-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 30

Didžiausi nugalėtojai NBA mainų istorijoje

Vieni mainai leidžia NBA klubams siekti titulų, kiti – stumia organizacijas į pavėsį, iš kurio išlipti kartais prireikia daugybės metų. Visi siekia tapti nugalėtojais, o „Bleacher Report“ pristato 15 labiausiai NBA lygą pakeitusių mainų lygos istorijoje.
Kobe Bryantas ir Shaquille'as O'Nealas
Kobe Bryantas ir Shaquille'as O'Nealas / „Scanpix“ nuotr.

Nors dauguma NBA sandorių su laiku atrodo sąžiningi ir teisingi, kai kurie įeina į istorijos knygas kaip prastos žvalgybos, derybų ar sėkmės trūkumo rezultatas.

Mainai iki 1970-ųjų

Wiltas Chamberlainas – pirmasis NBA stileiva, išpopuliarinęs galvos raištį
Wiltas Chamberlainas – pirmasis NBA stileiva, išpopuliarinęs galvos raištį

Billas Russellas į „Boston Celtics“ (1956 m.)

Pasakojimas, kaip legendinis Billas Russellas tapo Bostono klubo nariu, yra pakankamai painus ir apdulkėjęs istorijos puslapiuose. Finansinių sunkumų kamuota „St. Louis Hawks“ ekipa prieš 65-erius metus didįjį Billą išmainė į „Celtics“.

Mainais už 1956-ųjų metų antrąjį NBA naujokų biržos šaukimą, kuriuo tapo B.Russellas, Bostono klubas atidavė Edą Macauley ir Cliffą Haganą.

E.McCauley šešiskart žaidė „Visų žvaigždžių“ mače, tačiau tuomet lygoje kovėsi aštuonios komandos.

Tokie pasiekimai neprilygsta B.Russello sukeltam uraganui, kai per 13 sezonų iškovojo 11 titulų, susižėrė penkis MVP apdovanojimus bei užsitarnavo vieno geriausių visų laikų gynybinio plano žaidėjo vardą.

Wiltas Chamberlainas į „Los Angeles Lakers“ (1968 m.)

1968-ųjų liepos 9-ąją dieną „Lakers“ už Darrallą Imhoffą, Jerry Chambersą bei Archią Clarką mainais gavo 31-erių metų „Philadelphia 76ers“ centrą W.Chamberlainą, rinkusį po 24,3 taško, 23,8 atkovoto kamuolio bei 8,6 rezultatyvaus perdavimo.

Los Andželo klubas penkerius metus NBA finale nusileido didžiausiai priešininkei „Celtics“ ekipai, kol galiausiai laimėjo titulą 1972-aisiais. Wiltas iškovojo finalų MVP apdovanojimą.

Tai buvo pirmasis „Lakers“ trofėjus istorijoje.

Dar svarbiau yra tai, jog Wilto mainai, atvedę jį į Los Andželą, uždavė toną ateičiai, kai klubas vėl ieškojo didžiųjų žuvų rinkoje.

Jei ne W.Chamberlaino perėjimo precedentas, kas žino, ar „Lakers“ klubui būtų pavykę įsigyti Kareemą Abdul-Jabbarą, Shaquille'ą O'Nealą ar LeBroną Jamesą?

Wiltas Chamberlainas į „Philadelphia 76ers“ (1965 m.)

Pirmieji du mainai davė pamatai dviems pergalingoms NBA dinastijoms, tuo metu šio perėjimo paaiškinimas kitoks – megažvaigždė iškeista už „maišelį riešutų“.

„San Francisco Warriors“ kažkokiu būdu sugebėjo pralaimėti 17 kartų iš eilės, nors savo sudėtyje turėjo 38,9 taško bei 23,5 atkovoto kamuolio renkantį W.Chamberlainą.

Savo superžvaigždę Kalifornijos ekipa išsiuntė už „Philadelphia 76ers“ žaidėjus Paulą Neumanną, Connie Dierkingą, Lee Shafferą bei 150 tūkst. JAV dolerių.

Wiltas buvo žvėris, bet „Warriors“ klubui trūko pinigų, pergalių – taip pat.

Tačiau mainais jie gavo tris žaidėjus, kuriuos visi jau pamiršo, o NBA rekordininkas atvedė Filadelfiją iki čempionų sosto 1967-aisiais.

Pagrindiniai mainai 1970-aisiais

„Scanpix“/AP nuotr./Julius Ervingas ir Mosesas Malone'as
„Scanpix“/AP nuotr./Julius Ervingas ir Mosesas Malone'as

Kareemas Abdul-Jabbaras į „Los Angeles Lakers“ (1975 m.)

1975-aisiais įvykę vidurio puolėjo mainai iš „Milwaukee Bucks“ į Kaliforniją laikomi vienais nelygiausių istorijoje. Los Andžele vėliau triukšmavęs Kareemas atvedė „Lakers“ link devynių NBA finalų, kuriuose laimėjo penkis kartus.

Karjerą K.Abdul-Jabbaras baigė 1989-aisiais su 38,387 taškais kraityje.

Jis vis dar yra visų laikų NBA rekordininkas.

Centras norėjo palikti Milvokį, o „Bucks“ už jį sulaukė solidaus paketo – Junioro Bridgemano, Briano Winterso, Elmore'o Smitho ir Dave'o Meyerso, tačiau nė vienas iš jų neprilygo Kareemui.

Magico Johnsono šaukimas į „Los Angeles Lakers“ (1976 m.)

1976-aisiais „New Orleans Jazz“ stipriai permokėjo už Gailą Goodrichą, kurio karjera jau ėjo žemyn. Bet taisyklės tuo metu buvo kitokios, negu yra šių dienų krepšinyje – įsigyti kitos komandos laisvąjį agentą buvo kur kas brangiau.

Jutoje G.Goodrichas sužaidė tris sezonus, nė viename iš jų nerinko po daugiau nei 16,1 taško. Tuo metu „Lakers“ gavo dar vieną žvaigždę šalia K.Abdul-Jabbaro.

Į Los Andžela buvo atsiųstas ateities šaukimų paketas, kuriuo „Lakers“ pasikvietė Freemaną Williamsą, Kenny Carrą, Samą Wortheną bei Earviną „Magicą“ Johnsoną.

Julius Ervingas į „Philadelphia 76ers“ (1977 m.)

Iš ABA į NBA atvykusią „New York Nets“ kamavo finansinis nepriteklius, tad ji nusprendė išmainyti pagrindinę komandos žvaigždę.

Įdomu tai, kad mainais ji nesulaukė jokio žaidėjo, tik sumos pinigų.

Kai lygos susijungė, „New York Knicks“ pareikalavo 4,8 mln. JAV dolerių vertės teritorijos mokesčio, jog leistų dar vienai komandai atstovauti tam pačiam miestui.

„Nets“ vietoje pinigų pasiūlė J.Ervingo kontraktą, tačiau „Knicks“ atsisakė. Situacija pasinaudojo „76ers“, už krepšininką išsiuntusi 3 mln. JAV dolerių vertės pinigų kapšą.

Šiuos pinigus „Nets“ panaudojo minėtam mokesčiui sumokėti.

J.Ervingas pasirinko 6-ojo numerio marškinėlius, jog pažymėtų bendrą sandorio sumą, kuri tuo metu buvo įspūdinga – 3 mln. alga ir 3 mln. perėjimo mokestis.

Po šešerių metų „Dr.J“ vadintas žaidėjas atvedė „76ers“ į NBA viršūnę.

Svarbiausi mainai 1980-aisiais

AFP/„Scanpix“ nuotr./Scottie Pippenas „Bulls“ komandoje žaidė 12 sezonų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Scottie Pippenas „Bulls“ komandoje žaidė 12 sezonų

Robertas Parishas ir šaukimas į „Boston Celtics“ (1980 m.)

1979-aisiais Bostonas reikėjo kompensuoti „Pistons“ komandai už M.L.Carrą įsigijimą, tad į Detroitą išsiuntė Bobą McAdoo, mainais gavęs dar du 1980-ųjų metų pirmojo rato šaukimus.

Kitą birželį „Celtics“ už šiuos šaukimus iš „Warriors“ klubo išsireikalavo Roberto Parisho bei dar vieno šaukimo, kurį panaudojo Kevino McHale'o pasirinkimui.

Pastarųjų dviejų krepšininkų bei Larry Birdo trijulė laimėjo tris NBA čempionatus.

Jamesas Worthy į „Los Angeles Lakers“ (1981 m.)

Sunkų laikmetį išgyvenusi „Cleveland Cavaliers“ prieš 1981-ųjų žaidėjų perėjimo langą ėmė agresyviai siekti... Dono Fordo, fiksavusio 3 taškų bei 1,9 atkovoto kamuolio vidurkius.

Už jį ir Chadą Kinchą „Cavs“ išsiuntė Butchą Lee ir 1982-ųjų metų pirmo rašo šaukimą.

Nenuostabu, jog gerų rezultatų Klivlando ekipa nepasiekė, 1981-82 metų sezone pralaimėjusi 67 mačus bei pakeitusi net keturis trenerius.

Toks prastas pasirodymas buvo apdovanotas pirmuoju naujokų biržos pasirinkimu, tačiau jis nukeliavo į Los Andželą, kuriuo pasinaudojusi „Lakers“ pakvietė Jamesą Worthy.

Puolėjas tapo triskart NBA čempionu, septyniskart „Visų žvaigždžių“ dalyviu, finalų MVP bei „Šlovės muziejaus“ nariu.

Scottie Pippenas į „Chicago Bulls“ (1987 m.)

Netikėtai iki Vakarų konferencijos finalo 1987-aisiais nužygiavusi „Seattle SuperSonics“ nutarė stiprinti priekinę liniją, jog galėtų varžytis su Kareemu Abdul-Jabbaru ar Hakeemu Olajuwonu.

Tai priežastis, kodėl klubo generalinis vadybininkas Bobas Whitsittas nusprendė išsiųsti penktuoju šaukimu pasirinktą Scottie Pippeną į aštuntuoju pasirinkimu „Bulls“ pasikviestą Oldeną Polynice'ą.

S.Pippenas tapo vienu geriausių žaidėjų lygoje, aukščiausio lygio žaidimą rodžiusiu abejose aikštelės pusėse. Jis kartu su Michaelu Jordanu pavertė Čikagą titulu miestu.

Tuo metu O.Polynice'as paliko Sietlą po penkių sezonų. Nors NBA rungtyniavo iš viso 15 metų, tačiau nė karto nepateko į „Visų žvaigždžių“ mačą.

Svarbiausi NBA mainai 1990-aisiais

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dirkas Nowitzki
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dirkas Nowitzki

Dennisas Rodmanas į „Chicago Bulls“ (1995 m.)

Nors Dennisas Rodmanas nebuvo geriausias žaidėjas, dalyvavęs mainuose 1990-aisiais, tačiau jo perėjimas iš „San Antonio Spurs“ į „Chicago Bulls“ tapo vienu svarbiausių.

Kai MJ sugrįžo į krepšinį 1995-ųjų pavasarį, „Bulls“ buvo eliminuota antrajame atkrintamųjų varžybų rate. Scottie Pippenas pirmavo komandoje pagal atkovotus kamuolius, kai pagrindinis centras Lucas Longley rinko po 5,3 taško ir 2,7 atkovoto kamuolio.

Reikėjo stiprinti priekinę liniją.

„Spurs“ sutiko už Willą Perdue išsiųsti D.Rodmaną. Ėjimas, skėlęs žiežirbą trims „Bulls“ titulams iš eilės.

Per trejų metų laikotarpį Čikagoje D.Rodmanas fiksavo įspūdingą statistiką – 5,2 taško, 15,3 atkovoto kamuolio, 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir 2 blokus.

Jis pateko į pirmąją geriausiai besiginančių žaidėjų komandą.

Kova dėl kamuolių ir gynyba tapo trūkstama „Bulls“ dėlionės dalimi, kurią klubui reikėjo užpildyti.

Kobe Bryantas į „Los Angeles Lakers“ (1996 m.)

Kylančiai superžvaigždei buvo prognozuojamas aukštas šaukimas, bet jis nukrito iki 13-osios pozicijos, kai Kobe Bryantą pasirinkusi „Charlotte Hornets“ išsiuntė jį į „Lakers“ mainais už Vlade Divacą.

Serbui tuo metu buvo 28-eri metai, jis pasižymėjo talentu renkant taškus, kovojant dėl kamuolių, atliekant perdavimus ar ginantis. Savo sugebėjimus V.Divacas jau buvo įrodęs, tuo metu K.Bryantas atvyko tiesiai iš mokyklos.

Išsiųsdama V.Divacą „Lakers“ ne tik įsigijo talentingą gynėją, bet ir atvėrė vietos algų kepurėje Shaquille'o O'Nealo atvykimui.

V.Divacas Šarlotėje praleido du sezonus, tuo metu K.Bryantas net 20 sezonų vilkėjo „Lakers“ marškinėlius bei iškovojo 5 titulus.

Dirkas Nowitzki į „Dallas Mavericks“ (1998 m.)

Vokietį devintuoju šaukimu pasirinko „Bucks“, tačiau jį, kartu su Patu Garrity, išmainė į šeštuoju pasirinkimu pakviestą Robertą Traylorą.

Nors R.Trayloras turėjo geresnį naujoko sezoną, tačiau problemų su viršsvoriu turėjusio krepšininko karjera tęsėsi vos septynis sezonus.

Dirkas Nowitzki tapo vienu geriausių visų laikų sunkiųjų krašto puolėjų lygoje, „Mavericks“ organizacijoje praleidęs net 21 sezoną.

Reikšmingiausi mainai 2000-aisiais

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Garnettas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Garnettas

Rasheedas Wallace'as į „Detroit Pistons“ (2004 m.)

Likus kelioms dienoms iki 2004-ųjų žaidėjų perėjimo lango pabaigos, „Atlanta Hawks“ sulaukė Rasheedo Wallace'o pastiprinimo, už kurį išsiuntė Shareefą Abdur-Rahimą, Daną Dickau bei Theo Ratliffą.

R.Wallace'as naujoje komandoje neužsibuvo – sužaidė vienerias rungtynes bei vėl buvo išmainytas, tik šįkart – trijų komandų susitarime, kuriame dalyvavo šeši žaidėjai.

Puolėjas nutūpė Detroite, kuriam padėjo triukšmauti iki pat dešimtmečio pabaigos.

Jis puikiai pritapo prie „Pistons“ stuburą sudariusių Chauncey Billupso, Ripo Hamiltono, Tayshauno Prince'o bei Beno Wallace'o.

Jie iškart laimėjo titulą, o finale žaidė ir kitąmet.

Kevinas Garnettas į „Boston Celtics“ (2007 m.)

Po dvylikos metų bendradarbiavimo „Minnesota Timberwolves“ 2007-aisiais galiausiai išmainė Keviną Garnettą už Alą Jeffersoną, Ryaną Gomesą, Geraldą Greeną, Theo Ratliffą, Sebastianą Telfairą bei du pirmojo rato šaukimus.

Kai kurie iš šių žaidėjų turėjo geras karjeras, bet jos neprilygsta KG neštai naudai.

Naujasis didysis „Celtics“ trejetas – Paulas Pierce'as, Ray Allenas bei K.Garnetas – jau per pirmąjį bandymą laimėjo titulą.

31-erių KG tuomet užėmė trečiąją vietą MVP rinkimuose bei tapo geriausiai besiginančiu lygos krepšininku.

LaMarcusas Aldridge'as į „Portland Trail Blazers“ (2006 m.)

2006-ųjų NBA naujokų biržoje „Bulls“ komandai priklausė antrasis šaukimas, kuriuo pasirinko LaMarcusą Aldridge'ą, tačiau Čikagos klubo vadovai išmainė jį į ketvirtuoju ėjimu pasirinktą puolėją Tyrusą Thomasą.

„Buliams“ patiko T.Thomaso atletiškumas, bet jis NBA pirmo ryškumo žvaigžde netapo. Pirmuosiuose dviejuose sezonuose žaidė mažai, kol galiausiai pateko į startinį penketą, bet karjerą vėliau stabdė traumos.

Tuo metu L.Aldridge'as su Brandonu Roy suformavo galingą duetą, sugrąžinusį „Blazers“ į atkrintamąsias.

Gynėjo karjerą sustabdė kelio traumos, o lyderio vaidmenį sėkmingai perėmė L.Aldridge'as, sulaukęs kvietimo į „Visų žvaigždžių“ mačą keturis kartus.

Svarbiausi mainai 2010-aisiais

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas ir Jamesas Hardenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kevinas Durantas ir Jamesas Hardenas

Kyrie Irvingas į „Cleveland Cavaliers“ (2011 m.)

Prieš 2010-11 metų sezone „Los Angeles Clippers“ nutarė prikirpti atlyginimų naštą bei fokusuotis į DeAndres Jordano, Erico Gordano bei Blake'o Griffino trejetą.

Dėl šios priežasties klubas atsikratė Barono Daviso ir pirmojo rato šaukimo, mainais gavęs Mo Williamsą ir Jamario Moono besibaigiantį kontraktą.

Tuometis klubo generalinis vadybininkas Neilas Olshey nebuvo sužavėtas galimybe stiprinti komandą per naujokų biržą.

Pagal tikimybių teoriją, „Clippers“ komandai buvo prognozuotas 8-asis šaukimas, tačiau gavo pirmąjį.

Šiuo pasirinkimu pasigardžiuodama pasinaudojo „Cavaliers“, pakvietusi talentingąjį Kyrie Irvingą. Jis vėliau prisidėjo prie LeBrono Jameso sugrįžimo bei netikėtai iškovoto titulo 2016-aisiais.

Jamesas Hardenas į „Houston Rockets“ (2012 m.)

„Oklahoma Thunder“ organizacija nuo 2007-ųjų iki 2009-ųjų pakvietė tris žaidėjus, ateityje tapusius lygos MVP.

Sunku paaiškint, bet talentingoji komanda buvo suskaldyta, nors buvo nužygiavusi iki NBA finalo.

„Thunder“ atsisakė mokėti Jamesui Hardenui pinigus, kurių jis norėjo, tad išmainė jį ir Cole'ą Aldrichą, Daequaną Cooką ir Lazarą Haywardą į Keviną Martiną, Jeremy Lambą bei keturis ateities naujokų biržos šaukimus.

J.Hardenas išaugo į superžvaigždę, o „Thunder“ taip ir nelaimėjo titulo.

„Boston Celtics“ trejetukas į „Brooklyn Nets“ (2013 m.)

Seanas Marksas ir „Nets“ praėjusią vasarą prisišaukė į komandą Keviną Durantą bei Kyrie Irvingą, tačiau prieš beveik dešimtmetį atliko vienus tragiškiausių mainų lygos istorijoje.

Tuometis generalinis vadybininkas Billy Kingas siekė grumtis dėl titulo, tad ieškojo pastiprinimo Joe Johnsonui, Deronui Williamsui bei Brookui Lopezui.

Jis mainais už K.Garnettą, P.Piercą ir Jasoną Terry išsiuntė galingą paketą – Geraldą Wallace'ą, Krisą Humphriesą, MarShoną Brooksą, Keithą Bogansą, Krisą Josephą, tris ateities pirmo rato šaukimus bei galimybę apsikeisti šaukimais 2017-aisiais.

Kaip sekėsi ambicingajam „Nets“ projektui? 2013-14 metų sezone užėmė penktąją vietą Rytų konferencijoje bei krito antrajame atkrintamųjų rate nuo LeBrono Jameso ir „Miami Heat“ smūgių.

Komanda išsiskirstė 2015-16 metų sezone, o į „Celtics“ išsiųsti šaukimai virto šiais krepšininkais: Jamesu Youngu, Jaylenu Brownu, Jaysonu Tatumu ir Collinu Sextonu, kurį panaudojo K.Irvingo mainuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius