Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 09 11

Lietuvos krepšinio rinktinė kitą kartą aikštėje pasirodys tik po pusmečio

Lietuvos krepšininkai baigė pasirodymą pasaulio krepšinio pirmenybėse, o dabar rinktinės laukia ilga pertrauka be rungtynių.

Lietuvos rinktinės delegacija skirtingais lėktuvais iškeliavo namo iš Manilos.

Filipinų sostinėje per dvi savaites mūsų šalies krepšininkai padovanojo sau ir Lietuvai šešias įtikinamas pergales, tarp jų ir prieš JAV rinktinę. Bet teko sugerti ir du skaudžius pralaimėjimus: ketvirtfinalyje prieš Serbiją ir rungtynėse dėl 5 vietos prieš Latviją.

Galutinė užimta šeštoji vieta yra trečias rezultatas per Lietuvos krepšininkų pasirodymų planetos pirmenybėse istoriją. Skaičiuojant pagal laimėtų rungtynių santykį geriau pasirodyta tik per 2010 metų pasaulio čempionatą, kai lietuviai laimėjo 8 rungtynes iš 9 ir nuskynė bronzą.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pasirodymai pasaulio pirmenybėse:1994 metais – nepateko
  • 1998 m. – 7 vieta (5 pergalės ir 4 pralaimėjimai)
  • 2002 m. – nepateko
  • 2006 m. – 7 vieta (5 pergalės ir 4 pralaimėjimai)
  • 2010 m – 3 vieta (8 pergalės ir 1 pralaimėjimas)
  • 2014 m – 4 vieta (6 pergalės ir 3 pralaimėjimai)
  • 2019 m – 9 vieta (3 pergalės ir 2 pralaimėjimai)
  • 2023 m. – 6 vieta (6 pergalės ir 2 pralaimėjimai)

Dabar Kazio Maksvyčio treniruojamų geriausių šalies krepšininkų laukia ilga pauzė rinktinių varžybose.

Artimiausios rungtynės laukia 2024 metų vasario pabaigoje, kai prasidės 2025 metų Europos čempionato atrankos varžybos.

Vasario 23 dieną Lietuva namie varžysis su Lenkija, o vasario 26 dieną – išvykoje su Estija.

Atrankos H grupėje dar žais Šiaurės Makedonija, su kuria susitiksime 2024 metų lapkritį per antrąjį turnyro langą.

Lietuvių užduotis siekiant patekti į Europos pirmenybes, kurių lietuviai nėra praleidę nuo 1995 metų, – aplenkti grupėje Estiją arba Šiaurės Makedoniją, nes dėl dviejų grupei tenkančių kelialapių kovoja trys šalys, o Lenkija automatiškai žais Europos čempionate kaip šeimininkė.

Realu, kad atrankos varžybose Lietuvos rinktinė galės remtis ir Eurolygos žaidėjais po galiausiai priimtų sutarimų derybose tarp šios organizacijos ir FIBA. Vasarį veikiausiai trūks tik NBA krepšininkų (Jono Valančiūno, Domanto Sabonio ir Ąžuolo Tubelio).

2025 metų Europos čempionatas vyks Latvijoje, Lenkijoje, Suomijoje ir Kipre, bet svarbesnės kovos vyks kitų metų vasarą.

Liepos pradžioje Lietuvos rinktinės laukia olimpinės atrankos turnyras, nes per pasaulio čempionatą lietuviams nepavyko iškovoti dviems Europos geriausioms komandoms skirtų olimpinių kelialapių.

Keturiuose olimpiniuose atrankos turnyruose tik nugalėtojams atiteks teisė žaisti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis.

Olimpinių atrankos varžybų vietos dar nėra aiškios, o Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas interviu 15min skeptiškai vertino galimybes rengti trumpą turnyrą Lietuvoje, kaip tai buvo 2021 metais, kuomet Kaune Dariaus Maskoliūno treniruota komanda pasiekė finalą, bet ten pralaimėjo Slovėnijai ir nepateko į Tokijo žaidynes.

VIDEO: Mindaugas Balčiūnas: apie K.Maksvyčio ateitį ir ar organizuosime olimpinę atranką Lietuvoje?

Gali būti, kad Lietuvos rinktinės dvyliktukas ženkliai pasikeis nuo pasaulio čempionato, nes šiemet rinktinei padėti atsisakė Domantas Sabonis, Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius, Rokas Giedraitis, o į rinktinę taip pat kviesti Arnas Butkevičius ir Gytis Radzevičius nerungtyniavo dėl traumų.

Galbūt platų žingsnį tobulėjant į priekį žengs jaunieji talentai – su „Philadelphia 76ers“ dvišalę sutartį sudaręs Ąžuolas Tubelis ir G lygoje debiutuosiantis Matas Buzelis? Bet šiam išeivijos 18-mečiui supertalentui kitą vasarą planuojamas vienas aukščiausių šaukimų NBA naujokų biržoje, tad debiutą Lietuvos rinktinėje tikriausiai teks nukelti.

Dėl kitų svarbių žaidėjų dalyvavimo olimpinėje atrankoje bei (sėkmės atveju) tą patį mėnesį prasidėsiančių Paryžiaus žaidynių lauks daugybė sprendimų.

Ilgas 2023-2024 m. klubinis sezonas kai kuriems baigsis tik birželį, o per metus gali tiek daug nutikti. Atsakymams šįkart prireiks daugiau laiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje