Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 08 13

T.Gaidamavičius: apie „algų kepurę“, prioritetus, iššūkius jaunimui ir sezono tikslus

Trečiadienį Klaipėdos „Neptūnas“ susirinko į pirmąją pasiruošimo 2020–2021 metų sezonui treniruotę. Vadovai, norintys stabilizuoti padėtį klube, šią vasarą Klaipėdoje subūrė lietuvišką komandą, kurios branduolyje – jaunų ir patyrusių žaidėjų junginys.
Tomas Gaidamavičius
Tomas Gaidamavičius / bcneptunas.lt

Ilgalaikę viziją projektuojanti uostamiesčio ekipa išsaugojo septynis praėjusį sezoną „Neptūno“ marškinėlius vilkėjusius žaidėjus – Žygimantą Janavičių, Tadą Pažėrą, Martyną Mažeiką, Matą Jogėlą, Džiugą Slavinską, Klaidą Metrikį ir Simą Galdiką, prie kurių prisijungė naujokai Evaldas Šaulys, Aidas Einikis, Giedrius Stankevičius, Norbertas Giga ir Benas Griciūnas.

Tai galutinis „Neptūno“ artėjančio sezono dvyliktukas, kuriame sirgaliai nebeišvys veterano Tomo Delininkaičio, su kuriuo sutartis buvo nutraukta abipusiu susitarimu.

„Žinojome savo „algų kepurę“, biudžetą ir galimybes, o jos šiai akimirkai nėra didelės, – vasaros darbus tinklalapiui „bcneptunas.lt“ aptarė vyriausiasis komandos treneris Tomas Gaidamavičius. – Pagrindinis akcentas buvo toks, kad norime šiemet surinkti lietuvišką komandą ir duoti šansą jauniems žaidėjams. Man tinka ir legionieriai, bet situacija tokia, kad brangiems užsieniečiams nėra pinigų, o vietoje pigesnių norėjosi išbandyti lietuvius.

Dar yra toks niuansas dėl pandemijos ir antrosios viruso bangos. Nėra aišku, ar krepšininkai galės atvažiuoti, kiek reikės karantinuotis, kokia mūsų laukia ateitis. Žinoma, neatmetame galimybės vėliau kažkuo pasipildyti, bet šiai akimirkai nenorėjome rizikuoti.“

Sezono pasiruošimo planas – pirmąją savaitę fizinio rengimo trenerio Lauryno Gendvilo vedami klaipėdiečiai dirbs ties traumų prevencija ir kūnų parengimu sezonui, o kitą savaitę pasiruošimas bus kombinuojamas su krepšinio treniruotėmis.

Rugpjūčio 25 ir 27 dienomis „Neptūnas“ planuoja kontrolinius mačus, bet planus gali sujaukti neaiški situacija su koronavirusu.

Rugsėjo 15 dieną uostamiesčio krepšininkai pradės kelią link FIBA Čempionų lygos grupių etape. Pirmajame atrankos mače Londone Tomo Gaidamavičaus auklėtiniai susigrums su „Lions“ komanda, o antrosios rungtynės vyks Klaipėdoje.

„Žaidimo vizija pasimatys, kai pradėsime kažką žaisti, – įspūdžiais iš pirmosios treniruotės dalijosi T.Gaidamavičius. – Galiu pasakyti, kad rodysime daug darbo, daug entuziazmo ir daug noro. Motyvuoti, manau, šios komandos papildomai nereikės. Pažadame sirgaliams, kad tikrai mūsų rungtynėse bus daug energijos ir kovos. Kaip seksis, matysime. Norėčiau, kad sirgaliai mūsų iškart nenurašytų ir turėtų kantrybės.“

Kaip seksis, matysime

Vienas svarbiausių „Neptūno“ vasaros ėjimų – išlaikytas 31-erių atakų organizatorius Žygimantas Janavičius, kuriam kompaniją įžaidėjų grandyje sudarys 22-ejų Tadas Pažėra bei 35-erių komandos kapitonas Martynas Mažeika.

„Galime sakyti, kad Žygio išsaugojimas buvo prioritetinis, – mintimis dalijosi „Neptūno“ treneris. – Tokio patyrusio krepšininko norėjosi įžaidėjo pozicijoje. Žygis gali valdyti komandą, gali sustyguoti ją, o antru įžaidėju pasilikome Tadą, kuris yra aktyvus ir jaunas vaikis, visada progresuojantis ir visada norintis atsiduoti 100 proc.

Jis šiek tiek kitokio stiliaus įžaidėjas nei Žygis, labiau atakuojantis ir mažiau valdantis komandą. Du skirtingi įžaidėjai, o šioje pozicijoje naudos gali duoti ir M.Mažeika. Jis gali ir įžaidinėti kamuolį, ir labai gerai gintis.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Janavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Janavičius

Pagrindinė M.Mažeikos pozicija yra antroji, kurioje T.Gaidamavičius dar turės iš „Šiaulių“ atvykusį 27-erių Evaldą Šaulį bei į „Neptūną“ sugrįžusį 23-ejų Aidą Einikį.

„Evaldas yra geras metikas, gerai žaidžia gynyboje, gerai dirba, o ir charakterio savybės jo yra labai geros. Evaldo toks amžius, kad jis turi rodyti geriausią karjeros žaidimą. Jis atvažiavo labai motyvuotas, tikiuosi, kad ši motyvacija pasiteisins“, – apie naujoką kalbėjo T.Gaidamavičius.

Lengvojo krašto puolėjo pareigomis aikštelėje dalinsis perspektyvusis 22-ejų puolėjas Matas Jogėla bei 21-erių klaipėdietis Džiugas Slavinskas.

„Labai svarbu, kaip su savo vaidmenimis susitvarkys jaunesni žaidėjai, kuriems jau kabinamos lyderių rolės. Jaunimui nėra lengvai tai atlaikyti. Būna, kad sezono metu jie nusivilia ir nuleidžia galvas. Dirbsime ties tuo ir tikiuosi, kad viskas bus gerai. Matas Jogėla turės visas galimybes parodyti save ir atsiskleisti, o kada pasinaudos tuo – tik laiko klausimas. Krepšininko potencialas – vienareikšmiškai didelis. Geri duomenys – ilgos rankos, šuolis, metimas, gali veržtis, gali gintis ir blokuoti varžovų metimus“, – mintimis dalijosi „Neptūno“ vairininkas.

Žiniasklaidoje akcentuojama, jog ketvirtoje pozicijoje Klaipėdos ekipoje, kurioje rungtyniaus 20-metis Klaidas Metrikis, 23-ejų Giedrius Stankevičius ir momentais tą padaryti galės iš Utenos atvykęs 25-erių Norbertas Giga, yra probleminė.

Kuri pozicija bus probleminė, išaiškės eigoje

„Neptūno“ strategas su šiuo ankstyvu teiginiu nesutinka.

„Kuri pozicija bus probleminė, išaiškės eigoje. Ketvirtos pozicijos aš taip nesureikšminu, nes čia turime du jaunus žaidėjus, kurie yra geri metikai. Aišku, jie dar nėra stabilūs, nes yra gan jauni, bet geri metikai, kurie gali veržtis ir gerai gintis ties tritaškiu. Jei turėsime problemų arčiau krepšio, sėkmingai juos pavaduoti galės Norbertas. Kaip visa tai pavyks, parodys tik laikas, bet tokia yra vizija“, – teigė T.Gaidamavičius.

Įprasta N.Gigos pozicija yra vidurio puolėjo, kurioje „Neptūno“ sudėtyje dar žais ilgametis komandos žaidėjas 32-ejų Simas Galdikas bei „Šiauliuose“ praėjusį sezoną spindėjęs 26-erių 210 cm ūgio Benas Griciūnas.

„Labai norėjome Beno. Man patinka toks mobilus ir didelis žmogus. Kaip aukštaūgis, jis labai koordinuotas. Manau, kad Benas mums labai padės“, – apie naujoką kalbėjo strategas, su „Neptūnu“ susisiejęs trejiems metams.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Benas Griciūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Benas Griciūnas

Kokie tikslai brėžiami šiai komandai, kuri pastaruosius aštuonis sezonus pateko į pirmąjį LKL komandų ketvertą? Pagrindinis tikslas – stabilizuoti COVID-19 pandemijos paveiktą komandą.

„Dėl tikslų reikia klausti vadovų, kurie nori atiduoti skolas, demonstruoti gerą žaidimą ir kažkiek ugdyti jaunimą. Norime stabilizuoti komandą. Dėl tikslų turnyrinėje lentelėje dar nebuvo kalbėta. Norime pamatyti patys, kaip mes atrodome aikštelėje. Laukia dar daug darbo. Asmeninis tikslas yra vienas – kovoti dėl pergalės kiekvienose rungtynėse, o sezono eigoje pamatysime, kiek mes iš tikrųjų esame stiprūs ir kiek toli galime žengti“, – teigė T.Gaidamavičius.

Jei Čempionų lygos atranka prasidės rugsėjo 15-ąją dieną, tai LKL sezono startas planuojamas rugsėjo 24-ąją dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius