Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 05

Kantrybę akcentavęs „Neptūno“ vadovas – apie sunkmetį, viziją ir lietuvišką komandą

Klaipėdos „Neptūnas“ pretenduoja tapti pirmąja LKL komanda per pastaruosius trejus metus, kuri savo sudėtyje neturės nė vieno krepšininko iš užsienio. Aiškų komandos perstatymo planą susidėlioję ir jauną ekipą subūrę uostamiesčio klubo vadovai apsišarvavo kantrybe, jos linkėdami ir miestui bei mėlynai baltiems sirgaliams.
Matas Jogėla ir Simas Galdikas
Matas Jogėla ir Simas Galdikas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vienintelė sąlyga, nuo kurios priklauso sėkmė, yra kantrybė.“

Šiuo Levo Tolstojaus posakiu pastaruoju metu gyvena sunkmetį išgyvenantis Klaipėdos „Neptūnas“.

Stiprų pandemijos atneštą finansinį smūgį sugėręs uostamiesčio klubas nusprendė eiti biudžetiniu keliu – surinko lietuvišką, jauną ir ambicingą komandą, kurios tikslas yra kantriai augti kartu, o laikui bėgant ir nusiėmus nuo pečių skolų naštą – smogti varžovams.

Dabar mėlynai balti deda žingsnį atgal, kad po dviejų sezonų galėtų šauti aukštyn. Ar toks planas išdegs, parodys tik laikas.

Bet be kantrybės sėkmingo šio projekto rezultato tikėtis neverta.

„Finansinis minusas susidarė didelis. Arba galėjome bristi į gilų minusą ir toliau apsimesti, jog viskas yra gerai, arba rinktis kitą kelią – suburti jauną komandą, nubrėžti bent dvejų metų viziją, „apšaudyti“ žaidėjus. Negalime jaunų žaidėjų pasirašyti vos vieniems metams. Tai būtų nelogiška. Turime planą, strategiją ir viziją. Mes pasirinkome eiti šiuo keliu“, – 15min sakė „Neptūno“ sporto direktorius Dainius Vaitelis.

Jaunimo kariaunos generolu bus 38-erių specialistas Tomas Gaidamavičius, su „Neptūnu“ susisiejęs iki 2023 metų.

Tai puikiai D.Vaiteliui žinomas treneris, kartu dublerių ekipoje šis duetas darbavosi nuo 2017 metų, kol galiausiai pirmasis sporto vadovo kėdėje pakeitė Donatą Zavacką, o antrasis atėjo į pirmąją miesto komandą kartu su kroato Juricos Žužos paaukštinimu.

T.Gaidamavičius – reiklus ir nuožmus strategas, vertinamas dėl požiūrio į darbą bei jaunimo ugdymo. Iš Šiaulių kilęs specialistas dar prieš metus buvo paskirtas Lietuvos jaunių (U18) rinktinės treneriu.

„Tai pats geriausias variantas dirbti su jaunimu, – neabejojo D.Vaitelis. – Seniau retai turėdavome dubleriuose žaidėją, kuris būtų kviečiamas į kokią jaunimo rinktinę, kol pas mus neatėjo Tomas. Praeitą vasarą jau šeši žaidėjai tapo kandidatais, o penki pateko į galutinius dvyliktukus.

Tikrai geras darbas su jaunimu, išsireikalavimas detalių. Mūsų planas ilgalaikis, o Tomas turi visišką klubo pasitikėjimą. Dirbsime daug, esame jauni, tad turėsime lieti prakaitą dvigubai ar trigubai daugiau už kitus, kad pasiektume kokį nors rezultatą. Tuo pasirūpins naujasis fizinio rengimo treneris Laurynas Gendvilas.“

bcneptunas.lt/Tomas Gaidamavičius
bcneptunas.lt/Tomas Gaidamavičius

Ilgalaikė vizija atsispindi sudėties komplektacijoje – ilgalaikė sutartis sudaryta ne tik su vyriausiuoju treneriu, bet ir žaidėjais.

„Neptūnas“ pretenduoja tapti vienintele lietuviška šio sezono LKL komanda. Tai lyg balta kregždė šių laikų Lietuvos klubinio krepšinio kontekste, o panašiu keliu prieš ketverius metus ėjo Prienų „CBet“ klubas.

Šiuo metu legionierių nėra ir Vilniaus „Rytas“ bei Utenos „Juventus“ komandose, o Alytaus „Dzūkija“ apskritai dar nepradėjo dėlioti sudėties gairių, tačiau galime numanyti, jog visos šios ekipos savo gretose tikrai turės bent po vieną užsienietį žaidėją.

„Jei turėtume galimybę pirkti aukšto lygio legionierius, tai situacija būtų kitokia. Dabar sau to leisti negalime, galimybės ribotos, tad tikslą išsikėlėme dirbti su jaunimu ir su lietuviais. Turime tokią komandos viziją, kuri tinka ir vyriausiajam treneriui. Norime, kad ši komanda augtų, o po sezono ar dviejų galėtume pasipildyti trūkstamomis aukšto kalibro detalėmis“, – 15min sakė „Neptūno“ sporto direktorius.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Benas Griciūnas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Benas Griciūnas

Naujokų Klaipėdoje daugiau nebus. Bet oficialią komplektacijos pabaigą skelbti dar būtų neteisinga, nes liko išspręsti paskutinius dėlionės nežinomuosius.

Pirmiausia tai ilgai lauktas Beno Griciūno perėjimas į uostamiestį oficialiai užantspauduotas bus artimiausiu metu.

„Šiaulių“ klubo sąskaitą jau pasiekė išpirka už 25-erių vidurio puolėją, o mėlynai baltiems beliko iš Saulės miesto ekipos sulaukti krepšininką paleidžiančio rašto.

„Problemų kilti neturėtų, laukiame Beno Klaipėdoje, – dėstė D.Vaitelis. – Stebėjome jį pernai, matėme, jog jo rezultatai vis gerėja. Jis turėjo puikių rungtynių prieš stiprius varžovus. Jis turi gerus duomenis, svarbiausia, kad jo žaidimas imponuoja treneriui. Džiaugiamės, jog po visų šių skandalų pavyko jį prisišaukti į Klaipėdą.“

B.Griciūnas praėjusį sezoną buvo rezultatyviausias „Šiaulių“ žaidėjas, per rungtynes rinkęs po 11,7 taško bei 4,3 atkovoto kamuolio.

Kartu su vidurio puolėju į Klaipėdą atvyko dar du „Šiauliams“ priklausę krepšininkai – po 11 taškų rinkęs bei trečiu pagal rezultatyvumą ekipoje buvęs 27-erių atakuojantis gynėjas Evaldas Šaulys, kuris artėjantį sezoną užims startinio antrojo numerio poziciją, bei taikliarankis 24-erių puolėjas Giedrius Stankevičius.

Gynėjų grandį cementuos 35-erių veteranas Martynas Mažeika, kuris išrinktas komandos kapitonu, savojo šanso lauks ir 22-ejų snaiperis Aidas Einikis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Delininkaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Delininkaitis

Neišspręstas dar liko kito komandos veterano Tomo Delininkaičio klausimas, kuris „Neptūnui“ yra per brangus.

15min žiniomis, uostamiesčio klubas su 38-erių snaiperiu siekia nutraukti sutartį, abi pusės derasi ir ieško kompromiso.

15min šaltinių duomenimis, T.Delininkaitis apie karjeros pabaigą nemąsto. Krepšininko likimo kelias, kai sutartis su „Neptūnu“ bus nutraukta, gali jį vėl sugrąžinti į užsienį, kuriame per ilgametę karjerą klaipėdietis praleido daugybę sezonų.

Gerokai per brangiu tapo ir puolėjas Deividas Gailius, su kuriuo „Neptūnas“ surado kompromisą bei oficialiai jau išsiskyrė.

Klaipėdos „Neptūno“ sudėtis
Įžaidėjai Žygimantas Janavičius, Tadas Pažėra
Atakuojantys gynėjai Martynas Mažeika, Evaldas Šaulys, Aidas Einikis, Tomas Delininkaitis*
Lengvieji krašto puolėjai Matas Jogėla, Džiugas Slavinskas
Sunkieji krašto puolėjai Klaidas Metrikis, Giedrius Stankevičius
Centrai Benas Griciūnas, Simas Galdikas, Norbertas Giga

Didelis klubo vasaros laimėjimas – uostamiestyje likęs įžaidėjas Žygimantas Janavičius, su kuriuo sudarytas naujas dvejų metų kontraktas.

31-erių atakų organizatorius, kaip ir politikoje vietos ieškantis vidurio puolėjas Simas Galdikas, sutiko susimažinti atlyginimą ir toliau atstovaus Klaipėdos komandai.

Praėjusį sezoną Ž.Janavičius vietiniame čempionate žaidė po beveik 25 minutes, pelnė po 8,4 taško, atkovojo po 2,3 ir perėmė po 1,1 kamuolio, atliko po 6,1 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo po 10,1 naudingumo balo.

„Kalbant apie žaidėjus iš praeitų metų, tai didele pergale laikau Žygio išsaugojimą. Kai sezonas taip staigiai ir nemaloniai nutrūko, nelabai tikėjau, kad mums pavyks jį išlaikyti. Bet mums pavyko susitarti. Tai protingas žaidėjas, kuris jaunoje komandoje bus aukso vertės. Jo patirtis jaunimui bus labai reikalinga“, – sakė D.Vaitelis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Matas Jogėla
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Matas Jogėla

Sirgalių akys turėtų vis dažniau krypti į perspektyvųjį šoklį Matą Jogėlą, mojusį ranka į Vilniaus ir Panevėžio kvietimus bei pasirinkusį toliau vilkėti „Neptūno“ aprangą.

Krepšininkui praėjusį mėnesį sukako 22-eji, o šis sezonas ir didesnis vaidmuo komandoje, tikimasi, taps lūžio tašku karjeroje.

„Treneris mano, jog Matas šiemet gali sprogti, – mintimis dalijosi D.Vaitelis. – Dėjome dideles pastangas, jog jį išlaikytume Klaipėdoje. Jis praėjusį sezoną tik apšilo kojas, o šiemet turi visus šansus žaisti daug, tad viskas priklausys tik nuo jo. Mes iš Mato tikimės daug, tai labai perspektyvus žaidėjas.“

Klaipėdos vadovas girdi kalbas apie nustekentą sunkiojo krašto puolėjo poziciją, tačiau joje įžvelgia potencialą.

„Ketvirta pozicija yra daugiausiai kritikuojama, bet ji yra su perspektyva. Tiek Giedrius Stankevičius, tiek Klaidas Metrikis yra talentingi krepšininkai, kurie gali iššauti. Nėra taip, kad šią poziciją visiškai atidengėme. Dar turime Norbertą Gigą ir Džiugą Slavinską, kurie gali stumtis į sunkiojo krašto puolėjo vaidmenį. Ši pozicija yra su perspektyva į priekį“, – situacijos nedramatizavo D.Vaitelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronzinė KMT dvikova: „Neptūnas“ – „Lietkabelis“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronzinė KMT dvikova: „Neptūnas“ – „Lietkabelis“

„Neptūnas“ į fizinio pasiruošimo treniruotes lauke rinksis rugpjūčio 12 dieną, o darbus į salę perkels rugpjūčio 15-ąją, kur vyks tiek tolimesnis fizinis pasirengimas, tiek treniruotės su kamuoliu.

Dar po savaitės klaipėdiečiai pradės draugiškų rungtynių maratoną, tačiau ramybės dėl kontrolinių dvikovų ciklo tikrai nėra.

Jau aišku, jog pandemija užkirs kelią kasmetiniam draugiškam Vlado Garasto turnyrui Klaipėdoje.

„Norisi turėti gerą pasiruošimą, bet sunku kažką planuoti, nes daug užsienio komandų gali tiesiog neatvykti. Pasiruošimas gali komplikuotis, dėl to yra tokio neramumo. Situacija tokia, jog dėl to privalome turėti planus B, C ir D“, – teigė „Neptūno“ vadovas.

Keletą scenarijų klaipėdiečiai turi susidėlioti ir dėl artėjančio sezono – su žiūrovais jis vyks ar be jų. Labai tikėtina, jog kažkurią sezono dalį LKL komandos tikrai teks žaisti prie tuščių tribūnų.

Nors tai būtų iššūkis sunkiausiai gyvenantiems šalies klubams, tačiau per LKL posėdį lygos galvos aptarė keletą galimų scenarijų, kaip finansiškai išsisukti iš šios susidariusios situacijos.

„Išgyventi būtų sunku, – apie žaidimą visą sezoną be žiūrovų sakė D.Vaitelis. – Visiems kyla klausimas: kas mūsų laukia? Žinoma, visiems klubams bus sunku. Esame numatę, jog galime nesurinkti iš žiūrovų tam tikros sumos pinigų.“

VIDEO: „urBONUSas“: „Žalgirio“ burbulas, „Ryto“ pinigai Eurolygos žvaigždei ir NBA intrigėlės

Pirminis „Neptūno“ tikslas – patekimas į FIBA Čempionų lygos grupių etapą.

Klaipėdiečiai kovas pradės atrankos varžybose. Pirmajame etape uostamiesčio komandos laukia turnyro debiutantai Londono „Lions“ krepšininkai, praėjusiame anksčiau laiko pasibaigusiame Britanijos čempionate žygiavę antroje turnyro vietoje.

Pirmosios rungtynės Londone bus žaidžiamos jau greitai – rugsėjo 15 dieną, o antrosios Klaipėdoje – rugsėjo 18-ąją.

„Žinome, kad šios komandos pagrindą sudaro amerikiečiai, o stilius laisvas, greitas ir fiziškas. Londono komanda mėgsta atletišką ir kontaktinį krepšinį. Sunku vertinti šansus, kai dar patys nepradėjome sportuoti. Žinoma, kad mūsų planas yra patekti į Čempionų lygos grupių etapą, nėra abejonių“, – dėstė „Neptūno“ vadovas.

Jei pavyks įveikti varžovus iš Didžiosios Britanijos, „Neptūnas“ dėl vietos Čempionų lygos pagrindiniame etape grumsis su Botevgrado „Balkan“ klubu iš Bulgarijos ir Minsko „Tsmoki“ iš Baltarusijos poros nugalėtoju.

„Sezono tikslai? Kiekvienas sportininkas sau turi brėžti aukščiausius tikslus. Mes galime kalbėti apie ketvertus, bet patys žaidėjai turi to siekti ir norėti. Netikiu, kad kažką iš mūsų tenkintų šešta vieta, visi stengsis laimėti. O kaip bus, ar nepritrūks mums patirties ir meistriškumo, matysime. Pradžia gali būti sunki, svarbiausia bus kantrybė. Daug kas priklausys nuo to, ar pateksime į ČL grupių etapą. Jei pakliūsime į pagrindinį turnyrą, bus puiku, nes ten žaidžia galingos komandos. Tai būtų neįkainojama patirtis mums“, – teigė D.Vaitelis.

Kantrybę jis šiame pokalbyje akcentavo ne vieną kartą.

„Ko norėtųsi paprašyti iš miesto ir sirgalių, tai kantrybės ir tikėti mumis, – sakė D.Vaitelis. – Bus gaila, jei žaisime be žiūrovų, bet turime praeiti šį sunkų etapą kartu. Laukia dar daug darbo, o vaisius matysime tik ateityje. Mes nesitrauksime nuo sudaryto plano ir vizijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius