Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 28

Lietuva apsisprendė: nerengs olimpinės atrankos turnyro, nes prioritetas – kitas

​​​​​​​Latvija ir Graikija pasiryžo pretenduoti surengti savo šalyse olimpinius vyrų krepšinio turnyrus, bet Lietuvos krepšinio federacija priėmė sprendimą telktis Europos moterų krepšinio čempionatui.
Mindaugas Balčiūnas
Mindaugas Balčiūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po susitikimo su Nacionalinės sporto agentūros atstovais ketvirtadienį, Mindaugas Balčiūnas patvirtino 15min, jog Lietuvos krepšinio federacija galutinai apsisprendė nerengti olimpinio atrankos krepšinio turnyro kitų metų vasarą.

Anot Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus, nuspręsta pajėgas telkti 2027 metų moterų Europos krepšinio čempionatui Lietuvoje, jei tik mūsų šalis gaus šią teisę. Tai turėtų paaiškėti iki šių metų pabaigos.

„Nekeičiame krypties, kurią buvome aptarę ir federacijos vykdomojo komiteto susirinkime – prioritetas bus 2027 metų Europos moterų krepšinio čempionatas, – sakė M.Balčiūnas. – Realiai suprantame, kad finansavimas nebūtų galimas dviem dideliems renginiams.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mindaugas Balčiūnas

Kiek reikėtų pinigų?

Abiejų turnyrų kaina būtų panaši.

2021 metais prieš Tokijo olimpines žaidynes rengtas olimpinis krepšinio atrankos turnyras Kaune kainavo apie 4 mln. eurų. Tąsyk Lietuvos krepšininkams nepavyko iškovoti olimpinio bilieto, šešių komandų finale nusileidus Lukos Dončičiaus vedamai Slovėnijai.

Nors FIBA oficialiai neskelbia, kiek kainuoja teisė rengti olimpinį atrankos turnyrą, skaičiuojama, kad šeimininkai apie 3 mln. eurų turėtų atriekti vien už teisę surengti turnyrą, o dar milijono reiktų organizavimui.

Europos moterų krepšinio čempionato preliminarus biudžetas, dėl kurio ir buvo tartasi su valstybės įkurta Nacionaline sporto agentūra, būtų 3,8 mln. eurų.

„Čempionato vertė būtų visai kita, ten žaidžia 16 komandų, laiko pasirengti ir pasiplanuoti resursus būtų daug, ir tai nėra blic turnyras, kaip olimpinė atranka, kuriai surengti reikia didelės sumos, o naudos būna mažai, – aiškino M.Balčiūnas. – Jei teisė rengti olimpinį atrankos turnyrą padidintų sportinius šansus patekti į olimpines žaidynes nors iki 50 proc., tada daug nesvarstytume. Tačiau dabar, istoriškai vertinant rezultatus, tikimybė šeimininkų sėkmei tėra apie 15 proc., tad ir argumentų yra mažai.“

15min jau rašė, kad ketvirtadienį apie planus rengti vyrų olimpinius atrankos turnyrus praskleidė Latvijos ir Graikijos krepšinio federacijos.

„Viliamės, kad latviams pasiseks“, – linkėjo M.Balčiūnas.

Suprasti akimirksniu

  • Žaisti olimpinėse žaidynėse teisę yra užsitikrinusios šios 8 krepšinio rinktinės:
  • Prancūzija, Vokietija, Serbija, Kanada, JAV, Australija, Japonija, Pietų Sudanas.

Kitų metų liepos pradžioje bus surengti keturi olimpiniai atrankos turnyrai, kurių nugalėtojai iškovos likusius keturis kelialapius į liepos 26 dieną prasidėsiančias Paryžiaus olimpines žaidynes.

Suprasti akimirksniu

  • 24 komandos, kurios žais keturiose olimpiniuose atrankos turnyruose:
  • Lietuva, Latvija, Slovėnija, Ispanija, Italija, Graikija, Juodkalnija, Sakartvelas, Suomija, Kroatija, Lenkija, Brazilija, Dominikos Respublika, Meksika, Puerto Rikas, Bahamos, Angola, Dramblio Kaulo Krantas, Egiptas, Kamerūnas, Libanas, Filipinai, Bahreinas, Naujoji Zelandija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius