Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 25

Sunku patikėti, kad taip žaisdavo krepšininkai: mamos megztos kojinės ir plyštantys „inkariukai“

Daugkartinis Sovietų Sąjungos čempionas, Tarpžemyninės Williamo Joneso taurės laimėtojas, Europos taurių laimėtojų ir Europos čempionų taurės turnyrų finalininkas, Europos krepšinio taurės laimėtojas, Eurolygos čempionas – tokia šlovė lydi Kauno „Žalgirį“. Bet mažai kas žino, kitą pergalių pusę – su kokia apranga ir avalyne tekdavo pasiekti minėtas pergales.
Kauno fotografijos galerijoje – „Legendiniai Žalgirio vyrai“
„Legendiniai Žalgirio vyrai“ / Kauno fotografijos galerijos nuotr.

Vilnonės kojinės ir plyštantys batai

Modestas Paulaukas – vienas tituluočiausių Lietuvos krepšininkų, praėjusio

amžiaus 7-8 dešimtmečiuose tapęs olimpinių, pasaulio ir Europos čempionų. Kauno „Žalgiryje“ krepšininkas praleido daugiau nei dešimt metų, čia debiutavęs vos 17-os. Praeityje buvęs krepšininkas, dabar krepšinio treneris, turi ką papasakoti tiek apie aprangą, tiek apie tuo metu vyravusias tradicijas.

Pasak M.Paulausko, apie tokią aprangą ir avalynę, kokią dabar turi „Žalgirio“ vyrai, jo laikais niekas nė negalėjo pasvajoti – audiniai, iš kurių buvo siuvama sportinė apranga, buvo iš vieno fabriko, kokybė prasta, tačiau krepšininkai šį apdarą turėdavo dėvėti metai iš metų – kitų drabužių tiesiog nebuvo. Gerai, jei dar žaisdavai pagrindinėje „Žalgirio“ sudėtyje – galėdavai tikėtis, kad gausi bent naują sportinę aprangą. Dubleriams pasisekdavo kur kas mažiau – jie žaisdavo su jau nunešiotomis sportininkų „uniformomis“, kurios likdavo nuo pagrindinės komandos. Tokia buvo Sovietų Sąjungos realybė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Modestas Paulauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Modestas Paulauskas

„Tas pačias aprangas vilkėdavome penkerius ar septynerius metams, o grąžinus jas į sandėlį vėliau su tais pačiais rūbais žaisdavo jaunieji ar komandos dubleriai“, – praeitį atsimena M.Paulauskas.

Jei sportuojate ar domitės sportu, tai žinote, kad dabar tenisui yra specialūs batai, kaip ir bėgimui, futbolui, krepšiniui ir kitoms sporto šakoms. M.Paulauskas atsidūsta ir sako, kad apie tai negalėjo net pagalvoti – pasirodo, iš televizoriaus ekranų visai Lietuvai žinomi krepšininkai bėgiodavo su batais, su kuriais gatvėmis ir kiemais bėgiodavo ir to meto vaikai.

„Apie sportbačius, su kuriais žaidžia dabartiniai sportininkai, negalėjom nė pagalvoti. Mes avėdavom paprastus Kauno „Inkaro“ batus, kurie visiškai nebuvo pritaikyti žaisti krepšinį, ypatingai sunkiasvoriams žaidėjams. Būdavo, jog ir po pirmos treniruotės ar rungtynių jie tiesiog suplyšdavo“, - prisiminimais dalinosi buvęs garsus krepšininkas.

Skirtingai nuo dabartinių žaidėjų, ant krepšininkų aprangos nesimatė ir jokios rėmėjo atributikos ar reklamos – tik žaidėjo skaičius ir klubo emblema. Tai natūralu – sovietiniame pasaulyje nebuvo nei privačių rėmėjų, nei privataus sektoriaus.

Paklaustas apie kitas aprangos detales, tokias kaip treningus ar kojines, M.Paulauskas tik numoja ranka. „Treningai, kuriuos krepšininkai vilkėdavo – vilnoniai ir skirti dešimčiai metų, kojinės – tokios, kokias numegzdavo mamos“, - sakė M.Paulauskas.

Nors prieš kelis dešimtmečius aprangos būdavo paprastesnės ir ne itin kokybiškos, tai nesutrukdė krepšininkams siekti įsimintų pergalių ir pademonstruoti įspūdingo žaidimo.

Trumpus šortus pakeitė ilgi

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pirmasis LKL favoritų susirėmimas: Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Tikriausiai dabar retas krepšininkas įsivaizduotų save su itin aptempta apranga ar megztomis kojinėm. Tobulėjant technologijom ir jas pritaikant drabužių kūrime dabartiniai sportininkai gali negalvoti apie plyštančius sportbačius ir nusidėvėjusias aprangas, o susikoncentruoti į žaidimą aikštelėje.

Krepšininkų apranga pasikeitė neatpažįstamai – iš trumpų ir prigludusių šortų bei marškinėlių į apsmukusias ir plačias. Taip pasiekiama, kad kūnas neperkaistų esant didelėms apkrovoms. Specialiai gaminami batai padeda atsiskleisti geriausias sportininkų aerodinamines savybes.

Šiuo metu Kauno „Žalgirio“ krepšininkams aprangą specialiai siuva viena iš pasaulinių sportinių drabužių lyderių „Adidas“. Pasak Ritos Šimelienės, laisvalaikio ir sportinių drabužių įmonės „Adidas“ pardavimų vadovės Lietuvoje, sportininkų aprangos priklauso nuo daugelių veiksnių: vyraujančių madų, medžiagos funkcionalumo, individualių žaidėjų poreikių, netgi bendro komandos pozicionavimo ar kultūros.

Siekiama, jog žaidėjui apranga būtų lyg antroji oda ir jis pamirštų ją dėvįs, galėtų susikoncentruoti tik į žaidimą.

„Siekiama, jog žaidėjui apranga būtų lyg antroji oda ir jis pamirštų ją dėvįs, galėtų susikoncentruoti tik į žaidimą. Kalbant apie apšilimo aprangą, siekiama ją sukurti ne tik funkcionalią, tačiau ir patrauklią akiai“, - pasakoja žalgiriečių apranga besirūpinančios bendrovės atstovė.

Į tokios aprangos kūrimą investuojama daug, nes kiekvieną kartą yra kuriami unikalūs modeliai. „O kadangi gaminami kiekiai nėra dideli, jų savikaina dar labiau išauga. Tačiau kitaip ir negali būti, kadangi pagrindinis bendrovės tikslas yra padėti atletams tapti geresniais, naujausių technologijų ir moderniausio dizaino pagalba“, - teigė R.Šimelienė.

Tai, ko plika akimi nepamatysi

Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai
Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai

Dizainerė Rita Kaupelienė atkreipia dėmesį, jog rūbus sportininkams kuriančios įmonės atsižvelgia ir į medžiagų apdirbimą – pralaidžias orui ar prakaitą sugeriančias. „Sporto aprangos kaita labiausiai priklauso nuo naujausių technologijų: audinių apdirbimo būdų, naujos gamybos technologijų, lazerių pritaikymo, klijuotinių siūlių”, - pasakojo ekspertė.

R.Šimelienė sutinka, jog anksčiau aprangų kokybę ir funkcionalumą diktuodavo galimybės, tačiau šiais laikais jos didesnės, todėl ir aprangos – gražesnės ir kokybiškesnės. Žalgiriečių aprangos yra kuriamos išskirtinai tik šiai komandai, dalyvaujant tiek „Žalgirio“ atstovams, tiek „Adidas“ darbuotojams.

Siekiama, jog rūbai atrodytų puikiai ir prabangiai, todėl prie žalgiriečių aprangų pluša didžiulė dizainerių komanda: derinamos smulkiausios detalės pradedant nuo testavimų laboratorijose, baigiant dizaino akcentais ant dizainerių stalų.

Pasak R.Šimelienės, spalvos taip pat yra reikšmingos. „Lietuvių identitetui visuomet buvo svarbi tautinė gama, ši tendencija išliko iki šių dienų“, - kodėl tokių spalvų žalgiriečių apranga, paaiškina ji. Dizainerė R.Kaupelienė pritaria, jog žalgiriečiai labiausiai atpažįstami dėl savo spalvų derinio, kuris tapo it atskiru prekės ženklu - balta-žalia ar žalia-balta. Tą ypač galima pamatyti varžybų metu, kuomet šių spalvų deriniu nusidažo ne tik aikštelė, tačiau ir visa arena – sirgaliai taip susitapatina su komanda.

Kauno “Žalgirio” klubas pabrėžia, kad fanų palaikymas - brangiausias „Žalgirio“ turtas. Pasaulinį „Žalgirio“ fanų surašymą palaiko „Utenos alus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius