Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 12

Lyg feniksas iš pelenų pakilęs V.Kariniauskas: „Kai susitvarkiau kūną, grįžo ir galva“

Vaido Kariniausko prisikėlimas – bene netikėčiausia pastarųjų metų Lietuvos krepšinio istorija. Tikra nurašyto krepšininko gulbės giesmė arba kaip NBA pasaulyje mėgsta nusakyti tokias situacijas: „from zero to hero“ (iš nieko į didvyrius – aut. past.). Utenos „Juventus“ šeštadienio popietę Panevėžyje sieks pirmą kartą klubo istorijoje peržengti Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalio barjerą, o pagrindiniu komandos koziriu gali tapti lyg feniksas iš pelenų prisikėlęs V.Kariniauskas, kuris po penkerių metų pertraukos grįžta ir į Lietuvos rinktinę.

Tokia krepšininko karjeros trajektorija stebina tiek Vaido Kariniausko aplinkos žmones, tiek varžovus, kurie špagomis su šiuo įžaidėju suremia krepšinio aikštelėse.

27-erių metų 199 cm ūgio įžaidėjas tiesiog dominuoja Lietuvos krepšinio lygoje, sulaukęs ir didžiulio įvertinimo 15min rengtoje LKL klubų vadovų apklausoje, ir Dariaus Maskoliūno kvietimo į kitą savaitę Vilniuje organizuojamą lemiamą FIBA atrankos „burbulą“.

Utenos „Juventus“ krepšininkas triumfavo penkiose iš aštuonių individualių kategorijų, kurioje balsavo 10 LKL direktorių, o trijose jis aplenkė ir pagrindinį Kauno „Žalgirio“ smuikininką Marių Grigonį.

Nors dar prieš dvejus metus V.Kariniauskas kojomis ramstė dugną, kai po Panevėžio „Lietkabelio“ nesėkmės Prancūzijoje virš jo ėmė kauptis galimų lažybų debesys.

Virš trijų mėnesių vykęs tyrimas atleto kaltės neįrodė, tačiau skandalas, kaip vėliau sakė pats krepšininkas, padarė neatitaisomą žalą jo įvaizdžiui. Susikrimtęs atakų organizatorius užsidarė savyje, atsiribojo nuo žiniasklaidos, o vėliau – ir nuo krepšinio.

Sezoną V.Kariniauskas tuomet baigė Graikijos klube „Kymis“, o 2019–2020 metų sezone startavo Bosnijoje ir Hercegovinoje, Aleksandrovaco „Igokea“ ekipoje.

Pažaisti Adrijos lygoje lietuvis spėjo vos du mėnesius, kai kortas sumaišė įplyšęs dvigalvis raumuo. Reabilitacija užtruko ilgiau nei planuota – bandymas grįžti per greitai atnaujino sužeidimą ir vėl paguldė jį į lovą.

Vėliau atslinko ir COVID-19 pandemija, įšaldžiusi krepšinį visame pasaulyje.

Nuo žaidimo Kauno „Žalgirio“ starto penkete Eurolygoje ir dalyvavimo Rio olimpinėse žaidynėse iki skandalų ir Lietuvos krepšinio užribio. Vaido Kariniausko karjeros kreivė niekada nebuvo tiesi, bet dabar ji lyg raketa šovė į viršų.

Krepšininkui padėjo beveik metų pertrauka be žaidimo, apvertusi jo karjerą ir gyvenimą. Per šį laiką Vaidas išsilaižė žaizdas ir traumas, susitvarkė kūną, o kartu – ir mintis.

Pasak įžaidėjo, tai pagrindinės jo sužibusios žvaigždės LKL priežastys.

„Man 27-eri, aš pradedu suprasti savo kūną, radau žmones, kurie supranta, ko mano kūnui iš tiesų reikia, – 15min pasakoja V.Kariniauskas. – Jei atvirai, aš beveik metus laiko neliečiau kamuolio. Buvau praradęs norą žaisti. Bet jis grįžo. Kai susitvarkiau kūną, grįžo ir galva, noras žaisti bei gera savijauta. Ačiū sakau Mikui Beinoriui, savo treneriui, su kuriuo dirbam jau 3–4 metus. Jeigu pažiūrėtumėte mano rungtynes prieš 4 metus, pasakytumėte, kad ten yra kitas žaidėjas.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

Iš rikiuotės iškritęs 2019-ųjų spalį, V.Kariniauskas sugrįžo 2020-ųjų liepą, kai Kėdainiuose vyko draugiškas „Bucket Summer League“ turnyras.

Bulotams patiko alytiškio žaidimas, tad pasikvietė jį ir į Kėdainių „Nevėžį“, kai šis klubas dviem mėnesiams neteko pagrindinio atakų organizatoriaus Sedricko Barefieldo.

Žaidėjas tuomet sudarė atvirą sutartį, pagal kurią abi šalys įgavo vienašališko nutraukimo teisę.

15min žiniomis, labai rimtai V.Kariniausko kandidatūrą svarstė ir Klaipėdos „Neptūnas“, galiausiai nusprendęs likti su Žygimantu Janavičiumi, ir dar pora LKL komandų.

„Buvo kažkokių kalbų, bet pasirinkau ateiti į „Nevėžį“ už daug mažiau pinigų, nei siūlė kitur, kadangi jaučiausi gerai pasiruošęs. Buvo ir baimės, kad jei nepasiseks ar patirsiu traumą, baigsis ir mano karjera. Bet viskas išėjo, kaip išėjo“, – sakė V.Kariniauskas.

Įvykiai įžaidėjui klostėsi nuostabiai. Didelio trenerio Mariaus Kiltinavičiaus pasitikėjimo sulaukęs „Nevėžio“ atakų dirigentas ėmė skrieti per Lietuvos krepšinio lygos aikšteles.

Susitvarkė kūnas, susitvarkė ir galva, o skandalai ir įvairios šalia krepšinio aikštės Vaidą sekusios nemalonios istorijos – jau praeityje.

Sezono starte „Nevėžis“ nuėmė ir „Ryto“, ir „Lietkabelio“ skalpus. Įsimintinas buvo V.Kariniausko mačas prieš jo buvusią Panevėžio ekipą, kai po taiklių metimų jis pirštu durdavo į „Lietkabelio“ atsarginių suolelio gale sėdinti klubo vadovą Martyną Purlį, lyg siųsdamas savotišką žinutę.

Kėdainiuose prisikėlęs įžaidėjas rinko po 18,6 taško, 3,4 atkovoto kamuolio bei 7,1 rezultatyvaus perdavimo.

„Man dabar būtų įdomu paklausyti tų ekspertų, ar kaip ten juos pavadinti, – paklaustas, ar jaučiasi tildantis skeptikus, 15min teigė V.Kariniauskas. – Tu niekada jų nenutildysi, gali mesti po 30 taškų, bet jie vis tiek ras, kas buvo negerai. Nelabai kreipiu dėmesio, ką jie sako, nes nemanau, kad jie iš tikrųjų žino, kaip viskas yra ar turėtų būti. Man svarbu pergalės, ypač prieš dideles komandas. O jų būta, tikiuosi, bus ir dar daugiau.“

Milžiniška įžaidėjo įtaka žaidimui atsispindi „Nevėžio“ rezultatuose – su V.Kariniausku kėdainiečiai laimėjo 5 kartus ir pralaimėjo 4, be V.Kariniausko – vos 1 paskutinių sekundžių pergalė prieš „Neptūną“ per 11 LKL žaistų rungtynių.

„Vaidas išaugo LKL lygį“, – 15min sakė vienas vadovų ir pridūrė, jog „Žalgirio“ ir Eurolygos lygio šis krepšininkas galbūt dar nepriaugo, bet artėjančią vasarą jis turėtų persikelti į geresnį užsienio klubą, nei kad yra likusios 9 LKL komandos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

Spindintis „Nevėžio“ įžaidėjas ėmė traukti kitų klubų dėmesį, galiausiai tapęs pirmuoju krepšininku istorijoje, už kurį „Juventus“ paklojo išpirką.

Šį smagų faktą Vaidas sužinojo tik interviu metu su 15min.

„Galėjau gauti ir didesnį pasiūlymą, bet kartu su žmona nusprendėme, kad šiemet geriausia būtų užbaigti sezoną Lietuvoje, nes turime mažą vaiką. Dar ta koronos situacija... Prisidėjo ir tai, kad Utena kovoja dėl medalių, o man labiausiai reikia pergalių. Visa tai gavau Utenoje, tad nusprendėme niekur nesižvalgyti“, – teigė V.Kariniauskas.

„Juventus“ stipresnė ir ambicingesnė komanda už „Nevėžį“, bet iš Alytaus kilęs atakų organizatorius išlaikė aukštą žaidimo lygį.

Raudonus „Juventus“ marškinėlius užsivilkęs V.Kariniauskas kol kas per 12 rungtynių renka po 16,5 taško, 3,2 atkovoto ir 1,5 perimto kamuolio, 6,6 rezultatyvaus perdavimo, 3,8 klaidos bei 19,2 naudingumo balo.

Šioje atkarpoje netruko ir įspūdingų pergalių, tarp kurių – ir du vietos sirgaliams nepamirštami triumfai.

Utenos komanda Karaliaus Mindaugo taurės atsakomosiose ketvirtfinalio rungtynėse Vilniuje 105:78 ataudė „Rytą“ bei antrą kartą klubo istorijoje pateko į šio turnyro finalo ketvertą, jau šį savaitgalį vyksiantį Panevėžio „Cido“ arenoje.

Prieš dvi savaites Žydrūno Urbono auklėtiniai pirmą kartą istorijoje namuose įveikė Kauno „Žalgirį“. Simboliška, kad šią pergalę, likus 2 sekundėms iki rungtynių pabaigos, „Juventus“ komandai nukalė būtent V.Kariniausko tritaškis per Nigelo Hayeso rankas.

„Po KMT burtų ceremonijos „Juventus“ svajojo apie ketvertą. Nelabai kas manė, kad šitaip susitvarkysime su „Rytu“. Po pergalės prieš „Rytą“ niekas nekalbėjo apie „Juventus“, visi kalbėjo apie „Ryto“ problemas, o po pergalės prieš „Žalgirį“ visi kalbėjo apie „Žalgirio“ problemas. Bet aš džiaugiuosi, kad mes pasiekiame tokias pergales „Juventus“ organizacijai... Tai svarbiausia. Pamažu „Juventus“ virsta į komandą, kuri negali pralaimėti žemiau ketverto esančioms komandoms. Manau, kad čia ir pasirodo augantis klubo nugalėtojo mentalitetas“, – kalbėjo V.Kariniauskas.

Sumanumu, dideliu ūgiu kaip savo pozicijos krepšininkui, puikiu vadovavimu organizuojant puolimą bei taškų gausa išsiskyręs įžaidėjas mėgaujasi žaidimu Utenoje, atstovavimu šiam Aukštaitijos regiono miestui ir „Juventus“ organizacijai.

Krepšininkas giria vyriausiąjį trenerį Žydrūną Urboną, vertina jį kaip gerą ir vis dar tobulėjantį strategą. Jie palaiko gerą santykį, kartu žiūri daug rungtynių iškarpų ir analizuoja žaidimą.

Bet svarbiausia V.Kariniauskui yra pergalės, kurias jis vis akcentuoja pokalbyje su 15min.

„Labiausiai Utenoje patinka pergalės. Tikiuosi, kad jos nesibaigs. Dar patinka kolektyvas. Labai gerai visi sutariame, pasijuokiame vieni iš kitų. Turime daug vyresnių ir daug mačiusių žaidėjų, bet jie nėra kažkokie pižonai. Tai smagūs vyrukai, tad mes neliūdime niekada“, – teigė „Juventus“ atakų organizatorius ir pridūrė, kad neabejotina šio sezono Utenos komandos stiprybė yra jos puolimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas ir Vaidas Kariniauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas ir Vaidas Kariniauskas

15min rengiamoje LKL klubų vadovų apklausoje V.Kariniauskas triumfavo net penkiose iš aštuonių individualių kategorijų.

„Juventus“ gynėjas buvo pripažintas įspūdingiausiu pirmenybių žaidėju, geriausiu kamuolio skirstytoju, didžiausią lūžio sezoną žaidžiančiu krepšininku, MVP bei žaidėju, kurį LKL klubų vadovai labiausiai norėtų įsigyti.

Trijose kategorijose Vaidas už nugaros paliko „Žalgirio“ vedlį ir savo bičiulį Marių Grigonį.

„Nepasikuklinsiu ir pasakysiu, kad tokie rezultatai manęs nelabai nustebino, nes sekėsi tikrai neblogai. Bet svarbiausia, jog mano komandos yra tikrai laiminčios rungtynes. Žinoma, malonu, kai kas nors gerai kalba ir apie mane“, – sakė V.Kariniauskas.

Sezoną Kėdainiuose ir Utenoje 15min tinklalapiui įvertino ir pats įžaidėjas.

„Fantastiškai, – sakė V.Kariniauskas. – Nežiūrint į skaičius, kokius aš renku. Su „Nevėžiu“ pasiekėme neįtikėtinų pergalių ir patyrėme vos kelis pralaimėjimus. Mes nugalėjome „Rytą“ ir „Lietkabelį“. Tai yra neįtikėtini pasiekimai tokio biudžeto komandai. Su „Juventus“ irgi turime gerą bangą, pralaimėjome vos du susitikimus. Mes patekome į KMT ketvertuką, patekome nugalėdami ne bet ką, o Vilniaus „Rytą“. Nenuvertinu ir pergalės prieš „Žalgirį“. Tobulėjimui nėra ribų. Manau, kad mano žaidimas smarkiai gerėja. Bet dar yra kur pasitempti. Norisi tuos žingsnius į priekį daryti kuo įmanoma greičiau.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

„Juventus“ dar praėjusį trečiadienį po sunkios kovos savoje aikštelėje 94:91 mačo pabaigoje pranoko Prienų „CBet“. Po šios pergalės uteniškiai turi vienodai pergalių su antroje LKL vietoje esančiu „Rytu“ (po 14), bet vienu pralaimėjimu daugiau (6).

Jau šeštadienį 14.45 val. „Cido“ arenoje Ž.Urbono kariaunos lauks vietos „Lietkabelio“ krepšininkų testas. Sėkmės atveju „Juventus“ pirmą kartą istorijoje įšoktų į finalą.

Laiko atstatyti jėgas nėra daug, sako V.Kariniauskas. Ilsėjosi uteniškiai vakar, ilsisi ir šiandien.

„Pažiūrėsime vaizdo įrašą ir bandysime kautis. Nėra laiko ruoštis. Turime aukoti pasiruošimą arba jėgas. Manau, kad protingiausia į kovą eiti kiek įmanoma labiau pailsėjus“, – sakė įžaidėjas.

Šį sezoną Utenos ir Panevėžio komandos buvo susitikusios du kartus. Abu kartus laimėjo „Lietkabelis“.

Spalio pabaigoje Nenado Čanako auklėtiniai išvykoje laimėjo 78:76, o sausio viduryje Panevėžyje jų pergalė buvo kur kas lengvesnė – 100:79.

Pastarasis mačas V.Kariniauskui buvo blogiausias šį sezoną. Vienintelis kartas, kai jis nesurinko dviženklio taškų skaičiaus.

Susitikimą jis baigė su 6 taškais, 3 atkovotais ir 2 perimtais kamuoliais, 4 rezultatyviais perdavimais, 4 klaidomis ir 4 efektyvumo balais.

„Mūsų laukia super agresyvi komanda. „Lietkabelis“ į aikštelę eina su triguba energija, nei kitos komandos. Tai jiems atneša pergales. Tikrai gerai treniruota komanda, sudėtyje turinti nemažai žaidimą galinčių kurti žaidėjų. Žinoma, turinti ir kuriantį trenerį. Labai pavojinga komanda, ypač namie, kur mes ir žaisime“, – sakė „Juventus“ atstovas.

Koks raktas į pergalę prieš „Lietkabelį“?

„Atlaikyti jų fiziškumą, dirbti priimant kamuolį ir gerai paruošti „du prieš du“ situacijas. Turėsime būti susikoncentravę visas 40 minucių“, – įvardijo V.Kariniauskas.

Pergalės atveju finale „Juventus“ krepšininkų lauks Kauno „Žalgirio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ poros nugalėtojas. Nors dar prieš turnyrą visi kauniečiams ant galvos deda nugalėtojų karūną.

Ar gali kas trofėjų ištraukti „Žalgiriui“ iš rankų?

„Įveikėme, tai įveikiamas. Jeigu žiūrint realiai, tai vienose rungtynėse kažkur galima juos pagaut, bet serijoje šansų neturėtų turbūt nė viena LKL komanda. Žinoma, jei žalgiriečiai visi būtų sveiki“, – sakė V.Kariniauskas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas ir Martynas Gecevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas ir Martynas Gecevičius

V.Kariniausko vertė auga žaibiškai, o to įrodymas yra 15min rengta vidurio sezono LKL klubų vadovų apklausa.

Trečias pagal rezultatyvumą, antras pagal rezultatyvius perdavimus ir naudingumą krepšininkas LKL. Ar V.Kariniauskas nesigaili nelaukęs geresnių pasiūlymų ir dvejiems metams susiejęs savo ateitį su „Juventus“?

„Tikrai nesigailiu, jokiais būdais. Niekada negali žinot, kaip kas nutiks. Mano sutartis su „Juventus“ yra garantuota tik šiam sezonui, kitais metais yra labai nedidelė išpirka, o ir klubas gali nutraukti sutartį“, – sakė V.Kariniauskas.

15min paprašė „Juventus“ lyderio pasidalyti karjeros svajomis ir tikslais.

„Krepšinyje viskas keičiasi labai greitai. Parodai, kad gali ir eini toliau. Barjerų čia nėra, turi žaisti gerai ir tave suras. Lygiai taip pat tave nurašo, jei žaidi prastai. Aš nesu užsibrėžęs, kur norėčiau žaisti. Ar kokio nors lygio. Noriu būti geriausia įmanoma savo versija iki tol, kol žaisiu krepšinį“, – teigė V.Kariniauskas.

Krepšininko sezono įvertinimas – Dariaus Maskoliūno kvietimas į paskutinį 2022-ųjų metų Europos čempionato langą.

Bilieto į pagrindinį turnyrą siekiančiai ir ties prarajos riba esančiai Lietuvos rinktinei Vilniuje bus būtinos pergalės prieš Danijos ir Čekijos nacionalines komandas. Tai bus V.Kariniausko sugrįžimas į rinktinę po 2016-ųjų metų Rio olimpinių žaidynių, kuriose jis paskutinę akimirką pakeitė Edgarą Ulanovą.

„Labai malonu atstovauti savo šaliai. Dėsiu visas pastangas, kad būtų pergalės, jeigu tik išbėgsiu ant parketo. Su treneriu dar nekalbėjau. Nėra ten ką daug kalbėti. Jeigu busiu aikštelėje, tada pasikalbėsime“, – šyptelėjęs sakė krepšininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius