-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 04

Planas, nepalikęs šansų: kaip Lietuvos rinktinė suvystė Kanadą

Nickas Nurse‘as ir Kanados trenerių štabas jau prieš rungtynes žinojo, kad reikės papildomų priemonių norint sustabdyti Lietuvos rinktinės puolimą su Domantu Saboniu ir Jonu Valančiūnu priešakyje. Įvairiausių schemų netrūko – buvo panaudoti ir dvigubinimai, ir aikštės gynyba, tačiau Lietuvos rinktinės žaidėjai ir trenerių štabas buvo pasiruošę viskam ir Donguano areną antradienį paliko pakilios nuotaikos. Antroji pergalė grupėje iškovota rezultatu 92:69.
Edgaras Ulanovas ir Mantas Kalnietis
Edgaras Ulanovas ir Mantas Kalnietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dar vienas itin solidus Lietuvos rinktinės mačas. Rinktinės treneriai paruošė puikų dvikovos planą, kurį žaidėjai suprato ir sistemingai vykdė visų rungtynių metu.

Krepšininkai buvo pasiruošę visiems kanadiečių ėjimams – aukštaūgiai dalijosi kamuoliu, kuomet būdavo dvigubinami, o du prieš du prieš itin pasyvią kanadiečių gynybą veikė beveik idealiai. Sumanus puolimas suteikė gerus metimus, o taip pat – daugybę antrųjų šansų.

Lietuviai pabėgo jau pirmajame kėlinyje ir tą persvarą didino iki pat rungtynių pabaigos.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: nepriekaištinga Lietuva ir skaudūs smūgiai favoritams

Išnarpliotos Kanados gynybos taktikos

Jau rungtynėse su Australija buvo galima įžvelgti, kad įvairesnių ir, galbūt, rečiau naudojamų taktikų Kanados rinktinėje tikrai netrūksta.

Nickas Nurse‘as, šį birželį su „Toronto Raptors“ laimėjęs NBA čempionų žiedą, garsėja kaip inovatyvus treneris, nebijantis imtis išskirtinių sprendimų.

Vienas iš jų jam padėjo sustabdyti ir nesustabdomą „Golden State Warriors“ puolimą: jis liepė trims žaidėjams dengtis aikštės gynyba stovint trikampio forma, kai kiti du individualiai vaikėsi du pavojingiausius „Warriors“ žaidėjus – S.Curry ir K.Thompsoną. Šią taktiką jis naudojo ir rungtynėse su Australija, tačiau ji nepasiteisino – M.Dellavedova vieną po kito šveitė tritaškius į kanadiečių krepšį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nickas Nurse'as
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nickas Nurse'as

Lietuvos rinktinė buvo pasiruošusi visiems variantams. Jau nuo pirmųjų atakų išvydome D.Sabonio ir J.Valančiūno dvigubinimą vos tik jiems gavus kamuolį ties baudos aikštelės ribomis. Aukštaūgiai buvo tam pasiruošę – rasdavo laisvus komandos draugus arba atakuodavo krepšį be driblingo.

Gavę kamuolį, jie neforsuodavo įvykių ir tai buvo akivaizdus trenerių štabo nurodymas bei šių žaidėjų krepšinio supratimo įrodymas. JV kelis kartus pelnė taškus užsiėmęs itin geras pozicijas ir net nesumušęs kamuolio į grindis – puikus būdas išvengti dvigubos gynybos.

D.Sabonis prisitraukdavo papildomą žmogų ir pratęsdavo ataką perdavimais – po jų lietuviai draskydavo kanadiečių gynybą reidais į baudos aikštelę. Lietuviai surinko net 52 taškus iš baudos aikštelės, kuomet kanadiečiai tik 28 ir krepšį iš dvitaškio zonos atakavo 61 proc. taiklumu (31/51).

VIDEO: J.Valančiūnas apie išspardytus užpakalius: „Gal išspardėm“

Kanados ekipai atsiliekant, o jos gynybai byrant, Nickas Nurse‘as nusprendė išbandyti aikštės gynybą. Lietuvių puolimas išlaikė savo ritmą – M.Kalnietis laisvas pataikė iš toli, J.Valančiūnas įmetė iš baudos aikštelės, M.Grigonis prametė metimą laisvas, o E.Ulanovas rado tarpus tarp varžovų gynėjų ir šaudė floaterius.

Atėjo metas dar vienam eksperimentui. Kanadiečiai pradėjo keturiese dengtis aikšte sustoję dvejomis linijomis po 2, o tuo tarpu Kalnietis buvo dengiamas individualiai. Du perdavimai, viena paprasta užtvara ir Mindaugas Kuzminskas smeigė tritaškį, taip lyg sakydamas Nickui Nurse‘ui, kad šiandien jis mūsiškių nenustebins niekuo.

Lietuvos rinktinės trenerių štabas atliko puikią varžovų analizę ir tas buvo akivaizdžiai matoma. Tačiau buvo atlikta ne tik tai – visą šią informaciją gavo ir suprato ir žaidėjai, kurie paruošto plano laikėsi visas 40 minučių. Galutinis šio darbo rezultatas geriausiai atsispindėjo rungtynių švieslentėje.

Akcentuotas puolimas ir iš jo atsiradę pranašumai

Vienos minutės pertraukėlės metu D.Adomaitis buvo piktas, kadangi aikštelėje trumpam įsivyravo chaosas, sekė kelios klaidos iš eilės, o žaidėjai pamiršo, kad prieš rungtynes buvo susitarta kaip įmanoma dažniau atakuoti Kanados centrus.

Khemas Birchas pikenrolo metu visų rungtynių metu tupėdavo baudos aikštelėje taip giliai, kad kiekviena solidi užtvara sukurdavo 2 prieš 1 pranašumą ir leisdavo rinktinės gynėjams išmesti patogų floaterį.

Beveik kiekvienas du prieš du, kuomet Kanada gynėsi asmenine gynyba, baigdavosi aukšto procento metimu. M.Kalnietis, M.Grigonis, L.Lekavičius, E.Ulanovas ne vieną ir ne du sykius įeidavo giliai į baudos aikštelę. Jei pasirinkdavo perduoti kamuolį, D.Sabonis su J.Valančiūnu gaudavo kamuolį gerose pozicijose ir užbaigdavo ataką arba atlikdavo ekstra perdavimą. Tačiau dažniau mūsų gynėjai pasirinkdavo atakuoti patys. Tiek daug aukšta trajektorija pataikytų metimų iš baudos aikštelės per vienerias rungtynes seniai neteko matyti.

Šis agresyvus atakavimas bei metimai sukurdavo dar vieną galimybę – begalę antrųjų šansų. Gynėjams metant į krepšį, prie jų paskutinę akimirką prišokdavo kanadiečių aukštaūgis. Todėl D.Sabonis su J.Valančiūnu likdavo apylaisviai su kanadiečių gynėju šalia savęs. Nei K.Pangosas, nei C.Josephas ūgiu pasigirti negali, todėl visi antrieji šansai atitekdavo mūsiškiams.

Lietuviai pasiėmė net 19 kamuolių puolime ir antraisiais šansais pelnė net 23 taškus, kuomet kanadiečiai tik 6. Reikia pridurti, kad lietuviai įdėjo daugiau energijos ir paprastose situacijose kovojant dėl kamuolio – pavyzdžiui, Arnas Butkevičius ir Mindaugas Kuzminskas bėgdavo link jų kovoti net nuo tritaškio.

VIDEO: D.Adomaitis švyti: „Vyrai šaunuoliai – fantastika“

Lietuviai, net ir pirmaudami beveik visas rungtynes, rodė daugiau noro nei jų varžovai. Akcentuotas puolimas bei didžiulis agresyvumas ir energija leido lietuviams kartoti savo metimus vieną po kito ir tai buvo dar vienas esminis šių rungtynių aspektas.

Išsiskyrę žaidėjai

Du labiausiai išsiskyrę žaidėjai Lietuvos rinktinėje buvo E.Ulanovas (15 taškų, 6 atk. kam.) ir D.Sabonis (10 taškų, 8 atk. kam., 4 rez. perd.).

Pirmąjį, atrodo, Kanados trenerių štabas prieš rungtynes buvo šiek tiek primiršęs. Visi prasiveržimai nuo tritaškio linijos pasibaigę taikliais jo metimais iš baudos aikštelės, buvo padaryti į jo stipriąją – kairę – pusę.

E.Ulanovas galėjo laisvai naudotis kanadiečių jam suteikiamais privalumais. Žaisdamas nugara, jis sėkmingai atakavo net ir aukštesnį Kyle‘ą Wiltjerą. Reiktų pridėti ir tai, kad jis sistemingai atakavo baudos aikštelę ir palaikė Lietuvos rinktinės puolimą judantį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Tuo tarpu, D.Sabonis šiose rungtynėse išsiskyrė savo branda. Varžovams dvigubinant, jis nepuolė forsuoti įvykių, nelaužė per jėgą, o sėkmingai skirstė perdavimus komandos draugams. Beveik visus taškus susirinko pataisydamas netaiklius komandos draugų metimus.

VIDEO: D. Sabonis: „Mes esame pavojingi“

Iš blogosios pusės šiose rungtynėse išsiskyrė Cory Josephas. Kanados rinktinės įžaidėjas itin daug klydo pirmoje rungtynių pusėje. Taip pat kanadietis bandė atakuoti individualiais veiksmais ne pagal komandos schemas, tačiau tą daryti jam itin nesisekė. Dažnai atsidūręs kelių žaidėjų apsuptyje buvo priverstas mesti itin sunkius metimus ir mačą pabaigė su 6 taikliais metimais iš 16, 4 klaidomis ir pralaimėjimu.

Apibendrinimas

Antroji pergalė pasiekta solidžiu žaidimu abejose aikštelės pusėse.

Antradienį žingsniu priekyje kanadiečių buvo tiek Lietuvos rinktinės trenerių štabas, tiek žaidėjai.

Kitos rungtynės su Australijos komanda, kuri šiais metais turi daug ambicijų bei talentingų žaidėjų tas ambicijas įgyvendinti.

VIDEO: E.Ulanovas: jeigu kažkas galvoja, kad čia buvo labai lengva, tai tikrai klysta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius