Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 05

Rinktinę papildė ir krepšinio legenda: „Žaidėjai turės palaikymą, galės atsiremti“

Kazys Maksvytis pristatė savo pagalbininkų štabą Lietuvos rinktinėje. Asistentus ir kitus pagalbininkus atskleidęs specialistas iš Darbėnų netrukus kibs į darbus, tačiau žada nemenką dalį atsakomybių permesti savo ginklanešiams. Rinktinėje darbuosis ir Lietuvos krepšinio legenda Valdemaras Chomičius – jis tapo nacionalinės komandos vadovu.
Valdemaras Chomičius
Valdemaras Chomičius

15min jau pirmadienį pranešė, kad K.Maksvyčiui rinktinėje talkins Kęstutis Kemzūra, Giedrius Žibėnas ir Tomas Rinkevičius.

Nacionalinės komandos štabe taip pat bus fizinio rengimo specialistas Deividas Rinkevičius, kuris darbuojasi su K.Maksvyčiu ir „Parma“ klube Rusijoje.

Nacionalinės rinktinės vadovu tapo ilgametis žaidėjas ir treneris Valdemaras Chomičius.

„Labai džiaugiuosi, kad pavyko planas A, nereikėjo B, C, – spaudos konferencijoje sakė K.Maksvytis. – Pirmas asistentas bus Kęstutis Kemzūra. Manau, kad Kęstučio nereikia pristatinėti, tai buvęs rinktinės vyriausiasis treneris, asistentas. Žino abi kėdes, buvo jis ir kitų šalių rinktinių treneris. Jis pirmas, kurio klausiu patarimo.

Tuomet yra Giedrius Žibėnas. Jį pažįstu nuo tų laikų, kai dirbo vaikų treneriu „Tornado“ mokykloje. Jis praėjęs kelią, panašų į mano, nebuvo jam lengva, žinau jo fanatizmą, kilimą į viršų, džiaugiuosi, kad jis prisijungs.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Giedrius Žibėnas

Treneris skautas bus mano ilgametis bendramintis Tomas Rinkevičius, su juo sėkmingai dirbom „Neptūne“, vienas kitą žinome iš pusės žodžio, bus lengviau, kai bus žmonių su manimi dirbusių, kurie žino metodus, sistemą.

Deividas Rinkevičius, su kuriuo dirbame ne tik Permėje, jį daug kas prisimena nuo jaunimo rinktinės laikų. Jis pažįsta dalį žaidėjų, tad bus tęstinumas.“

K.Maksvyčio teigimu, tai bus optimalus trenerių štabas FIBA „langų“ metu, o štai vasarą, kuomet vyks ir Europos čempionatas, galimas papildymas.

„Kol vyksta langai, yra ištęstas formatas, ilgas turnyras, bet pats treniruočių etapas – trumpas, iki rungtynių neturėsime daug laiko pasiruošti. Šiame etape susitvarkysime su esamu štabu. Vasarą tempai bus didesni, reikia didesnių pajėgų“, – tvirtino rinktinės treneris, tačiau nenorėjo atskleisti, ką dar norėtų matyti savo komandoje. Tik prasitarė, kad tai gali būti dar vienas asistentas, skautas ir fizinio rengimo treneris.

K.Maksvytis neslėpė, kad sezono metu nemažą dalį darbų teks nudirbti K.Kemzūrai ir T.Rinkevičiui.

FIBA nuotr./Kazys Maksvytis
FIBA nuotr./Kazys Maksvytis

„Įdėsim visi indėlį, bet jie darys kiek daugiau“, – teigė „Parma“ ekipą treniruojantis specialistas.

K.Kemzūra į reprezentacinę Lietuvos komandą sugrįš po devynerių metų pertraukos. Jis pasitraukė iš vyr. trenerio posto 2012-siais po Londono olimpinių žaidynių, prieš tai nudegęs 2011-ųjų Europos čempionate Lietuvoje, bet 2010-siais užkėlęs Lietuvą ant pasaulio čempionato apdovanojimų pakylos bronzinio laipto.

„Sulaukiau Kazio skambučio, kvietimo, po kelių pokalbių priėmiau sprendimą, – apie sugrįžimą į rinktinę kalbėjo K.Kemzūra. – Šiuo metu tai nebuvo sudėtinga, nes komandos netreniruoju, esu namuose, yra galimybių padėti, prisidėti. Esame bendravę, man atrodo, kad nebus sudėtinga dirbti kartu. Kazys vertina mano patirtį. Aišku, languose patirties neturiu, tad gal reikėjo kito trenerio? Jis pats pasirinko mane, tai man buvo svarbu. Kaip seksis – matysime, niekas negali pasakyti.“

„Scanpix“ nuotr./Kęstutis Kemzūra
„Scanpix“ nuotr./Kęstutis Kemzūra

K.Kemzūra tikino, kad darbų pasidalijimas vyks, tačiau didžiausia atsakomybė atiteks pagrindiniam treneriui.

„Į pirmąjį varžovą daugiau darbo įdėti turėsime mes su Tomu. Dalinsimės, bet visą karštį teks prisiimti Kaziui“, – juokėsi K.Kemzūra.

Kaunietis dar yra vadovavęs Latvijos (2009 m.) ir Austrijos (2016–2017 m.) rinktinėms. Praėjusį sezoną K.Kemzūra treniravo Izmiro „Aliaga Petkim“ komandą, bet pastaruoju metu buvo be darbo.

Tiesa, jei pasiūlymo sulauktų, jo dalyvavimui rinktinės darbuose galėtų iškilti pavojus.

„Tiek federacija, tiek Kazys žino, kad, jei bus patrauklus pasiūlymas (treniruoti klubą – aut. past.), turiu teisę jį priimti. O kaip bus su rinktine: ar išleis, ar ne – detalės. Noriu, kad visi tai žinotų. Tai buvo mano sąlyga nuo pradžių, su ja sutiko Kazys ir federacija“, – atskleidė K.Kemzūra.

Euroleague.net nuotr./Kęstutis Kemzūra
Euroleague.net nuotr./Kęstutis Kemzūra

NKL, Lenkijos, Irano, Danijos, Estijos ir Indonezijos pirmenybėse anksčiau dirbęs G.Žibėnas Lietuvos scenoje sužibo pernai, kai perėmė Vilniaus „Ryto“ vairą iš Donaldo Kairio. Jis prikėlė merdėjusią komandą, su kuria surengė 14 iš eilės pergalių seriją ir nurūko iki LKL finalo.

„Sulaukiau Kazio skambučio, nebuvo sunku apsispręsti, reikėjo su „Rytu“ suderinti, su savo asistentais, gavau žalią šviesą ir tai buvo labai lengvas sprendimas. Su Kaziu esame pažįstami, laukia daug iššūkių, atsakomybės, bet esu pasiruošęs padėti kuo tik galėsiu“, – teigė šiuo metu Vokietijoje su Vilniaus komanda pirmajam Čempionų lygos sezono iššūkiui besiruošiantis G.Žibėnas.

Sibiu CSU klubo Rumunijoje sporto koordinatoriaus ir direktoriaus pareigas einantis T.Rinkevičius yra buvęs K.Maksvyčio bendražygis.

Vyrai kartu dirbo Klaipėdos „Neptūne“, o 2019-siais T.Rinkevičius stojo prie uostamiesčio ekipos vairo, kuomet jo kolega iš Darbėnų išvyko į Permės „Parma“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Rinkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Rinkevičius

„Džiaugiuosi galėdamas prisijungti prie trenerių štabo. Esame su Kaziu dirbę kartu ne vienerius metus, man nuo to bus lengviau. Procesas tik prasideda, manau, kad jis bus sėkmingas. Galėčiau tik sau ir visiems palinkėti kuo daugiau pergalių. Su mano klubu buvo kalbėta, bus geranoriškai sudaromos visos sąlygos, kad galėčiau kuo sėkmingiau įsilieti į trenerių štabo darbą“, – patikino T.Rinkevičius.

Legendinis krepšininkas V.Chomičius pastaruoju metu buvo be trenerio darbo, o tapęs rinktinės vadovu tikino į procesus daug nesikišiantis.

„Mano patirtis geriausia pravers, kai bus sunku, žaidėjai turės palaikymą, galės kažkur atsiremti“, – teigė V.Chomičius ir pridėjo, jog jo atsakomybė bus tarptautiniai turnyrai, treniruočių grafikai, stovyklos, bendravimai su kitų federacijų vadovais ir t. t.

LKF prezidentas Vydas Gedvilas papildė, kad V.Chomičius prisidės ir prie federacijos darbo: štai kitą savaitę naujasis rinktinės vadovas dalyvaus susitikime su Ispanijos ambasadoriumi, taip pat krepšinio federacijos prezidentu Jose Garbajosa. Ispanus lietuviai kvies į draugišką turnyrą, skirtą Lietuvos krepšinio šimtmečiui paminėti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Valdemaras Chomičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Valdemaras Chomičius

V.Gedvilas pabrėžė, kad susitikime V.Chomičius itin pravers, nes „puikiai kalba ispaniškai“.

Pirmasis naujojo rinktinės štabo išbandymas lauks pasaulio čempionato atrankoje lapkričio 26-ąją dieną prieš Bulgariją, antrasis – po trijų dienų prieš Čekijos krepšininkus.

Ar treneriai jau turi preliminarų rinktinės sąrašą?

„Paėmiau sąrašą iš 15min. Nusiųsiu Kaziui. Jūs šaunuoliai, dabar tiek podcastų, reikia išklausyti patarimų ir išsirinkti, kas geriausia, – juokėsi K.Kemzūra. – O jei rimtai – dar nespėjome. Kazys užduoda namų darbus, mes juos atliekame. Bus išplėstiniai sąrašai, reikia ir į pandeminę situaciją atsižvelgti, tikėtis, kad nebus traumų. Manau, greitu metu tai dėliosime.“

K.Maksvytis nesitiki, kad visi geranoriškai sutiks su jo idėjomis renkantis.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazys Maksvytis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazys Maksvytis

„Be abejo, mūsų štabe neturi būti tik mano bendraminčiai, kurie sutinka su kiekviena nuomone ar sakiniu. Mes išdiskutuosime, mano tikslas bus prašyti kuo daugiau nuomonių, o galutinį sprendimą priimsiu aš“, – kalbėjo rinktinės vyriausiasis treneris.

O ar jis jau kalbėjosi su Adu Juškevičiumi, kurį treniruoja „Parma“ klube? Gynėjas buvo lyg ir nusprendęs daugiau rinktinės aprangos neapsivilkti, bet K.Maksvytis žadėjo bandyti savo auklėtinį perkalbėti.

„Su Adu pokalbis įvyko, jis dar nebaigtas, laukia antra dalis, – šypsojosi K.Maksvytis. – Jis dabar galvoja.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius