-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 08

Teisėjavimo ekspertas pasmerkė lemtingą klaidą ir davė atsaką prancūzams

Skandalingas teisėjavimas Lietuvos rinktinei lemiamose pasaulio čempionato rungtynėse su Prancūzija sukėlė furorą ne tik mūsų gimtinėje, bet ir nuraibuliavo viso pasaulio žiniasklaidoje. LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis džiaugiasi, kad lietuviai iškėlė svarbią diskusiją: „Matėme, kad pasaulio čempionate buvo labai skirtingas komandų lygis. Tas pats ir su teisėjais – yra gerų teisėjų, yra ir silpnesnių.“
Krepšinio arbitrai teisėjavę Lietuva - Prancūzija rungynėms
Krepšinio arbitrai teisėjavę Lietuva–Prancūzija rungtynėms / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rudy Gobertas po Jono Valančiūno mesto baudos metimo pašoko ir ranka išmušė kamuolį. Jau po pirmojo pakartojimo televizijos ekranuose visi žiūrovai galėjo matyti, kad prancūzas pirma palietė lanką, todėl metimas turėjo būti įskaitytas. Jis būtų išlyginęs rezultatą, bet teisėjų švilpukai tylėjo, o prancūzai netrukus šventė pergalę 78:75.

„Pirmas dalykas, kurį reikia pasakyti yra tas, kad tokioje svarbioje rungtynių fazėje, jei kyla bent kiek abejonių, teisėjai privalo sustabdyti žaidimą ir peržiūrėti epizodą. Aš negaliu suprasti, kodėl jie to nepadarė. Žinoma, kad galbūt tiksliai nenustatei iš karto tokios situacijos, bet pasitikrinti galima. Puikiausiai galėjo tai padaryti, bet nepadarė“, – stebėjosi patyręs krepšinio specialistas A.Pavilonis.

Dainius Adomaitis keikėsi jau aikštėje, o po to sukauptą pyktį išliejo ir spaudos konferencijoje. Lietuvio citatos nuvilnijo po visą pasaulį, o Lietuvos krepšinio federacija pateikė protestą. Jis buvo atmestas, bet teisėjai nubausti – jie nebeteisėjaus šiame pasaulio čempionate.

VIDEO: Įsiutęs D.Adomaitis per spaudos konferenciją daužė stalą ir keikėsi

Buvęs Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas paaiškino, kad lietuviai negalėjo tikėtis jokios kitos protesto atomazgos, nes taisyklėse yra griežtai nustatyta, dėl kokių dalykų gali būti anuliuotos rungtynės.

„Yra trys atvejai, kai protestai gali būti patenkinami. Pirmas – žaidėjų legalumas. Tarkime, rungtynėse žaidė krepšininkas, kuris pagal amžių ar pilietybę negalėjo žaisti toje komandoje. Antras – klaida rezultate. Tarkime, teisėjai praleido kokį nors metimą. Trečias – esminės klaidos, skaičiuojant laiką. Kai yra nukerpama svarbios sekundės ar kas nors panašaus. Taigi, buvo aišku, kad Lietuvos protestas bus atmestas. Bet manau, kad jie norėjo atkreipti dėmesį į problemą ir tai puikiai padarė. Visi galėjo diskutuoti apie tai, kas įvyko“, – lietuvių žingsnį vertino A.Pavilonis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Pavilonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Pavilonis

Prancūzijos rinktinės žaidėjai taip pat įsivėlė į diskusiją ir pareiškė, kad lietuviai turėtų žvelgti į visas rungtynes, nes neva teisėjai buvo palankūs būtent jiems.

Prancūzams buvo užfiksuotos 27, lietuviams – 22 pražangos. Mūsiškiai prie baudų metimo linijos stojo 29, Prancūzijos krepšininkai – 18 kartų.

A.Pavilonis sutinka, kad klaidų buvo visų rungtynių metu, tačiau pabrėžia svarbų dalyką: „Deja, svarbiausi vis dėlto yra epizodai rungtynių gale. Teisėjų darbe tai yra visuotinė taisyklė. Gali teisėjauti puikiai visas rungtynes, bet jeigu suklydai rungtynių gale, svarbiu momentu, kuris lemia jų baigtį, tavo darbo įvertinimas yra aiškus – teisėjavimas buvo blogas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Krepšinio arbitrai teisėjavę Lietuva - Prancūzija rungynėms
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Krepšinio arbitrai teisėjavę Lietuva - Prancūzija rungynėms

D.Adomaitis skundėsi ir dėl didžiulio interpretacijų skirtumo. Rungtynėse su Australija buvo leidžiamas regbis, o su prancūzais buvo švilpiamas ir menkas kontaktas.

„Visi nori nuoseklumo. Vienodos interpretacijos turėtų būti, bet idealiai niekada nėra. Tačiau teisėjų tikslas turi būti kuo labiau sumažinti šį intervalą. Jis negali būti toks didelis. Australijos krepšinis visada buvo tvirtas ir visi tai žino, Australijos teisėjai patys tai pripažįsta. Suvienodinti nepavyks, bet reikia mažinti atotrūkį. Reikia būti pasiruošus, nes dažniausiai jau prieš rungtynes galima nuspėti, kaip teisėjaus kai kurie teisėjai“, – teisėjų skautingą komandoms siūlė atlikti A.Pavilonis.

Lietuvos ir Prancūzijos rungtynėms teisėjavo Antonio Conde iš Ispanijos, Danielis Garcia Nievesas iš Venesuelos ir Leandro Lezcano iš Argentinos.

FIBA paskelbė, kad po Lietuvos rinktinės protesto šie arbitrai čempionate neteisėjaus.

„Sprendimas yra suprantamas ir gana įprastas. Čempionate dirba daug teisėjų. Jeigu suklysta, kad ir be piktos valios, jie nebeturi pasitikėjimo ir dirbti nebegali“, – FIBA sprendimą įvertino ir komisaru dirbęs specialistas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Nicolas Batumas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Nicolas Batumas

Dėl FIBA ir Eurolygos nesibaigiančio karo pasaulio čempionate nedirbo geriausi Europos teisėjai.

A.Pavilonis įsitikinęs, kad ką nors pakeisti šioje situacijoje yra įmanoma tik susivienijus: „Politinė situacija yra aiški. Natūralu, kad lietuviai kelia šiuos klausimus, nes teisėjai suklydo svarbiose rungtynėse. Tačiau politinius sprendimus priima nacionalinės federacijos. Jos turėtų imtis veiksmų ir bandyti kažką keisti. Juk visi nori, kad pasaulio čempionatuose žaistų geriausi žaidėjai ir stipriausios komandos. Tai gal turėtų būti ir geriausi teisėjai?

Paprastai tokie dalykai sprendžiami ne vienos federacijos iniciatyva. Vieniems sunku pasiekti rezultato. Kyla dilema. FIBA nori populiarinti krepšinį visame pasaulyje, todėl ir įtraukia silpnesnių žemynų komandas, teisėjus. Azijoje yra mėgstamas krepšinis ir tai didelė rinka.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Paklaustas apie D.Adomaičio tiradą spaudos konferencijoje ir keiksmų laviną, A.Pavilonis nusišypso: „Emocijos yra suprantamos. Žmonėms patinka krepšinis, nes patinka tokios emocijos. Tai kaip spektaklis, teatras. Tik pas mus kraujas yra tikras. Trenerio leksikos vertinti nesiimsiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius