-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 06

Elitiniu procentu šaudantis Jonas Valančiūnas žada dar daugiau tritaškių

Vangiai sezoną pradėjusi „Memphis Grizzlies“ ekipa pastaruoju metu įsivažiavo ir ėmė belstis į pirmojo Vakarų konferencijos aštuoneto duris. Prie to svariai prisideda ir Jonas Valančiūnas, šiame sezone dar labiau prisijaukinęs metimus iš už tritaškio linijos.

„Grizliai“ praėjusią naktį laimėjo Fynikse, taip per dvi paras iškovodami dvi pergales – sekmadienį Los Andžele jie sutriuškino ir vienus NBA favoritų, „Clippers“ krepšininkus.

Apskritai per pastarąsias 15 rungtynių Memfio krepšininkai laimėjo jau 9 kartus ir atsidūrė per žingsnį nuo vietą atkrintamosiose garantuojančios 8-osios pozicijos, kurioje rikiuojasi 14 pergalių ir 20 pralaimėjimų balansą turintys „San Antonio Spurs“.

Teisybės dėlei, „Grizzlies“ net yra surinkęs daugiau pergalių negu „Spurs“ (15), bet už Greggo Popovichiaus auklėtinių nugarų kol kas tūno dėl didesnio pralaimėjimų skaičiaus (22).

Prie sėkmingų „grizlių“ rezultatų svariai prisideda ir J.Valančiūnas. Lietuvis praėjusią naktį „Suns“ ekipai atseikėjo net 30 taškų, taip antrus metus paeiliui Fynikse pasižymėdamas 30 taškų ir daugiau pasirodymu, o nuo gruodžio 17-osios jo vidurkiai siekia 18,5 taško, 10 sugriebtų kamuolių bei 2,4 rezultatyvaus perdavimo.

Maža to, uteniškis vis smagiau jaučiasi už 7,24 m nuotoliu nuo krepšio nubrėžtos tritaškio linijos.

Fynikse jis jau per pirmąsias 14 rungtynių minučių į „saulių“ krepšį paleido tris tolimas bombas, o bent du tritaškius pataikė jau devintą kartą šiame sezone.

Iš viso per 34 susitikimus JV jau realizavo 23 tolimus metimus iš 49, taip užfiksuodamas net 46,9 proc. pataikymą – toks J.Valančiūno tikslumas leidžia jį lyginti su taikliausiais NBA snaiperiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Skaičiuojant tik žaidėjus, per susitikimą išmetančius bent po vieną tritaškį (J.Valančiūnas per mačą iš toli paleidžia po 1,4 metimo) ir sužaidusius bent 10 susitikimų, „grizlių“ centras yra septintas pagal taiklumą NBA tritaškininkas – lietuvis nusileidžia tik Mattui Thomasui (53,8 proc.), George'ui Hillui (50,9 proc.), Dante Exumui (50 proc.), Mfiondu Kabengele (50 proc.), Ryanui Broekhoffui (50 proc.) ir Rodney Hoodui (49,3 proc.).

Įdomu ir tai, kad iš šių šešių krepšininkų tik G.Hillas ir kryžminių kelio raiščių traumą dabar jau besigydantis R.Hoodas yra išmetę daugiau metimų nei aukštaūgis iš Lietuvos.

Savo vietos po saule jaunoje ir greitai bėgančioje „Grizzlies“ komandoje tokiu būdu ieškantis J.Valančiūnas išlaikydamas tokį tempą jau netrukus gali pagerinti savo karjeros per sezoną pataikytų tritaškių rekordą – jį JV užfiksavo 2017–2018 m. sezone, kai atstovaudamas „Toronto Raptors“ lietuvis realizavo 30 tolimų metimų.

Iki sezono pabaigos „grizliams“ dar liko sužaisti 45 mačus, tad naujas rekordas – daugiau nei tikėtinas. Juolab kad ir toliau svaidyti tritaškes bombas žada ir pats lietuvis.

„Dar ne viskas“, – paklaustas apie Fynikse pataikytus metimus juokėsi J.Valančiūnas.

Kalbas apie šiuolaikiniam krepšiniui netinkantį jo žaidimo stilių bandantis paneigti JV pamažu skinasi kelią ir į daugiausia tritaškių pataikančių NBA centrų gretas.

Už lietuvį tarp visų NBA rungtyniaujančių vidurio puolėjų daugiau tritaškių šį sezoną yra pataikę tik 10 krepšininkų.

Daugiausiai tritaškių pataikę NBA vidurio puolėjai
Žaidėjas Komanda Pataikyti tritaškiai Vidurkis
Karlas-Anthony Townsas „Minnesota Timberwolves“ 82 3,6
Brookas Lopezas „Milwaukee Bucks“ 50 1,4
Mylesas Turneris „Indiana Pacers“ 45 1,6
Nikola Jokičius „Denver Nuggets“ 41 1,2
Nikola Vučevičius „Orlando Magic“ 40 1,6
Aronas Baynesas „Phoenix Suns“ 39 1,4
Joelis Embiidas „Philadephia 76ers“ 38 1,3
Meyersas Leonardas „Miami Heat“ 36 1
Marcas Gasolis „Toronto Raptors“ 31 1,1
Gorgui Diengas „Minnesota Timberwolves“ 28 0,9
Jonas Valančiūnas „Memphis Grizzlies“ 23 0,7

Nors J.Valančiūnui dar toli iki tokio snaiperio, kokiu tapo „Minnesota Timberwolves“ vedlys Karlas-Anthony Townsas, kuris net ir tarp visų NBA žaidėjų pagal per vienerias rungtynes pataikytus tritaškius užima 7-ąją vietą, ar Domanto Sabonio bendraklubio Myleso Turnerio, per susitikimą pataikančio po 1,6 tritaškio, uteniškio skaičiai pamažu kyla ir jau leidžia jam būti įvardytam tarp geriausiai varžovų gynybą iš toli baudžiančių lygos centrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius