Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2019 08 31

Kai jau manė, kad čempionatas gali būti baigtas: M.Grigonio pergalė prieš klastingą ligą

„Labai gerai!“ – šmaikščiu akcentu po Donguano arenos krepšiu šaukė Marius Grigonis, matydamas vieną netaiklų Renaldo Seibučio tritaškį po kito. Gynėjai kasdien varžosi mini tritaškių turnyre, kuriame svarbiausia pataikyti penkis tolimus metimus per kuo mažiau bandymų. Žalgirietis vėl gali varžytis ir juokauti su savo bendražygiais, nors dar visai neseniai jį iš rikiuotės išvedė klastinga liga. 25-erių gynėjas baiminosi, kad skrandžio problema galėjo užbaigti jam pasaulio čempionatą šiam nė neprasidėjus. Bet nors čempionatas dar net nestartavo, M.Grigonis jau šventė didžiulę pergalę.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Marius Grigonis pajuto keistą skausmą skrandyje dar Vilniuje, prieš pat kelionę į Pietų Korėją. Vos tik Lietuvos rinktinės delegacija po ilgo skrydžio nutūpė Seule, sopulys buvo sunkiai pakeliamas. Jis prirakino žaidėją prie viešbučio kambario lovos.

„Tris dienas pragulėjau ir nieko nevalgiau“, – 24sek Donguane pasakojo M.Grigonis.

198 cm ūgio krepšininkas netgi buvo išsiųstas į Seulo ligoninę, kurioje jam buvo atlikti tyrimai. Laimei, gydytojai nerado žaizdos. Žaidėjui buvo diagnozuotas gastritas – lėtinis skrandžio uždegimas.

M.Grigoniui taip skaudėjo skrandį, kad jam buvo net sunku gerti vandenį. Vienas Lietuvos rinktinės lyderių turėjo užmiršti įprastą maistą.

„Kokių ryžių atnešdavo ir viskas“, – dabar jau šypsosi M.Grigonis.

Jei būtų nepraėję, būčiau važiavęs namo.

Lietuvos rinktinės gydytojas Rimtautas Gudas šypsosi, girdėdamas Mariaus Grigonio žodžius.

„Jis valgė. Tik kai žaidėjas sako, kad nieko nevalgė, tai reiškia, kad valgė, tiesiog mažai“, – 24sek aiškino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojas, profesorius, medicinos mokslų daktaras.

Krepšininkas maitinosi pagal griežtai sudėliotą dietą. M.Grigonio rytas prasidėdavo nuo šiltos arbatos skrandžiui paruošti.

„Košė, sultinys, arbatos, arbatos, arbatos, košė, sultinys, – snaiperio mitybos režimą nupasakojo R.Gudas. – Marius po to sakė, kad jau nebegali žiūrėti į košę.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis

Uždegimo metu rinktinės gydytojai M.Grigoniui skyrė papildomų mikroelementų, kad žaidėjas visai nenusilptų. Bet per tris dienas rinktinės narys vis tiek numetė net 5 kilogramus – sulyso iki 89-90 kg.

Dar turnyro Pietų Korėjoje metu 24sek pasiekė informacija, kad situacija atrodė tokia sudėtinga, jog M.Grigonis iš Seulo galėjo būti skraidinamas ne į Donguaną, o namo į Kauną.

M.Grigonis pats neigė, kad buvo arti nepasirodymo pasaulio čempionate, bet prasitarė: „Jei būtų nepraėję, būčiau važiavęs namo. Bet pamatėme, kad gerėja ir tiek.“

R.Gudas gerokai paprasčiau žiūrėjo į visą situaciją, kuri žaidėjo akimis atrodė dramatiškai. Jis žinojo, kad per 5-6 dienas pavyks nugalėti uždegimą, tiesiog reikėjo kantrybės. Specialisto ramybė nuramino ir M.Grigonį.

„Žaidėjai visada jautriai reaguoja. Jų akimis, jeigu jie šimtu procentų negali atsiduoti, tai ką jie čia gali padėti komandai? Bet ir treneriai, ir mes visi nuraminome, kad tik reikia šiek tiek laiko atsistatyti ir viskas bus gerai, – tikino R.Gudas. – Tai jau mūsų kasdienybė, kad jie kraunasi lagaminus ir važiuoja. Bet pasišneki, nuramini...

Kita vertus, viskas suprantama, nes jie nori maksimaliai duoti komandai. Jeigu tik jaučia, kad negalės, tai jau nervinasi. Bet aš juos gerai suprantu. Jeigu nepateisins vilčių, juos gi visi stebi.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytinė Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytinė Lietuvos krepšinio rinktinės treniruotė

5 kritę kilogramai formos

Puikiai pasiruošimo pasaulio čempionatui cikle atrodęs M.Grigonis negalėjo nevažiuoti į Kiniją.

Vid. po 13 taškų iki skrandžio uždegimo rinkęs žaidėjas tapo Lietuvos rinktinės vasaros atradimu. Jis buvo solidžiausias nacionalinės komandos krepšininkas su pasaulio čempionato favoritais serbais, kai rinko 17,5 taško dviejų susitikimų serijoje Belgrade ir Kaune.

M.Grigonio solo pasirodymas prieš serbų talentą iš NBA Bogdaną Bogdanovičių atkreipė dėmesį, o „Žalgiris“ šypsojosi tyliai kamputyje, dar pavasarį įteikęs jam naują sutartį ir susiejęs su snaiperiu ateitį iki 2022-ųjų.

Prieš šią vasarą visi kalbėjome apie smogiamąjį Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio duetą. Bet tarp NBA bokštų įsiveržė drąsus snaiperis, suformavęs naują jėgą toliau nuo krepšio.

„Nervina, kad du mėnesius dirbi formai įgyti, ir per porą dienų ji ženkliai nukrenta. Tačiau čia jokie pasiteisinimai. Atsigausiu, bus viskas gerai“, – nepalaužiamas M.Grigonis.

Daug kas susidėjo – ir vasarą pats sportavau, ir dabar gerai jaučiuosi. Be to, man tai ne pirmi metai rinktinėje, turiu truputį svarbesnį vaidmenį. Bet, aišku, draugiški mačai yra draugiški mačai, o čempionate vėl bus kitaip.

M.Grigonio sveikatos problemos išgąsdino ir Lietuvos rinktinės trenerius. Argumentuodamas galutinio komandos dvyliktuko pasirinkimą, Dainius Adomaitis pažymėjo, kad Arnas Butkevičius jame bus ir kaip saugiklis nenumatytoms M.Grigonio komplikacijoms.

Norėdamas įrodyti treneriui, kad apie nevažiavimą į čempionatą negali būti nė kalbos, M.Grigonis veržėsi į aikštę Seule ir vos po vienos treniruotės bėgo į starto penketą stabdyti čekų žvaigždės iš NBA Tomašo Satoransky.

„Tos pirmos rungtynės buvo žiauriai sunkios“, – prisimena M.Grigonis, per 19 minučių pelnęs 4 taškus.

„Mikroelementai, druskos ir gliukozė padeda nenusėsti. Per tą laiką daug valgyti negali, bet mes jam davėme tos energijos per kitur“, – pridūrė R.Gudas.

VIDEO: Patenkintą D.Adomaitį Kinijoje trikdo tik viena problema, dėl kurios čia skundžiasi daugelis

Kai po pergalės prieš Čekiją 82:79 krepšininkas stojo duoti interviu žurnalistams, akivaizdžiai sulysusio žalgiriečio raumenys atrodė net išsileidę. Tačiau svarbiausia, kad M.Grigonis jaučiasi geriau ir vėl gali pokštauti nacionalinės komandos treniruotėse.

„Dabar jau truputį geriau. Nukrito kokie 5 kilogramai, todėl sunku. Bet yra dietos, bandau... Aš manau, kad dar yra laiko atsigauti. Čempionato metu būtų buvę labai prastai“, – 24sek atviravo M.Grigonis.

Svarbus pagalbininkas

R.Gudas pasakoja, kad M.Grigonio skrandis yra jautresnis nei įprastai. Pavyzdžiui, Seule D.Sabonis irgi turėjo gastritą, bet ūminį – kaip greitai uždegimas atėjo, taip greitai ir praėjo.

Tad rinktinės gydytojai pamokė snaiperį, kaip jam reikėtų maitintis, kad skrandžio uždegimas vėl neatsinaujintų. Anot profesoriaus, M.Grigonis jau gali maitintis daugmaž įprastu režimu.

„Marius jau tris dienas mums nieko nesako – reiškia, viskas gerai“, – džiaugiasi R.Gudas.

Nors įžūlus skrandžio uždegimas jau pasitraukė, Lietuvos rinktinės starto penketo narys turi atidžiai prižiūrėti mitybą. Jam reikia vengti riebaus ir aštraus maisto, rūgščių maisto produktų, gauti pilnavertę mitybą.

M.Grigonis džiaugiasi, kad Donguane maistas labiau pritaikytas sportininkams.

„Korėjoje viskas buvo labai riebu – viskas kepta, visokie majonezai, padažai“, – net nupurto, pagalvojus.

R.Gudas pažymi, kad M.Grigonio atveju labai svarbu nesuversti visko vienu metu į skrandį. Pavyzdžiui, nemaišyti baltymų su angliavandeniais, o valgyti viską atskiromis porcijomis.

„Reikia sekti, kada ką valgai – saldumynų ant viršaus neužmesti. Nes kai viską sugrūdi, tai maistas pradeda pūti, rūgti. Jeigu yra uždegimas, skrandis jautresnis, tai ir sureaguoja“, – 24sek teigė R.Gudas.

Specialistas džiaugiasi, kad šią vasarą prie rinktinės prisijungė virtuvės šefas Svajūnas Jarmala. Anksčiau su Jonu Valančiūnu Kanadoje asmeniškai dirbęs naujasis lietuvių personalo narys dar likus valandai iki komandos valgio užeina į restorano virtuvę, viską išragauja, patikrina ir perduoda virtuvei savo prašymus, kaip sportininkams turi būti paruoštas maistas.

„Matau, kad jis pataiko viską šimtu procentų, – tikino R.Gudas. – Problemų buvo ne tik mūsų komandoje, bet ir kitose. Va, pavyzdžiui, Marcas Gasolis apsinuodijo, dar kažkas. Čia labai greitai reikia viską sužiūrėti, bet labai sunku prieiti prie kiekvieno ir paaiškinti, ką valgyti, ko ne.

Svajūnas labai palengvina mūsų darbą. Mat jeigu tuo metu esame užsiėmę kitais reikalais, nespėji sužiūrėti, o jau matai, kaip vienas valgo kažką ne to, kitas jau kraunasi ant viršaus kokį tortą. Tai jau žinai, kad vakare prašys fermentų virškinimui pagreitinti.

O toks maistas apkrauna organizmą. Jeigu kažkur skrandis sustoja, organizmui reikia daugiau energijos, kad išspręstų tą problemą. Ta energija tada pereina nuo smegenų, raumenų ir viskas – silpna, miego norisi.

Tad šefas Svajūnas mums čia labai stipriai padeda.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Svajūnas Jarmala
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Svajūnas Jarmala

R.Gudas šypsosi: „Šeima man šiemet surado video, kur prižadėjau, kad man tai bus paskutinė vasara su rinktine. Nuo to pažado praėjo jau šešeri metai. Taip tik atrodo, kad mes čia nieko neveikiame. Bet neduok tu Dieve... (šypsosi.)“

Vienintelis rūpestis - aikštėje

M.Grigonis įsitikinęs, kad tie prarasti kilogramai greitai grįš ir jis atsigaus. Svarbiausia, jog žaidėjas jau atgavo kojas, kurias sunkiai vilko paskutinį vakarą Seule. Geriausios formos M.Grigonio labai reikia ir D.Adomaičiui, kurio laukia sunkus H grupės varžybų išbandymas su Australija, Kanada ir Senegalu.

Užmiršęs veriantį skrandžio skausmą, M.Grigonis vėl gali susikoncentruoti oranžiniam kamuoliui. Lietuvis po paskutinių rungtynių kritiškai pažiūrėjo į komandos pasirodymą Pietų Korėjoje. Vaizdo peržiūra ir atslūgusios emocijos nepakeitė snaiperio nuomonės.

Lietuvos rinktinė po turnyro turėjo komandos susirinkimą, kuriame viską sudėliojo į savo vietas.

„Nebuvo labai gerai. Atrodė, kad padėjome žingsnį atgal, – samprotavo M.Grigonis. – Manau, prieš serbus ir rusus žaidėme tikrai geriau. Bet visi žinome, ko čia atėjome – čempionate viskas prasidės nuo pirmų rungtynių.

Reikia nugalėti Senegalą, užsikabinti, pajusti pergalės skonį ir tada žiūrėsime. Nežinau, kas tada eis po jų – Kanada ar Australija, bet ir juos bandysime imti.“

M.Grigonis savo organizme laiko tiksinčią bombą, todėl žaidėjas turi būti labai budrus, ką deda į savo lėkštę.

Bet imunitetą geriausiai gydys ir stiprins veiksmingiausias mikroelementas – saldžios pergalės pasaulio čempionate.

VIDEO: J.Valančiūnas: apie būsimus varžovus iš Senegalo ir nusiteikimą
VIDEO: „Rinktinė 2019“ ir ginčas: kodėl M.Kuzminsko nėra tarp lyderių?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje