-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 28

Iššūkis „Žalgiriui“: kas leidžia tikėtis atkaklaus „Ryto“ pasipriešinimo

Didžioji sezono kulminacija jau čia pat. Kauno „Žalgiris“ antradienį namuose priima Vilniaus „Rytą“ pirmosiose LKL finalo rungtynėse ir sieks eilinio čempionų žiedo. Kauniečiai – neabejotini serijos iki 3 pergalių favoritai, tačiau vilniečių demonstruojama solidi forma leidžia tikėtis įdomios serijos. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizuoja „Žalgirio“ ir „Ryto“ kaktomušą.
Brandon Davies, Artsiom Parakhouski
Brandon Davies, Artsiom Parakhouski / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Antradienis | LKL finalas | „Žalgiris“ – „Rytas“(0-0) | 18:50 | Kaunas

„Žalgiris“ prieš finalą du kartus gana nesunkiai susitvarkė su traumų kamuojamu Panevėžio „Lietkabeliu“. Atrodė, kad pusę šios serijos laiko kauniečiai žaidė ne itin nusiteikę, nes pasąmonėje žinojo, kad anksčiau ar vėliau sutvarkys visus reikalus.

Kitoje pusfinalio serijoje „Rytas“ sužaidė dvi vienas iš geriausių rungtynių visame sezone, ypač gynyboje. „Neptūnui“ jie leido sukrapštyti vos 116 taškų (vid. 58 per rungtynes) ir šis skaičius būtų dar mažesnis, jei ne ketvirtasis kėlinys antrosiose rungtynėse, kuomet viskas buvo praktiškai aišku.

Kokios situacijos ir individualios dvikovos bus svarbiausios šioje serijoje?

VIDEO: „LKL Finalas“: „Žalgirio“ galia, „Ryto“ bandymai kąsti ir prognozė

„Žalgirio“ klasė

Ši komanda neatleidžia jokių atsipalaidavimo, nesusikoncentravimo ar nesusikalbėjimo klaidų. Jei vilniečiai tikisi laimėti šią seriją, tai yra pats pirmas ir svarbiausias dalykas, kurį jie turi padaryti.

Kiekviena tokia klaida dovanoja „Žalgiriui“ lengvus taškus. Kauniečiai pelnys daug taškų savo žaidėjų individualaus talento ir gerai veikiančios puolimo sistemos dėka, todėl reikia kuo labiau sumažinti praleistų taškų skaičių po antrųjų šansų, po įvairių prakirtimų bei prarastų kamuolių puolime.

Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai galėtų tą puikiai paliudyti. Pirmųjų rungtynių pirmoje dalyje kauniečiai strigo, atrodė kiek per daug atsipalaidavę, jiems nekrito metimai, tačiau į ilgąją rungtynių pertrauką šie vis tiek išėjo turėdami 4 taškų pranašumą 36:32.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Lietkabelio“ krepšininkai leido pelnyti 6 lengvus taškus antraisiais šansais, 4 lengvus taškus dėjimais po prarastų kamuolių pelnė A.White'as, o patys panevėžiečiai prametė 3 kartus iš po krepšio (dar 6 garantuoti taškai). Iš viso gauname apie 14-16 taškų, kurių lengvai galėjo nebūti.

Antroje rungtynių dalyje kauniečių variklis užsikūrė, gynyboje jie griebė „Lietkabelį“ už gerklės ir užtikrintai laimėjo rungtynes 78:58.

„Ryto“ gynyba

Tai bus didžiulis testas tiek „Ryto“ žaidėjų individualiai, tiek komandinei gynybai.

Pusfinalio serijoje vilniečių komandą buvo sunku atpažinti iš gerosios pusės. Milžiniška energija, maksimalios pastangos, laiku ir vietoje atsirandantys pagelbėjimai ir rotacija, aktyvus žmogaus su kamuoliu atakavimas – klaipėdiečiai nesusitvarkė su tokiu intensyvumu ir dabar turės žaisti tik dėl 3 vietos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Osvaldas Olisevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Osvaldas Olisevičius

Tačiau „Žalgirio“ komanda šiuo aspektu yra kitame lygyje ir čia vilniečiams, visų pirma, bus daug sunkiau individualioje gynyboje.

Praktiškai kiekvienoje pozicijoje kauniečiai turi žaidėjų, kurie savo stipriosiomis pusėmis puolime gali susikurti sau patogų metimą kiekvienoje atakoje. Serijos rezultatas itin priklausys nuo to, kaip vilniečiams seksis išlaikyti savo dengiamąjį prieš save.

Panevėžio „Lietkabelis“, taip pat jausdamas šį kauniečių pranašumą bei turėdamas trumpą rotaciją, išbandė aikštės gynybą prieš „Žalgirį“. Ar tai bus vienas vienas iš D.Adomaičio sprendimų, serijai krypstant į „Žalgirio“ pusę, galime tik spėlioti, tačiau panevėžiečiams šis sprendimas visai pasiteisino.

Jie susispausdavo baudos aikštelės ir leisdavo kauniečiams atlikti metimus iš toli, ypač iš aikštelės kampų, tačiau šie juos atlikdavo itin neefektyviai – serijoje tikslą pasiekė vos 11 tritaškių iš 43 (25 proc. taiklumas). A.Milaknis pataikė 3 iš 13 (23 proc.), N.Woltersas 1 iš 5 (20 proc.). M.Grigoniui ir E.Ulanovui sekėsi šiek tiek geriau, atitinkamai 3 iš 7 (42 proc.) ir 3 iš 8 (37,5 proc.).

Butkevičius prieš Ulanovą

Arnas Butkevičius kol kas žaidžia LKL atkrintamųjų MVP režimu, tačiau dabar jo kelyje laukia rimčiausias priešininkas – Edgaras Ulanovas.

Arnas ketvirtfinalio ir pusfinalio serijose naudojosi savo greičiu ankstyvose atakos fazėse, labai laiku daromais įkirtimais bei pakankamai solidžiai atakavo iš toli.

Per penkerias rungtynes jis pataikė 9 iš 24 tritaškių (37,5 proc.) ir jei jis tęs panašų pataikymą, tai neleis „Žalgiriui“ nuo jo pernelyg atsitraukti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

E.Ulanovas yra tinkamas žaidėjas dengti A.Butkevičių ir gali jam prilygti greičiu, ko trūko ankstesniems oponentams. Taip pat, manau, kauniečiai bandys priversti „Ryto“ lyderį vargti gynyboje – E.Ulanovas bus dažniau naudojamas puolime ant ūselio.

Daviesas prieš Parachouskį

B.Daviesas yra viena iš pagrindinių opcijų „Žalgirio“ puolime. „Žalgiris“ neabejotinai per jį atakuos A.Parachouskį su tikslu jį varginti bei prisirinkti greitų pražangų.

Atsarginis centras M.Echodas nėra toks stiprus, kad sugebėtų 1 prieš 1 apsiginti nuo B.Davieso, todėl kaip ilgai „Rytui“ pavyks išsilaikyti kiekvienose rungtynėse gali priklausyti ir nuo to, kaip A.Parachouskiui seksis darbuotis su B.Daviesu išvengiant pražangų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Tokia pati situacija bus ir kitose pusėje – greitos pražangos padėtų B.Daviesą išimti iš aikštės, kas sumažintų „Žalgirio“ puolimo potencialą.

Tačiau gynyboje D.Thompsonas yra ne itin prastesnis, o kartais jo priimami sprendimai užsiimant pozicijas komandinėse gynybose yra net teisingesni.

Gynėjų dvikovos

D.Needhamas prieš N.Woltersą, pasitikėjimą atgavęs M.Girdžiūnas prieš L.Westermanną, vienu iš „Žalgirio“ lyderių tapęs M.Grigonis prieš DJ Seeley – trys kertinės dvikovos šioje serijoje.

D.Needhamas paliko puikų įspūdį savo staigumu bei atsidavimu. Jis neleido „Neptūno“ gynėjams vadovauti klaipėdiečių žaidimui, todėl varžovų stovykloje pasipylė klaidos ir „Rytas“ išsprendė visus reikalus toje serijoje. Čia jo laukia rimtesni išbandymai, tačiau jei jam pavyktų bent kiek išmušti iš ritmo kauniečių gynėjus, tai jau būtų didelis laimėjimas.

Karolio Bakūno nuotr./Derekas Needhamas
Karolio Bakūno nuotr./Derekas Needhamas

Žinome, koks svarbus yra žaidėjų organizavimas, jų įvedimas į rungtynes, ypač Š.Jasikevičiui. Kiekviena klaida gali reikšti tavo atsisėdimą ant suolo, o tai kiek blaško bei mažina pasitikėjimą.

M.Girdžiūnas bus itin svarbus paskutinėmis atakos sekundėmis. „Žalgiris“ dažniausiai keičiasi pikenrolo metu likus 7 ar mažiau sekundėms, todėl jo gebėjimai pataikyti po driblingo ir prasiveržti bus itin svarbūs. D.Adomaitis duoda žalią šviesą šiam žaidėjui žaisti 1 prieš 1 ir pusfinalio serijoje tai pasiteisino. Net neabejoju, kad raudona spalva „Žalgirio“ priešrungtyniniame žaidėjų skautinge bus parašyta „neleisti veržtis į dešinę pusę“. Visi tai žino, tačiau ne visiems tai pasiseka padaryti (žr. seriją su „Neptūnu“).

„Žalgirio“ gynėjų pranašumas yra jų ūgis ir jų bandymai centruoti turėtų būti gan dažni. Tai paprastai sukuria kauniečiams gerus metimus ir priverčia oponentus greitai išnaudoti komandines pražangas. Dažnai tokiose situacijose ginantis turėtų save rasti ir M.Girdžiūnas, ir R.Stipcevičius.

Prognozė

„Rytas“ paliko gerą įspūdį LKL pusfinalyje, tačiau finale laukia kitokio kalibro varžovas, nedovanojantis jokių klaidų.

Manau, kad „Rytui“ pavyks išmušti iš vėžių ir nustebinti „Žalgirį“, tačiau tą padaryti tik vieną kartą.

3-1 „Žalgirio“ naudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius