-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 03

Rinktinė pasiruošusi: augalotų rusų iššūkis, chaotiškas pokytis ir treniruotės sensacija

Lietuvos jaunių rinktinė smagiais žaidimais veja į šalį jaudulį, kuris po truputį kyla prieš Europos čempionato ketvirtfinalio susirėmimą. Gedimino Petrausko laukia augalotų Rusijos krepšininkų iššūkis. Varžovai – didžiuliai ir grėsmingi, tačiau žaliai balti turi planą, kaip rasti kelią į penktąją pergalę.
Lietuvos jaunių krepšinio rinktinė
Lietuvos jaunių krepšinio rinktinė / FIBA.com nuotr.
Europos U18 čempionatas | Lietuva – Rusija | 20:45 | Ryga

Penktadienio popietę Lietuvos jaunių rinktinė suvaikščiojo paskutines derinių variacijas. Bet per paskutinę 40 minučių trukmės treniruotę treneriai daugiau leido jaunimui pasižaisti.

Visi dvylika rinktinės narių lakstė per visą aikštę nuo vienos tritaškio linijos iki kitos ir nepailstant svaidė tolimus metimus.

Bet daugiausiai emocijų sukėlė tritaškių konkursas pasiskirsčius komandomis po du žaidėjus.

Mat bent dviem komandoms nosis nušluostė centrai Erikas Venskus ir Giedrius Bergaudas. Aukštaūgiai iš konkurso eliminavo Deivido Sirvydžio bei Domanto Vilio ir Simo Jarumbausko bei Arno Adomavičiaus poras.

„Jeigu laimėsit, gausit dvigubai daugiau šokolado“, – matydamas pergalės link artėjančius centriukus, juokavo treneris Gediminas Petrauskas.

FIBA nuotr./Erikas Venskus ir Lietuvos jaunimo (iki 18 metų) rinktinė rungtynėse su Bosnija ir Hercegovina.
FIBA nuotr./Erikas Venskus ir Lietuvos jaunimo (iki 18 metų) rinktinė rungtynėse su Bosnija ir Hercegovina.

Bendražygiai šypsojosi, skaičiuodami pirmaujančių priekinės linijos žaidėjų tritaškius. Įdomiausia, kad Europos čempionate jaunuoliai nė sykio nepabandė mesti iš toli. Bet negali sakyti, kad toks rezultatas treniruotėje stebino – abu vyrukai turi neblogą riešą, o E.Venskus puikiai išnaudojamas pikenpopo situacijose.

Bet Roko Jokubaičio ir Eriko Jermalajevo duetas galiausiai sustabdė penktadienio treniruotės sensaciją.

„Rokelis užsikirs! Bus dar du netaiklūs! Trys!“ – įtampos finale bandė įnešti G.Petrauskas, tačiau po kelių netaiklių metimų R.Jokubaitis nebeklydo ir finišavo pergalingai.

Netrukus treneris komandos atakų organizatoriui ir jo bičiuliui įteikė po plytą šokolado.

Lietuviai geromis nuotaikomis pasitinka ketvirtfinalio mūšį su Rusija ir smagiais žaidimais bando numalšinti besikaupiančią įtampą.

G.Petrauskas: „Čia atvažiavę žaidėjai dirba ir jų tikrai nereikia raginti. Reikia labiau raginti būti atsargesniems, vienas kito neužgauti per treniruotę. Jaučiasi puiki darbo etika, noras atstovauti savo šaliai.“

Jos galbūt šiek tiek pridės pasikeitęs rungtynių laikas. Įsibėgėjant aštuntfinalio etapui buvo planuota, kad lietuviai ketvirtfinalyje penktadienį žais 16 val. 15 min. – mūsiškiams jau gan įprastu laiku.

Tačiau rinktinės atašė trečiadienio naktį skambučiu žadino Gedimino Petrausko asistentą Vaidą Pauliukėną iš miegų ir pranešė, kad Lietuvos ir Rusijos mačas įvyks 20 val. 45 min.

Šiuo laiku buvo planuojama patiekti Ispanijos ir Prancūzijos desertą, tačiau juodkalniečiams išmetus ispanus aštuntfinalyje, organizatoriai nusprendė keisti laikus.

Galbūt jie tikėjosi, kad toks rungtynių laikas suvilios po darbų į Rygos areną atvykti būrį Lietuvos aistruolių.

FIBA nuotr./Lietuvos jaunimo (iki 18 metų) krepšinio rinktinės sirgaliai.
FIBA nuotr./Lietuvos jaunimo (iki 18 metų) krepšinio rinktinės sirgaliai.

Tačiau lietuviai nesiskundžia. Ko gero, tai viena mažiausiai organizatoriams priekaištaujančių komandų visame Europos čempionate – jiems tinka ir viešbučiai, ir maistas, ir sąlygos salėse.

Kitiems neįtinka tai maistas, tai viešbutis. Aišku, tam yra ir rimtų argumentų, nes, pavyzdžiui, Ventspilio arenoje būdavo taip karšta, kad treneriai galėdavo išsigręžti nuo prakaito savo drabužius vos prasidėjus rungtynėms.

Pasikeitęs rungtynių laikas šiek tiek išderins komandos pasiruošimą rungtynėms. Taip vėlai mūsiškiai dar nėra žaidę, tad rungtynių jaudulys ilgiau kankins mūsų žaidėjus.

Tačiau Gediminas Petrauskas su trenerių štabu savo originaliais ritualais bandys nuraminti auklėtinius ir maksimaliai sutelkti juos kovai.

„Tai augalota komanda. Tipinė rusų komanda, kuri žaidžia daug krepšinio bėk ir mesk, – Rygoje akcentus 24sek dėliojo G.Petrauskas. -Jie tvirti vyrai – gerai kovoja dėl kamuolių. Mūsų esminis dalykas bus atsitverti aukštaūgius ir neduoti antrų šansų. Išskirti pavienių žaidėjų negalime. Taip, yra trys daugiau išsimetantys žmonės, bet ir kiti nėra statistai.

Manau, pagrindinis dalykas bus kamuoliai, greitų atakų stabdymas ir lyderių stabdymas.“

Rusija dabar Lietuvoje dažniau minima taksi programėlės „Yandex. Taxi“ kontekste, dėl kurios iškilo grėsmė lietuvių duomenų saugumui. O rinktinės krepšio saugumui didžiausią grėsmę kels trys išreikšti rusų lyderiai: plačiapetis rezultatyviausias komandos žaidėjas, gynėjas Aleksandras Jeršovas (13 tšk., 4,3 kam., 2,5 rez. perd.), naudingiausias ekipoje puolėjas Nikita Michailovskis (12,3 tšk., 7,3 kam., 16 naud.) bei įžaidėjas Aleksandras Ščerbenevas (11,3 tšk., 3,8 perd.).

„Jeršovas meta tikrai sudėtingus metimus. Bet jis turi žalią šviesą ir imasi sunkių metimų. Dėl to dažnai ir nepataiko. Mums reikia neduoti jam laisvų metimų ir ieškoti tos pagalbos, kai jis apžaidžia vienas prieš vieną. Kad metimai būtų per didelį žmogų arba kad ir mažiuką, bet per pagalbą, – rusų lyderius detalizavo G.Petrauskas. – Ščerbenevas labai gerai valdo komandą, turi staigų išmetimą, daug meta iš toli ir gerai pataiko. Jis laiko savo rankose komandą.

Michailovskis yra 2-3 pozicijos žaidėjas, kuris irgi drasko žaidimą.“

FIBA nuotr./Gediminas Petrauskas ir jo treniruojama Lietuvos jaunimo (iki 18 metų) krepšinio rinktinė.
FIBA nuotr./Gediminas Petrauskas ir jo treniruojama Lietuvos jaunimo (iki 18 metų) krepšinio rinktinė.

Rusai augaloti, bet ne tokie, kaip serbai – neturi tokių stiprių aukštaūgių, kad per juos laužtų žaidimą. Tačiau dideli kūnai su ilgomis rankomis leidžia jiems labai efektyviai gintis.

Varžovų fizinius duomenis smulkesni lietuviai bandys pranokti greičiu, disciplina atsitveriant priešininkus ir geru perėjimu iš gynybos į puolimą atsikovojus kamuolius.

„Mūsų tikslas – atkovojus kamuolį traukti į priekį, nes tada mums bus lengviau kvėpuoti, nei žaisti pozicinį krepšinį“, – pabrėžė G.Petrauskas.

Kitu lietuvių pranašumu turėtų tapti ilgas suolas. Treneris džiaugiasi, kad varžovams didžiulę grėsmę kelia nuo visi ant parketo pasirodantys žaidėjai.

G.Petrauskas: „Bet aš tikrai nepolitikuoju ir nenoriu politikuoti. Vyrams motyvacinių kalbų apie 50 metų okupaciją nepasakosiu. Turime kitų būdų motyvuoti žaidėjus.“

Su rusais lietuviai jau galynėjosi draugiškame turnyre Italijoje. Ten mūsiškiai šventė pergalę, bet Gediminas Petrauskas nesureikšmino pasirengime pasiekto rezultatai.

„Manau, bus įtemptas mačas, – prisiminęs dvikovą su Rusija, 24sek sakė ir vienas rinktinės lyderių Deividas Sirvydis. – Tai kieta komanda, kuri nebijo kontakto. Jie turi tokį norą kabintis į nasrus ir laimėti. Bus tikrai geros rungtynės.“

Bukmekeriai lietuvius laiko gan ryškiais poros favoritais. Tačiau jaunimo krepšinyje ir dar tokiame etape kaip ketvirtfinalis, tokios prognozės pernelyg slidžios.

Svarbiausia, kad G.Petrauskas mato kylančią žaidimo kreivė.

„Su kiekvienomis rungtynėmis mūsų žaidimas gerėja ir greitėja. Mes gyvesni, greitesni, aštresni puolime. Bet po aštuntfinalio rungtynių savo žaidime pamatėme daug spragų, kur dar galime pridėti.

Visos mūsų grupės komandos pateko į ketvirtfinalį. Net ketvirti likę juodkalniečiai nugalėjo ispanus. Tai tikrai buvo stipri grupė. Manau, pakankamai neblogai užsigrūdinome, bet dar tikrai yra kur tobulėti.

Visos komandos to nori ir jaučia tą papildomą spaudimą. Bet tai yra psichologija, kuriai mes ruošiame žaidėjus nuo pat pradžių. Manau, susitvarkysime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius