Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 30

Miestas ir seksas: Lietuvos komanda – fabrikų, „fake“ alkoholio ir nuodėmių sostinėje

35 laipsniai, jutiminė temperatūra 42 – Donguanas pasitiko Lietuvos krepšinio rinktinę ir jos sirgalius, atrodo, iki kaulų prasiskverbiančiu drėgnu karščiu, kurį kartais numuša tropinė liūtis. Skėčiai pravers krepšininkams, kai jie nuspręs pasivaikščioti prie viešbučio miesto centre, jais nuo saulės ir lietaus saugosi daugybė vietos gyventojų. Sveiki atvykę į Donguaną, įvairialypį Pietų Kinijos miestą ne tik dėl dangaus siunčiamų išdaigų.
Donguanas vadinamas sekso industrijos lyderiu.
Donguanas vadinamas sekso industrijos lyderiu. / Ž.Gedvilos ir Scanpix/Reuters nuotr.

东莞市: taip kiniškai rašomas Donguanas tapo Lietuvos rinktinės namais iki rugsėjo 6 dienos, kuomet po pirmojo etapo komandos pasuks skirtingais keliais – grupės kovos su Senegalu, Kanada ir Australija lems, kurios dvi rinktinės tęs čempionatą antrajame etape, o kam teks keliauti į paguodos turnyrą dėl 17–32 vietų.

Iki tol Lietuvos rinktinė ir jos sirgaliai turės svarbių reikalų daugiau kaip 8 mln. gyventojų skaičiuojančiame mieste, netoli Pietų Kinijos jūros.

„Pernelyg daug Kinija nesidomėjome, tik tiek, kiek jūs parašote, ar pasakojo Donatas Motiejūnas“, – sakė Lietuvos rinktinės gynėjas Marius Grigonis.

Ką gi, laikas šiek tiek parašyti.

Viso pasaulio fabrikas

Dabar M.Grigonis ir kiti Lietuvos rinktinės vyrai gyvena įspūdingame 39 aukštų viešbutyje „Kande“, apsuptame kitų dangoraižių.

VIDEO: Pasižvalgykite: Lietuvos rinktinė apsistojo įspūdingame viešbutyje Donguane

Guangdongo provincijoje prie Perlų upės deltos įsikūręs Donguanas yra vienas svarbiausių Kinijos pramonės ir technologijų miestų, prie kurio labiausiai limpa visam pasauliui žinoma etiketė „Made in China“ (pagaminta Kinijoje).

Didelė tikimybė, kad jūsų vaikų žaislai buvo pagaminti Donguane, gali būti, kad spintoje rastumėte čia pasiūtų pigesnių drabužių, o gal dabartinis jūsų įrenginys, kuriuo skaitote šį tekstą, sukonstruotas Donguane – čia gimsta kas penktas visų pasaulio išmaniųjų telefonų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas

Būdamas ketvirtas tarp Kinijos miestų pagal eksportą ir besididžiuojantis vienu didžiausių pasaulyje prekybos centrų, Donguanas pumpuoja milijardus dolerių.

O kur sukasi didžiuliai pinigai, ten tūno ir nuodėmės.

Vadinamas Rytų Amsterdamu

Galbūt tai slypi miesto genuose? 1839 metais šioje vietovėje praūžė pirmasis opiumo karas – tarp kinų ir britų kilęs karinis konfliktas, kurį išprovokavo europiečių prekeivių į Kiniją vežti narkotikai. Į opiumą kadaise buvo įnikę apie 90 proc. vietos gyventojų, kol suvokusi pražūtingos ydos mastą Kinijos valdžia uždraudė ir ėmė naikinti opiumą, nors tam labai priešinosi britai.

Donguanas miesto statusą įgijo tik 1985 metais, iš žemės ūkio centro persikūnijęs į pramonės ir inovatyvių technologijų milžiną.

„Samsung“, „Coca-cola“, „Nokia“, „Nestle“ ir kitos garsios tarptautinės kompanijos įkėlė kojas į miestą, kuris dabar skaičiuoja daugiau kaip 8 mln. žmonių, nors tik ketvirtadalis jų Donguane gyvena nuolat – net 75 proc. atvyksta iš kitų regiono vietų tik darbui gamyklose ar biuruose.

Dabar ir Lietuvos rinktinės viešbutyje galima išvysti apsistojusių brangiais kvepalais kvepiančių elegantiškų verslininkių kinių, bet ne taip seniai miestas buvo patekęs į tarptautinės žiniasklaidos akiratį dėl darbuotojų, daugiausia moterų, darbo sąlygų – fabrikų darbininkės būdavo apgyvendinamos ankštose patalpose, dažnai po kelias viename kambaryje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donguanas vadinamas sekso industrijos lyderiu.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donguanas vadinamas sekso industrijos lyderiu.

Besivystydamas miestas tapo ir savotišku Rytų Amsterdamu.

Masažo salonai, naktiniai klubai, karaokės barai, saunos ir viešbučiai – visur mezgėsi seniausios pasaulio profesijos milžiniškas voratinklis.

Kartu su pėdų masažu buvo galima laisvai gauti kitokias, intymias paslaugas, nes šimtai įstaigų – nuo paprastų salonų iki prabangių SPA centrų – nesislapstydamos dirbo viešnamių principu.

Nors prostitucija Kinijoje nelegali, iki 2014 metų pareigūnai užmerkdavo akis ir netrukdydavo klestėti parduodamam seksui. Buvo skaičiuojama, kad dešimt procentų Donguano moterų prekiauja savo kūnu. Tikrais skaičiais tai būtų arti pusė milijono.

„Visai neseniai tai buvo miestas Nr.1 Kinijoje pagal sekso industriją“, – 15min patvirtino gerai Donguaną pažįstantis vyras.

Nuodėmių voratinklį nutraukė policija

2014 metų vasarį masinė policijos operacija užklupo nuodėmingąją Donguano dalį. Tūkstančiai naktinių plaštakių, sutenerių ir viešnamių savininkų suimti per vieną smogiamąjį reidą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donguanas vadinamas sekso industrijos lyderiu.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donguanas vadinamas sekso industrijos lyderiu.

Nuo tada policija nustūmė prekiautojus kūnu į pogrindį. Dabar Donguano miesto gatvėse, masažų salonuose, viešbučiuose sekso industrijos šviesų neišvysi. Keliaujant per miestą to net neįtari, nes gyvenimas pulsuoja ramiu ir aiškiai sudėliotu šiuolaikišku ritmu.

Žinoma, tai nereiškia, kad Donguanas tapo šventas. Vyrai iš netolimų miestų – Šenzeno, Guangdžou ir ypač Honkongo atkeliauja į Donguaną savaitgaliais dėl naktinių nuotykių, kurių ne visi pasižymi laiminga pabaiga – 15min šaltiniai pasakojo istorijas apie įvairaus plauko veikėjus, įtartinus policininkus, kurie prisistato prie sekso troškulio apniktų vyrų, kad juos išgąsdintų ir pasiimtų savo duoklę.

„Taip nenutiks elitiniuose viešbučiuose, kur ir kainos elitinės, bet paprastesnėse vietose ne vienas turistas buvo pakištas, – pasakojo 15min šaltinis. – O kilus incidentui, gresia ištrėmimas iš šalies.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donguanas vadinamas sekso industrijos lyderiu.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donguanas vadinamas sekso industrijos lyderiu.

Nuodingas alkoholis

Paūžti mėgstančių aistruolių Donguane laukia kiti spąstai.

Pastaraisiais metais čia ypač pasklidusi netikrų alkoholinių gėrimų prekyba.

Šiame mieste pagaminama ir į žinomų alkoholio gamintojų etiketėmis pažymėtus butelius supilstomas nuodingas gėralas, padarytas iš alkoholio ir įvairių dažiklių, kvapiųjų medžiagų.

Labiausiai patyrę vietos vartotojai gali atskirti originalius produktus nuo padirbtų, bet mažiau patyrusi akis gali apsigauti. Į organizmą patenka nuodai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas

„Jie gamina įvairių brendžio ir kitų alkoholinių gėrimų nevykusias kopijas.

Užsieniečiams skirtose parduotuvėse sumokėsite daugiau, bet įsigysite tikrą produktą, – ar tai būtų gėrimai, ar vytintas kumpis, – pasakojo Donguaną išmaišęs vyras. – Tačiau visą parą veikiančiuose taškuose tikrai galima apsinuodyti prastos kokybės alkoholiu – yra buvę apsinuodijimų, pasibaigusių mirtimi.“

Trumpame vaizdo klipe galima išvysti prieš porą metų Donguane aptiktą netikro alaus gamyklą, klastojusią amerikietišką „Budweiser“ alų.

VIDEO: Underground factory producing fake cans of Budweiser gets busted in Dongguan

Chaotiškas ir lėtas

Donguanas yra įvairialypis, bet šiltų spalvų ten daugiau ir ne tik todėl, kad saulės karštis visu srautu prasiskverbia pro tirštus debesis.

Puikios kokybės keliai Donguane ir aplink jį lenkia Lietuvą, miestą apgulė daug gerų mašinų, kurios juda kiek chaotiškai, bet lėtai.

Zuja daug elektrinių dviračių – dalis jų atrodo gerokai nutrinti, o tai liudija, kad modernesnės judėjimo priemonės šį Kinijos miestą aplankė anksčiau.

Prieš kelerius metus čia dirbęs treneris Jonas Kazlauskas yra patyręs nemalonių istorijų dėl bankomatuose pradingusių kreditinių kortelių, bet modernių bankų dabar daug, vien Lietuvos rinktinės viešbutį supa keli.

Ypač aukštos kokybės SPA centrai kviečia pas save laiko turinčius praeivius, o štai kas yra siūloma jiems: kainos įvairios, bet pavyzdžiui, už 350 juanių (44 eurai) pravėrę gero SPA duris, būsite sutiktas, palydėtas į saunų ir sūkurinių vonių erdvę, kur su kempinėmis pasitinkantys vyrukai pasiruošę nušveisti jūsų kūną.

Kitame aukšte vėl susitinka vyrai ir moterys, iki tol buvę skirtingose erdvėse, – galite valgyti kiek tik norite. Dar kitame aukšte, siūlomi įvairūs masažai – nuo stipraus tailandietiško iki švelnių pėdų ar kitų kūnų dalių – kaklo, kojų, rankų, veido.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas

Miesto centre maišosi kvapai – nuo įtartino gatvės maisto iki aukščiausio lygio restoranų.

Fantastiškas vaisių pasirinkimas traukia akį ir džiugina piniginę, nes įsigyti šviežių mango, arbūzų, bananų, drakono vaisių galima už patrauklią kelių eurų sumą. Tiesa, aukštesnio lygio parduotuvėse mokėsite daugiau.

Vandens litras nedidelėje parduotuvėje kainuoja 12 juanių (pusantro euro), bet tokia pati ir trijų litrų talpos indo kaina. Šalta kava (nes dėl tvankumo kas gi gers karštą?) - nuo 6 iki 16 juanių (nuo 80 centų iki 2 eurų).

Vietinio alaus skardinę rasite už 6-7 juanius (iki euro), bet yra dukart brangesnio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas

Atrodo, kad kainos šokinėja, taip pat kaip motoroleriais važiuojantys kinai, riedantys tai gatve, tai šaligatviu, tai per pėsčiųjų perėjas. Ar bėgikai, pasirodantys jau sutemus, kai ne taip karšta, ir judantys prie žalių parkų ir judrių gatvių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kinijos miestas Donguanas

Net plika akimi moterų matyti daugiau – „Independent“ rašė, kad Donguane 89 vyrams tenka 100 moterų, o tai lemia poligamiškus santykius – vyras neišvejamas iš namų, jei turi ne vieną, o tris ar daugiau moterų.

Krepšinio miestas

Mieste beveik nematyti pasaulio čempionatą reklamuojančių skydų, bet krepšinis čia užima pagarbią vietą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donguano arena

„Donguanas yra krepšinio miestas“, – tvirtino Peteris, kuriam apie Lietuvos krepšinį daugiausia sako Sabonio ir Jono Kazlausko pavardės.

Ir Kinijos krepšinio arenas išmaišę žmonės patvirtino, kad 16 tūkst. Donguano arena yra viena moderniausių Kinijoje, o treniruočių bazė su dviem salėmis, sūkurinėmis voniomis, konferencijų ir treniruoklių salėmis, – pati geriausia.

Krepšinio artimiausią savaitę Donguane bus daug ir labai aukšto lygio – sekmadienį rungtynėmis tarp Kanados ir Australijos bei Lietuvos ir Senegalo startuoja pavojingoji H grupė.

Nuodėmių mieste kūniškos pagundos liks šešėlyje. Scena atitenka krepšiniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius