

NBA pirmenybėse jam teko mažai žaidimo laiko – pasirodė tik 9 rungtynėse vidutiniškai po 6 minutes, per kurias pelnė po 1,9 taško ir atkovojo po 0,6 kamuolio.

Bet G lygoje I.Brazdeikis stažavosi nuosekliai, ten per 24 mačus žaidęs po 34 min., rinkęs po 21 tašką, atkovojęs po 7,2 kamuolio ir atlikęs po 3,1 rezultatyvaus perdavimo. Jo dvitaškių ir tritaškių taiklumas rezervinėje NBA lygoje siekė 50 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius