Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 19

Mindaugo Kuzminsko sėkmės istorija: „Geriausiai žaidė, nes neišbėgo į aikštelę“

Lietuvoje vykusioje „Basketball Without Borders“ stovykloje paauglys Mindaugas Kuzminskas tarp dalyvių nepateko, tad dirbo kaip aptarnaujantis personalas, vėliau jis svarstė krepšinio kamuolį iškeisti į arbitro švilpuką, tačiau savo užsispyrimu ir atsidavimu galiausiai Kuzia pasiekė NBA.

15min portale projekte „Mes su tavimi“, kuriame yra pristatomi visų Lietuvos rinktinės kandidatų didžiausi sirgaliai, – Mindaugo Kuzminsko geriausio draugo Gedimino Žygelio pasakojimas.

„Tikrai labai stebina, kad Mindaugas mane įvardijo kaip didžiausią savo sirgalių. Jis visada pirmoje vietoje pabrėžia savo šeimą, kas yra labai nuostabu ir gražu – tėvus, brolį, draugę. Dabar didžiausias Mindaugo fanas tikriausiai yra jo sūnus, bet jam dar neišeina gerai papasakoti apie tėtį, – 15min sakė Gediminas Žygelis, Mindaugo Kuzminsko draugas nuo pat vaikystės, akylai stebėjęs krepšininko karjeros kelią, jame pasitaikiusius iššūkius, galiausiai Kuzią atvedęs ir prie asmeninės tinklalaidės mikrofono. – Mūsų su Mindaugu sąsaja yra tokia, kad kartu, būdami penkerių ar šešerių metų amžiaus, pradėjome lankyti Šarūno Marčiulionio krepšinio mokyklą. Pradžioje bendravimas buvo vaikiškas, išaugo paauglystėje. Pradėjome kartu žaisti „3x3“, kartu leisti laisvalaikį. Visa tai išsilaikė, kai baigėme sporto mokyklą. Mindaugas tapo profesionalu, o man nepavyko. Bendraujame daug, dažnai susitinkame Lietuvoje, nors jį beveik visur esu aplankęs ir pats.

Taip viskas ir išsivystė į stiprią draugystę. Esame labai geri draugai, žinantys vienas apie kitą beveik viską. Man įdomu stebėti jo žaidimą ir labai jį palaikau. Nežinau, ar esu didžiausias sirgalius, bet palaikau jį ir džiaugiuosi, kai Mindaugui sekasi.“

asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis
asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis

Mindaugo Kuzminsko sėkmės istorija turėtų tapti pavyzdžiu visiems svajonių besivaikantiems vaikams.

32-ejų metų krepšininkas – vyriausias rinktinės kandidatas, sukaupęs įspūdingą patirtį.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje jis debiutavo 2013-aisiais, per dešimtmetį iškovojo du sidabrinius Europos pirmenybių medalius.

Klubiniame fronte – atstovavimas žinomiems Europos ir NBA klubams, kaip Kauno „Žalgiris“, Malagos „Unicaja“, „New York Knicks“, Milano „Olimpia“, Pirėjo „Olympiakos“, Krasnodaro „Lokomotiv“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“.

Jei atsuktume laiką bent 15 metų atgal, niekas tokia M.Kuzminsko karjeros seka nebūtų galėjęs patikėti.

„Pradžia buvo ganėtinai sunki. Jis sporto mokykloje laviruodavo tarp pirmos ir antros komandų. Nepatekdavo tarp stipriausių dvyliktuko, bet treneriai mėgsta laviruoti tarp pirmos komandos prasčiausių ir antros komandos geriausių žaidėjų. Mes važiuodavome į įvairius turnyrus, po kurių būdavo renkami geriausi žaidėjai, ten treneriai sakydavo, kad jūs visi esate blogi, o geras yra Mindaugas, nes jis iš viso nežaidė. Jam buvo tokių momentų“, – prisiminimais dalijosi Gediminas.

asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis
asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis

Nenukonkuruojant bendramečių, bet toliau mylint oranžinį sviedinį, Mindaugo akys toliau dairėsi krepšinio sektoriuje.

Vienu gyvenimo laikotarpiu jis buvo tapęs žurnalistu, rašęs žinutes „eurobasket.lt“ portale, kitu svarstė tapti teisėju, jei krepšininko karjera jam nepasiekiama.

Vis dėlto po vienos vasaros M.Kuzminskas į krepšinio mokyklos treniruotės grįžo neatpažįstamas, po to karjera įgavo pagreitį.

„Po kažkurios vasaros jis pradėjo lankyti lengvąją atletiką, kažkiek pridėjo ten. Jis vienu metu jaunystėje pradėjo rašyti į krepšinio portalus. Kartais jis parašydavo ten po kokią žinutę, kaip ir aš. Mes kalbėdavomės, lankydavomės daugybėje krepšinio rungtynių, o po kažkurios vasaros Mindaugas padarė didžiulį žingsnį į priekį. Jį pastebėjo treneris ir jis tapo stipriu pirmos komandos žaidėju, – pasakojo G.Žygelis. – Po dar kažkurio laiko – Arvydo Gronskio kvietimas į Vilniaus „Sakalus“. Jis ten dirbo su treneriais – ir Linu Šalkumi, ir Rimu Kurtinaičiu. Nuo ten pradėjo atrodyti, kad Mindaugas gali. Jis turėjo pasirinkimą susisieti su „Sakalais“, bet pasirinko vykti į „Šiaulius“ pas Antaną Sireiką, kuris dirbo su jaunais krepšininkais. Ten pasirodė, kad Mindaugas gali būti labai aukšto lygio žaidėju.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Sužibėjus Saulės mieste pas A.Sireiką, M.Kuzminskas sulaukė stipriausios šalies ekipos Kauno „Žalgirio“ kvietimo. Po trečio sezono Nemuno saloje – debiutas Lietuvos rinktinėje bei Joano Plazos kvietimas vykti kartu į Andalūziją, Malagos „Unicaja“ komandą.

Dar po trejų metų Ispanijoje – svajonės išsipildymo akimirka, sulaukus „New York Knicks“ prezidento Philo Jacksono skambučio.

„Manau, kad didžiausias žingsnis yra NBA. Mūsų kartos vaikams tai buvo svajonė nuo šešerių metų, – dėstė Gediminas. – Kai matai, kad geriausias tavo draugas įgyvendina svajonę, yra laimingas... Nors jam kartais sunku priimti sprendimus ir juos jis labai ilgai svarsto, dėlioja ir pergalvoja, bet galiausiai priima sprendimą vykti į vieną didžiausių pasaulio organizacijų ir ten yra laimingas, man buvo labai malonu tai matyti. Džiaugiausi už jį, kad jis sugebėjo praverti didžiausios pasaulio lygos duris ir galėjo ten žaisti. Pirmas sezonas įrodė, kad jis galėjo ten žaisti. Tai buvo žingsnis į svajonės įgyvendinimą.“

Internautams ir apžvalgininkams vis užsimenant apie iki galo neišnaudotą potencialą, Gediminas nebuvo linkęs su tuo sutikti.

„Jis sugebėjo išlaukti ir įrodyti. Klubų pavadinimai tai įrodo. Jis nuo mažų minučių Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL), kai išleisdavo keturis kart po 2 minutes, pasiekė NBA. Kalbėti, kad galėjo būti geriau... Aišku, kad galėjo. Gal jis galėjo išlaukti NBA ir tapti stipriu vidutinioku ten. Visada galėtų būti geriau. Mes matome Mindaugo atstovautų klubų pavadinimus, nors jis vienu metu buvo arti to, kad mestų krepšinį ir eitų teisėjauti. Tikrai labai graži karjera“, – sakė G.Žygelis.

asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis
asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis

Gediminas yra lankęs Mindaugą visose jo karjeros stotelėse, išskyrus Rusiją.

„Labai apmaudu, jog nebuvau nei Krasnodare, nei Sankt Peterburge. Į „Lokomotiv“ jis atvyko sezono pabaigoje, tuomet nebespėjau, o kitą sezoną prasidėjo COVID-19 pandemija. Rusijos nebuvo įmanoma pasiekti. Klubas per ministerijas leidimus išrašydavo tik šeimos nariams“, – aiškino G.Žygelis.

O kuris M.Kuzminsko atstovaujamo klubo miestas Gedminui paliko didžiausią įspūdį?

„Visi turi savų pliusų, – sakė G.Žygelis. – Malaga buvo pirmoji vieta užsienyje, kai Mindaugas išvyko iš „Žalgirio“. Gyveno geroje vietoje, geras oras ir geras maistas. Viskas gerai. Džiugu buvo aplankyti jį ir Niujorke. Tai yra kiekvieno vaiko, kai jis pradeda sportuoti ir rinkti NBA lipdukus, svajonė. Kažko labai blogo ar labai gero nebuvo, bet tai buvo svajonės išsipildymas. Viskas nauja, viskas gerai ir puiku. Milane – jis grįžo įrodyti save ir žaisti. Jis buvo užsivedęs. Pirėjuje buvo trumpas laikas, kai aš buvau, viskas dar atrodė gerai, bet tuomet su sveikata nenusisekė Davidui Blattui. Viskas subyrėjo. Kiekvienoje vietoje buvo įdomu stebėti Mindaugo žaidimą ir keitimąsi nuo jauno žaidėjo ir vaikiuko iki paskutiniuose etapuose suaugusio ir subrendusio vyro.“

Dviejų vyrų tradicija – per Gedimino vizitus apsilankyti ir futbolo rungtynėse – Čempionų lygos ar dar kokiose aukšto lygio mačuose.

asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis
asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis

M.Kuzminskas šiuo metu yra vienintelis Lietuvos rinktinės kandidatas, vis dar neturintis klubo.

Krepšininką kvietė Turkijos lygos autsaideris, bet vilnietis vilionėms nepasidavė. Nors Gediminas klubo pasirinkimo klausimu turi įvairių idėjų, dabar Mindaugas naujos stotelės ieško remdamasis šeimyninėmis aplinkybėmis.

„Visada jam vardinu miestus, kuriuos norėčiau aplankyti kaip turistas. Sakau jam, kad dar nesu buvęs Kinijoje (šypteli). Mes dėliojamės, kaip man būtų patogiau, bet tai vyksta per juoko prizmę, – mintimis dalijosi G.Žygelis. – Visada sakau, kad nuostabu buvo Malagoje. Dabar jis renkasi iš dalies ir pagal tai, kad galėtų kartu keliauti šeima, o ten būtų angliškai kalbanti mokykla ir darželiai. Ne viskas remiasi į finansus. Taip, jam jau daug metų, nebeliko daug metų užsidirbti, bet jis rūpinasi šeima, kad jai būtų patogu ir gera.“

Krepšinio sirgaliai puikiai žino ilgamečio rinktinės žaidėjo sugebėjimus ant parketo – atletiškumas, greitis, metimas iš toli, puikus ūgis trečiai pozicijai, žaidimas veidu į krepšį bei nugara. Bet koks jis yra žmogus?

„Mindaugas beveik toks pat yra ir kai aplink jį nėra kamerų. Jis deklaruoja didelę meilę savo šeimai ir artimiausiems žmonėms ir tai įrodo savo veiksmais. Didelis šeimos žmogus. Nėra taip, kad reikia aplankyti tėvus, jam tiesiog patinka leisti su jais laiką. Jis turi ypač artimą ryšį su broliu Sauliumi, – pasakojo G.Žygelis. – Jis turi gerą humoro jausmą ir beprotiškai keistai mėgsta lietuvišką muziką, ko aš iki galo nesuprantu. Žmogus tiek matęs pasaulio, bet jam geriausiai groja kad ir kokia „Žemaitukų“ daina. Ar tai Manto Kalniečio įtaka? Jie daug laiko kartu praleido Krasnodare, bet tokią muziką Mindaugas mėgo jau nuo jaunystės. Šioje vietoje Mindaugas ir Mantas atrado vienas kitą, vaibas buvo puikus. Manau, kad kitiems legionieriams buvo sunku klausytis jų muzikos (šypteli).“

M.Kuzminskas šiais klausimais nemėgsta afišuotis, bet didelė krepšininko širdis atsispindi darbuose.

Jis kasmet prisideda prie Rimanto Kaukėno labdaros ir paramos fondo, vyksta pas sergančius vaikus, dovanoja jiems dovanas ir pildo jų troškimus bei norus.

Kitas dalykas – pagalba jos prašantiems.

„Jis gauna labai daug žinučių socialiniuose tinkluose iš žmonių, kad reikia pagalbos – nuo šimto eurų iki kažko. Didelė dalis tų žinučių yra apgaulė, bet jis atsirenka, ir jei gali – padeda, finansine išraiška ar daiktais“, – sakė Gediminas.

Gerų norų vedamas Mindaugas Kuzminskas buvo įkūręs ir savo vardo krepšinio stovyklą, kuri buvo skirta ne vaikams iš geriausių krepšinio mokyklų ir ne pirmų komandų žaidėjams.

Šią idėją subrandino karti asmeninė patirtis.

„Vaikystėje, kai jam buvo 14–15 metų, jo neimdavo niekur. Jis vasarą negalėdavo niekur sportuoti, nes prieš 20 metų nebūdavo tiek krepšinio stovyklų, kiek yra dabar. Todėl jis sukūrė tokią stovyklą, kad visi vaikai galėtų sportuoti, o Mindaugas galėtų jiems perduoti savo žinias ir motyvuoti juos, – pasakojo G.Žygelis. – Pamenu, kai Lietuvoje vyko „Basketball Without Borders“ (Krepšinis be sienų) stovykla, kurią organizavo NBA. Buvo atvažiavęs Artūras Karnišovas, Žydrūnas Ilgauskas. Tuomet iš 1989-ųjų kartos dalyvavo Žygimantas Janavičius, Vaidas Čepukaitis, Simas Buterlevičius. Mūsų nepaėmė. Mes buvome tie, kurie atliko pagalbinius darbus, kaip savanoriai – nešioja aprangas, sportinius drabužius, o vėliau juos sužiūri. Tokie pagalbiniai vaikai treniruotėse. Sėdėjome, žiūrėjome treniruotes, o Mindaugas pasakė, kad vieną dieną jam pavyks ir jis įrodys, kad jis gali būti ne tik patarnaujantis personalas, bet dalyvauti su pagrindiniais vaikais. Jis sugebėjo tai pasiekti ir norėjo tai perduoti vaikams.“

asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis
asm. arch. nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Gediminas Žygelis

Nenustebkite, jei pabaigęs krepšininko karjerą ateityje M.Kuzminskas prisės prie mikrofono ar aptarinės krepšinį.

Jis tai jau yra daręs prieš dvejus metus, kai portale „Delfi“ turėjo asmeninę tinklalaidę „Iš rūbinės“. Tuomet jis vedė pokalbius su žinomais Lietuvos ir užsienio žaidėjais, tarp kurių – Bobanas Marjanovičius ar Mike'as Jamesas.

Tai buvo Gedimino Žygelio idėja.

„Prasidėjo pirmas karantinas ir jis grįžo iš Rusijos. Mindaugas dalyvavo kažkokioje tinklalaidėje, o aš jam pasakiau, kad kaip ir smagu, bet įmanoma padaryti dar geriau – su geresniu pasiruošimu, geresne kamera ir mikrofonu. Jis paklausė, kaip aš tai įsivaizduoju, surašiau jam laišką, viską sudėliojau – idėją ir sąmatą. Mindaugui tai patiko ir nusprendėme daryti, ir daryti ne sau, o šauti į aukščiausią kategoriją – televiziją, – pasakojo G.Žygelis. – Pabandėme, žmonėms patikėjo idėja, nufilmavome 8 ar 10 laidų. Jis puikiai įrodė, kad yra vienas retų A sąrašo krepšininkų, turinčių gerą iškalbą. Jis gali papasakoti naujieną, pats paklausti ir normaliai suformuluoti klausimą. Jis įrodė, kad gal kažkada baigęs karjerą prisijungs prie šios srities žaidėjų, kaip galbūt komentatorius ar apžvalgininkas.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Bet prieš tai – siekis prasimušti į Lietuvos rinktinės dvyliktuką, kuris svajoja Europos čempionate Vokietijoje užlipti ant prizininkų pakylos.

Traumą besigydantis M.Kuzminskas praleido pirmąsias šešerias kontrolines rungtynes, kurias visas Kazio Maksvyčio auklėtiniai laimėjo.

Ant parketo krepšininkas turėtų išbėgti paskutiniame draugiškame susitikime su Nyderlandais.

„Tai kelia šiek tiek nerimo, žinoma. Vietoj kelionės po Ispaniją, jis liko Lietuvoje ir dirbo su kineziterapeutais, masažistais. Mindaugas tikisi, kad jam pavyks. Daug kas pasimatys šią savaitę su Nyderlandais. Jis tikisi tuomet sugrįžti, jis labai nori to. Tikiuosi, kad bus pasiruošęs rungtynėms, nes daug kas spręsis šią savaitę. Jei pavyks, manau, jis turi daug šansų būti dvyliktuke“, – sakė Gediminas.

Ar pamatysime Gediminą Žygelį Vokietijoje, palaikantį Lietuvos rinktinę, kurios sudėtyje galbūt bus ir jo geriausias bičiulis M.Kuzminskas?

„Kol kas turiu dvejonių, yra įvairių minčių. Tiksliai negaliu atsakyti. Pradžioje galvojau vykti į Kelną, bet persidėjau planus ir žiūrėsiu, kaip seksis rinktinei“, – teigė G.Žygelis.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir R.Vyšniauskas – Lietuvos rinktinės klaustukai ir „Žalgirio“ komplektacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius