Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 30

Mindaugas Kuzminskas žinių iš NBA laukia naujame amplua

„Treneri, treneri! – šaukia vaikas. – Kaip daryti šitą pratimą?“ Treneris – tai ne Jonas Kazlauskas, o neįprastai tokiu tapęs Mindaugas Kuzminskas. Su broliu Sauliumi Palangoje jis organizuoja individualių įgūdžių stovyklą vaikams. Lietuvos rinktinės puolėjui tai – ne tik galimybė atitrūkti nuo nacionalinės komandos rutinos, bet ir sudeginti tas paskutines laukimo valandas laukiant žinių iš NBA. Jau liepos 1-ąją NBA klubai galės vesti derybas su laisvaisiais agentais. Skambučio iš už Atlanto laukia ir Mindaugas.

26-erių krepšininkas nežino ko tikėtis, kai išauš liepos 1-osios rytas. NBA žvaigždes klubai užverčia skambučiais vos tik laikrodžiams išmušus dvylikai.

M.Kuzminsko neprikels ankstyvas skambutis iš Amerikos, nes puolėjas nepriskiriamas prie tokių žaidėjų Kaip LeBronas Jamesas ar Kevinas Durantas, kurie graibstomi pirmiausiai ir agresyviausiai.

Jei atvirai, M.Kuzminskas pats nežino, ko tikėtis.

„Nieko nežinau. Net neįsivaidzuoju, ko galima tikėtis. Man pačiam tai bus pirmas kartas. Bet labai įdomu. Ne tik dėl savęs, bet ir Donato Motiejūno“, – pasakojo M.Kuzminskas.

Derybos su NBA klubais gali užtrukti kad ir iki liepos pabaigos. Bet krepšininkas nelinkęs tiek laukti.

„Manau, kad bendras vaizdas pasimato labai greitai. Tada žinosiu savo perspektyvas, ar yra kažkoks susidomėjimas. Tik nesinori ten nuvažiuoti ir sėdėti ant suolo. Nesinori švaistyti geriausių karjeros metų“, – aklai į NBA neneria šviesiaplaukis žaidėjas.

Lyg lemiamas karjeros metimas

Sugrįžkime prie vaikiškų rūpesčių. Palangoje jau nuo pirmadienio zuja penkiolika 9-13 metų amžiaus berniukų. Patarimus jiems laisvu nuo rinktinės metu žarsto ne tik Mindaugas Kuzminskas, bet ir jo brolis Saulius, krepšininkas Povilas Čukinas ir fizinio rengimo treneris Rėjus Pociūnas.

„Ūūū!“ – klykia vaikai, išvydę bendraamžį, vienas prieš vieną bandantį „sulaužyti“ M.Kuzminsko čiurnas po krepšiu.

205 cm ūgio puolėjo blokas berniukams palydimas emocijų banga, kokią po efektingų epizodų pamatysite ant NBA komandos atsarginių suolo. Šie vaikai tikrai žiūri NBA.

Berniukams treniruotės pratimas vienas prieš vieną apžaisti M.Kuzminską, atrodo, prilygsta lemiamai karjeros atakai. Jai susiklosčius rezultatyviai, apima begalinis džiaugsmas. Kiti neįmetę berniukai išrausta, nervinasi, bet bando dar kartą.

Toks vaikų nuoširdumas pakerėjo ir M.Kuzminską. Darbas su vaikais jam atgaiva laisvalaikiu.

„Man čia yra poilsis. Psichologinis. Atitrūksti nuo visko. Gal norėtųsi eiti į pliažą ar skaniai pavalgyti, bet manau, kad toks dalykas yra naudingiau“, – surimtėja krepšininkas.

Darbas su vaikais jam kelia šypseną. Tarp vaikų pasitaiko įvairiausio plauko barnių. „Jis keikiasi!“; „Vyresni neįleidžia į kambarį!“ – skundžiasi vaikai.

Vaikai brolių Kuzminskų stovykloje treniruojasi du kartus per dieną, yra apgyvendinami Palangoje, sveikai maitinasi.

Aprangas berniukams aprūpino „Nike“. Vaikai per pauzę atsigaivina „Vytautu“, o po treniruočių stiprina kūną „Maistas sportui“ papildais. Stovyklą padeda organizuoti Šv. Ignaco Lojolos kolegija.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas treniruoja vaikus krepšinio stovykloje Palangoje

Savęs treneriu nemato

„Niekada nesakyk niekada, bet manau, kad tai yra ne man, – žvelgdamas toli į ateitį, savęs treneriu nemato M.Kuzminskas. – Tačiau man patinka vaikai. Smagu su jais bendrauti“.

Tiesa, treneriu save mato brolis Saulius Kuzminskas, pernai baigęs profesionalo karjerą ir pradėjęs treniruoti vaikus individualiai.

Pernai broliai organizavo vidurio puolėjų stovyklą kartu su P.Čukinu, bet pamatė, kad vaikai nori žaidimų, rungtynių penkiese prieš penkis, o vien pratimais juos sudominti sunku. Pilkos treniruotės vargintų net Lietuvos rinktinės vyrus.

Šiemet stovykla išsiplėtė – vieną penkiolikos berniukų pamainą kitą savaitę keis dar penkiolika vyresnių vaikų. Šiemet net nepavyko sutalpinti visų norinčių.

Lietuva jau priprato prie NBA žaidėjų Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno stovyklų. Kuzminskai nenori su jais konkuruoti, o tik džiaugiasi vaikams suteikdami galimybę prasmingai praleisti laisvalaikį.

„Kuo daugiau žmonių darys stovyklas, tuo visiems bus geriau. Vietoj to, kad vaikai vasarą lakstytų kiemuose ar gatvėse, dabar jie kasdien po du kartus treniruojasi, sveikai maitinasi, matė Lietuvos rinktinės rungtynes. Kai kurie – pirmą kartą“, – pasakoja M.Kuzminskas.

Lietuvos krepšinyje trūksta daugiau individualaus darbo su jaunimu. M.Kuzminskas nesako, kad savo stovykla nori padaryti kažkokias grandiozines permainas Lietuvos krepšinio piramidėje, tačiau tokios stovyklos gali praplėsti vaikų individualių įgūdžių arsenalą.

Gal kitą vasarą Kuzminskai organizuos stovyklą jau ir su NBA programa? NBA prisideda prie J.Valančiūno ir D.Motiejūno stovyklų. Aišku, nes jie turi sutartis su NBA komandomis.

M.Kuzminskas juokiasi. Jis NBA laisvųjų agentų turgaus atidarymo laukia ne mažiau nei mes.

VIDEO: Žvėriška Naujosios Zelandijos krepšininkų haka Klaipėdoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius