-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 03

„Žalgirio“ ir NBA klubų radaruose atsidūrusiam talentui – aiškūs uždaviniai

Sigitas Birutis pasirėmęs smakrą į delną kantriai stebėjo, kaip jo sūnui buvo įteiktas naudingiausio LKL kovo mėnesio žaidėjo prizas. Bet susijaudinimą bandęs paslėpti tėtis, pats buvęs krepšininkas, nebeištvėrė nepaplojęs 20-mečiui vidurio puolėjui. Jaunas „Šiaulių“ centras didžiuliais žingsniais nušuoliavo į atsarginių suolo galą ir ten greitai padėjo apdovanojimą lyg nereikšmingą pakabuką. Atsigręžęs ir susikaupęs jis veržėsi į aikštę parodyti, ko yra vertas geriausiai Lietuvos komandai, ir ten pateikti reikšmingesnį pareiškimą.
Laurynas Birutis
Laurynas Birutis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Likus pusei minutės iki rungtynių pabaigos Laurynas Birutis sau mėgstamu stiliumi pakilo aukštai prie tritaškio linijos ir pastatė užtvarą Donatui Sabeckiui.

Šis drąsiai įkirtęs į baudos aikštelę pakabino kamuolį virš lanko, o trims po krepšiu likusiems žalgiriečiams beliko žiopsoti, kaip L.Birutis riaumodamas jiems virš galvų sugrūdo kamuolį į krepšį ir skelbė nokautą „Žalgiriui“ (92:90).

Tai buvo 12-as D.Sabeckio rezultatyvus perdavimas („Šiaulių“ įžaidėjas 6 pastarąsias LKL rungtynes lyg koks Chrisas Paulas dalija 11,3 rezultatyvaus perdavimo!) ir 21-as L.Biručio taškas.

„Tas dėjimas buvo pasaka“, – po saldžios pergalės prieš „Žalgirį“ kukliai gūžčiojo pečiais L.Birutis.

Huge team W yesterday ????

A post shared by Laurynas Birutis (@lauris_11) on

213 cm ūgio vidurio puolėjas „Žalgiriui“ pateikė 21 taško ir 27 naudingumo balų pareiškimą. Jau ne pirmą šį sezoną – Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje į žalgiriečių krepšį jau buvo sukratęs net 35 taškus.

Toks jaunojo talento pasirodymas tik darsyk paskatino kalbas, jog „Žalgiriui“ priklausantis krepšininkas kitą sezoną turi patekti į Šarūno Jasikevičiaus rankas.

Norisi, kad jis subręstų ir žaistų „Žalgiryje“. Bet ŽAISTŲ. Būdamas ne ant keitimo 11-12 žmogus, bet 5-6 numeris su 20 minučių per rungtynes.

Nors Antanas Sireika tam tik darsyk paprieštarautų: „Nuomonės nepakeičiau. Ne dėl to, kad rūpinuosi, jog būtų geriau mano komandai. Pasakysiu atvirai – absoliučios tiesos nėra, bet reikia žmogui turėti tokių variantų, kur jis patekęs į netikėtą situaciją, apstumdytas, jis tada nebūtų pasimetęs. Dabar, atvirai pasakius, mes jam sakom viską, ką reikia daryti. Kitur taip nebus. Išeis į Eurolygos komandą, žaidėjai bus aukštesnio lygio, reikės pačiam viską skaityti.

Jis labai geras žmogus. Protingas, klausia, nebijo prieiti. Suraskit man didelį žmogų, kuris priėjęs klausinėja, ar gerai padarė, kaip dar geriau padaryti. Stengiuosi jam viską išaiškinti, bet viskas turi nugulti jo galvoje.

Nenoriu dalinti liūdnų pavyzdžių, bet yra istorijų, kai žaidėjai išvažiavo į NBA ar kitas dideles komandas, bet ne iš visų jų kažkas išėjo. Laurynas yra didelis žmogus ir tokiems reikia žaisti kontaktinį krepšinį, atstovėti.

Matėte, Daviesas nėra sunkiausias ir galingiausias žmogus, bet jam vis tiek nelengva atlaikyti. Galvodamas ne tik apie Šiaulių komandą, bet ir apie šiaulietį – savą vaiką, norisi, kad jis subręstų ir žaistų „Žalgiryje“. Bet ŽAISTŲ. Būdamas ne ant keitimo 11-12 žmogus, bet 5-6 numeris su 20 minučių per rungtynes.“

A.Sireika vienu atsakymu palietė keletą Laurynui aktualių aspektų, bet apie viską nuo pradžių.

Kelias į „Žalgirį“

Kad ir kaip priešintųsi L.Biručio perėjimui į pagrindinę „Žalgirio“ komandą, A.Sireika nėra situacijos šeimininkas.

Po sezono Šiauliuose „Žalgiris“ spręs, ką daryti su L.Biručiu. 24sek žiniomis, labai didelė tikimybė, kad centras jau 2018-2019 metų sezoną užsivilks „Žalgirio“ aprangą.

L.Biručio paaukštinimas turėtų galutinai užbaigti Martyno Sajaus projektą. Lenkijoje praėjusį sezoną žaidybinę praktiką sugėręs 22 metų aukštaūgis „Žalgiryje“ žaidžia tik epizodiškai ir turėtų atsisveikinti su pagrindine komanda.

Laurynui „Žalgiryje“ gali atsirasti ir daugiau erdvės. Artėjančią vasarą baigs galioti sutartis su Antanu Kavaliausku, tuo tarpu Brandono Davieso kontrakte numatytas „pliusas“.

Aišku, realu, kad „Žalgiris“ sudarys su A.Kavaliausku mažesnę sutartį. 33-ejų vidurio puolėjas Lietuvoje gali neturėti didelio kokybiško pasirinkimo, tad jei nebus linkęs išvažiuoti į užsienį, turėtų mielai sutikti tęsti karjerą jį šiltai priėmusioje „Žalgirio“ šeimoje.

Tuo tarpu „Žalgiriui“, priklausomai nuo finansinių galimybių, toks lietuvis rotacijai niekada nepamaišys. Nebent klubas sulauks finansinės paramos ir dairysis aukščiausio kalibro centro.

Daug kas priklauso ir nuo to, ar Šarūnas Jasikevičius liks Kaune ir kokią priekinę liniją „Žalgiryje“ matytų, pavyzdžiui, kitas specialistas.

Tačiau L.Biručio persikėlimas į „Žalgirį“ jau beveik užprogramuotas.

20-mečio dominavimas

Karolio Balkūno nuotr./Laurynas Birutis
Karolio Balkūno nuotr./Laurynas Birutis

L.Biručio skrydis virš „Žalgirio“ lanko iliustravo šiauliečio dominavimą LKL.

Nors jam dar tik 20-imt – 21-eri sueis rugpjūčio 27-ąją – centras yra efektyviausias visos Lietuvos krepšinio lygos žaidėjas.

Per vienerias rungtynes L.Birutis renka vid. 20,4 naudingumo balo. Kai tapo naudingiausiu kovą ir atvedė „Šiaulius“ į labai svarbias pergales, krepšininko efektyvumas siekė 26,4.

Jis pirmas ir pagal rezultatyvumą (14,6 tšk.), atkovotus kamuolius (6,9) bei blokuotus metimus (1,4). L.Birutis yra antras LKL pagal per vieną ataką pelnomus taškus (1,207 tšk.), nusileisdamas tik Rokui Giedraičiui.

Jis taip pat yra daugiausiai metimų po situacijų du prieš du išmetęs LKL žaidėjas, kvėpuojantis ir besimaitinantis pikenrolu.

VIDEO: „Ginčo“ intrigos: didžiausias varžovas „Žalgiriui“ ir pasmerkta Ballų istorija

L.Birutis sėkmingai leidžiasi krepšio link po užtvarų prie tritaškio linijos, taip pat sugeba puikiai užsiimti padėtį baudos aikštelėje, kur po gero įkirtimo įridena du taškus. Nors iš pažiūros atrodo lėtas, tie įkirtimai gali būti staigūs it blyksnis. Tai pavojingiausias į baudos aikštelę įkirtęs LKL žaidėjas, tokiose situacijose realizuojantis net 1,374 taško per ataką.

L.Birutis nėra mėgėjas žaisti nugara į krepšį, nes tas situacijas išnaudoja ne itin gerai. Daugiausiai remiasi savo centimetrais ir puskabliais, pasisukus per kairį petį. Įdomu, kad dažniausiai tokius išpuolius jis užbaigia puskabliais dešine ranka, nors iš vidutinio nuotolio atakuoja kaire.

Geriausiai šis centras jaučiasi žaisdamas ant dešiniojo ūso, nors ten atakuoja krepšį ne taip dažnai.

Šiaip L.Birutis yra kairiarankis ir situacijas iš vidutinio nuotolio arba tiesiog metant iš vietos realizuoja netgi labai gerai. Tik kad dar neturi drąsos atakuoti dažniau – meta tik visiškai laisvas, kai turi daug laiko nusitaikyti. Bet iš tokių padėčių jo rezultatyvumas siekia net 1,385 taško per tokio tipo išpuolį.

Per savo metų karjerą LKL L.Birutis yra išmetęs du tolimus metimus ir pataikęs vieną, po kurio bėgo laimingas į gynybą lyg Žydrūnas Ilgauskas ar Jonas Valančiūnas po tokių šūvių NBA arenose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Birutis

Tai ateityje gali tapti geru L.Biručio ginklu. Minkštą riešą turintis kairiarankis daug dirba su metimais iš trijų taškų zonos Antano Sireikos treniruotėse. „Šiaulių“ strategas nori iš L.Biručio padaryti tritaškius metantį vidurio puolėją, tad nenustebkite, jei šiuos metimus netolimoje ateityje išvysite jo puolimo arsenale.

L.Birutis taip pat stebina gynyba veidu į priešininką. Nors yra lėtas, savo greitį jis kompensuoja ilgomis rankomis, kuriomis sugeba pagauti žemesnį ir vikresnį priešininką bei uždėti stogą.

„Šiaulių“ lyderio oponentai dar kartais bando naiviai permesti 213 cm ūgio krepšininką metimais iš vietos, tačiau ilgos kaip šakos jo rankos sumažina tokių metimų laimingą pabaigą iki vos 36 procentų.

Šuolis į NBA

Visi šie teigiami L.Biručio žaidimo aspektai leidžia tikėtis, kad lietuvio pavardę galbūt išvysime artėjančioje NBA naujokų biržoje.

Birželio 21-ąją Brukline stipriausios JAV komandos pašauks 60 talentų. Šaukimus prognozuojantys JAV krepšinio portalai Laurynui vietos išrinktųjų sąraše nenumato. Sykį jo vardas buvo trumpam šmėstelėjęs praėjusių metų prognozėse 60-oje vietoje.

Tačiau sąrašai toli gražu ne visada atskleidžia krepšinio deimantų potencialą sužibėti NBA scenoje.

Pasižiūrėti L.Biručio į Lietuvą NBA skautai važiavo dar praėjusį sezoną, kai pavasarį jis tik debiutavo LKL užsivilkdamas Prienų-Birštono „Vytauto“ marškinėlius. Bet per tuos metus jis padarė maždaug 213 cm dydžio pažangą.

Vaziuojam toliau????

A post shared by Laurynas Birutis (@lauris_11) on

Tokie rezultatai ir spartūs žingsniai į priekį leidžia tikėtis, kad L.Birutis gali būti pašauktas antrojo NBA naujokų biržos rato viduryje arba pabaigoje – maždaug tarp 45-60 šaukimo.

Realiausia, kad jis būtų pašauktas su galimybe pakviesti į NBA ateityje. Arba pašauktas su pasiūlymu pasirašyti dvišalę sutartį – rungtyniauti G lygos klube, su galimybe bet kurią akimirką persikelti į NBA ekipą ir didesniu, maždaug 100 tūkst. JAV dolerių uždarbiu.

Faktas, kad L.Birutis tikrai nėra garantuotas NBA naujokų biržos žaidėjas, bet jo skrydžiai LKL arenose jau užfiksuoti stipriausių pasaulio krepšinio komandų radaruose.

Antrojo rato naujokų birža dažnai būna nenuspėjama, bet L.Birutis turės argumentų birželio 21-osios naktį iki paryčių leisti prie NBA televizijos.

Statistikos protokole nematomi trūkumai

Viskas atrodo gražu ir šviesu, bet L.Biručio žaidime dar yra daug trūkumų, kurie jam dar neleidžia spindėti aukščiausiame lygyje.

Statistikos protokole sunku įžvelgti pagrindines L.Biručio problemas – gynybą.

Aišku, užuominą galėjo duoti jau „Žalgirio“ vidurio puolėjo Brandono Davieso statistika Šiauliuose. Nepaisant pralaimėjimo, amerikietis įrideno 10 dvitaškių iš 11, suvertė 25 taškus, ir pririnko 33 naudingumo balus. Tai buvo geriausios žalgiriečio sezono rungtynės Lietuvoje.

Niekam ne paslaptis, kad varžovai daugiausiai naudojasi L.Biručio jėgos trūkumu. Dėl silpnų kojų ir aukšto kūno svorio centro, priešininkai lengvai apstumdo „Šiaulių“ vidurio puolėją.

Situacijose vienas prieš vieną po krepšiu nugara į krepšį, L.Biručio oponentai per vieną tokį išpuolį susirenka vid. 1,1 taško, atakuodami 58,6 proc. taiklumu.

????⚽️

A post shared by Laurynas Birutis (@lauris_11) on

Laurynas dažnai pasimauna ant klaidinančio judesio arba nespėja paskui greitus varžovų pasisūkimus, o daugiausiai problemų turi ant dešiniojo ūso.

L.Birutį varžovai baudžia atakuodami jį du prieš du situacijose toliau nuo krepšio. Ypač, kai priešininkų aukštaūgis atakuoja iš vidutinio nuotolio ar trijų taškų zonos. L.Birutis dėl lėtų kojų ir vangių apsisukimų nespėja paskui metantį žmogų, tad dažniausiai jo gynybos sėkmė priklauso nuo to, ar varžovas įmes laisvas/puslaisvis, ar prames.

Agresyviai stabdydamas varžovų įžaidėją su komandos draugu, L.Birutis vėliau sunkiai spėja sugrįžti prie savo tiesioginio oponento ir dažnai yra baudžiamas lengvu metimu.

Visos šios žaidimo spragos nėra naujiena L.Biručiui. Jis intensyviai treniruojasi, kad nušlifuotų kampuotus krepšinio komponentus.

L.Biručiui sudarytas mitybos planas, krepšininkas daug sportuoja treniruoklių salėje, kad priaugtų raumenų masės, sutvirtintų kojas ir nugarą. Jis taip pat ateina į treniruotę gerokai anksčiau, kad atliktų metimų serijas ar pasipraktikuotų kitus judesius.

VIDEO: L. Birutis – „Betsafe–LKL“ kovo mėnesio MVP

A.Sireika taip pat garsėja kaip treneris, kuris ypač gerai dirba su aukštaūgiais.

L.Birutis dievina darbą ir yra aplinkoje, kuri neleis jam užmigti ant laurų. Tą tikrai primins ir treneris A.Sireika, ir tėtis Sigitas Birutis.

„Malonu, kad gauna tokį prizą, bet reikia stengtis ir toliau tobulėti, nes jam dar yra ko siekti“, – kukliai šyptelėjo Sigitas, išvydęs MVP prizo įteikimo ceremoniją.

Vieta „Žalgirio“ komandoje jau atrodo ranka pasiekiama, bet L.Biručio potencialas siekia daugiau nei Lietuvos čempionų klubą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius