-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 09

Rimčiausias testas Lietuvos rinktinei: vienintelė komanda, kuri gali užgesinti NBA žvaigždes

Ko gero, šiuo metu yra tik viena komanda pasaulyje, kuri gali galvoti apie realią galimybę nugalėti iš NBA žaidėjų sudarytą JAV rinktinę. Ir ta komanda sužais su Lietuva dvejas rungtynes per 72 valandas. Susipažinkite su Serbijos svajonių komanda, kuri šeštadienį ir pirmadienį prieš pasaulio čempionatą egzaminuos Lietuvos krepšininkus.
Nikola Jokičius ir Kevinas Durantas 2016 m.
Nikola Jokičius ir Kevinas Durantas 2016 m. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Šeštadienis | PČ pasiruošimas | Serbija – Lietuva | 22:00 | Belgradas
Pirmadienis | PČ pasiruošimas | Lietuva – Serbija | 19:30 | Kaunas

Jeigu pirmadienį į „Žalgirio“ areną atvyktų NBA krepšininkai, tiek daug bilietų nekabėtų internetinėje kasoje, kaip dabar prieš susirėmimą su Serbijos krepšininkais. Bet mažiausiai po 30 eurų už rungtynes krepšinio sirgaliai paklos pasižiūrėti dar vienos įspūdingos komandos.

Serbija yra lažybininkų, krepšinio trenerių, žaidėjų ir ekspertų favoritė mesti rimčiausią iššūkį JAV krepšininkams.

24sek kolegos Serbijoje pasakoja, kad patys nacionalinės komandos treneriai ir žaidėjai viešumai įjungė atsargią „svarbiausia laimėti kitas rungtynes“ plokštelę. Tačiau krepšinio tauta įsitikinusi, kad ši ekipa ne tik gali, bet ir turi parvežti namo auksą.

„Tai stipriausia rinktinė, kokią buvome surinkę per daugybę metų. Ši karta tikisi sužaisti geriausią savo krepšinį“, – 24sek pasakoja žurnalistas Nikola Stojkovičius iš „Mozzart Sport“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Džordževičius ir Bogdanas Bogdanovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Džordževičius ir Bogdanas Bogdanovičius

Serbijos rinktinės atstovai tyčia stengiasi netriukšmauti per megafoną apie savo ambicijas ir ketinimus pasaulio čempionate. Tačiau aukso medžiotojų fanų klubo furgonas pasileidęs čempioniškas dainas jau išlėkė į greitkelį.

„Fanai galvoja, kad po visų NBA žvaigždžių atsisakymų atstovauti rinktinei, Serbija ir JAV dabar yra vienodo pajėgumo komandos. Jie tikisi, kad serbai žais finale ir laimės auksą“, – teigia N.Stojkovičius.

Vietos žiniasklaida neįšoko į tą patį auksinio fanų klubo furgoną.

Jie adekvačiai vertina serbų galimybes ir mano, kad JAV rinktinė vis tiek yra talentingiausia ir ilgiausią suolą pasaulio čempionate turinti komanda.

Bet visi puikiai supranta – bet koks kitas rezultatas, nei planetos pirmenybių medalis, būtų blogas rezultatas.

Planetos pirmenybėms serbai išrikiuos tikrą svajonių komandą.

Vidurio puolėjas Nikola Jokičius pernai sudarė 5 metų 148 mln. JAV dolerių sutartį su „Denver Nuggets“ ir praėjusį sezoną rinko beveik trigubo dublio statistiką – vid. 20,1 taško, 10,8 atkovoto kamuolio ir 7,3 rezultatyvaus perdavimo per NBA rungtynes. Net ESPN apžvalgininkai mano, kad N.Jokičius yra geresnis už geriausią JAV rinktinės, kurią Kinijoje išrikiuos Greggas Popovichius, žaidėją.

Serbų centrą kamuoliais vaišins iš į NBA į Europą grįžęs kamuolio burtininkas Milošas Teodosičius.

Estafetę iš jų bet kada perims taškų mašina Bogdanas Bogdanovičius, savo antrąjį sezoną „Sacramento Kings“ klube per 28 minutes rinkęs vid. 14,1 taško per susitikimą.

Serbijos krepšinio žvaigždynas aplinkui turės aukščiausios klasės partnerius: Eurolygoje sužibėjusį ir į Madrido „Real“ bei Maskvos CSKA kviestą aikštės generolą Vasilije Micičių, į Jono Valančiūno klubą iš Stambulo sparnus pakėlusį mirtiną metimo atšokus ginklą įvaldžiusį Marko Guduričių, geriausią savo sezoną NBA sužaidusį atraminį ginklą Džokeriui (N.Jokičiaus pravardė) Nemanją Bjelicą (vid. 9,6 tšk., 5,8 kam. Sakramente), sunkiausią NBA žaidėją 222 cm ūgio milžiną Bobaną Marjanovičių, vieną geriausių Eurolygos centrų Nikolą Milutinovą ir dar krūvą kitų.

Sutrumpintas serbų 14-os kandidatų sąrašas
Milošas Teodosičius, Stefanas Jovičius, Vasilije Micičius, Bogdanas Bogdanovičius, Draganas Milosavljevičius, Marko Guduričius, Vladimiras Lučičius, Marko Simonovičius, Nemanja Bjelica, Stefanas Birčevičius, Nikola Jokičius, Miroslavas Raduljica, Nikola Milutinovas, Bobanas Marjanovičius.

Visai šiai garsiai kompanijai diriguoja žmogus, kurio autoritetas neleis sužvaigždėti Serbijos marškinėlius vilkintiems vyrukams. Jis jau po pergalės antrosiose kontrolinėse rungtynėse su suomiais 95:75 tiesioginiame eteryje apspardė saviškiams užpakalius.

„Mūsų požiūris turi būti kardinaliai kitoks. Žaidėjai turi jausti atsakomybę už vilkimus marškinėlius. Jie turi suprasti jų reikšmę. Prieš jiems čia ateinant, jų vietoje buvo žmonės, kurie laimėjo mūsų tautai medalius ir trofėjus. Todėl kiekvienas iš jų turi nuleisti užpakalį ant žemės ir pagalvoti, ką kiekvienas gali suteikti šiai komandai“, – susierzinęs dėl netinkamo nusiteikimo mačo pradžioje, auklėtinius skalbė Aleksandras Džordževičius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Džordževičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Džordževičius

2014-ųjų pasaulio čempionato sidabras, 2016-ųjų Rio De Žaneiro olimpinių žaidynių sidabras ir 2017-ųjų Europos pirmenybių sidabras. Šiuos medalius serbai raškė nuo FIBA apdovanojimų medžio žaisdami be geriausių savo krepšininkų. O patys geriausi, ko gero, dar buvo per jauni ir nesunokę auksinėms pergalėms.

Dabar į Serbiją susirinko geriausi, kuriuos savo komandoje norėjo matyti A.Džordževičius. Serbų žvaigždynas buvo toks ryškus, kad 1995-ųjų Europos čempionato finalo budelis Lietuvai turėjo prabangą atsisakyti tokių žaidėjų kaip Nemanja Nedovičius, Nikola Kaliničius ar Vladimiras Micovas. Pirmi du, ko gero, Lietuvos rinktinėje žaistų starto penkete.

Nuo 2013-ųjų Serbijos rinktinę į savo rankas perėmęs 51-erių specialistas nuo pat pradžių aiškiai nubrėžė taisykles, kurių turėjo laikytis visi. Kas nesilaikė, to dabar nematysime pasaulio pirmenybėse.

Bet A.Džordževičiui pavyko sugrąžinti į Serbiją tą Vlade Divaco, Predrago Danilovičiaus, Dejano Bodirogos ir kitų auksinės kartos karių dvasią.

Kai praėjusiame dešimtmetyje Serbijos rinktinė buvo tokia priešiška, kad neiškentęs pjautynių iš darbo bėgo net Željko Obradovičius, tai ši Aleksandro Džordževičiaus komanda yra vieninga kaip tvirtas didelis serbiškas kumštis.

Visa ši serbiška kompanija kartu žais jau ne pirmą vasarą. Kartu ji vieną po kito į Belgradą vežė sidabrinius pasaulio čempionatų ir olimpinių žaidynių apdovanojimus. Nereikia rašyti, koks kitas tikslas kirba jų mintyse.

VIDEO: Rinktinė 2019: Jono Kazlausko viltys, Kauno talentai ir sirgalių baimės

Serbija į pasaulio čempionatą atsiveža galingą krepšinio mašiną.

Daugelio akys iškart krypsta į puolimo potencialą, bet 24sek kolegos Serbijoje pažymi, kad kelią medalių link jų rinktinė nusitiesė per gerą gynybą.

Aleksandras Džordževičius mėgsta žaisti dviem įžaidėjais, tik vienas jų, toks kaip Milošas Teodosičius ar, kaip anksčiau, Stefanas Markovičius, išsiskiria kūrybiškumu puolime, o šalia žaidžiantis Stefanas Jovičius ypač gera gynyba.

Dabar Serbijos rinktinė turi dar platesnį pasirinkimą gynėjų linijoje – Kauno „Žalgiryje“ subrandintą ir Stambulo „Anadolu Efes“ atsiskleidusį Vasilije Micičių, kuris solidus abiejose aikštės pusėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Džordževičius ir Vasilije Micičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Džordževičius ir Vasilije Micičius

Žvaigždžių fone svarbiais „X faktoriais“ rinktinėje taps tokie darbininkai kaip Draganas Milosavljevičius ir Vladimiras Lučičius. Kol kiti rinks taškus, kurs gražias atakas ir susirinks daugiausiai selfių ir autografų prašymų, jie savo tvirta gynyba prie perimetro ir atkovotais kamuoliais klijuos rinktinės žaidimą.

Individualiai gynyboje pajėgus bene kiekvienas Serbijos rinktinės narys, tad jei tik nepames koncentracijos, tai bus sunkiai pramušama gynybinė siena bet kuriam priešininkui.

Palaikyti maksimalų intensyvumą padės ilgas suolas. Serbų talento gylis nusileidžia nebent tik amerikiečiams.

Panašiai kaip Lietuvos rinktinėje, Aleksandras Džordževičius į aikštę galės mesti labai skirtingus penketus. Serbai galės rungtyniauti labai aukšta sunkia sudėtimi arba mobiliu fizišku žemu penketu.

Serbai suintriguoti, ką nacionalinė komanda darys su priekine linija. Gali būti, kad A.Džordževičius į pasaulio čempionatą vešis net keturis (!) centrus – Nikolą Jokičių, Nikolą Milutinovą, Bobaną Marjanovičių bei Miroslavą Raduljicą.

Gali būti, kad atkarpomis N.Jokičius arba M.Raduljica rungtyniaus ketvirto numerio pozicijoje. Juolab kai už N.Bjelicos ant suolo nėra likusių tikrų ketvirtų numerių – nominalus ketvirtas numeris Stefanas Birčevičius turėtų likti už dvyliktuko borto.

Palikti bet kurį iš šių milžinių namie būtų sudėtinga: N.Jokičius Serbijoje – neliečiamas, N.Milutinovas įsitvirtino kaip elitinis Eurolygos centras, 222 cm ūgio Bobanas gali tapti slaptu ginklu sunkiose situacijose, o M.Raduljica užmezgė puikų tarpusavio ryšį su A.Džordževičiumi ir turi didžiulį trenerio pasitikėjimą.

Serbai prognozuoja, kad jeigu rinktinė vis dėlto pasirinks trijų vidurio puolėjų taktiką, už dvyliktuko borto gali likti ketverius metus NBA rungtyniaujantis B.Marjanovičius, kadaise vilkėjęs ir „Žalgirio“ aprangą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobanas Marjanovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobanas Marjanovičius

Nors gynyba yra auksinėmis raidėmis užrašyta A.Džordževičiaus taisyklė Serbijoje, ši kariauna gali žaisti labai rezultatyviai.

Serbai turi didžiulę jėgą prie perimetro su M.Teodosičiumi, V.Micičiumi ir B.Bogdanovičiumi bei plieninę priekinę liniją, su visais išvardintais centrais ir N.Bjelica. Tad jeigu metimai iš toli nekris, serbai visada galės viską suversti per priekį. Simpatiškai turėtų atrodyti ir jų žaidimas du prieš du, ypač su N.Milutinovu.

Kamuolys šioje komandoje neturėtų nustoti judėti. Serbijos rinktinė užpildyta elitiniais kūrėjais, o aikštę gerai mato ir aštrų rezultatyvų perdavimą gali iškišti tie patys keturi centrai. Apie N.Jokičiaus kūrybiškumą plėstis neverta – jis yra pagrindinis atakų kūrėjas „Denver Nuggets“ klube.

Visos šios savybės konstruoja tobulą ginklą, kuriame neturėtumėte rasti silpnų vietų.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: R.Kurtinaitis apie tikslus Lietuvai ir seksą vairuojant

Serbija laukia rungtynių su Lietuva.

24sek kolegos Serbijoje pasakoja, kad vieni pasaulio čempionato favoritų labai nori pasitikrinti savo lygį. Nors po to dar važiuos į Akropolio taurės turnyrą Atėnuose pasitestuoti su graikais, turkais ir italais, A.Džordževičius raudonu markeriu apsibrėžė būtent dvi akistatas su Lietuva.

Geras testas tai bus ir lietuviams. Dainius Adomaitis pirmą kartą galės įvaldyti Domanto Sabonio ir Jono Valančiūno ginklą. Sunku rasti geresnį sparingo partnerį šiems NBA bokštams nei serbų priekinė linija.

Tiesa, klausimas, ar jau išvysime titanų dvikovą.

N.Jokičius dėl NBA taisyklių tik ketvirtadienį prisijungė prie bendrų Serbijos rinktinės treniruočių. „Memphis Grizzlies“ naujokas Marko Guduričius ir „Sacramento Kings“ atstovas Bogdanas Bogdanovičius prie treniruočių proceso prisijungė antradienį. Nemanja Bjelica gydosi smulkią kaklo traumą, praleido mačą su suomiais ir grįžta į treniruotes. Smulkų sumušimą patyrė ir buvęs žalgirietis Vasilije Micičius.

Gali būti, kad A.Džordževičius dar taupysis, o geriausius žaidėjus parodys tik savo publikai Belgrade. Prieš kelionę į Kauną gali pasielgti taip pat, kaip lietuviai prieš dvikovą Pamplonoje – palikti treniruotis geriausius savo žaidėjus namuose.

Bet su N.Jokičiumi, N.Bjelica ir B.Bogdanovičiumi ar ne, Serbijos rinktinė bus elitinė. Artimiausia 72 valandų atkarpa gali nemažai ką parodyti Lietuvos rinktinės trenerių štabui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius