-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 11

„Ryto“ problemos, kurias išryškino Kauno „Žalgiris“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai LKL mūšyje sekmadienį Vilniuje 85:59 nepaliko vilčių „Rytui“. Ši užtikrinta žalgiriečių pergalė išryškino vilniečių problemas. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizavo „Žalgirio“ ir „Ryto“ kaktomušą.
Artsiom Parakhouski
Artsiom Parakhouski / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Triuškinantis „Ryto“ pralaimėjimas „Žalgiriui“ buvo tarsi užkoduotas žvaigždėse.

Po svarbiausių sezono kovų antradienį ir penktadienį Europos taurės ketvirtfinalyje, vilniečiai stojo į kovą su lengvai Eurolygoje prieš „Gran Canaria“ ekipą pasivaikščiojusiu „Žalgiriu“. Lyg to dar būtų maža – dėl traumos iki sezono galo buvo prarastas svarbiausias ekipos žaidėjas Ch.Krameris.

Iškritus iš svarbaus turnyro bei netekus vieno iš žaidėjų, nuotaika bei energija komandoje niekada nebūna aukštame lygyje. Tuo tarpu kitoje barikadų pusėje laukė alkani ir pilni energijos žalgiriečiai, kurie turėjo daug noro įrodyti, kad Karaliaus Mindaugo taurė tebuvo nesusipratimas.

Tą padaryti ir pavyko – kauniečiai išsivežė pergalę 85:59.

VIDEO: „Ginčas“ po „Ryto“ ir „Žalgirio“ mūšio: pagalbos šauksmas, į kurį privaloma atsiliepti sostinėje

Kramerio netektis ir „Žalgirio“ gynyba

Amerikiečio trauma sujaukė visą likusį „Ryto“ sezoną. Jau atrodė, kad Dainius Adomaitis gali šiek tiek mažiau sukti galvą dėl įžaidėjo pozicijos bei rotacijos, tačiau dabar vėl grįžome prie situacijos, kurioje „Rytas“ buvo pirmąją sezono dalį.

O ta situacija nebuvo graži – pralaimėjimai „Lietkabeliui“, „Žalgiriui“, „Neptūnui“ bei vargai Europos taurės grupės etape. Vargai, kuriuos matėme ir sekmadienio rungtynėse su „Žalgiriu“.

Žalgiriečiai atvyko šviežesni ir natūralu, kad tuo pasinaudojo. Tačiau 26 taškų skirtumo vien tik žaidėjų šviežumu neatžaisi.

Jau pirmąją rungtynių ataką „Rytas“ bandė atiduoti kamuolį A.Parachouskiui į baudos aikštelę, tačiau B.Daviesas užlindo iš priekio ir neleido to padaryti. Antro varianto tą padaryti „Rytas“ nebuvo paruošęs, ataka baigėsi klaida ir tapo pranašiška įžanga į labai ilgą vakarą Vilniaus komandai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Brandon Davies, Artsiom Parakhouski
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Brandon Davies, Artsiom Parakhouski

Ch.Kramerio netektis atvėrė didžiulę skylę – vilniečiai neteko vieno iš dviejų pagrindinių atakos kūrėjų, kuris turi puikias fizines galimybes ir stiprų kūną.

Greitis jam leisdavo įsiveržti į baudos aikštelę, o stiprus kūnas leisdavo būti pavojingai užbaiginėjant joje atakas. Taip pat amerikietis turi puikius perdavimo įgūdžius, kuriems atsiskleisti leidžia jo pakankamas ūgis įžaidėjo pozicijai.

Tuo tarpu jo pagrindinis pavaduotojas šiose rungtynėse R.Stipcevičius yra labai limituotas žaidėjas.

Jis neturi didelio greičio apeiti varžovą, pakankamai centimetrų atlikti įmantresnį perdavimą bei stipraus kūno, kad efektyviai užbaiginėtų atakas arčiau krepšio.

Kitas įžaidėjas M. Girdžiūnas žaidžia vieną iš prasčiausių savo sezonų bei yra praradęs itin daug pasitikėjimo.

Todėl „Žalgirio“ užduotys gynyboje buvo aiškios: neleisti mesti R.Stipcevičiui tritaškių, užkamšyti visus kelius link krepšio DJ Seeley bei neleisti lengvai A.Parachouskiui priimti kamuolio „ant ūselio“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mantas Ambraška ir Chris'as Kramer'is
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mantas Ambraška ir Chris'as Kramer'is

Planas veikė puikiai: itin daug „Ryto“ atakų strigo pirminėse fazėse ir vilniečiai buvo priversti atakas gelbėti paskutinėmis atakos sekundėmis žaidžiant 1 prieš 1 arba kviečiantis dar vieną užtvarą.

Iškritus Krameriui, žmonių, pajėgių individualiai apžaisti savo oponentą, liko nedaug. O vėlyvąsias užtvaras (atakoje likus 7-8 sekundėm ir mažiau) „Žalgiris“ visada keičia, todėl vėl grįžtame prie žaidimo 1 prieš 1.

Desperatiškų metimų paskutinėmis sekundėmis buvo ne vienas: R.Stipcevičiaus tritaškis iš 8 metrų pirmajame kėlinyje, E.Bendžiaus tritaškis per rankas antrajame, DJ Seeley tritaškis iš 8,5 metrų trečiajame ir t.t. Kai kurios atakos baigdavosi perimtais kamuoliais.

VIDEO: Arciomas Parachouskis: „Mums reikia dar vieno įžaidėjo“

Ši gynyba bei tolimi vilniečių metimai paskutinėmis atakos sekundėmis „Žalgiriui“ suteikė dar vieną kozirį – greitas atakas. Kai kurie pastebėjo, kad kauniečiai ėmėsi korekcijų žaidimo plane ir bando žaisti greičiau. Tačiau yra žymiai lengviau žaisti greičiau, kai perimti kamuolius iš vargstančių varžovų arba jie meta sunkius metimus iš toli. Po tokių metimų kamuolys dažniausiai atšoka itin toli ir yra lengva pradėti greitas kontraatakas.

Tai puikiai iliustravo A.Milaknio ir L.Westermanno tritaškiai antrajame kėlinyje, kuomet vilniečiai nespėjo grįžti po savuoju krepšiu bei išsirinkti savo dengiamųjų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Milaknis ir Eimantas Bendžius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Milaknis ir Eimantas Bendžius

Šias problemas „Rytas“ turės spręsti kiekvienose rungtynėse. Nusimato itin sunki sezono pabaiga, jei nepavyks surasti kito įžaidėjo.

Kol kas, teks ieškoti būdų, kaip nuimti šiek tiek krūvio nuo DJ Seeley, kurį tiek gynyboje, tiek puolime turėtų varginti kiekviena komanda. Dar daugiau atsakomybės teks ir A.Parachouskiui, kurį atrasti baudos aikštelėje bus visos komandos užduotis.

VIDEO: Th.Walkupas su malonumu mokosi iš Šaro pamokų

Tokios sudėties „Rytas“ serijoje prieš „Žalgirį“ neturi jokių šansų. Vien kiek sunkumų puolime sukuria tokia komandos rotacija, o dar kur problemos gynyboje: visi „Ryto“ gynėjai yra nepajėgūs dengtis baudos aikštelėje prieš aukštus ir fiziškai stiprius Kauno ekipos gynėjus. Tai papildoma opcija kauniečių puolime.

Taip pat, atrodo, kad rizika ties tritaškio linija irgi taps vis didesnė problema – „Žalgiris“ paskutinėse dvejose rungtynėse pataikė 10 ir 11 tritaškių.

Puikus Thomasas Walkupas

Kalbant apie riziką ir tritaškius, Th.Walkupas sužaidė tiesiog puikias rungtynes.

Šis žaidėjas absoliučiai visada turi daug erdvės atlikti metimus iš distancijos, tačiau taip užtikrintai atakuojančio keletą rungtynių iš eilės jo dar nematėme.

Sekmadienio rungtynėse Th.Walkupas per 30 minučių pataikė 4 dvitaškius iš 7, 3 tritaškius iš 5 bei 4 baudas iš 4 ir pelnė 21 tašką. Penktadienį Eurolygoje skaičiai taip pat puikūs – 5 metimai iš 8 bei 12 taškų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Thomas Walkup
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Thomas Walkup

Jei amerikietis nežaidžia su kamuoliu, itin dažnai atsiduria situacijose, kuomet jo žaidėjas nueina giliai į pagalbą baudos aikštelėje. Komandos nėra tikros, kad jis gali pastoviai geru procentu mesti iš toli. Tačiau „Ryto“ komanda už tai buvo nubausta du kartus: pirmąjį kartą Walkupo gynėjas padėjo E.Ulanovui centruojant, o antrąjį – D.Thompsonui gavus kamuolį po krepšiu.

Kuomet Walkupas su kamuoliu, visi gynėjai užtvaras kerta per apačią ir provokuoja šį mesti iš toli. Amerikietis už tai nubaudė ne vieną ir ne du kartus. Jis galėjo surinkti ir keliais taškais daugiau, jei ne du kartus užminta tritaškio linija.

„Žalgirio“ puolimas veikė puikiai ir kamuolys atsidurdavo gerose situacijose, tačiau jei Walkupas šių metimų nebūtų įmetęs, tikrai nekalbėtume apie tokį sutriuškinimą.

VIDEO: Vilniaus gatvėse – garsios ir spalvingos „Žalgirio“ sirgalių pajėgos

Išvada

„Ryto“ pralaimėjimas didžiuliu skirtumu neturėjo būti didelis siurprizas.

„Žalgiris“ puikiai atliko savo darbą, pasinaudojo „Ryto“ trūkumais bei nubaudė tose vietose, kur vilniečiai rizikavo. Ch.Kramerio netektis piešia itin sunkią sezono pabaigą „Ryto“ trenerių štabui ir permainos yra būtinos, jei sezono pabaigoje norima mesti bent minimalų iššūkį Kauno „Žalgiriui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius