Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 10

Spalvingas Utenoje šmėstelėjusio NBA čempiono sūnaus gyvenimas: ginklai, narkotikai ir aibė konfliktų

Gleno Rice'o jaunesniojo talentas krepšinio aikštelėje yra nenuginčijamas, tačiau Utenos „Juventus“ klubui užteko penkių dienų, jog įsitikintų, kad nenuginčijamos yra ir šio atleto asmeninės problemos bei priklausomybės, persekiojančios NBA čempiono sūnų visą jo karjerą. 15min pasakoja istoriją apie legionierių, kuriam užteko vos penkių dienų, jog ilgam įsirėžtų į uteniškių bei LKL sirgalių atmintis.
Glenas Rice'as
Glenas Rice'as / utenosjuventus.lt; Scanpix nuotr.

Utenos „Juventus“ tapo jau aštuntąja Gleno Rice'o jaunesniojo karjeros stotele per pastaruosius dvejus metus. Argentina, Meksika, Puerto Rikas, Saudo Arabija, Dominikos Respublika, Naujoji Zelandija, – talentingas žaidėjas lyg piligrimas keliavo per žemynus ir valstybes, bet niekur ilgiau nei keletą mėnesių neužsibuvo.

Kaip parodė laikas, pagalius į ratus jam kyšo talentą niokojusios priklausomybės, stipriai išvešėjusios per trumpą viešnagę Utenoje.

Problemų buvo dar paauglystėje. Nors pažymima, kad NBA žaidėjo Gleno Rice'o sūnus buvo geras mokinys vienoje geriausių valstybinių mokyklų JAV, pasiekimais moksluose nusikalęs „George Tech“ universiteto kvietimą, tačiau bėgant metams vis labiau pasireikšdavo jo neadekvatūs pykčio protrūkiai ir prastas požiūris į darbą.

Nuo aibės muštynių mokykloje iki trijų suspendavimų koledže, kurių paskutinis lėmė karjeros pabaigą NCAA.

„George Tech“ universiteto komandos „Yellow Jackets“ lyderis, rinkęs po 13 taškų, 6,7 atkovoto bei 1,3 perimto kamuolio, 2,3 rezultatyvaus perdavimo bei 0,9 blokuoto metimo, lemtingą 2012-ųjų kovo mėnesio vakarą buvo sulaikytas neblaivus už vairo, su savimi turėdamas ir nelegalų ginklą.

NBA svajonę teko atidėti, jis tapo profesionalu ir ėmė rungtyniauti G lygoje.

Ir šis sezonas jam buvo fantastiškas – G.Rice'o atstovaujama „Rio Grande Valley Vipers“ ekipa iškovojo titulą, o Lietuvoje staigiai pagarsėjęs krepšininkas atkrintamosiose rinko po 25 taškus, 9,5 atkovoto ir 2 perimtus kamuolius, 4,3 rezultatyvaus perdavimo ir 2 blokuotus metimus.

Toks žaidimas darė įspūdį NBA žvalgams. G.Rice'as jaunesnysis savo pavardę NBA naujokų biržoje išgirdo 35-asis. Tai buvo aukščiausiai kada pašauktas G lygos krepšininkas, kurio rezultatą po metų pagerino P.J.Hairstonas – 26 pasirinkimas.

„Scanpix“/AP nuotr./Glenas Rice'as jaunesnysis
„Scanpix“/AP nuotr./Glenas Rice'as jaunesnysis

Nors G.Rice'ą pasirinko „Philadelphia 76ers“ klubas, tačiau staigiai jį perleido į „Washington Wizards“ mainais už du antrojo rato šaukimus.

JAV sostinės ekipoje G.Rice'as per du sezonus NBA lygoje sužaidė 16 rungtynių, o per šį laikotarpį spėjo tapti ir 2014-ųjų metų Vasaros lygos naudingiausiu krepšininku.

2015-aisiais baigėsi atleto pasirodymas stipriausioje planetos lygoje, o nuo to laiko karjera važiuoja tik žemyn.

Internete galime rasti ilgą buvusio „Juventus“ žaidėjo nuodėmių sąrašą, į kurį uteniškiai dar prieš mėnesį žiūrėjo pro pirštus. Treneris Žydrūnas Urbonas tikėjo, jog šį talentingą žaidėją pavyks perauklėti, o jis savo žaidimu „Juventus“ klubą kilstelės į dar neregėtas aukštumas.

utenosjuventus.lt/Glenas Rice'as
utenosjuventus.lt/Glenas Rice'as

15min pasakojo apie įspūdingą keturių parų amerikiečio žygį Utenoje, o dabar pristato ankstesnius Gleno Rice'o jaunesniojo karjeros nusižengimus.

2015-ieji. Restorane Atlantoje įsivėlė į konfliktą, kurio metu krepšininkas buvo pašautas į koją. Kaltinimai pareikšti už nepagarbų elgesį bei įspūdingo marihuanos kiekio laikymą – net 224 g.

2016-ųjų metų liepa. G.Rice'as per konfliktą sumušė bičiulį Jordaną Callahaną, sulaužė žandikaulį ir išmušė dantis, paėmęs maišelį iš Porsche automobilio krepšininkas paspruko. Policija sulaikė nusikaltėlį, o maišelyje aptiko įdomų radinį – „kalašnikovo“ automatą, revolverį bei daugybę kulkų. Dar vienas ginklas rastas automobilyje. Tai nėra viskas, – krepšininkas su savimi turėjo šešis telefonus bei 2,7 tūkst. JAV dolerių grynais. Kaltinimai buvo pareikšti dėl apiplėšimo, užpuolimo ir marihuanos laikymo.

2017-ieji. Aptarnavimu striptizo bare nepatenkintas G.Rice'as smogė du kartus į galvą durininkui bei iškart pasišalino iš įvykio vietos. Pats krepšininkas vėliau teigė, kad prarado savitvardą po įžeidimų jo sesers atžvilgiu.

2017-ųjų spalis. Rugpjūtį krepšininkas sukirto rankomis su Filipinų lygos ekipa TNT KaTropa, tačiau po dviejų mėnesių paliko komandą ir išskrido atgal į JAV. Priežastis – po nesportinės pražangos sviedė kamuolį į varžovą. Vėliau jis atsiprašė, tikėdamasis, jog jo kontraktas bus anuliuotas ir galės sudaryti naują sutartį su Holono „Hapoel“ ekipa.

championsleague.basketball/Glenas Rice'as
championsleague.basketball/Glenas Rice'as

2018-ųjų balandis. Izraelyje G.Rice'as rinko po 24,5 taško, 7,9 atkovoto ir 1,9 perimto kamuolio, 4,7 rezultatyvaus perdavimo, o „Hapoel“ pirmavo pirmenybėse, tačiau dėl nuolatinių drausmės pažeidimų krepšininkas buvo išmestas iš komandos. Lemtingu įvykiu tapo incidentas rūbinėje, kai nepatenkintas komandos draugo žaidimu jis smogė krepšininkui Guy Pnini į veidą.

2019-ųjų gruodis. Vos po pirmų dvejų rungtynių Oklando „New Zealand Breakers“ ekipoje paryčiais neblaivus prie baro įsivėlė į konfliktą ir sužalojo žmogų. Vėliau jis pažeidė užstato sąlygas, o klubas nutraukė kontraktą bei pasiūlė pagalbą gydantis priklausomybes. Nors krepšininko laukė teismas, tačiau jis savavališkai paliko šalį ir išskrido į JAV.

Metraščiuose galima rasti dar ne vieną situaciją, kurioje atletas ekipas Pietų Amerikoje paliko po pirmų kelerių rungtynių dėl traumų ar vidaus taisyklių pažeidimų.

Nors visur akcentuojama, jog tai NBA čempiono sūnus, kurį išlepino turtai ir šlovė, bet tai nėra teisybė.

Ketvirtuoju šaukimu NBA naujokų biržoje „Miami Heat“ komandos 1989-aisiais pasirinktas Glenas Rice'as vyresnysis atžalos susilaukė 1991-aisiais.

Pažymima, jog buvusio „Juventus“ legionieriaus tėvai išsiskyrė, kai jam buvo septyneri, tačiau NBA žvaigžde buvęs tėtis ir iki tol sūnaus gyvenime nesirodydavo dažnai.

Po trejų metų, būdamas 10-ies, G.Rice'as jaunesnysis su mama persikėlė gyventi į Marietos miestelį Džordžijos valstijoje.

Šiuo metu G.Rice'as vyresnysis turi šešis vaikus – be jau minėto skandalais pasižymėjusio sūnaus, dar yra per Pietų Amerikos krepšinio lygas keliaujantis G'mitri Rice'as, Brianna Rice, Giancarlo Rice'as, Giovanni Rice bei prieš dešimtmetį gimusi Bella Rice.

Galbūt legenda Gleno Rice'o vyresniojo vadinti negalime, tačiau 53-ejų amerikiečio karjera krepšinyje buvo išties nuostabi.

NCAA čempionas (1989 m.), rezultatyviausias visų laikų Mičigano universiteto krepšininkas, NBA čempionas (2000 m.), snaiperių konkurso nugalėtojas (1995 m.), triskart „Visų žvaigždžių“ mačo dalyvis bei kartą – naudingiausias šių rungtynių žaidėjas (1997 m.).

G.Rice'o karjera NBA truko 15 metų, per kuriuos jis vilkėjo „Miami Heat“, „Charlotte Hornets“, „Los Angeles Lakers“, „New York Knicks“, „Houston Rockets“ ir „Los Angeles Clippers“ komandų marškinėlius.

Geriausiame karjeros sezone Šarlotėje 201 cm ūgio snaiperis rinko po 26,8 taško, o visos karjeros vidurkiai – 18,3 taško, 4,4 atkovoto kamuolio bei 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

Per profesionalaus krepšininko karjerą G.Rice'as užsidirbo 66 milijonus JAV dolerių, tačiau 2016-aisiais metais pasirodę pranešimai skelbė liūdną buvusio NBA žaidėjo finansinę padėtį. Verslo investicijos nepasiteisino, jis daug metų nieko nedirbo, todėl priartėjo prie bankroto bei nebegali susimokėti alimentų vaikams.

G.Rice'as ėmė siūlyti asmenines krepšinio treniruotes žaidėjams, tačiau kaip jam sekasi šioje profesijoje, nėra žinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius