-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 21

Kas sukčiavo, o kas ne? Sutarti mačai nulėmė Lietuvos krepšinio klubo mirtį

„Šaunu, labai šaunu. Tai istorinis Lietuvoje įvykis“, – sakė dabar jau buvusio Tauragės krepšinio klubo vadovas Rolandas Peldžius, kai šią savaitę buvo paskelbta apie ikiteisminio tyrimo pabaigą dėl krepšininko pripažinimo tyčia pralaimėjus rungtynių seriją. Taip susiklostė, kad Tauragės krepšinio komanda subyrėjo po sutartomis rungtynėmis ir paskutine vieta paženklinto sezono. Tačiau kartais pabaiga reiškia naują pradžią kovoje už sąžiningą žaidimą.
Sutartos rungtynės
Sutartos rungtynės – stiprus sporto nuodas. / „Scanpix“ nuotr.

Tai buvo ruduo su naujomis viltimis ir ambicijomis.

„Tauragės“ komandos vadovai pakvietė gero lygio patyrusių žaidėjų prieš 2019–2020 metų NKL sezoną.

„Tarp jų buvo ir ragavusių LKL duonos, ir žaidusių užsienyje.

Bet Tauragėje surinkti profesionalūs krepšininkai paskui gavo 20 taškų nuo mėgėjų komandų iš Šilalės“, – silpnas komandos krepšinis iki šiol nuostabą kėlė vienam buvusiam „Tauragės“ klubo nariui.

2018 pasiekusi NKL ketvirtfinalį, o 2019 metais finišavusi 13-oje vietoje, Tauragės krepšinio ekipa nebuvo sunkiasvorė Nacionalinėje krepšinio lygoje, tačiau, kad 2019–2020 m. sezoną viskas susiklostys taip prastai, nesitikėjo niekas. Tiksliau – beveik niekas.

„Tyrimo duomenimis, krepšininkas, veikdamas per kitą asmenį, atliko piniginius statymus lažybų bendrovėje už tai, kad jo komanda pralaimės rungtynes. Siekdamas gauti numatytą atlygį už atliktus statymus, sportininkas nuo 2019 metų lapkričio iki 2020 metų kovo tyčia žaidė taip, jog priešininkų komandos išsiveržtų į priekį ir rungtynes laimėtų. Nevykdydamas trenerio nurodymų, nutraukdamas puolimo derinius bei vengdamas metimų, vyras per keturis mėnesius nulėmė aštuonis savo komandos pralaimėjimus“, – šią savaitę pranešė Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Prieš 2019–2020 m. sezono pradžią „Tauragės“ klubo vadovai prastų ženklų matė. Jie pakvietė šešis naujokus, o treneris Edvardas Žemgulis prieš NKL čempionatą pareiškė: „Minimalus tikslas – atkrintamosios varžybos.“

Atrodė, kad trenerio žodžiai lengvai išsipildys, kai Tauragės krepšininkai startavo laimėję 4 pirmuosius mačus iš 5.

Tačiau tada atėjo klaiki krizė. Per likusią sezono dalį „Tauragė“ laimėjo 4 mačus, o pralaimėjo 29.

„Pagal sudėtį ir galimybes tikrai žaidėme daug kur įtartinai. Bet spėlioti, kurios rungtynės buvo parduotos ir kas tai padarė – sunku. Jei žinočiau pavardes, gal net pats nustebčiau. Įtarimų galima turėti daug, bet žinote kaip būna – komanda pralaimi, vadinasi, treneris kaltas, – sakė „Tauragės“ komandą tą sezoną treniravęs E.Žemgulis. – Aišku, kad ruošdavomės, treniruotėse dirbdavome. O paskui aš ieškodavau kaltės savyje.

Dabar, kai šie dalykai išlindo, pradedu galvoti, kad gal ir gerai dirbau. Bet kažkas irgi dirbo – tik ne komandos, o savo naudai.“

Sezono viduryje – du atsisveikinimai

Tauragės klubas sezono metu atleido du žaidėjus – Roką Narkevičių ir Rytį Biliartą.

R.Narkevičius, karjeros pradžioje su Lietuvos jaunimo (iki 16 metų) rinktine (jai atstovavo tokie žaidėjai kaip Vaidas Kariniauskas, Tauras Jogėla, Tomas Lekūnas) laimėjęs Europos pirmenybių sidabrą, Tauragės klube buvo atsarginis žaidėjas, rungtyniavęs retai (5 mačai) ir mažai (po 7 min.).

Beje, jis buvo tas asmuo, kuris 2019 metų pradžioje statė daug pinigų, kad V.Kariniauskas neįmes daugiau nei 8,5 taško FIBA Čempionų lygos rungtynėse, po kurių Panevėžio „Lietkabelis“ atsisveikino su savo įžaidėju (pareigūnai buvo pradėję ikiteisminį tyrimą, bet įrodymų dėl V.Kariniausko galimos kaltės nerado).

FIBA nuotr./Už Vaido Kariniausko nerezultatyvumą nemažai pinigų statė krepšininko bičiulis.
FIBA nuotr./Už Vaido Kariniausko nerezultatyvumą nemažai pinigų statė krepšininko bičiulis.

R.Biliartas buvo ryškus Tauragės komandos lyderis, rinkęs po 17,1 taško, bet su juo klubas atsisveikino viduryje sezono, išplatinęs tokį pareiškimą: „Dėl vidaus taisyklių pažeidimų nutraukiama sutartis su Ryčiu Biliartu.“

Kuo tada prasižengė ekipos atakų lyderis, dabar treneris E.Žemgulis nesakė: „Apie jį net nenoriu kalbėti.“

Dėl vidaus taisyklių pažeidimų sutartį su R.Biliartu šių metų pradžioje nutraukė ir „Šilutės“ komanda, patyrusi du skaudžius pralaimėjimus ir atlikusi vidinį tyrimą bei atleidusi du žaidėjus, nors šie ir neigė savo kaltę.

O praėjusį sezoną Tauragėje padėtis nesikeitė ir po dviejų krepšininkų atleidimo.

„Kai kurių rodikliai kėlė įtarimus, bet viską nurašydavome tai dėl žaidėjų traumų, tai dėl nuovargio. Buvo įtariami keli žaidėjai, bet nė vienas neįvardytas“, – pasakojo vienas tuometinio klubo narių.

Suprasti akimirksniu

  • Tauragės komandoje 2019-2020 m. sezone žaidė Andrius Aleksandrovas, Karolis Babkauskas, Deividas Keburys, Tadas Sebežiovas, Liudas Valantinas, Ernestas Serkevičius, Deividas Laucius, Rokas Bendikas, Arminas Bergaudas, Oskaras Pleikys, Tautvydas Žioba (sužaidė trejas rungtynes), Valerijus Anisimovas bei Justinas Bardauskas.
  • Ekipai taip pat atstovavo, bet joje sezono neužbaigė Rokas Narkevičius bei Rytis Biliartas.

„Aš pats esu žaidęs ne vieną sezoną ir žinau, kad yra dienų, kai tau sekasi aikštėje, bet būna, kai nesiseka. Tad buvo sunku nustatyti, – apie įtarimus savo komandoje kalbėjo šešerius metus Tauragės klube anksčiau rungtyniavęs treneris E.Žemgulis. – Geriau palaukti policijos atsakymų. Aš pats buvau apklaustas, bet pavarde nė vieno neįvardijau.“

Per sezoną laimėjusi 8 kartus ir pralaimėjusi 30 mačų, „Tauragė“ finišavo 15-oje vietoje – paskutinėje antrajame pagal lygį šalies krepšinio čempionate.

Pagal sportinį principą jos laukė iškritimas į Regioninę krepšinio lygą.

Tačiau trečioje pagal pajėgumą lygoje jau žaidė ir tebežaidžia kita Tauragės ekipa, įkurta 2015 metais.

Ilgalaikė NKL dalyvė po 2019–2020 m. sezono išleido paskutinį kvapą.

Savivaldybės ir privačių rėmėjų paramą daug metų jautusios komandos vadovai pripažino, kad nebeliko moralinės teisės gyvuoti.

„Buvo tokių žmonių, kurie savo geru noru ir pinigėliais dešimt metų klubą laikė ant savo pečių. Bet po tokių rezultatų ir tokių nesąmonių, kas norėtų remti tokią komandą? Sustabdėme veiklą ir viskas, – pasakojo treneris E.Žemgulis, dabar treniruojantis vaikus. – Po tokio sezono vis dar bandau atsigauti.“

Liūdna klubo pabaiga atrodo logiška ir klubo vadovui R.Peldžiui.

„Klubo nebėra, tai – palaidota, uždaryta ir užmiršta tema. Aš nesileisiu į diskusijas. Svarbiausia, kad tai bus kažkam pamoka“, – sakė jis.

Tyrime figūruoja keli žaidėjai, bauda skirta vienam

Kam tai bus pamoka, dar turi paaiškėti.

Šią savaitę paskelbta, kad ikiteisminį tyrimą atliko Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, o jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Vaida Pužauskienė.

Remdamasi tuo, kad sportininkas savo kaltę visiškai pripažino ir nuoširdžiai gailisi, nusikalstamą veiką padarė pirmą kartą, o pagrindo manyti, kad ateityje jis darys naujus nusikaltimus, nėra, prokurorė priėmė nutarimą atleisti krepšininką nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Šį prokurorės nutarimą patvirtino ikiteisminio tyrimo teisėjas. Laidavimas be užstato jam skirtas vieneriems metams ir šešiems mėnesiams. Vyrui taip pat paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – 1500 eurų dydžio įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Donato Gvildžio piešinys/Krepšinio tamsioji pusė – sportą apraizgęs sutartų rungtynių voratinklis.
Donato Gvildžio piešinys/Krepšinio tamsioji pusė – sportą apraizgęs sutartų rungtynių voratinklis.

Prokuratūra neįvardijo krepšininko, tačiau labai gali būti, kad tuo istorija nesibaigs.

15min žiniomis, tyrime figūruoja keturi žaidėjai, bet įrodymų rasta tik vieno veikloje. Kiti savo kaltę neigia.

Viskas prasidėjo nuo anoniminės linijos

Vidinių įtarimų kankinanti Tauragės komanda suteikė pagalbą.

„Klubas daug bendravo su NKL direktoriumi Giedriumi Grybausku. Lygos vadovai perėmė iš mūsų šiuos dalykus ir padarė labai gerų žingsnių, – sakė buvęs Tauragės klubo vadovas R.Peldžius. – Durys atsivėrė.“

G.Grybauskas teigė, kad tyrimas pajudėjo, kai lyga pradėjo dirbti su tarnyba, kurios ir dabar jis nenori įvardyti, nes ji pati to paprašė.

Anot NKL direktoriaus, pusantrų metų visa informacija buvo konfidenciali, kol išplaukė į dienos šviesą šią savaitę.

„Vis dėlto suveikė NKL karštoji linija – mes laukėme anoniminių pranešimų, juos vertinome ir teikėme atitinkamoms tarnyboms“, – paymėjo G.Grybauskas.

NKL direktorius teigė, nežinantis, kokiais metodais veikė policija, bet jaučiasi, kad lyga padarė daug, kad pateiktų kuo daugiau vertingos informacijos.

Dabar kamuolys ir teisė skirti pražangas keliaus į Lietuvos krepšinio federacijos rankas, kurios anksčiau yra ir išlaisvinusios NKL baustus žaidėjus.

„Po šių tyrimų federacija nebegali sakyti, kad mes neturime įrodymų. Džiaugiuosi dėl to, kad federacija arba lygos privalės taikyti sankcijas žaidėjui arba žaidėjams. Policija atliko administracinius veiksmus, kuriais įrodė sukčiavimą ir nubaudė. O mes turėsime taikyti sportines sankcijas. Federacija atsitraukti nebegalės, kaip jiems atrodydavo pasielgti paprasčiau kitais atvejais, – kalbėjo G.Grybauskas. – Sutarėme su federacija, kad ji kreipsis į prokuratūrą, tam, kad būtų toliau pritaikytos sportinės sankcijos žaidėjams pagal federacijos drausmės dokumentus.“

Lino Žemgulio nuotr./Giedrius Grybauskas
Lino Žemgulio nuotr./Giedrius Grybauskas

Į tyrimą įsitrauks ir FIBA

Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas teigė, kad su Tauragės krepšinio istorija ir pareigūnų tyrimu bus supažindinta ir Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA), ypač griežtai vertinanti sutartų rungtynių atvejus.

„Tai labai neskanus dalykas, bet tokia realybė. Manau, kad gresia sankcijos iš mūsų, o galbūt dar griežtesnės iš FIBA, nes ir ji įsitraukusi į šių reikalų sprendimą. Kiek žaidėjų bus nubausta, priklausys nuo tyrimo eigos, – komentavo M.Špokas. – Šis atvejis rodo, kad teisėsauga stebi ir dirba savo darbą, o mes tuo džiaugiamės. Tikimės, kad tokie atvejai išnyks iš mūsų krepšinio.“

Šioje istorijoje lieka nežinomųjų, kaip jų likdavo per kitus lažybų skandalus, kada pasklisdavo daug dūmų, bet policija iki šiol nebuvo nubaudusi nė vieno surežisuotų rungtynių dalyvio.

G.Grybausko nuomone, šiuo atveju padėtas svarbus žingsnis kovojant dėl skaidresnio sporto.

„Nenoriu atskleisti detalių, nes anksčiau esame padarę nepasvertų pranešimų, kurie paskui užkirto kelią lengvesniam įvykių paaiškinimui. Galiu tik pakartoti, kad gerai suveikė anoniminių pranešimų linija, kurią rekomenduočiau įvesti ir kitoms sporto šakoms ir federacijoms, – sakė G.Grybauskas. – Mes nuolat gauname svarbios informacijos, kartais tiesiog nuogirdų, kurias paskui policija tikrina ir tiria. Sveikinu policijos darbą šiuo atveju.“

Ar, jo nuomone, kaltę pripažinusio ir bendradarbiauti su policija sutikusio krepšininko pavardė turėtų būti atskleista?

„Viešumas šioje vietoje yra pati didžiausia bausmė. Tačiau Lietuvoje tai unikalus atvejis, pirmą kartą prisipažinta dėl šių veiklų. Mes esame žali, nors apie kai kuriuos žaidėjus mes, policija, ir kitos tarnybos žino iš nuogirdų. Jei pasakysime dabar, galbūt pakenksime kitiems tyrimams, – sakė G.Grybauskas. – Aš manau, kad turbūt buvo toks susitarimas, todėl tas žmogus bendradarbiavo ir jo pavardė neatskleidžiama. Tai leidžia manyti, kad policija, turėdama daugiau informacijos, arba tęsia tyrimą, arba saugo žmogų, kuris bendradarbiavo.

Mano nuomone, užčiuoptas tik siūlo galas.“

Prokurorė: „Galiu pagirti policijos darbą“

15min pasikalbėjo su unikalią bylą per šalies krepšinio istoriją nagrinėjusia Klaipėdos apygardos prokurore Vaida Pužauskiene.

– Ar Klaipėdos apygardos prokuratūra jau baigė tyrimą dėl sutartų rungtynių Tauragės klube?

– Šioje situacijoje tyrimas yra pabaigtas. Priimtas nutarimas atleisti asmenį nuo baudžiamosios atsakomybės. Šis nutarimas priimtas teismo. 18 dieną jis įsigaliojo.

– Ar tiesa, kad tyrime buvo įtariami ir kiti Tauragės klubo žaidėjai?

– Taip, buvo apklausti ir kiti asmenys, turintys specialiojo liudytojo statusą.

Kadangi nebuvo pakankamai duomenų, kad patrauktume baudžiamajai atsakomybei arba pareikštume įtarimus dėl galimai padarytų veikų, jie vėliau įgijo spec. liudytojų statusą.

– Kiek krepšininkų buvo įtariami?

– Keli asmenys. Tikrai ne vienas ir ne du.

– Ar teisinga 15min šaltinių informacija, kad savo kaltę pripažinęs žaidėjas yra Deividas Keburys?

– Negaliu nei patvirtinti nei paneigti, nes negaliu atskleisti jo tapatybės. Mano manymu, jis nėra viešas asmuo, kad galima būtų atskleisti jo duomenis, juo labiau kad jis yra atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, t. y. teismas patikėjo, kad jis gali nebedaryti nusikalstamų veikų.

– Ar tiesa, kad pagrindinis liudininkas byloje buvo dar kitas „Tauragės“ krepšininkas?

– Duomenų, kurie patvirtintų nusikalstamą veiką, buvo surinkta ne tik liudininkų apklausomis. Duomenys buvo renkami ir kitais būdais, tarp jų buvo ir liudytojo apklausos.

– Kokie buvo kiti metodai?

– Banko išrašai, trenerio apklausos, rungtynių peržiūros, nagrinėjimas, ar veiksmas vyko pagal trenerio nurodymus, ar matoma akivaizdžiai, kad daromi tyčiniai veiksmai siekiant paveikti rezultatą.

Buvo ir kitų krepšininkų apklausos, jų žaidimo peržiūros. Buvo panaudoti visi galimi būdai, kad išsiaiškintume galimą nusikalstamą veiką.

– Ar esate patenkinta, ką pavyko įrodyti sudėtingoje byloje?

– Esu patenkinta, kad pavyko pabaigti ikiteisminį tyrimą ir priimti sprendimą. Žinoma, kiekvienu atveju galima padaryti dar geriau. Reikia daryti išvadas ir stengtis pasimokyti iš jau nuveiktų darbų.

– Ar 1500 eurų galima traktuoti kaip baudą?

– Tai nėra bauda. Nutraukiant bylą ir atleidžiant asmenį nuo baudžiamosios atsakomybės, galima taikyti baudžiamojo poveikio priemonę – įmoką į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. Kadangi galima skirti nuo 5 iki 125 m MGL, buvo pasirinkta 30 MGL, ją patvirtino teismas. Šią sumą turės sumokėti krepšininkas.

Jei jis padarytų naują nusikalstamą veiką, būtų bendras sprendimas dėl naujos bylos ir šios bylos sprendimo atnaujinimo.

– Policija pirmą kartą iki pabaigos ištyrė sukčiavimo krepšinyje atvejį. Kiek tai svarbu jums ir kiek byla buvo sudėtinga?

– Galiu pagirti policijos darbą. Ji įdėjo daug pastangų ir veikė pagal suderintą planą. Policija dirbo tikrai aktyviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius