-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 14

Tomas Pačėsas – apie europietišką krepšinį pamiršusį Zazą Pačuliją ir laukiantį vargą su italais

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė neranda lengvo kelio Europos krepšinio čempionate, tačiau vartai į ketvirtfinalį jau atidaryti. 15min.lt su buvusiu krepšininku, dabar treneriu Tomu Pačėsu aptarė aštuntfinalio rungtynes su gruzinais (85:81), būsimą kovą su Italija ir kitų Europos rinktinių šansus bei jau dabar pasiektas viršūnes šiame čempionate.
Jonas Kazlauskas
Jonas Kazlauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

– Ką gero ar blogo Lietuvos rinktinės žaidime pamatėte rungtynėse su Gruzija?

– Tai buvo panašus žaidimas kaip ir visose lietuvių rungtynėse iki šiol. Tik dar pamatėme Jono Mačiulio benefisą, kuris mums leido laimėti. Kiti žaidėjai irgi stengėsi pagal savo galimybes, bet galvoju, kad tos galimybės yra dar neatskleistos, treneriai ieško optimaliausių variantų.

Norisi išraiškingesnio žaidimo.

Sekmadienį žaidėme siaura sudėtimi (žaidė devyni žaidėjai, – aut. past.), bet tas pasiteisino, nes buvo Mačiulio diena. Ne tik dėl puolimo, bet ir dėl gynybos – perimti ir atkovoti kamuoliai (pelnė 34 taškus, atkovojo 6, perėmė 4 kamuolius bei atliko 3 rezultatyvius perdavimus). Mačiulis sekmadienį buvo žmogus-orkestras ir dėl jo mes laimėjome prieš Gruziją.

Norisi išraiškingesnio žaidimo, bet sekmadienį nesužaidė mūsų „centrai“, žemesnių žaidėjų indėlis buvo mažesnis. Dėl atsarginių žaidėjų suolelio irgi turėjome problemų – J.Mačiuliui, P.Jankūnui nebuvo lygiaverčių keitimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Pačėsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomas Pačėsas

Kova buvo labai įdomi ir įspūdinga. Reikia tikėtis, kad dabar garbingai kovosime su italais.

– Gruzijos rinktinė – ugninga komanda: nuo pat pirmųjų Markoišvilio taškų gruzinai buvo užsivedę. Tokią komandą užgesinti sunku, bet lietuviams pavyko tai padaryti.

Zaza Pačulija nelabai atsimena europietiškas taisykles.

– Gruzinai labai stiprūs individualiai. Mes pirmą kartą šiame čempionate susidūrėme su ryškiu, patyrusiu, geru vidurio puolėju – Zaza Pačulija. Jo patirtis, masė, ūgis leidžia jam žaisti aukščiausio lygio krepšinį. Iki šiol mūsų varžovai neturėjo tokio ryškaus, stambaus, galingo vidurio puolėjo, kokį turi Gruzija.

Ir kiti žaidėjai labai stiprūs individualiai – tas pats Markoišvilis, Šengelia, Sanikidzė, bet komandiniame krepšinyje, ypatingai komandinėje gynyboje, jie yra silpni. Pirmiausia, jie apskritai nenori gintis, antra – jie absoliučiai neturi jokio supratimo kaip tai daryti, trečia – aš galvoju, kad Z.Pačulija nelabai atsimena europietiškas taisykles (nuo 2003 metų žaidžia NBA, dabar – „Dallas Mavericks“ komandoje, – aut. past.).

Algirdo Venskaus nuotr./Gruzinų komandą į pergalę vedęs Zaza Pachulia po rungtynių su belgais tikino, kad jo tautiečiams tai didžiulis laimėjimas.
Algirdo Venskaus nuotr./ Zaza Pačulija.

Buvo toks labai įdomus momentas rungtynių pabaigoje – kamuolį varinėjosi mūsų gynėjai, o jis pribėgo ir prasižengė prieš be kamuolio buvusį Robertą Javtoką – daužė jam per petį: žiūrėkit, čia kaip NBA – bauda turėtų būti. Buvo daug tokių momentų ir nelogiškų gruzinų veiksmų.

Tas pats Pačulija, kuris baudos aikštelėje turėtų būti ramstis, vaikydavosi R.Javtoką, J.Valančiūną už tritaškio linijos ir nespėdavo padėti, jei lietuviai bandydavo prasiveržti, tas mums labai gerai suveikė ir mes pelnėme labai daug taškų prasivežimais.

Baudų daug metėme (21 iš 27) – tik dėl to, kad prasiverždavome vienas prieš vieną, o varžovai labai blogai padėdavo vienas kitam, neturėjo supratimo ir noro tą daryti.

Jei gruzinai galėtų žaisti komandinę gynybą, ši komanda būtų viena iš favoričių.

Jei gruzinai galėtų žaisti komandinę gynybą, ši komanda būtų viena iš favoričių, nes kiekvienoje pozicijoje turi labai neblogų žaidėjų.

Mes laimėjome, mūsų skautai ir paruošiamasis personalas atliko puikų darbą – davė gerų nurodymų ir pastabų.

Mažos detalės nulėmė pergalę. Net tada, kai kiti žaidėjai sužaidė ne pagal galimybes. Tai parodo, kad turime potencialo. J.Valančiūnas ir R.Javtokas gali sužaisti geriau.

– Ar jus nustebino kitų aštuntfinalio rungtynių rezultatai?

– Nustebino kroatai (59:80 pralaimėjo Čekijos rinktinei, – aut. past.). Jie turi puikią rinktinę, tik čia jau daugiau lėmė charakterio savybės. Daug metų kroatai surenka super žaidėjų sąrašą, bet niekaip nesurenka komandos. Tas vėl pasikartojo. Čekai turi komandą, jie neturi tokių ryškių žvaigždžių. Tą mes matėme ir grupės rungtynėse – komandiniai veiksmai, komandinis pasitikėjimas vienas kitu leidžia žaisti taip, kaip sužaidė čekai.

Kroatai surenka super žaidėjų sąrašą, bet niekaip nesurenka komandos.

Komandos be charakterių nesusitvarko su psichologine atsakomybe. Kroatai buvo favoritai, o tokioje pozicijoje yra sunku žaisti.

Latvija taip pat laimėjo prieš krepšinio šalį Slovėniją (73:66). Nors, kaip matome, šiame čempionate slovėnai išsiuntė jaunimo komandą, tad jauni žaidėjai nesusitvarkė su atsakomybe, su psichologija, todėl rezultatai tokie ir yra.

Jei komandos, kurios nominaliai yra silpnesnės, pralaimės, jų niekas už tai nepakars. Gruziją dabar girs, kad labai gerai žaidė, o Lietuva nebūtų pagirta, jei būtų minimaliai pralaimėjusi. Kad gruzinai labai gerai žaidė, tai nebūtų pasiteisinimas. Lietuviams reikia žūtbūt laimėti esant bet kokioje formoje, turint bet kokius varžovus. Mes tą žinome ir ta atsakomybė labai slegia.

Vienas rungtynes bet kokioje sporto šakoje gali laimėti ir nominaliai silpnesni varžovai. Tai parodo varžovų pavojingumą, bet ne meistriškumą. Jei kroatai su čekais žaistų keletą rungtynių iš eilės, tai kroatai turėtų didesnes galimybes. Visi žaidžia tuo pat metu, visi turi tiek pat laiko pasiruošti ir tose vienose rungtynėse turi įrodyti savo pranašumą.

– Kaip manote, kokias Lietuvos rinktinė turi galimybes laimėti prieš Italijos rinktinę ketvirtfinalyje?

– Italai savo puolimo stiliumi labai panašūs į gruzinus. Taip pat yra labai talentingi individualiai. Bus labai svarbu, kaip mūsų komanda ginsis vienas prieš vieną – tai bus pagrindinis tikslas. Reikės naudoti daug keitimų – nuo įžaidėjų iki sunkaus krašto puolėjo. Nes varžovai visi metantys, prie menkiausio užsižiopsojimo metamas tritaškis.

Italai turi milžinišką pasitikėjimą savimi, tačiau jie nemėgsta gintis, ieško lengviausio būdo apsiginti. Tačiau D.Hackettas, A.Gentile, D.Gallinari yra fiziškai ir individualiai stiprūs žaidėjai, tai priklausys, kaip sugebėsime kontroliuoti tempą, kaip sugebėsime versti juos gintis.

Jie labai greitai puola, ieško situacijų vienas prieš vieną, du prieš du, meta daug tritaškių, žaidžia emocinį krepšinį, kaip ir Gruzija. Jei mes nuo pat pirmų minučių nežaisime grubiai, kietai ir leisime jiems daugiau, negu galime sau leisti – leisime jiems patikėti pergale, tai juos bus labai sunku sustabdyti.

Reikės nuo pat pirmų minučių žaisti kietą, ties pražangos riba žaidimą. Reikalingais momentais reikės net kietai subauduoti, neleisti jokių lengvų taškų, reikės priversti, kad varžovai dirbtų sunkiai. Tada tas sunkus darbas kažkur rungtynių pabaigoje mums atsipirks keliais taškeliais.

– Ketvirtfinalyje bus labai įdomi dvikova – Ispanijos ir Graikijos rungtynės. Kaip manote, kuo šis susitikimas baigsis?

– Tai yra dvi čempionato favoritės. Gaila, kad viena komanda nekovos dėl medalių. Sunku prognozuoti, bet, manau, kaip ispanai sugebės sustabdyti Vasilio Spanoulio žaidimą du prieš du, o rungtynių baigtis priklausys nuo to, kaip graikai sugebės sustabdyti Pau Gasolį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis

– Ketvirtfinalyje Latvijos rinktinė rungtyniaus su stipriais varžovais – prancūzais. Kaip manote, kokius šansus latviai turi laimėti?

– Aš galvoju, kad latviai jau pasiekė viską, kas įmanoma. Aišku, latviai žais laisvą, nevaržomą krepšinį. Jie gali laimėti prie labai gerų sąlygų – jei dauguma žaidėjų pataikys tritaškius, jei prancūzai padarys daug klaidų.

Latviai gali laimėti. O prancūzai turi laimėti, nes tai labai patyrusi komanda. Kad turi laimėti – tas labai spaudžia. Matėme – paskutinėse rungtynėse T.Parkeris ne kokios formos buvo (aštuntfinalio rungtynes Prancūzija žaidė su Turkija, T.Parkeris per 25 minutes pelnė 5 taškus, – aut. past.). Aišku, sudėtis, atletiškumas, patirtis yra prancūzų pusėje, bet rungtynės prasideda nuo 0:0, nepraloši iš karto rungtynių. Prancūzijos rinktinė turi daug pliusų, bet ar tą išnaudos – pamatysime.

– Serbijos ir Čekijos dvikova irgi turėtų būti įdomi. Kaip manote, kuri komanda turi didesnį pranašumą?

– Serbija turi didesnį pranašumą. Serbija turi „žudymo“ instinktą. Pradėjus pirmauti jie pergalės nepaleidžia, turi labai protingų žaidėjų visose pozicijose. N.Bjelica, M.Teodosičius, B.Bogdanovičius yra rinktinės pagrindas.

Čekija taip pat jau dabar yra pasiekusi savo maksimumą, bet tas jiems atriša rankas ir psichologiškai, ir visapusiškai. Jie gali nustebinti, nors jau viso čempionato metu stebina. Jie žaidžia labai solidžiai, labai aktyviai, agresyviai, neturi ryškaus vidurio puolėjo, bet žaidžia puikų komandinį žaidimą. Žinant serbų tiek individualų, tiek komandinį pranašumą, aš galvoju, kad serbai yra šios akistatos favoritai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius