-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 08

Jonui Mačiuliui nebaisūs NBA iššūkiai, jis su „Žalgiriu“ vos neįveikė NBA klubo

Jonas Mačiulis šį vakarą penktą kartą istorijoje žengs į aikštę kovoti su NBA komanda. Eurolygos čempionas Madrido „Real“ namuose pasitinka NBA vidutiniokę „Boston Celtics“. J.Mačiulis dar su Kauno „Žalgiriu“ yra įrodęs, kad NBA iššūkiai jam nebaisūs.
Jonas Mačiulis
Jonas Mačiulis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmą kartą su NBA komanda savo jėgas puolėjas pasitikrino 2007 metais – per istorinę „Žalgirio“ viešnagę JAV.

Per keturias dienas „Žalgiris“ susitiko su trimis NBA komandomis – „Golden State Warriors“, „Toronto Raptors“ ir „Washington Wizards“.

J.Mačiulis nepabūgo NBA žvaigždžių. Tuomet vos 23-ejų puolėjas buvo rezultatyviausias žalgirietis.

Per tris NBA testus J.Mačiulis rinko vidutiniškai 17,6 taško ir atkovojo po 5 atšokusius kamuolius. Lietuvis grūmėsi su tokiais puolėjais kaip Stephenu Jacksonu, Caronu Butleriu ar Anthony Parkeriu.

Geriausiai jam susiklostė dvikova su „Raptors“. „Žalgiris“ buvo arčiausiai pergalės, o J.Mačiulis per 36 min. pelnė 24 taškus (4/6 dvit., 3/7 trit., 7/7 baud.), atkovojo 4 bei perėmė 2 kamuolius ir blokavo metimą. 

Iki rungtynių su „Raptors“ pabaigos likus žaisti tris minutes „Žalgiris“ netgi pirmavo 99:96. Tačiau per likusį laiką žalgiriečiai nesukrapštė nė taško ir išleido iš rankų istorinę pergalę prieš NBA komandą.

J.Mačiulio pasirodymas su NBA klubais 2007 m.
„Warriors“ 88:107 37 min. | 13 tšk. | 2/11 met. | 7 kam. | 3 perd. | 1 per. kam. | 4 kl.
„Raptors“ 99:105 36 min. | 24 tšk. | 7/13 met. | 4 kam. | 2 per. kam. | 1 kl.
„Wizards“ 96:115 29 min. | 16 tšk. | 4/13 met. | 9 kam. | 1 perd. | 1 per. kam. | 4 kl.

„Žalgiriui“ tada atstovavo Marcusas Brownas, Tanoka Beardas, Paulius Jankūnas, Marko Popovičius, DeJuanas Collinsas, Mantas Kalnietis, Eurelijus Žukauskas, Dainius Šalenga, Goranas Jurakas, Artūras Milaknis, Vaidotas Pečiukas ir Vilmantas Dilys, o komandą treniravo Rimantas Grigas.

J.Mačiulis tarsi atkeršijo NBA komandoms, kurios jo nepašaukė tų metų NBA naujokų biržoje. 2007-ieji buvo paskutinieji metai, kai lietuvis dar galėjo būti pakviestas į NBA.

VIDEO: „Žalgiris“ – „Toronto Raptors“ (2007 m.)

Ketvirtoji J.Mačiulio akistata su NBA komanda įvyko 2010-aisiais. 

Milane tuometinė „Armani Jeans“ ekipa priėmė „New York Knicks“ krepšininkus ir pralaimėjo 113:125. Italijos klubui tada atstovavo ne tik J.Mačiulis, bet ir „centras“ Marijonas Petravičius.

J.Mačiulis per 34 minutes pelnė 18 taškų (5/9 met.), atkovojo 5 ir perėmė 4 kamuolius. Marijono sąskaitoje buvo 8 taškai ir 3 atkovoti kamuoliai per 22 minutes.

Kita vertus, „Knicks“ gretose siautėjo 24 taškus įmetęs italas Danilo Gallinari – J.Mačiulio oponentas aikštėje. Amare'as Stoudemire'as surinko 32 taškus.

VIDEO: „Žalgiris“ – „Washington Wizards“ (2007 m.)

Po penkerių metų J.Mačiulis vėl prieš save matys NBA komandą. „Real“ ir „Celtics“ dvikova – ketvirtadienį 22 val. Lietuvos laiku.

Jau buvo įveikę

Per visą klubo istoriją „Real“ su NBA komandomis susitiko 6 kartus ir pasiekė vienintelę pergalę.

Beje, tai taip pat įvyko 2007-aisiais. Tik tada Madrido ekipa namuose priėmė „Raptors“ ir išplėšė pergalę 104:103.

Pergalę tada „Real“ nukalė 27 taškus įmetęs Louisas Bullockas. „Raptors“ klubui 23-is įmetė Andrea Bargnani.

„Scanpix“/AP nuotr./Gallinari ir Mačiulis
„Scanpix“/AP nuotr./Gallinari ir Mačiulis

1988-aisiais „Real” 96:111 nusileido „Celtics“, 1993-aisiais net 115:145 pralaimėjo „Phoenix Suns”, 2009-aisiais – 87:109 „Utah Jazz”, 2012-aisiais – „Memphis Grizzlies” (93:105) ir „Raptors” 95:102.

Neįveikiamųjų mitas

Pirmoji Europos ir NBA klubo dvikova įvyko 1978-aisiais. Beje, „Maccabi“ 98:97 palaužė „Washington Bullets“ krepšininkus.

Iš viso per visas NBA komandų akistatas su viso pasaulio rinktinėmis, Europos ir pasaulio klubais, NBA atstovai šventė 111 pergalių ir patyrė 15 pralaimėjimų.

Daugiausia – keturis kartus, NBA klubus pamokė Tel Avivo „Maccabi“ (4 perg./16 pral.), „Barcelona” (3/4), Maskvos CSKA (3/6) ir Stambulo „Fenerbahce” (2/2).

Per pastaruosius penkerius metus NBA komandos Europos klubams nusilenkė bent septynis kartus.

VIDEO: Pergalingas „Alba“ metimas į „Spurs“ krepšį

Lietuvos klubas pastarąjį kartą su NBA ekipa galynėjosi 2008 metais. Vilniaus „Lietuvos rytas” Oklande tą kartą 106:126 nusileido vietos „Warriors”.

Vilniečiams Chuckas Eidsonas surinko 28 (9 atk. kam., 8 rez. perd.), Marijonas Petravičius (8 atk. kam.) – 22, Mindaugas Lukauskis – 20 taškų.

A.Nocioni: „Real“ yra labai stipri komanda. Mes galėtume varžytis su bet kuriuo NBA klubu.

Galėtų žaisti NBA?

35-erių Madrido „Real“ puolėjas Andresas Nocioni aštuonerius metus žaidė NBA ir spėjo įvertinti stipriausią lygą pasaulyje. Jo manymu, „Real“ galėtų joje žaisti.

„Šimtu procentų, – Ispanijos žiniasklaidą patikino A.Nocioni. – „Real“ yra labai stipri komanda. Mes galėtume varžytis su bet kuriuo NBA klubu“.

Argentinietis tiki Madrido ekipos pergale prieš „Celtics“. Jo teigimu, „Real“ turi daug patyrusių žaidėjų ir gali pasigirti gera sudėtimi. O „Celtics“ nėra tokie stiprūs, kokie buvo prieš kelerius metus.

„Bus geros rungtynės“, – intrigavo A.Nocioni.

„Nemačiau daug jų rungtynių. Aišku, „Real“ laimėjo daug titulų ir įgijo nugalėtojų mentalitetą. Net neabejoju Madrido klubo pajėgumu. Tačiau būtų neteisinga vertinti jų galimybes žaisti NBA“, – „AS“ cituoja „Boston Celtics“ trenerį Bradą Stevensą.

„Scanpix“/AP nuotr./Alessandro Gentile ir Jae Crowderis
„Scanpix“/AP nuotr./Alessandro Gentile ir Jae Crowderis

Specialistas pagarbiai atsiliepė apie Eurolygos čempionus.

„Bus sunku. „Real“ turi puikią komandą ir nuostabų trenerį. Susitiks dvi labai skirtingos komandos. Jei atvirai, norėčiau pasiskolinti iš „Real“ tam tikrų dalykų ir juos panaudoti kitą NBA sezoną“, – atviravo „Celtics“ strategas.

Tiesa, išgyręs „Real“ ekipą jis nedrįso prognozuoti, ar Madrido komanda galėtų žaisti NBA.

Praėjusį sezoną „Celtics“ pateko į atkrintamąsias varžybas, bet pirmajame etape nusileido „Cleveland Cavaliers“.

Beje, prieš porą dienų „Celtics“ jau žaidė Italijoje ir sutriuškino Milano „Emporio Armani“ 124:91.

Pirmaisiais smuikais „Celtics” griežia Isaiah Thomasas, Avery Bradley, Jaredas Sullingeris, Jae Crowderis, Evanas Turneris, Marcusas Smartas ir Davidas Lee.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius