Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 09

M.Kiltinavičius paaiškino savo karjeros viražus „Nevėžyje“: „Trūko pasitikėjimo“

Lapkričio pabaigoje įvykęs trenerio Mariaus Kiltinavičiaus atsisveikinimas su iki tol puikiai žaidusiu bei gerus rezultatus demonstravusiu „Nevėžiu“ šokiravo Lietuvos krepšinio visuomenę, bet dar labiau netikėtas jai buvo šio stratego sugrįžimas į Kėdainius dar tame pačiame sezone, praėjus vos trims mėnesiams nuo išvykimo. Kaip 15min teigė pats M.Kiltinavičius, trūko klubo pasitikėjimo, o tai privedė prie skyrybų. Bet dabar jis gavo žalią šviesą darbui.

Šie trys žiemos mėnesiai Kėdainių klubui buvo labai sunkūs, gerokai atvėsinę ambicijas. Naujojo vairininko Davido Gale'o vedami kėdainiečiai per 13 rungtynių iškovojo vos 1 pergalę ir iš ketvirtosios LKL vietos nukrito į 9-ąją.

Kai „Nevėžio“ laivas beveik pasiekė lentelės dugną, Virginijaus Buloto ir Vytenio Gulbino vadovaujamas Kėdainių klubas vėl atsigręžė į buvusį ekipos trenerį.

Kaip 15min sakė pats M.Kiltinavičius, sprendimą palikti „Nevėžį“ lėmė pasitikėjimo ir laisvės darbui trūkumas, o dabar abi pusės surūkė taikos pypkę ir surado kompromisą.

„Aš, kaip treneris, turiu savo supratimą, ambicijas, tikslus ir principus. Kai kuriais klausimais jutau klubo tikėjimo manimi trūkumą. Mums trūko bendrumo taškų. Dabar, kai klubas vėl kreipėsi į mane, aš išdėsčiau savo poziciją ir kaip noriu dirbti, o klubas su tuo sutiko. Sutarėme, kad jie leis man dirbti taip, kaip aš noriu“, – 15min sakė M.Kiltinavičius.

Nors versijų buvo įvairių, o bene pagrindinė jų – „iš viršaus“ nuleidžiamos krepšininkų minutės, tačiau „Nevėžio“ gelbėtoju tapęs treneris tai paneigė.

„Tikrai nekalbame apie žaidėjų minutes, kaip čia visi galvoja. Tikrai ne, – sakė Kėdainių gelbėti sugrįžęs 39-erių specialistas. – Bet, mano manymu, vyriausiasis treneris turi daryti krepšinio sprendimus ir treniruotėse, ir santykyje su žaidėjais, ir visur kitur. Aš jaučiau, kad klube trūksta pasitikėjimo manimi ir dėl to negalėjau išpildyti savo matymo. Dėl to man teko pasitraukti.“

Dabar abi pusės sutartį sudarė iki sezono pabaigos: „Gyvenimas parodys, kas bus ateityje“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius

Nuo krepšinio per šiuos tris mėnesius M.Kiltinavičius toli atsitraukęs nebuvo, jis dažnai dalyvaudavo Tomo Langvinio prodiusuojamose krepšinį apžvelgiančiose „O dangau“ laidose.

Nors treneriui ši patirtis buvo įdomi, bet ateityje, galbūt jau po karjeros pabaigos, savęs šiame vaidmenyje nemato: „Taip stipriai manęs tai nekabina“.

„Nevėžis“ per tris mėnesius pasikeitė ne tik turnyrinės lentelės pozicija, bet ir sudėtimi. Pirmiausia, tai su M.Kiltinavičiaus sugrįžimu išsiplėtė trenerių štabas, nes laikinai vyriausiuoju treneriu pabuvojęs Jono Valančiūno rekomenduotas Davidas Gale'as persistūmė į asistento vaidmenį.

Kaip sakė M.Kiltinavičius, asistentu išliks Šarūnas Ciparis, pastaruosius du sezonus dirbęs Vilniaus „Ryte“ šalia Dainiaus Adomaičio.

„Davidas labai intelektualus žmogus, kuris gerai moka bendrauti su žaidėjais. Jis man palieka gerą įspūdį. Davidas daug dirba individualiai su žaidėjais, bet dalyvauja ir taktiniuose dalykuose. Vis dėlto pagrindiniu ir artimiausiu mano žmogumi, kas susiję su krepšinio dalykais, išliks Šarūnas Ciparis“, – sakė „Nevėžio“ treneris.

VIDEO: „urBONUSas“: Sabo žvaigždės užkulisiai, (ne)suprastas P.Motiejūnas ir „Žalgirio“ žynys

Kiti pokyčiai – dar prieš trenerio išvykimą į Utenos „Juventus“ persikėlė lyderis Vaidas Kariniauskas, o prie komandos spėjo prisijungti brazilas Rafaelis Luzas ir amerikietis Efrenas Montgomery, traumas jau išsilaižė vokietis Arielis Hukporti ir italas Abramo Canka.

„Daug kas „Nevėžyje“ pasikeitė. Kalbant apie žaidimą, iš taktinės pusės kai kurie dalykai su naujais žaidėjais keičiasi, bet pats principas ir kryptis lieka tokia pati, kaip aš suprantu, jog turėtų būti žaidžiamas krepšinis“, – sakė M.Kiltinavičius.

Sugrįžęs treneris vėl įniko į „Nevėžio“ reikalus, o pirmasis blynas rungtynėse prieš Panevėžio „Lietkabelį“ tikrai neprisvilo.

Kėdainių ekipa praėjusį savaitgalį namuose 76:67 pamokė nukraujavusius Karaliaus Mindaugo taurės sidabro nugalėtojus, kurie savo sudėtyje neturėjo trijų startinio penketo žaidėjų – Margirio Normanto, Vytenio Lipkevičiaus ir Džordže Gagičiaus.

„Žinoma, kad ši pergalė mus nudžiugino. Turėjome keturias dienas pokyčiams, bet sužaidėme gana tiksliai, brandžiai ir solidžiai. Mane džiugina pergalė ir tai, kaip ją pasiekėme“, – teigė komandos vyr. treneris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Jau pirmajame „Nevėžio“ mače galėjome pamatyti pirmuosius rotacijos pokyčius. Vos po penkias minutes žaidė graikas Panagiotis Kalaitzakis, Domantas Vilys ir Grantas Vasiliauskas, o Efremas Montgomery ant parketo išvis nežengė.

Dauguma jų – taktiniai M.Kiltinavičiaus manevrai, prie kurių sirgaliams prisirišti nereikėtų.

„Dėl Panagiočio, tai buvo jo asmeniniai dalykai, kurie nesusiję su mano sprendimais. Visi kiti – taktiniai. Bet tai nereiškia, kaip pavyzdys, kad Vilys ar Grantas man netinka. Jie ir per tą laiką davė, ko man reikėjo. Tai taktiniai dalykai, kuriuos lėmė ir atitinkamas varžovas“, – sakė treneris, praeityje dukart triumfavęs NKL.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rafael Freire Luz
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rafael Freire Luz

Net 27 minutes prieš „Lietkabelį“ žaidė neseniai prie komandos prisijungęs Rafaelis Luzas. 29-erių 188 cm ūgio įžaidėjas iš Brazilijos ne kartą atstovavo šios šalies nacionalinei krepšinio rinktinei, dalyvavo ir namuose vykusiose Rio olimpinėse žaidynėse.

Klubiniame fronte – rungtyniavimas tokiose Eurolygos komandose kaip Vitorijos „Baskonia“ ar Malagos „Unicaja“. Stipriausiame Senojo žemyno turnyre R.Luzas sužaidė 50 rungtynių, kuriose fiksavo po 2,1 taško ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Debiutiniame mače Kėdainiuose jis pelnė 12 taškų, atkovojo 10 kamuolių, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 18 naudingumo balų.

„Tai gero lygio žaidėjas, turintis daug patirties. Jis mums bus labai svarbus, dėl to neturiu abejonių. Rafa turi pakankamai galimybių, patirties ir savybių išpildyti mano planus. Labai džiaugiuosi, kad jis yra komandoje. Rafa gali ir organizuoti žaidimą, ir rinkti taškus. Jis gerai ginasi bei yra lyderis aikštelėje ir už jos ribų. Tikrai geras vyras“, – sakė M.Kiltinavičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ariel Hukporti
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ariel Hukporti

M.Kiltinavičius pagaliau iš geriausių vietų galėjo įsitikinti 18-mečio talento Arielio Hukporti pajėgumu, kuriam piešiamas šaukimas artėjančioje NBA naujokų biržoje.

Įspūdingų duomenų 213 cm ūgio bei 114 kg svorio dičkį pradžioje ribojo trauma ir COVID-19 virusas, tad Kėdainių ekipoje jis debiutavo tik sausio viduryje, kai klube jau nebebuvo M.Kiltinavičiaus.

Lietuvos krepšinio aikštelėse A.Hukporti buvo ryškus nuo pirmųjų minučių, „malūno“ dėjimu debiutavęs pirmosiose rungtynėse Pasvalyje.

Tokio stiliaus skrydį jis atliko ir prieš Klaipėdos „Neptūną“, o 18-mečio jėgą spėjo pajusti ir pagrindinis Kauno „Žalgirio“ bokštas Joffrey Lauvergne'as, kurį nusistūmęs Arielis dar kartą galingai sugrūdo kamuolį į krepšį.

„Nevėžio“ talentas šį sezoną per 21 minutę pelno po 10 taškų, atkovoja po 7,3 kamuolio, blokuoja po 1,3 metimo, tačiau klysta ir prasižengia po 3 kartus, tad bendras naudingumo vidurkis krenta iki 9,2.

„Milžiniškų galimybių žmogus, – auklėtinį apibūdino M.Kiltinavičius. – Jis ne tik gali gauti NBA šaukimą, bet ir tapti šios lygos žvaigžde. Labai talentingas ir treniruojamas žaidėjas. Jam reikia formuoti save, konkretinti įgūdžius, dirbti ties baziniais dalykais. Jis turi žinoti, koks krepšininkas yra, jam reikia formuoti savo individualią krepšinio taktiką, kaip išnaudoti savo stipriąsias puses. Arielis yra tikrai įspūdingas talentas.“

Ryškus A.Hukporti yra ir už aikštelės ribų, primindamas lyg lengvesnę NBA legendos Shaquielle'o O'Nealo versiją. Šio krepšininko charizma traukia aplink ir kitus.

„Asmenybė spalvinga, o kaip 18 metų, jis turi įspūdingą intelektą, kuriuo gali vadovautis gyvenime, – sakė M.Kiltinavičius. – Kaip 18-metis, jis visai neblogai save kontroliuoja. Jis nori keistis, su juo gali šnekėtis apie vidinius dalykus, kaip ir ties kur reikia su savimi dirbti, kaip kontroliuoti visą šį procesą. Labai fainas krepšininkas ir žmogus.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius

„Turime tikslinti savo žaidimą. Krepšinis turi būti labiau akcentuotas tiek puolime, tiek gynyboje. Akcentai turi būti aiškūs, ko mes norime kiekvienoje atakoje ir kaip tai išpildyti. Kaip ir kodėl turime žaisti“, – apie „Nevėžio“ vietą tobulėjimui sakė komandos vyr. treneris.

7 pergales ir 16 pralaimėjimų savo sąskaitoje turintis Kėdainių klubas viena pergale lenkia paskutinėje pozicijoje esančius, bet vis geresnį žaidimą rodančius „Šiaulius“.

Tiek pat laimėjimų turi ir Alytaus „Dzūkija“. Tiesa, ji sužaidusi trejomis rungtynėmis mažiau.

Klaipėdos „Neptūnas“ ir Prienų „CBet“ – po viena pergale daugiau per tiek pat žaistų rungtynių, kiek ir „Nevėžis“.

Iki reguliariojo sezono pabaigos liko dar daug rungtynių – net 13.

„Tikslas – patekimas į atkrintamąsias kuo geresnėje padėtyje ir kažkam duoti kovą, – sakė M.Kiltinavičius. – Konkurentais laikau visas komandas. Patys matome, kaip gerai dabar visi atrodo ir kaip gerai žaidžia. Pažiūrėkite, kaip dabar žaidžia „Šiauliai“ ar „Dzūkija“. Tie patys Prienai prieš „Neptūną“ panaikino 23 taškus. Visi dabar yra konkurentai.“

Šias antros lentelės pusės pjautynes paaštrina mintis, jog paskutinė vieta čempionate gali kainuoti ir vietą LKL, nes į ją vis labiau beldžiasi NKL dominuojanti Virginijaus Šeškaus treniruojama „Jonava“.

Kaip bebūtų, M.Kiltinavičius galvoja ne apie išlikimą lygoje, o apie kilimą į viršų ir siekį pakovoti atkrintamosiose. Bet tam reikia kilti aukščiau 8-osios vietos.

„Žinoma, kad ta mintis (apie iškritimą į NKL) visada kažkur galvoje yra, bet tu negali žaisti tik tam, kad neiškristum iš LKL. Tai reikštų, kad neturi jokių sportinių tikslų ir ambicijų. Visi nori patekti į atkrintamąsias ir išvengti „Žalgirio“, kad jose dar galėtų realiai su kažkuo pakovoti. Manau, kad su mūsų esama kapela visa tai yra realu. Reikia kryptingai, konkrečiai ir labai koncentruotai dirbti“, – teigė po trijų mėnesių į Kėdainius sugrįžęs treneris.

VIDEO: „urBONUSas“: rinktinės dvyliktuko klaustukai, smūgis „Žalgirio“ šansams ir E.Messinos taisyklės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius