-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 19

Robertas Javtokas apie „Žalgirį“: „Surinkta pajėgi ekipa“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai trečiadienį pradeda Lietuvos krepšinio lygos (LKL) kovas. Nors čempionų titulą ginanti komanda nėra patenkinta sezono pradžios tvarkaraščiu, klubo sporto direktorius Robertas Javtokas mano, jog jaunimas turėtų padėti startuoti sklandžiai.
Robertas Javtokas
Robertas Javtokas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos krepšinio čempionai naująjį 9 mėnesius truksiantį iššūkį bei kelią 20-ojo titulo link pradės trečiadienį, kai išvykoje susitiks su savojo simbolio – slovėnų trenerio Andrejaus Urlepo, sezono išvakarėse netekusiu Alytaus „Dzūkijos“ klubu.

Po šio mačo žalgiriečiai skris į Londoną, kur atiduos duoklę Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems sirgaliams. Kauno „Žalgirio“ ir Lenkijos vicečempionės Torūnės „Polski Cukier“ ekipos rungtynės vyks rugsėjo 22-ąją Londono olimpiniame parke esančioje „Copper Box“ arenoje.

LKL sezono starto dieną 15min pakalbintas 37-erių metų „Žalgirio“ sporto direktorius R.Javtokas tikino, jog komandos pasiruošimas sezonui praėjo gana sklandžiai, tačiau koks tikrasis ekipos pajėgumas – dar sunku pasakyti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas

– Robertai, „Žalgiryje“ rungtyniavote nuo 2011-ųjų. Iki tol sezonui ruošėtės aikštelėje. Tačiau šiemet jūsų pozicijos klube pasikeitė – baigėte krepšininko karjerą ir tapote sporto direktoriumi. Jau susitaikėte su tuo, kad nuo šiol teks titulų su komanda siekti jums atliekant kitokį vaidmenį? Nostalgija aikštelei jau kamuoja?

– Nėra nieko sudėtingo, nes tik įsivažiuoju. Jaučiu didelę pagalbą. Visos pareigos nėra užkrautos tik ant manęs. Paulius (Paulius Motiejūnas – klubo prezidentas) nuolat šalia. Iš jo mokausi. Įdomu, daug naujovių. Kai kas tikrai neįprasta, bet viskas man patinka. Dabar, žinoma, nebereikia eiti pietų miego, jog atgautum fizines jėgas (nusijuokia) – toks tas ir pokytis. Esu patenkintas.

Dėl nostalgijos aikštelei daug kas klausia. Tačiau viduje, stebėdamas žaidėjus, tikrai nejaučiu noro bėgioti šalia jų. Paskutinį sezoną tikrai jau buvau tvirtai nusprendęs pasitraukti. Šiandien praeiti pro salę, pamėtyti kamuolį dar įdomu, bet kad trokščiau pažaisti su žaidėjais, tikrai taip nėra. Žinau, kad geriau nieko nepadarysiu. Dabar žiūriu, ką kiti blogai daro. Daug kam atrodo, jog iš šono gali patarti lengviau, bet kai pats neseniai dar buvau žaidėjas, suprantu, jog viskas yra kitaip.

– Jūs, kaip ekipos sporto direktorius, buvote vienas iš svarbiausių asmenų, komplektuojant šio sezono komandą. Ekipa laimėjo „Gloria Cup“ turnyrą Turkijoje. Ką atskleidė pasiruošimo sezonui rungtynės?

– Pagrindinė komanda jau buvo surinkta praėjusio sezono metu, tad prie jos sudėties daug nesu prisidėjęs, tą pripažįstu. O štai dubleriai yra mano atsakomybė. Noriu sukurti jiems gerovę. Žinau, ko jauniesiems žaidėjams reikia. Papildėme trenerių štabą, pasikvietėme naujų jaunų krepšininkų, stebime talentus. Norime išugdyti savus žalgiriečius.

Beno Dragūno nuotr./Viena pirmųjų Kauno „Žalgirio“ treniruočių
Beno Dragūno nuotr./Viena pirmųjų Kauno „Žalgirio“ treniruočių

– Ar liks komandoje tokie jaunieji žaidėjai kaip Martynas Varnas, Martynas Arlauskas, Gytis Masiulis?

– Galutiniai taškai dėl jų dar nėra sudėlioti. Sprendžiame, kas jiems yra geriau. Pakviesti į pirmąją komandą ir sodinti ant atsarginių suolo, nes tikrai nėra visi pasiruošę pademonstruoti didelį rezultatą, nėra pats racionaliausias sprendimas. Noriu pabrėžti, jog skoliname kitam klubui žaidėją ne dėl to, kad jis mums nereikalingas, o dėl to, kad šiuo metu jam taip bus geriau. Lauksime sugrįžtančio.

Surinkta pajėgi komanda. Nėra atsarginių. Kiekvienas atsarginis gali būti pagrindinis žaidėjas.

Varnui dar reikia „prasižaisti“, nes praėjusį sezoną buvo traumuotas. Norime, kad įgytų žaidybinės patirties. Jis bus skolinamas. Norime jo kitais metais pagrindinėje komandoje. Jam jau laikas žaisti.

Arlauskas turės dvigubą licenciją: didžiąją dalį žais už dublerius, bet treniruosis ir su pagrindine komanda. Viskas priklauso nuo pačių žaidėjų. Mes suteikiame jiems sąlygas, jie rodo, treneris sprendžia. Jų fizinės savybės gal dar neleidžia šiandien atiduoti 100 procentų tai, ką jie gali. Vis dėlto manau, tiek Gytis, tiek Arlauskas gaus savo šansus šį sezoną.

– Išryškėjo komandos braižas per kontrolines rungtynes? Kuri grandis galėtų atrodyti geriau? Kuri sukomplektuota stabiliausiai?

– Visada gali būti geriau. Tačiau laimėtos visos kontrolinės rungtynes kai ką pasako. Štai Turkijoje rungtyniavome neturėdami visų žaidėjų. Tačiau jaunimas įrodė, kad gali žaisti ir nori. Pasiruošimas vyko sklandžiai, treneris patenkintas darbu. Visi užsivedę, daug naujų veidų. Visi nori užsirekomenduoti, įsitvirtinti.

Nėra tokios grandies, dėl kurios būtų ramu. Šiandien vienas žaidžia gerai, kitą dieną jis jau gali būti duobėje. Sezonas ilgas. Komanda banguos. Svarbiausia, jog kai vienam žaidėjui nesiseka, kitas stotų į jo vietą. Surinkta pajėgi ekipa. Nėra atsarginių. Kiekvienas atsarginis gali būti pagrindinis žaidėjas. Galbūt treneris ir yra jau nusižiūrėjęs vieną penketą, bet jis bus koreguojamas. Priklausys ir nuo varžovų. Nėra taip, kad vienas penketas žais, o kiti tik kažkiek padės.

Beno Dragūno nuotr./Paulius Jankūnas
Beno Dragūno nuotr./Paulius Jankūnas

– Galbūt išskirtumėte žaidėją, kuris, dar neprasidėjus LKL mūšiams, stebina sportine forma? Tikėtina, bus tikrasis komandos lyderis?

– Nenorėčiau nė vieno išskirti. Visi gerai dirba. Labai patiko jaunimas.

Pirmos dešimt rungtynių parodys tikresnį LKL veidą. Šiaip lyga stiprėja.

– Kaip vertinate legionierių pasiruošimą sezonui? Jų žaidime jau regite tai, ko tikėjotės?

– Jie dar turės progą įrodyti savo sugebėjimus. Per mažai laiko. Kai kurie tik dabar prisijungė. Vieni anksčiau sportavo, kiti tik po rinktinių prisijungė. Jų negalime vertinti šią akimirką. Tačiau visi demonstruoja didžiulį norą žaisti. Tikime treneriu – jis išgaus iš jų, ko nori.

– Kaip vertinate LKL komandų vasarą nuveiktus darbus? Kurios ekipos kovos dėl LKL medalių, o kurios stumdysis lentelės dugne? Gal regite komandą, kuri gali visus nustebinti?

– Neįsivaizduoju. „Lietuvos rytas“ neblogai atrodo. Turnyrą laimėjo gan lengvai. Ir Kėdainiai labai gerai žaidė. „Lietkabelis“ surinko neblogą ekipą. Pirmos dešimt rungtynių parodys tikresnį LKL veidą. Šiaip lyga stiprėja.

– Daugybę metų „Žalgiris“ nesulaukė didesnės konkurencijos kovoje dėl LKL titulo. Rodos, sirgaliai turėtų džiaugtis, tačiau susiklosto priešinga situacija – nuolatinės pergalės išlepina, sirgaliai vangiai renkasi į areną, ypač žaidžiant su lygos autsaideriais. Praėjusiame sezone Klaipėdos „Neptūno“ mačus stebėjo gausesnis žiūrovų skaičius nei „Žalgirio“. Kaip išspręsti šią problemą?

– Tai priklauso ne nuo mūsų, o nuo kitų klubų. Kuo jie stipresni, kuo labiau sukuria mums konkurenciją, tuo sirgaliai labiau rinksis į arenas. Suprantama, jei pralošiame tik keletą kartų per metus, sirgaliams tikrai neįdomios eilinės LKL varžybos. Priešingai nei Ispanijoje, kur nežinai, kuriai lyderis ims ir pralaimės. Mes rūpinamės, norime, jog sirgaliai ateitų į kiekvienas rungtynes, bet yra, kaip yra. Eurolyga visiems įdomesnė. Tiesiog reikia stipresnės LKL.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

– Kaip manote, nugalėtojų karūnos matavimasis prieš kiekvieną LKL sezoną padeda ar kenkia žalgiriečiams?

– Daug žaidėjų ima neįvertinti varžovų. Tai yra labai blogai. Geriau, kai „nurašinėja“ tave. Daugiau būna motyvacijos. Man absurdiška klausyti, kai krepšininkas kalba apie tai, jog gali nenusiteikti mačui, kaip jo nemotyvuoja silpnesnis priešininkas.

Kiekvienas žaidėjas turi motyvuoti save, kaskart įrodyti, kad „Žalgiryje“ yra tavo vieta, o ne kitoje LKL komandoje. Nes tų kitų komandų žaidėjai nuolat įrodinėja, jog jų vieta „Žalgiryje“. Žalgirietis turi įrodinėti kiekvieną dieną, kad jis yra aukštesnio lygio, nesvarbu, prieš ką žaidžia. Vien jau dėl to, kad jo alga yra daug didesnė.

– Kaip žadate tramdyti trenerio Šarūno Jasikevičiaus karštą charakterį? Ar jį reikia tramdyti? Štai ir kovos Turkijoje metu Šarūnas sukonfliktavo su teisėjais. Kokią pinigų sumą klubas vis atseikėja už stratego pašalinimą nuo atsarginių suolelio?

Šarūną suvaldyti šioje srityje beveik neįmanoma.

– Šarūną suvaldyti šioje srityje beveik neįmanoma. Jis ir pats pasakė, jog stengsis šį sezoną būti drausmingesnis. Treneris įsijaučia į savo vaidmenį, pamiršta viską ir visus. Šarūnas tiesiog kovoja už savo komandą. Toks jo kovojimo būdas – jis nori išsirėkti. Draugiškose rungtynėse gal nėra taip svarbu, bet Eurolygos mače trenerio pašalinimas iš aikštelės gali lemti labai daug. Manau, jis pats tai supranta. Strategas jaunas, jis mokosi.

Už tai Šarūnas gauna piniginę baudą, kaip ir kiekvienas žaidėjas už gautą techninę pražangą. Egzistuoja vidinės komandos taisyklės. Visaip bandom nubausti nepaklusnius. Visokie ten sushi pirkimai (šypsosi). Vis dėlto žmogaus pakeisti negali. Karštas žmogus yra karštas.

Beno Dragūno nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Beno Dragūno nuotr./Šarūnas Jasikevičius

– Kokios nuotaikos sezono išvakarėse? Strategija prieš trenerio netekusį Alytaus klubą jau paruošta?

– Pikta kiek dėl nesuderinto Europos čempionato ir LKL tvarkaraščio. Ne visi žaidėjai galės jau rytoj žaisti, kai kurie tik ką prisijungė, kiti – dar tik atvažiuoja. Nesame visiškai pasiruošę startui, bet tikimės, jog to, ką turime, užteks šiandien. Jaunimas turės pavaduoti kai kuriuos žaidėjus. Iš pradžių reikės visiems pasitempti. Nuotaikos darbinės. Jaudulio nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius