Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 21

Ant NBA slenksčio – tryliktas lietuvis: naktis, kuri gali pakeisti 20-mečio likimą

Ką jaučia 20-metis, kuris artėjančią naktį turėtų tapti tryliktuoju lietuviu NBA? Beprotiškas tempas Amerikoje, keleri sunkūs metai ir sprendimas, kuris gali pakeisti likimą. Lietuvos krepšinio talentas Arnoldas Kulboka pasitinka intriguojančią NBA naujokų biržos naktį.
Arnoldas Kulboka
Arnoldas Kulboka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai buvo dvi velniškos 20-mečio savaitės.

Iš „Minnesota Timberwolves“ peržiūros lietuvis su sportiniu krepšiu sėdo tiesiai į lėktuvą ir pasileido į 1100 km kelionę į Solt Leik Sitį, kur treniruotėje jo laukė „Utah Jazz“ štabas.

Tokių NBA stotelių vos per 12 dienų jaunas krepšininkas turėjo bent šešias.

Jis dar pasimatavo „Los Angeles Lakers“, „New Orleans Pelicans“, „Brooklyn Nets“, „Denver Nuggets“ ir „Indiana Pacers“ marškinėlius.

Buvo pasiūlymų apsivilkti ir dar daugiau NBA klubų aprangų, bet A.Kulboka tiesiog nebegalėjo persiplėšti į du žaidėjus ir fiziškai dalyvauti visose peržiūrose.

NBA komandos nekviečia žaidėjų šiaip sau. Klubai sudaro savo potencialių šaukimų sąrašus ir pasitikrina krepšininkus, kuriuos galėtų pakviesti NBA naujokų biržoje. Kad jų ketinimai yra rimti, rodo faktas, jog NBA klubai kompensuoja visas žaidėjų kelionės išlaidas, apgyvendinimą, maitinimą, skiria dienpinigius.

„Mano agentai atliko puikų darbą ir atrinko komandas, kurios rodo didžiausią susidomėjimą. Peržiūrose atidaviau visas jėgas, norėdamas įrodyti, kad esu vertas NBA naujokų biržos šaukimo.

Kai kuriuos žaidėjus tos prognozės trikdo, bet man šaukimo skaičius nėra svarbus.

Manau, viskas praėjo gerai – taip, kaip norėjau ir tikėjausi. Komandoms parodžiau, jog esu sustiprėjęs gynyboje ir patobulėjęs. Kad esu daugiau nei metikas ir galiu ne tik mesti į krepšį. O visa kita pamatysime NBA naujokų biržos naktį“, – prieš pat NBA naujokų biržą 24sek pasakojo A.Kulboka.

Vos per porą savaičių A.Kulboka praskriejo per kelionę, apie kurią tik atsargiai pasvajodavo mesdamas pirmuosius taiklius metimus į krepšį.

Jo akys blizgėjo regint NBA komandų treniruočių centrus, jauniems žaidėjams suteiktą priežiūrą, stipriausios krepšinio lygos žmonių paprastumą.

„Viskas vis dar atrodo netikra. Vien tai, kad turiu tokią galimybę, jau yra laimėjimas“, – neslėpė A.Kulboka.

NBA skautai jau seniai sekė aukštą liesą lietuvį su magišku riešu. Tos septynių NBA klubų peržiūros buvo tik paskutiniai šimtai metrų maratone.

Dar kai A.Kulboka žaidė Vokietijoje, Bambergo klubas jį skolino antrojo diviziono komandai, NBA žvalgai būriavosi prie krepšinio salės. Jie vis užsukdavo ir į Siciliją, kur snaiperis pastarąjį sezoną rungtyniavo Italijos krepšinio lygoje.

2017-2018 m. Kapo D'orlando „Betaland“ (Italija) 26,1 min. | 8,3 tšk. (36,4% dvit., 36,7 % trit.) | 3,5 kam.
2017-2018 m. Kapo D'Orlando „Betaland“ (FIBA ČL) 27,4 min. | 10,3 tšk. (47,5% dvit., 38,6% trit.) | 5 kam.
2017 m. FIBA U19 Lietuvos rinktinė 26 min. | 13,7 tšk. (48,3% dvit., 34,6% trit.) | 3,9 kam.
2016-2017 m. Baunacho „Young Pikes“ (Vokietija-2) 28 min. | 14,7 tšk. (49,7% dvit., 35,9Į trit.) | 4,3 kam.

Tik skirtumas tas, kad dabar Amerikoje Arną sekė nebe skautai, o pačių NBA klubų vadovai. Būtent jų žodis bus galutinis birželio 21-osios vakarą Brukline, kur stipriausios krepšinio lygos vartus atvers 60 naujokų.

Kaip lietuviai dar tik mokosi tiksliai kirčiuoti A.Kulbokos pavardę (trumpasis kirtis and u), taip NBA pasaulis palaipsniui susipažįsta su Lietuvos krepšinio talentu.

Jie mato dar išstypusį snaiperį, kuriam reikia priaugti daugiau raumenų, pagerinti gynybą ir atskleisti kitų ginklų nei tik metimą iš toli.

Bet 20-metis per dvejus metus užsiaugino 12 kg raumenų masės, išsistiebė iki 207 cm ir savo snaiperio sugebėjimais intriguoja NBA kaip potencialus tritaškių meistras, su įžvelgiama perspektyva kiečiau gintis. Tokie žaidėjai šių dienų NBA tapo superžvaigždžių ginklanešiais, čempioniškų komandų dalimis.

Tai ir yra didysis NBA naujokų biržos rebusas: kaip ištraukti laimingą loterijos bilietą ir netapti tuo nevykusiu vadovu, kuris pramiegos ateities superžvaigždę.

Ne, A.Kulbokai nepiešiama svaiginanti NBA karjera. Tačiau jo gynėjo-puolėjo pozicijai reti fiziniai matmenys ir gebėjimas pataikyti tritaškį iš arenos koridoriaus gundo NBA skautus.

Manau, pavyko atskleisti stipriąsias savo savybes, nors silpnybių visiškai paslėpti irgi nepavyko (juokiasi). Komandoms parodžiau, kad esu sustiprėjęs ir patobulėjęs gynyboje.Taip pat, kad esu daugiau nei metikas ir galiu ne tik mesti į krepšį.

Jeigu tikėtume NBA naujokų biržų prognozėmis, tai didžiausi krepšinio aistruoliai iš Lietuvos artėjančią naktį nebus tikri, ar jie išgirs A.Kulbokos pavardę. Kita vertus, jeigu nebūtų gavusi signalų, jog bus pašauktas, A.Kulbokos stovykla būtų atsiėmusi paraišką dalyvauti naujokų biržoje.

ESPN taikliarankiui prognozuoja 59, „Sports Illustrated“ – 58, „NBA Draft“ ir „Bleacher Report“ – 50, „The Ringer“ – 46, „Basketball Insiders“ – 39 šaukimą.

Tai informacija, prieinama tiek Antanui iš Kupiškio, tiek žurnalistams, tiek Arnui ir kitiems, kurie yra prie NBA slenksčio. Tokios viešos NBA žurnalistų ir skautų prognozės gali susukti galvas – vieniems užauginti sparnus, kitiems įvaryti depresiją.

JAV krepšinio portalai aukščiausias vietas išskirsto pagal numatomus komandų poreikius, ne spaudai pateiktus klubų vadovų argumentus, skautų įžvalgas, agentų spėjimus.

Bet antrojo naujokų biržos rato išsidėstymas dažnai tėra būrimas iš tirščių, kartais – net agentų prastumtas šaukimas, manipuliacijos.

Manoma, kad aukštas šaukimas antrajame rate net nėra pats svarbiausias. Antrojo trisdešimtuko šauktiniams svarbiausia, kokios organizacijos juos kviečia ir ką apie juos galvoja.

Kartais, sakoma, net geriau būti visai nepašauktam, nei pašauktam antrojo rato pabaigoje, kadangi kaip laisvasis agentas ateityje nepriklausysi vienai komandai ir turėsi daugiau galimybių žaisti NBA.

„Kai kuriuos žaidėjus tos prognozės trikdo, bet man šaukimo skaičius nėra svarbus, – 24sek pasakojo A.Kulboka. – Tiesiog norėtųsi patekti į gerą organizaciją, kuri matytų mane savo ateities planuose.

Manau, kad į prognozes reikia kreipti mažiau dėmesio ir tiesiog dirbti savo darbą. Tos prognozės keičiasi labai greitai ir tai tėra kažkieno nuomonė. Niekas nežino, kaip viskas bus iš tikrųjų naujokų biržos naktį.“

VIDEO: A.Kulbokos žaidimo epizodai Italijoje

Per visą NBA istoriją šioje lygoje rungtyniavo 12 lietuvių. Įsitvirtino – tik vienetai.

Dar keli, kaip Eurelijus Žukauskas, Robertas Javtokas, Virginijus Praškevičius ar Renaldas Seibutis, buvo pašaukti naujokų biržoje, bet taip niekada ir negavo galimybės išbandyti savęs NBA.

O ką jaučia 20-metis, kuris jau už kelių valandų gali tapti tuo tryliktuoju?

„Vien būti pašauktam neužtenka. Nesvarbu, kokiu numeriu esi pašauktas, net dauguma pirmo rato šaukimų dar nėra pasiruošę žaisti NBA, – samprotavo A.Kulboka. – Aišku, galvoje sukasi visokios mintys, bet svarbiausia suvokti, kad viskas tuo nesibaigia. Naujokų birža yra tik viso darbo, kurį dar reikės įdėti, pradžia, kad pasiektum NBA.“

„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka
„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka

Tai bus ilga NBA naktis Lietuvai. A.Kulboka – vienintelis lietuvis, kuriam šiemet prognozuojamas šaukimas šioje naujokų biržoje.

Prieš dvejus metus Joninių rytą Lietuvoje jaukė Domanto Sabonio pasirodymas NBA scenoje ir iškart įvykę mainai, kurie privertė aukštaūgį persidėti „Orlando Magic“ kepurę į „Oklahoma City Thunder“.

Šįkart naujokų birža Lietuvai bus ilgesnė, nes antrojo rato šaukimų tenka laukti ne vieną valandą.

Paties Arnoldo Brukline nebus. Jis apsistojęs Los Andžele, toli nuo tų akinančių NBA prožektorių šviesų ir fotografų blyksčių. 20-metis ramiai stebės renginio transliaciją per televiziją su savo agentu ir drauge.

Artėjanti naktis gali smarkiai pakeisti A.Kulbokos likimą, bet pats 20-metis dalijasi visai ne jaunatviškomis įžvalgomis.

„Įdėjau labai daug darbo ir dėl nieko nesigailiu. Gavau daug patarimų ir pamokų tiek iš buvusių NBA žaidėjų, tiek esamų ar buvusių trenerių. Bet svarbiausia toliau sunkiai dirbti ir siekti savo svajonės. Net kai nesiseks ar atrodys, kad nebepavyks, svarbiausia yra darbas ir atsidavimas šimtu procentų. Aš to siekiau ir toliau sieksiu, nepriklausomai nuo to, kuo baigsis ši naktis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius