-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 02

Karaliai be sielos: Ispanijos rinktine abejoja net savi

Lietuvos krepšinio rinktinės nariai penktadienį laisvą akimirką vaikštinės legendinėmis Pamplonos gatvelėmis, kuriomis dar prieš tris savaites šeši buliai vaikė šimtus bepročių, pasileidusių į bulių bėgimo avantiūrą. Maždaug toną sveriantys gyvuliai siaurą beveik kilometro ruožą lekia į priekį ir taško į šonus visus, kas pasitaiko jų kelyje. Panašius bulius tarptautinėje krepšinio arenoje ispanai priminė visą amžinybę. Tačiau šiemet krepšinio karaliais nebetiki net savi.
Marcas Gasolis ir Pau Gasolis
Marcas Gasolis ir Pau Gasolis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Pasiruošimas PČ | Ispanija – Lietuva | 22:30 | Pamplona

Per 11 metų – nuo 2006-ųjų, iki 2017-ųjų, Ispanijos krepšininkai Europos ir pasaulio čempionatuose bei olimpinėse žaidynėse nelipo ant vieno iš trijų nugalėtojų podiumo laiptelių tik du kartus: 2010 ir 2014 metų pasaulio čempionatuose.

Ispanija visuomet buvo komanda, vertinama kaip pagrindinė favoritė laimėti Europos čempionatą ir vienintelė pretendentė mesti iššūkį NBA žvaigždėms pasaulio pirmenybėse ar olimpiadoje.

Bet Europos krepšinio karaliai gali užleisti savo sostą.

Ispanijos rinktinei trūks žmogaus su karūna, buvusios Ispanijos krepšinio karalystės sielos – 39-erių Pau Gasolis dėl traumos praleis pasaulio čempionatą.

Nors NBA buvo pasodintas ant suolo, Pau dar prieš dvejus metus Europos čempionate turėjo vid. 17,4 taško, 7,8 atkovoto kamuolio ir 2,6 rezultatyvaus perdavimo vidurkį. Jis dar būtų padrebinęs ir Kinijos sienas planetos pirmenybėse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pau Gasolis ir Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pau Gasolis ir Jonas Valančiūnas

Ispanai patvirtins – Pau Gasolis yra toks svarbus Ispanijos krepšiniui, koks Lietuvai buvo Arvydas Sabonis.

Būtent su Europos čempionatų rekordininku siejamos didžiausios Ispanijos krepšinio pergalės nuo 2006-ųjų: pasaulio čempionų titulas ir trys Europos čempionų karūnos, du olimpinių žaidynių sidabro ir vienas bronzos komplektas, Europos čempionatų sidabras ir bronza.

Tik su pastaraisiais pasaulio čempionatais ispanams nesisekė. Po triumfo 2006-aisiais Japonijoje, ispanai nebepateko bent į pusfinalį nei 2010-aisiais Turkijoje, nei 2014-aisiais gimtojoje Ispanijoje.

P.Gasolio statistika FIBA turnyruose
Turnyras Taškai Kam. Perd.
2017 m. Europos čempionatas 17,4 7,8 2,6
2016 m. olimpinės žaidynės (Rio) 19,5 8,9 2,2
2015 m. Europos čempionatas 25,6 8,8 2,9
2014 m. pasaulio čempionatas 20 5,9 1,4
2012 m. olimpinės žaidynės (Londonas) 19,1 7,6 2,9
2011 m. Europos čempionatas 20,1 8,3 1,7
2009 m. Europos čempionatas 18,7 8,3 1,2
2008 m. olimpinės žaidynės (Kinija) 19,6 7 1,8
2007 m. Europos čempionatas 18,8 7 2,2
2006 m. pasaulio čempionatas 21,2 9,4 1,4
2004 m. olimpinės žaidynės (Atėnai) 22,4 7,3 1,1
2003 m. Europos čempionatas 25,8 7,5 0,8
2002 m. pasaulio čempionatas 19,1 7,8 2,4
2001 m. Europos čempionatas 17,3 9,7 0,9

P.Gasolis aplankė šiųmetę rinktinę Madride. Jis vis dar palaiko puikius santykius su visa komanda ir Ispanijos krepšinio federacijos vadovais. Ispanai pasakoja, kad Pau Gasolis yra didžiausias autoritetas broliams Hernangomezams – Willy ir Juancho kamantinėja šalies krepšinio žvaigždę bet kokiais klausimais.

Tačiau Ispanijos rinktinei reikės mokytis siekti pergalių be savo karaliaus. Blogiausia, kad ispanams trūksta dar kelių bulių.

Šalia Marco Gasolio Pau netektį leistų pamiršti Nikola Mirotičius arba Serge'as Ibaka. Tačiau nei vienas, nei kitas natūralizuotas ispanas iš NBA dėl asmeninių priežasčių neprisistatė į Sergio Scariolo stovyklą.

Šių dviejų aukščiausio lygio ispanų žvaigždžių situacija buvo unikali.

Kadangi dėl FIBA taisyklių komandoje galima registruoti tik vieną natūralizuotą žaidėją, tai S.Ibaka, tai N.Mirotičius būdavo įžeistas, paliktas už borto.

Šią vasarą NBA čempionas S.Ibaka ilgai dvejojo kalbintas S.Scariolo. Ispanų strategui taip įkyrėjo dvejonės, kad šis nusprendė tiesiog uždaryti „Toronto Raptors“ aukštaūgiui duris į rinktinę.

N.Mirotičiaus pasiteisinimas irgi neaiškus. Jis patriukšmavo Ispanijoje atmesdamas NBA 45 milijonų JAV dolerių vertės kontraktą ir pasirašydamas sutartį su „Barcelona“. Galbūt pabūgo naujos sutarties atsakomybės, galbūt viso to ažiotažo Ispanijoje, bet rinktinėje nebus ir 12,3 taško NBA vidurkio žaidėjo.

Beje, N.Mirotičius nėra pats mėgstamiausias žaidėjas Ispanijos rinktinėje. 24sek kolegos Ispanijoje pasakoja, kad aukštaūgis nelabai gerai sutarė su savo bendražygiais.

VIDEO: Rinktinė 2019: ginčas dėl sudėties, D.Motiejūno atvirumas ir atsipūtę amerikiečiai

Ne visi ispanų buliai buvo tokie aikštingi. Štai 33-ejų įžaidėjas Sergio Rodriguezas paprašė poilsio, po sekinančio Eurolygos čempionų titulą atnešusio sezono Maskvoje.

Bet lyderių ir atsitraukusios senosios auksinės kartos žaidėjų netektys išretino Ispanijos rinktinę tiek, kad šios šansais abejoja net savi.

24sek kalbinti Ispanijos žurnalistai guodėsi, kad ir dabartinis komandos branduolys su Ricky Rubio, Sergio Llullu, Juancho Hernangomezu bei Marcu Gasoliu vis dar atrodo labai solidžiai.

Tačiau niekas jau nebekalba apie ispanus kaip apie planetos pirmenybių favoritus.

24sek kalbinti kolegos Ispanijoje geriau vertina Serbijos, Prancūzijos, Australijos ir net Kanados šansus Kinijoje.

Vienas kolega teigė, kad patekimas į pusfinalį Ispanijai būtų puikus, o 5–8 vietos – geras rezultatas. Ispanai regi save pralaiminčius ketvirtfinalyje ir nedaro iš to tragedijos.

Kai anksčiau visi jau prieš turnyrą kabindavo ispanams medalius, šiemet dėl jų nebėra tikri net savi.

„Ispanai vis dar liks tarp geriausių, bet Ispanija niekada nebebus tokia konkurencinga kaip anksčiau. Dabar turbūt atėjo laikas kitiems“, – teigė 24sek kalbintas ispanų krepšinio apžvalgininkas.

„Galės kautis su visais, bet su visais turės vargo“, – antrino kitas ispanas.

VIDEO: Brangus malonumas: kiek sirgaliams kainuos Lietuvos rinktinės palaikymas Kinijoje?

Kalbinti Ispanijos krepšinio specialistai sutaria, kad Ispanija nerado tinkamos pamainos senosios kartos žvaigždėms Pau Gasoliui, Juanui Carlosui Navarro, Jose Calderonui ir kitiems.

Nors ir dabar ispanų gretose netrūksta solidžių NBA žaidėjų – įžaidėjas Ricky Rubio solidžioje „Utah Jazz“ ekipoje praėjusį sezoną rinko 12,7 taško ir atliko 6,1 rezultatyvaus perdavimo, o Marcas Gasolis tapo NBA čempionu, naujai komandai labiausiai trūks lyderio.

„Po krepšiu vis dar turime Marcą, prie perimetro – Ricky su Rudy, tad atiduosime jiems raktelius ir duosime vairuoti šią mašiną“, – šmaikščiai rinktinės žaidimo braižą nupasakojo Sergio Llullas, praėjusį sezoną sunkiai atsigavęs po sunkios traumos.

„Tai buvo unikalus laikotarpis, – senosios kartos pasiekimus įvertino Marcas Gasolis. – Tai buvo puiki atsidavimo, darbštumo, pastangų ir talento kombinacija. Jie buvo ypatingi. Tiek daug didelių talentų sužydėjo vienu metu per pastaruosius 20 metų ir man labai pasisekė, kad buvau to dalimi.“

Tačiau Ispanija turės surasti naują žmogų, kurio balsas bus svarbiausias rūbinėje ir aikštėje svarbiausiais rungtynių momentais. Toks daugelį metų buvo Pau Gasolio.

„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis ir Marcas Gasolis
„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis ir Marcas Gasolis

Lyderio ieškantis Sergio Scariolo Ispanijos žiniasklaidai teigė, kad nori matyti greitesnę, lengvesnę, kietai besiginančią ir kamuoliu besidalijančią komandą.

Viešai ispanai ir žiniasklaida kalba apie medalius, bet už tų pasisakymų tarp eilučių slypi susirūpinimas.

„Pirminis tikslas pakiliai įveikti pirmą grupės barjerą, – paklaustas, ar šios rinktinės tikslas yra Tokijo olimpinės žaidynės, atsakė M.Gasolis. – Antrą etapą turime pasitikti su maksimaliu taškų skaičiumi ir didelėmis ambicijomis, nes ten jau galime sutikti sudėtingus varžovus.

Tada turėsime būti maksimaliai šviežūs ir fiziškai pasiruošę mūsų svarbiausioms rungtynėms. O tada tai mus gali nuvesti iki kito tikslo.

Žvelgdamas tik į finalinį tikslą, gali praleisti svarbias ankstesnes to tikslo fazes. Negalime užbėgti įvykiams už akių.“

Ispanus guodžia tik horizontas pasaulio čempionato medalių link.

Grupės varžybose Kinijoje ispanai sutiks Iraną, Puerto Riką ir Tunisą.

Tik antrajame etape laukia rimtesnis iššūkis. Ten greičiausiai ispanai sutiks Serbiją ir Italiją. 24sek kalbinti ispanų krepšinio apžvalgininkai į priekį iškart užleidžia serbus, o būsimą dvikovą su Italija laiko kertine dėl vietos ketvirtfinalyje.

VIDEO: Lietuvos rinktinei – sunkus kliūčių ruožas: kaip atrodo kelias pasaulio čempionato medalių link?

Šiame degančiame etape Ispanija sutiktų kažką iš silpniausiojo tinklelio: Rusiją, Argentiną, Pietų Korėją, Nigeriją, Kiniją, Lenkiją, Venesuelą arba Dramblio Kaulo Krantą.

Tad pasaulio čempionate Kinijoje ispanus greičiausiai vėl matysime tarp keturių stipriausių komandų. Bet į elito susirinkimą krepšinio karaliai iš Ispanijos jau atvyks be savo didingos karūnos.

Dar blogiau, nukarūnuotiems karaliams dar trūks ir sielos.

Prognozuojamos komandų sudėtys Pamplonoje
Lietuvos rinktinės sudėtis Ispanijos rinktinės sudėtis
Lukas Lekavičius, Žygimantas Janavičius, Marius Grigonis, Rokas Giedraitis, Adas Juškevičius, Edgaras Ulanovas, Jonas Mačiulis, Mindaugas Kuzminskas, Arnas Butkevičius, Eimantas Bendžius, Martynas Echodas, Gytis Masiulis, Martinas Gebenas Quino Colomas, Jaime Fernandezas, Pau Ribas, Ricky Rubio, Victoras Claveras, Ilimane Diopas, Willy Hernangomezas, Joanas Sastre, Pierre'as Oriola, Xavi Rabaseda, Sergio Llullas, Javieras Beiranas, Pablo Aguilaras, Juancho Hernangomezas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius