Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 04

Užsienietis treneris rinktinėje: Lietuvos krepšinio žvaigždžių nuomonės išsiskyrė

Šarūnas Jasikevičius praėjusią savaitę išsakė mintį apie kurią anksčiau niekas nedrįsdavo net pagalvoti. Ar ateityje Lietuvos rinktinė paseks kitų Europos nacionalinių komandų pavyzdžiu ir vairas bus patikėtas specialistui iš užsienio? Jei Šaras čia problemos nematytų, ilgametis šalies rinktinės vedlys Linas Kleiza pasisako griežtai prieš.

„Man jokio skirtumo – lietuvis treneris ar užsienietis (vadovaus Kauno „Žalgiriui“). Aš nesu tas išprotėjęs patriotas, nematyčiau problemų, jei rinktinėje būtų užsienietis treneris. Visi labai dideli patriotai, bet tie patriotai atėjus laikui į visas puses vieni ant kitų šika. Bet dedasi dideliais patriotais, aiškina, jog treneriu turi būti tik lietuvis. Įsivaizduokite, atvažiuotų geras treneris iš užsienio ir laimėtų kažką Lietuvai, juk visi lietuviai jį mylėtų, kaip nežinau ką“, – 15min duotame interviu sakė treneris Šarūnas Jasikevičius.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vairas po LKF prezidento rinkimų buvo patikėtas darbėniškiui Kaziui Maksvyčiui, kuris jau spėjo komandai suvadovauti dvejose pasaulio čempionato atrankos rungtynėse, bet Barselonoje dirbančio stratego Šarūno Jasikevičiaus portalui 15min išsakytos mintys įskėlė diskusiją.

Ar nacionalinėje šalies rinktinėje kažkada išvysime užsienietį trenerį?

Šaras didelės problemos nematytų, svarbiausia – rezultatas. Bet su šia mintimi kardinaliai nesutinka Linas Kleizas, pasisakęs 15min prenumeratoriams skirtoje laidoje PIKENROLO KLUBAS.

„Nesutinku ir nesutiksiu su vienu dalyku, kuriuo manęs niekada nieks neįtikins. Aš sakau, kad joks užsienietis negali treniruoti Lietuvos rinktinės. Klubus gali, bet tai nacionalinė rinktinė, parodanti, ką mes esame užsiauginę, ką turime ir koks yra mūsų produktas. Jei užsienietis treniruotų rinktinę, vadinasi, kažkas blogai yra su mūsų krepšiniu. Pergalė man yra nesvarbi. Visi džiaugtųsi, bet ne aš. Tai būtų tas pats, kaip vartoti steroidus ar dar kažką. Man tai yra nepriimtina. Bet tai yra Šaro nuomonė“, – sakė ilgametis nacionalinės komandos lyderis.

Juodą periodą išgyvenanti šalies rinktinė medalių nėra iškovojusi nuo 2015-ųjų metų. Geriau lietuvis treneris ir jokių medalių ar medalis su užsieniečiu strategu?

„Faktas, jog geriau lietuvis ir jokio medalio. 100 procentų. Tai nacionalinė rinktinė, kurioje žaisti turi lietuviai. Man nepatinka, jog rinktinėse leidžiama žaisti su pasais. Reikia atskirti. Tai nėra klubinis krepšinis, čia susiduria nacionalinės rinktinės, tarkime, Lietuva prieš Serbiją, ir negali būti jokių kitų žaidėjų ir trenerių. Tai parodo mūsų krepšinio mokyklą ir tradicijas“, – teigė L.Kleiza.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza

Užsieniečiai treneriai šalies trispalvę jau yra gynę futbolo sektoriuje, kai prie šoninės linijos lietuvių vienuoliktukui vadovavo José Couceiro (2008-2009 m.) ir Csaba László (2012-2013 m.).

Specialistas iš kitos šalies nebūtinai garantuoja pergales. Jei portugalas fiksavo geriausią pergalių procentą nuo Nepriklausomybės atkūrimo (43,8 proc.), tai vengras (12,5 proc.) pagal šį rodiklį lenkia tik Lietuvos futbolo legendą Edgarą Jankauską (10,7 proc.).

Ant nacionalinės krepšinio rinktinės suolelio užsienio specialistai jau yra sėdėję.

1992-aisiais metais lietuviams talkino ispanas Javieras Imbroda ir amerikietis Donnie Nelsonas. Pastarasis padėjo ir surinkti reikiamą biudžetą, o skauto pozicijoje išbuvo iki pat 2006-ųjų metų.

„Donnie būdavo ant suolo, bet nediriguodavo niekam, – sakė L.Kleiza. – Mes išsivertėme 30 metų be jokių užsieniečių trenerių ir žaidėjų, su puikiomis tradicijomis ir skambiomis pergalėmis. Norėčiau, kad tai tęstųsi ir toliau. Tais laikais buvo egzotiška kažką turėti iš užsienio. Dabar kiti laikai.“

„Jie buvo patarėjai, ne vyriausieji treneriai ar asistentai. Donnie darydavo didelį darbą analizuodamas komandas, turėdavo daug informacijos. Mes tais laikais tokios analitinės informacijos neturėdavome, kokia jau būdavo NBA. Treneriai tais pasitarimais pasinaudodavo, Donnie pasakydavo savo nuomonę, bet ne vadovaudavo“, – sakė kitas PIKENROLO KLUBO dalyvis treneris Dainius Adomaitis, rinktinėje dirbęs 2017-2019 metais.

„Scanpix“ nuotr./Donnie Nelsonas
„Scanpix“ nuotr./Donnie Nelsonas

D.Adomaitis pirštu bedė į realybę.

Lenkijos rinktinės vairą nuo 2014-ųjų metų laiko amerikietis Mike'as Tayloras. Vokietijos komandai nuo šių metų rugsėjo vadovauja kanadietis Gordonas Herbertas, Latvijos – italas Luca Banchi.

Tuo metu įspūdingos Ispanijos pergalės yra neatsiejamos nuo italo Sergio Scariolo, kuris rinktinei dirigavo dviem etapais – nuo 2009 iki 2012 metų ir nuo 2015 metų jis toliau tęsia darbus.

Hipotetinėje užsieniečio trenerio prie Lietuvos rinktinės vairo situacijoje D.Adomaitis akcentuotų jo integravimąsi į visuomenę, mokėjimą lietuvių kalbos.

„Tai yra Šaro nuomonė. Kiekvienas turime savo nuomonę. Negali būti vienos nuomonės, su kuria turėtume visi sutikti. Linas nepritaria. Aš gal irgi taip galvoju, bet realybė yra kitokia, – sakė D.Adomaitis. – Man gal būtų nieko tokio, jei būtų užsienietis, bet jis turi turėti kažkokį ryšį su šalimi. Tarkime, dirba Lietuvoje. Reikia suprasti, jog nė vienam užsieniečiui rinktinė nebus tokia svarbi, kaip lietuviui. Ir aš sunkiai įsivaizduoju situaciją, ir nelabai norėčiau ją matyti, jog svarbiausiose rinktinės rungtynėse per minutės pertraukėlę yra kalbama anglų ar kokia kita užsienio kalba.“

Kviečiame tapti 15min prenumeratoriais ir kiekvieną savaitę galėsite išvysti papildomą turinį:

PIKENROLO KLUBAS: aštrios Šaro mintys – kur teisus, o kur prašovė?
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
Pikenrolo Klubas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius