-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 14

Nors persiplėšk: Dainiui Adomaičiui – dviejų karštų kėdžių iššūkis

Daugelis manė, kad tai pokštas, kai Dainius Adomaitis šyptelėjo sakydamas, kad ves keturias treniruotes per dieną. Bet kol Lietuvos nacionalinė komanda turėjo laisvadienį po fatališkų rungtynių su Latvija, jos vyriausiasis treneris vakare vilkosi marškinėlius su „Ryto“ simbolika ir treniravo komandą per kontrolinį testą su Minsko „Cmoki“. D.Adomaitis bando maksimaliai suderinti darbą Lietuvos rinktinėje ir Vilniaus „Ryte“. Ar treneris nesudegs vienu metu sėdėdamas ant dviejų karštų kėdžių?
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
PČ atranka | Kroatija – Lietuva | 21:15 | Osijekas

Dainius Adomaitis – vienas iš penkių trenerių, kuriam su rinktine pavyko išvengti pralaimėjimo per 6 pirmąsias pasaulio čempionato atrankos rungtynes. Tris pirmuosius FIBA langus nepralaimėję atlaikė tik ispanai, prancūzai, graikai ir vokiečiai. Bet Lietuvos nacionalinės komandos misija nuo antrojo planetos pirmenybių atrankos etapo D.Adomaičiui bus kitokia.

44-erių strategas nuo šios vasaros pradėjo intensyviai dirbti Vilniaus „Ryto“ klube. Iki tol nacionalinėje komandoje jis darbavosi neturėdamas pareigų jokioje kitoje ekipoje.

Lyg tyčia, šį rudenį Lietuvos rinktinė pasiruošimo stovyklą suplanavo sostinėje, toje pačioje salėje, kurioje D.Adomaitis darbuojasi su Vilniaus „Rytu“.

Prieš rinktinės stovyklą juokais paklaustas, ar susidubliavus darbams ves po 4 treniruotes per dieną, D.Adomaitis tik linktelėjo galva.

„Nėra problemų. Man patinka krepšinis ir aš myliu šį žaidimą. Keturios treniruotės per dieną nebūtų pirmas kartas“, – krepšinio podkaste „urBONUSas“ vėliau pasakojo D.Adomaitis.

Rinktinių trenerių bendruomenė pasidalijusi į dvi stovyklas. Pavyzdžiui, iš 10 aukščiausiai pagal FIBA reitingą esančių Europos rinktinių, penki strategai 2017-2018 m. sezoną dirbo ir klubuose, o kiti penki buvo susitelkę darbui tik nacionalinėje komandoje.

Sergio Scariolo pastaruosius metus nudirigavo išretėjusią Ispanijos rinktinę į šešias pergales sezono metu nesidarbuodamas jokiame klube. Tik jo situacija dabar kiek keisis – italas vasarą gavo darbą „Toronto Raptors“ trenerių štabe.

Aleksandras Džordževičius sėkmingai darbavosi Miuncheno „Bayern“ ekipoje, su kuria dominavo Vokietijoje (23-2) ir iškovojo šios šalies taurę. Tačiau „Bayern“ nepatekus į Europos taurės finalą, klubas nusprendė serbą atleisti.

„Tai nusikaltimas prieš sveiką protą“, – pareiškė Serbijos krepšinio legenda, tikinęs, kad „Bayern“ vadovas Marko Pešičius norėjo kištis į treniruočių procesą, bet negavęs priėjimo prie komandos, būtent taip nusprendė suvesti sąskaitas.

Tiesa, A.Džordževičiui nepavyko išlipti sausam su rinktine – pirmajame atrankos etape serbai patyrė du pralaimėjimus.

Kitas trečiosios krepšinio supervalstybės strategas Vincente'as Collet darbus Prancūzijos rinktinėje ir Strasbūro IG klube derina jau nuo 2011-ųjų. Su Strasbūro ekipa praėjusį sezoną jam nepavyko patekti į nacionalinio čempionato finalą, bet IG iškovojo Prancūzijos taurę.

„Teko kalbėtis su treneriais, kurie anksčiau derino du darbus. Vienas iš patyrusių strategų sakė, kad kol esi jaunas, nėra problemų – gali dirbti. Bet kuo toliau, tuo sudėtingiau viską suderinti“, – „urBONUSe“ teigė D.Adomaitis.

Derybų su Vilniaus „Rytu“ metu sostinės klubo vadovai buvo iškėlę klausimą dėl rinktinės, tačiau galiausiai nepabijojo pasirašyti sutarties su treneriu, kuris nuo rugpjūčio iki birželio vidurio be jokio poilsio užims dvi įtemptas darbo pozicijas.

Skeptikai spėlioja, kad toks intensyvus darbas dviejose aukščiausių tikslų siekiančiose komandose gali būti pražūtingas. Esą strategas nebegalės gerai susitelkti į rinktinės reikalus, o klubinio sezono metu pertraukos su nacionaline komanda gali tik dar labiau išsunkti specialistą. Tokiose darbovietėse kaip Lietuvos rinktinė ir Vilniaus „Rytas“ laukiama tik maksimalaus rezultato – bet koks smuktelėjimas gali kainuoti darbą.

Bet kol toks rinktinių ir klubų tvarkaraštis yra visiška šviežiena, D.Adomaitis savo kailiu patikrins, ar įmanoma persiplėšti ir sėkmingai sustrateguoti dvi aukšto lygio komandas.

„Planai yra derinti, reikia tik viską suderinti su asistentais „Ryte“ ir rinktinėje. Pagrindinė koncentracija bus su rinktine, bet kai bus laisvų dienų, dėmesys bus „Ryto“ treniruotėse ir draugiškose rungtynėse.

Iš klubo buvo klausimų, bet daviau jiems atsakymus. Faktas, kad tai reikalauja suderinimo ir papildomų dalykų planavimo. Bet viskas atrodo suderinta“, – dar prieš rinktinės stovyklą Vilniuje „urBONUSe“ tikino D.Adomaitis.

Pavyzdžiui, jo kolega Ufukas Sarica vasarą buvo priverstas pasirinkti: arba darbas Stambulo „Bešiktaš“, arba Turkijos rinktinėje. Po nelabai sėkmingo sezono su „Bešiktaš“, du postus užėmęs turkas nusprendė eiti į priekį tik su nacionaline komanda.

Derinti abi pareigas jam buvo nelengva. Turkijos rinktinė pasiekė 4 pergales iš 6, o „Bešiktaš“ pasirodymą nacionaliniame čempionate baigė ketvirtfinalyje, nors reguliariajame sezone finišavo ketvirti. FIBA Čempionų lygoje „Bešiktaš“ buvo eliminuoti aštuntfinalyje.

24sek išrinko 20 Europos valstybių, kurios dalyvauja pasaulio čempionato atrankoje ir kurios yra aukščiausiai klasifikuojamas FIBA reitinge. Įdomu, kad tik beveik ketvirtadalis rinktinių trenerių dirbo ir nacionalinėje komandoje, ir klube.

Pasižvalgėme, kaip jiems sekėsi darbuotis dviem frontais. Bendras jų pergalių ir pralaimėjimų santykis – 27:9.

Būtina pabrėžti, kad darbas dviejuose klubuose nėra esminis tokių rezultatų faktorius. Be visų sportinių principų, daug ką keitė ir tai, kokiais žaidėjais dėl FIBA ir Eurolygos karo negalėjo remtis kai kurios nacionalinės komandos.

Dviejų kėdžių iššūkis
Rinktinė Treneris Klubas (2017/18 m.) Rinktinės rezultatas per tris langus Klubo rezultatas (2017/18)
Ispanija Sergio Scariolo „Toronto Raptors“ asistentas (nuo vasaros) 6-0 -
Prancūzija Vincente'as Collet Strasbūro IG 6-0 Prancūzijos taurė, pusfinalis nac. čempionate, Čempionų lygos ketvirtfinalis
Serbija Aleksandras Džordževičius Miuncheno „Bayern“ (iki pavasario) 4-2 Vokietijos taurė, EuroCup pusfinalis, atleistas kovą
Slovėnija Radovanas Trifunovičius - 2-4 -
Kroatija Draženas Anzulovičius - 3-3 -
Graikija Thanasis Skourtopoulas Keratsinio „Ifestos Limnou“ 6-0 11 vieta Graikijos lygoje
Rusija Sergejus Bazarevičius - 3-3 -
Italija Meo Sachetti Kremonos „Vanoli“ 4-2 8 vieta Italijoje, iškrito ketvirtfinalyje
Latvija Arnis Vecvagaras - 4-2 -
Turkija Ufukas Sarica Stambulo „Bešiktaš“ 4-2 Ketvirta vieta reg. sezone, krito ketvirtfinalyje, Čempionų lygoje krito aštuntfinalyje.
Ukraina Yevgenas Murzinas - 3-3 -
Suomija Henrikas Dettmannas - 3-3 -
Vokietija Henrikas Rodlis - 6-0 -
Čekija Ronenas Ginzburgas - 5-1 -
Gruzija Ilias Zouras - 2-4 -
Lenkija Mike'as Tayloras Hamburgo „Towers“ (nuo vasaros) 3-3 -
Belgija Eddy Casteelsas Leveno „Bears“ (nuo vasaros) Nepateko į antrą etapą -
Juodkalnija Zvezdanas Mitrovičius „Monaco“ 3-3 Prancūzijos vicečempionai, Čempionų lygos finalas
Izraelis Odedas Katashas Jeruzalės „Hapoel“ (nuo vasaros) 3-3 -

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius