-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 12

Latvio pareiškimas: „Neįsižeiskit, lietuviai, bet mes būsime geresni už jus dar 5–8 metus“

„Aišku, už latvius!“ – paklausta, už ką sirgs likusiame Europos čempionate, linksmai atšovė iš Airijos palaikyti Lietuvos rinktinės atvykusi sirgalė. Ji rezervavo viešbutį ir lėktuvo bilietus iki pat pirmadienio, nes tikėjo Lietuvos krepšininkų sėkme. Tačiau dabar moteris, kaip ir dauguma Stambule įstrigusių Lietuvos aistruolių, laikys špygas už kitą komandą. Svarbų žingsnį planuojanti Latvija laukia Lietuvos sirgalių palaikymo.
Kristapas Porzingis
Kristapas Porzingis / FIBA nuotr.

„Būtume laimingi, jei Stambule likę Lietuvos sirgaliai mus palaikytų. Mes nesame priešai. Turėjome keletą kietų kovų aikštėje, bet linkiu Lietuvai didžiausios sėkmės. Ir tikiuosi, kad Lietuva mums palinkės to paties“, – 24sek Latvijos žurnalistų apsuptyje pasakojo Ainaras Bagatskis, kuriam Turkijoje už solidų žaidimą dėkojo maždaug 400–500 Latvijos aistruolių.

Bet Latvijos rinktinės treneris garsiai nekalba apie medalius.

Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas ir treneris daug šypsosi, bet tai dar ne tikra šypsena. Po ja slepiasi nemažas nerimas.

Nors treniruotėje latviai surengė smagų metimų iš aikštės vidurio konkursą, kurį laimėjo tinklelį įplėšęs Janis Strelniekas, džiaugtis braliukams dar anksti.

Net ir pati Latvija kantriai stebi, kaip Kristapas Porzingis dinozauriškais dėjimais niokoja Stambulo lankus. Patekimas į ketvirtfinalį kaimynų nenustebino – jie laukia sugrįžimo į Europos elitą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ainaras Bagatskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ainaras Bagatskis

Oficialaus tikslo nacionalinei komandai Latvijos krepšinio federacija neiškėlė. Bet kiek teko bendrauti su Latvijos žurnalistais, tautai ir visai komandai atspirties taškas būtų pusfinalis.

„Aš matau Latviją finale!“ – pareiškė garsus buvęs Latvijos treneris Armandas Kraulinis, būtent 2001-aisiais „atstatydinęs“ Joną Kazlauską po pergalės prieš lietuvius aštuntfinalyje.

Patys latviai šių 78-erių trenerio žodžių klausosi su šypsena. Visi supranta, kad, norėdama patekti į finalą, Latvija pusfinalyje turės nugalėti Europos čempionę Ispaniją.

Taip aukštai matyti latvių mes nesame pratę.

2015-aisiais jie į ketvirtfinalio etapą prasibrovė gan nelauktai, o kaimynų pajėgumą krepšinio aikštėje iliustruoja faktas, kad nuo 1939-ųjų jų nė sykio nebuvo tarp keturių stipriausiųjų. Bet Latvija dar neturėjo tokios talentingos, draugiškos ir profesionalios komandos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristapas Porzingis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kristapas Porzingis

Tai ne to tipo žvaigždės, kaip Kasparas Kambala ar Kristapas Valteris, kurie mėgo siausti naktiniuose klubuose ir buvo tikra rakštis treneriams.

Kristapas Porzingis, broliai Bertaniai, Janis Strelniekas, Janis Timma ir kiti susirinko į nacionalinę komandą dirbti. Ir toks požiūris atsiperka.

Tikiu šia komanda. Man rūpi krepšinio kokybė. Jei ji tokia bus, Latvija turės šansą nuveikti kažką didingo.

Grupės varžybose Stambule Latvija iškovojo 4 pergales ir nusileido tik nugalėtojai Serbijai (82:92).

Dabar jiems pergalė prieš Ispaniją neatrodo tokia utopiška, kokia buvo vos prieš porą metų. Daugybės žvaigždžių į Europos čempionatą neatsiskraidinę ispanai pažeidžiami, o latviai supranta, kad tai galbūt geriausias šansas jiems įsikabinti į gerkles.

„Man nesvarbu, ką kas šneka apie medalius, – tautiečių lūkesčiai dar neapsvaigino A.Bagatskio galvos. – Tikiu šia komanda. Man rūpi krepšinio kokybė. Jei ji tokia bus, Latvija turės šansą nuveikti kažką didingo.“

Spaudimas latviams po truputį didėja. Jeigu aštuntfinalyje kaimynai būtų nusileidę Juodkalnijai, Latvijoje ši nesėkmė būtų sutikta kaip tragedija.

Tačiau Latvija labai užtikrintai 100:68 „pervažiavo“ Juodkalniją ir dabar taikosi į kol kas pralaimėjimo Europos čempionate nepatyrusią Slovėniją – vienintelę tokią Senojo žemyno pirmenybėse be Ispanijos.

Latviai trina rankomis – susitiks dvi simpatiškos, atvirą krepšinį demonstruojančios komandos.

Ne tik daugybė Latvijos aistruolių prilips prie televizoriaus ekranų stebėti šių ketvirtfinalio rungtynių 21 val. 30 min.

Neabejojama, kad Latvijos ir Slovėnijos akistata sulauks didžiulio dėmesio už Atlanto, kadangi susitiks NBA žvaigždė K.Porzingis ir žmogus, kuriam prognozuojamas net pirmasis šaukimas kitų metų NBA naujokų biržoje, 18-metis slovėnas Luka Dončičius.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luka Dončičius ir Goranas Dragičius
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luka Dončičius ir Goranas Dragičius

Pavyzdžiui, Latvijos susitikimą su Turkija prie televizoriaus ekrano stebėjo vidutiniškai 160 000 žiūrovų. Tai didžiausi krepšinio transliacijų skaičiai Latvijoje per pastarąjį dešimtmetį.

Slovėnų ir latvių mačas bus laukiamiausias antradienio įvykis, kurį lietuviai stebės jau kaip turistai.

Lietuvos žurnalistams keista lemiamas Europos čempionato kovas stebėti kaip prašalaičiams. Nuo 2009-ųjų lietuviai taip anksti tarptautinio turnyro dar nebuvo baigę.

Tačiau Latvijos krepšinio legenda Valdis Valteris siūlo prie to priprasti ir Lietuvos žiniasklaidai, ir sirgaliams: „Neįsižeiskit, lietuviai, bet jeigu tik žais visi mūsų krepšininkai, mes būsime geresni už jus dar artimiausius 5–8 metus.“

Galite su tuo nesutikti, bet Lietuvai reikia pavydėti – NBA superžvaigždės kalibro žaidėją su būriu talentingų krepšininkų turinti Latvija užaugo ir dar laukia pastiprinimo iš dar bent kelių jaunųjų talentų, esančių prie NBA slenksčio.

Latvijos krepšinio ateitis
Žaidėjas Metai Klubas
Kristapas Porzingis 22 „New York Knicks“
Davis Bertanis 24 „San Antonio Spurs“
Janis Strelniekas 28 Pirėjo „Olympiakos“
Janis Timma 25 Vitorijos „Baskonia“
Rolandas Šmitas 22 „Fuenlabrada“
Dairis Bertanis 28 Milano „Emporio Armani“
Perspektyvūs latviai
Anžejus Pasečnikas 22 „Orlando Magic“ (17 šaukimas 2017 m.)
Rodionas Kurucsas 19 „Barcelona“ (prognozuojamas šaukimas 2018 m.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius