Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 07

Lietuvis pakeliui į „elitinę darbovietę NBA“: kokie A.Karnišovo šansai?

NBA elitas gudriai linksi galva vertindamas lietuvio darbus už Atlanto. Artūras Karnišovas yra vienas pagrindinių pretendentų perimti vadovaujančias pareigas „Chicago Bulls“ komandoje. Nepaisant prastų pastarųjų metų rezultatų, legendinę NBA organizaciją, kurią visame pasaulyje išgarsino Michaelas Jordanas, lygos žmonės vadina elitine darboviete. Kokie 48-erių lietuvio šansai užimti šį postą lietuviškoje Čikagoje?
Artūras Karnišovas ir Michaelas Malone'as
Artūras Karnišovas ir Michaelas Malone'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Čikagoje ir jos apylinkėse knibždėte knibžda lietuvių.

Automobiliu sukdamas ratus aplink trečią pagal dydį JAV miestą, virš vietos restoranų gali pamatyti lietuviškas iškabas kaip „Smilga“ ar „Kunigaikščių užeiga“.

Viename kurioziškiausių ir interneto taip ir neišvydusių interviu NBA Visų žvaigždžių savaitgalyje Čikagoje, net Arvydas Sabonis stebėjosi čia patiektais blynais su jautiena ir rekomendavo pasidomėti jų receptu.

Šiose apylinkėse nuobodžiaujant prie raudono šviesoforo signalo, atidesnė akis gali užkliūti ir už automobilių Ilinojaus valstijos numerių, tokių kaip „ČLKL“ ar „SABAS“.

Čia sklinda legendos, kaip dėl šio žaidimo pamišę vietos Lietuvos krepšinio mėgėjai prasibraudavo į privačiausius užkulisius prie ryškiausių NBA superžvaigždžių. Savo akimis teko matyti fotografijas, kaip lietuvaičiai lyg geri bičiuliai pozavo su Kobe Bryantu ir kitomis NBA ikonomis.

Čia šimtai lietuvių šventinėmis progomis renkasi į „United Center“ tribūnas, kai tik į jų miestą atvyksta Lietuvos krepšinio žvaigždės. Jie išskleidžia trispalvę ir primena tautiečiams, kad ir NBA arenose, toli toli nuo Lietuvos, juos palaiko savi.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Čia gi Lemontas...“: nedidelis lietuviškas stebuklas didelio JAV miesto pašonėje

Bet praėjo jau daug metų, kai legendinėje „United Center“ arenoje per komandų pristatymą buvo ištarta lietuviška pavardė.

Paskutinis „Bulls“ aprangą vilkėjęs lietuvis – Martynas Andriuškevičius, 2006–2007 m. sezoną taip ir nedebiutavo Čikagoje. Solidų 9,2 taško ir 4 atkovotų kamuolių vidurkį čia turėjo Darius Songaila, tapęs patikimu „Bulls“ rotacijos žaidėju 2005–2006 m. Bet su „Bulls“ apranga jis iš viso sužaidė tik 62 rungtynes.

Po ilgos pertraukos su legendine Čikagos komanda gali būti siejama nauja lietuviška pavardė. Kaip skelbia ESPN, „Denver Nuggets“ generalinis vadybininkas Artūras Karnišovas yra vienas pagrindinių pretendentų tapti „Chicago Bulls“ organizacijos architektu.

15min pasakoja apie A.Karnišovo galimybes užimti šį postą, viliojantį darbo pasiūlymą ir už kampo laukiančius iššūkius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./A.Karnišovui įteiktas apdovanojimas už nuopelnus Lietuvos krepšiniui
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./A.Karnišovui įteiktas apdovanojimas už nuopelnus Lietuvos krepšiniui

„Įdėmiai stebėkite Karnišovą“

Pirmasis žinią apie A.Karnišovo kandidatūrą dirbti „Bulls“ pranešęs žymus ESPN reporteris Adrianas Wojnarowskis rimtai vertina lietuvio galimybes gauti darbą Čikagoje.

„Manau, kad reikia įdėmiai stebėti Karnišovo kandidatūrą, – savo tinklalaidėje „Woj Pod“ samprotavo ESPN žurnalistas. – Manau, į jį bus rimtai pasižiūrėta.“

Amerikiečiai jau regi A.Karnišovo atrastus brangakmenius Denveryje.

2013 metais prie „Nuggets“ organizacijos prisijungęs lietuvis padėjo sukonstruoti pergalingą komandą neturėdamas didelių lengvatų.

Denveris niekada nebuvo toks NBA superžvaigždžių magnetas kaip Los Andželas ar Niujorkas ir „Nuggets“ niekada neištraukė laimingo bilieto NBA naujokų biržos loterijoje – nė sykio nesirinko tarp penkių pirmų komandų. Bet pradėjęs nuo nulio, A.Karnišovas padėjo Denveryje pastatyti laiminčią NBA stovyklą.

Pernai „Nuggets“ laimėjo pirmą NBA atkrintamųjų varžybų seriją per 10 metų, o iki koronaviruso protrūkio Vakarų konferencijoje žengė trečioje vietoje, į priekį užleidusi tik „Los Angeles Lakers“ ir „Los Angeles Clippers“ žvaigždynus.

Rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės žaidėjas labiausiai vertinamas už savo skauto sugebėjimus.

Pastaraisiais metais į darbo pokalbius jį jau kvietė „Brooklyn Nets“, „Milwaukee Bucks“ ir „Philadelphia 76ers“ klubai.

„Kadangi jis buvo aukščiausio lygio krepšininkas, jis puikiai supranta žaidimą. Privalumas, kad jis baigė universitetą Amerikoje. Ilgai dirbo NBA biure, Hjustone. Jis matęs labai daug įvairiausio krepšinio ir turi labai platų žinių arsenalą, – pernai A.Karnišovą 15min pristatė kitas „Nuggets“ dirbantis lietuvis Tomas Balčėtis. – Jis turi autoritetą NBA ir yra žinomas kaip lyderis, puikiai krepšinį išmanantis žmogus. Labai geras skautas. Jis turi labai platų stiprybių arsenalą ir net sunku išskirti vieną jo arkliuką.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas ir Michaelas Malone'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas ir Michaelas Malone'as

„Didžiausias juodadarbis, su kokiu teko susidurti, – 15min tada antrino tarptautinis „Nuggets“ skautas iš Lenkijos Rafalis Jucas. – Po savo darbų jis nenori palikti jokių klaustukų.“

„Jis be galo vertinamas NBA, – pridūrė Denveryje dirbantis buvęs krepšininkas Martynas Pocius. – Ne veltui jis turėjo kelis pasiūlymus išeiti į vieną ar kitą klubą. Kai tik atsinaujina pozicija į bet kurio NBA klubo generalinio vadybininko darbą, ne veltui Artūro pavardė iškart atsiduria tarp kandidatų. Jis turi labai didelę patirtį ir tinkamų savybių vadovauti komandai. Jis yra vienas pagrindinių žmonių NBA.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvių pasaka Amerikoje: kaip trys tautiečiai NBA iškasė aukso grynuolį

Kokie konkurentai?

Po daugiau nei dešimtmečio bendrų darbų, „Chicago Bulls“ šeimininkas nusprendė pakeisti krepšinio operacijų viceprezidentą Johną Paxsoną ir generalinį vadybininką Garą Formaną.

Pirminiuose „Bulls“ kandidatų sąrašuose buvo minimos trys pagrindinės pavardės. Be A.Karnišovo, ESPN ir „The Athletic“ įvardijo „Toronto Raptors“ generalinį vadybininką Bobby Websterį bei „Miami Heat“ generalinio vadybininko asistentą Adamą Simoną.

Į šias lenktynes buvo pakviestas ir „Indiana Pacers“ generalinis vadybininkas Chadas Buchananas, bet anot Samso Charania iš „The Athletic“, šis mandagiai atsisakė oficialaus darbo pokalbio ir liko dirbti su Domantu Saboniu.

Rimčiausiu A.Karnišovo varžovu buvo laikomas jauniausias NBA vadovas.

Tai vos 35 metų „Raptors“ generalinis vadybininkas B.Websteris, dar prieš dešimtmetį pradėjęs karjerą NBA kaip „Orlando „Magic“ praktikantas. Bet sparčiai karjeros laiptais kilęs amerikietis „Raptors“ generalinio vadybininko darbą gavo būdamas vos 32-ejų.

View this post on Instagram

New GM, Bobby Webster. #WeTheNorth

A post shared by Toronto Raptors (@raptors) on

Jis taip pat dirbo NBA biure ir smarkiai prisidėjo prie kolektyvinės lygos sutarties 2011-ųjų lokauto derybų metu. Nuo to laiko jis vertinamas už enciklopedines žinias sudėtingame teisiniame NBA taisyklių kataloge.

B.Websteris pastaraisiais metais petys į petį dirbo su „Raptors“ prezidentu Masai'umi Ujiri ir smarkiai prisidėjo prie čempioniško ėjimo, kai mainų būdu į Torontą atvedė Kawhi Leonardą. Tai B.Websteriui priskiriami nuopelnai už akį Pascalio Siakamo supertalentui.

„Scanpix“ nuotr./Masai'us Ujiri
„Scanpix“ nuotr./Masai'us Ujiri

Nors M.Ujiri yra „Raptors“ organizacijos veidas, NBA aplinkos žmonės tikina, kad B.Websteris yra didžiulė Toronto biuro varomoji jėga ir neabejotinai vieną dieną kažkurioje NBA organizacijoje tai jo žodis bus svarbiausias.

Kitas kandidatas – A.Simonas, jau net 25 metus dirba Majamyje.

„Heat“ klube jis atsakingas už žaidėjų skautingą. Tai jis parengia galutinį naujokų biržos pasirinkimų sąrašą „Heat“ prezidentui Patui Riley ir generaliniam vadybininkui Andy Elisburgui.

Jis stebi koledžo, G lygos ir tarptautinius talentus, o į „Heat“ jau atvedė ne vieną kitų komandų nepastebėtą žaidėją.

Pavyzdžiui, tik dvišaliam kontraktui įsigytas Nate'as Duncanas dabar yra „Heat“ starto penketo puolėjas su 13,3 taško vidurkiu ir 44,8 proc. tritaškių pataikymu. Tai A.Simonas atrado Kendricką Nunną, kuris nebuvo pašauktas 2018-ųjų naujokų biržoje, o dabar debiutiniame sezone renka 15,6 taško.

Bet nors sukaupė milžinišką patirtį NBA biure, A.Simonas neturi vadovaujančio darbo patirties ir tai gali tapti jo kliūtimi.

Tačiau dabar KC Johnsonas iš „NBC Sports“ praneša, kad nei „Heat“, nei „Raptors“ greičiausiai neduos „Bulls“ leidimo kalbėtis su jų darbuotojais.

Prie A.Karnišovo pirmadienio vakarą atsirado dar viena pavardė – „Utah Jazz“ generalinis vadybininkas Justinas Zanikas. Prieš tai jis dirbo „Milwaukee Bucks“ klubo vadovu, dar anksčiau agentu, o „Bulls“ šeimininkus domina savo ryšiais, komunikacijos įgūdžiais, algų kepurės išmanymu ir tarptautinio krepšinio žiniomis.

„NBC Sports“ informuoja, kad kandidatų sąrašą gali papildyti „Orlando Magic“ generalinio vadybininko asistentas Mattas Lloydas bei „Los Angeles Clippers“ generalinio vadybininko asistentas Trendas Reddenas. Neatmetama, kad su laiku gali atsirasti daugiau pretendentų.

Pokalbiai su kandidatais prasideda jau šią savaitę. „Bulls“ tikisi surasti naują vadovą dar per NBA karantino laikotarpį.

„Nuggets“ davė leidimą A.Karnišovui kalbėtis su „Bulls“. 15min šaltinių teigimu, lietuvis turi gerus šansus užimti šį postą.

Elitinė pozicija

„Chicago Bulls“ tris pastaruosius sezonus iš keturių net nepateko į NBA atkrintamąsias varžybas. Ir dabar „Bulls“ žengia tik 11 Rytų konferencijos vietoje ir gyvena tik teorinėmis viltimis prasibrauti į atkrintamąsias varžybas. Tačiau apie darbo „Bulls“ klube prestižą kalba ne rezultatai.

Kaip visas pasaulis žino „Google“, „Coca Cola“, „Nike“, „Apple“, BMW ar„McDonald's“, taip visame pasaulyje garsiai nuskambėjęs ir „Chicago Bulls“ vardas.

„Scanpix“ nuotr./NBA legendos - Michaelas Jordanas
„Scanpix“ nuotr./NBA legendos - Michaelas Jordanas

Ir ačiū ne Dievui, o Michaelui Jordanui, kuris savo šešių NBA čempionų žiedų pasaka išgarsino šį krepšinio miestą visame pasaulyje. MJ palikimas dar ateitiems kartoms užaugino stiprią Čikagos fanų bazę.

Tai krepšiniu gyvenantis miestas, kuris patenka į patraukliausių NBA teritorijų sąrašą. „Forbes“ vertingiausių sporto organizacijų sąraše, „Bulls“ 2019-aisiais buvo išrikiuota 19 vietoje ir įvertinta 2,6 milijardo JAV dolerių.

Bet tai ne tik apie tai.

„Bulls“ organizacija laikoma viena geriausių darboviečių visoje NBA.

Viskas prasideda nuo klubo savininko Jerry Reinsdorfo, kuris valdo „Bulls“ dar nuo 1985-ųjų. Apsukraus teisininko turtas pernai buvo įvertintas 1,6 milijardo dolerių.

„Scanpix“/AP nuotr./Jerry Reinsdorfas
„Scanpix“/AP nuotr./Jerry Reinsdorfas

15min šaltinių teigimu, tai šeimininkas, kuris pasitiki „Bulls“ vadovais ir suteikia jiems visišką veiksmų laisvę. Toli gražu ne kiekvienas NBA klubo biuras galėtų pasigirti tokia privilegija.

A.Karnišovas Denveryje užėmė generalinio vadybininko pareigas, bet ten dirbo kaip krepšinio operacijų prezidento Timo Connelly dešinioji ranka. Čikagoje jis būtų pagrindinis legendinės NBA organizacijos architektas ir AK pats spręstų, kas sudarytų jo komandą tiek aikštėje, tiek "Bulls" biure.

J.Reinsdorfas yra lojalus šeimininkas. „Bulls“ nepasižymi dažna vadovaujančių žmonių kaita. Štai Garas Formanas, Čikagos klubo generalinis vadybininkas, šias pareigas užėmė nuo 2009-ųjų. „Bulls“ krepšinio operacijų viceprezidentas Johnas Paxsonas svarbius postus užėmė dar nuo 2003-iųjų.

Būtent šiuos vyrukus Čikagoje ir pakeistų A.Karnišovas bei nauja jo komanda.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Garas Formanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Garas Formanas

NBA užkulisiuose kalbama, kad „Bulls“ biuras yra viena saugiausių pozicijų lygoje.

„Bulls“ visada turėjo nedidelį, senąja mokykla besivadovaujantį, bet stabilų ir lojalų biurą.

J.Reinsdorfas mėgsta skaičiuoti ir Čikagos klubas nepasižymi kaip išlaidaujanti organizacija. Bet viena aišku, kad „Bulls“ lietuviui galėtų mokėti daugiau, nei dabar galėtų pasiūlyti gan taupūs „Nuggets“ savininkai.

„Jei jis gautų visą sprendimų laisvę, tai būtų elitinis darbas“, – 15min sakė vienas NBA šaltinis.

„Scanpix“/AP nuotr./Adamas Silveris ir Jerry Reinsdorfas 2015 m.
„Scanpix“/AP nuotr./Adamas Silveris ir Jerry Reinsdorfas 2015 m.

Kas galėtų atbaidyti nuo šios elitinės pozicijos? Jaukus Denveris, jame šaknis įleidusi A.Karnišovo šeima ir "Nuggets" atrasta aukso gysla.

„Nuggets“ įsiveržė tarp Vakarų konferencijos lyderių ir jau apšlifavo savo deimantus Nikola Jokičių, Jamalą Murray bei kitus. A.Karnišovas įdėjo didžiulį daug kantrybės pareikalavusį darbą, kad vieną dieną pamatytų laiminčią komandą, surinktą iš savo nužiūrėtų žaidėjų ten, kur jų niekas kitas neieškojo ir nevertino.

O darbas Čikagoje jį sugrąžintų į pradinį tašką. Bet tai neeilinė karjeros galimybė žengiant NBA laiptais į viršų, tad jei tik J.Reinsdorfas į paskutinį darbo pokalbį pakvies ne B.Websterį, o A.Karnišovą, pasakyti "ne" bus labai sudėtinga.

Pagrindiniai darbai ir iššūkiai

Su Michaelo Jordano žygdarbiais užaugusi „Bulls“ gerbėjų karta jau tuoj pamirš tą šlovingą dešimtąjį dešimtmetį, o naujoji apie jį galės paskaitinėti tik vikipedijoje.

Jau seniai užmarštyje liko ir ta ambicinga Derricko Rose'o era, su jauniausiu MVP NBA istorijoje priešakyje ir darbinga Tomo Thibodeau komanda.

Ko gero, tik LeBronas Jamesas kaip neįveikiamas matadoras pažabojo „bulius“ ir neleido parodyti visos savo jėgos, kai dėl traumų ir kitų aplinkybių galop subyrėjo pastarojo dešimtmečio viduryje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as sužaidė rezultatyviausias savo rungtynes per karjerą NBA lygoje.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Derrickas Rose'as sužaidė rezultatyviausias savo rungtynes per karjerą NBA lygoje.

„Bulls“ išgyvena sunkų pereinamąjį laikotarpį. Du pastaruosius sezonus jie finišavo vos 13-oje Rytų konferencijos vietoje ir ketvirtą sezoną iš penkių baigs be atkrintamųjų varžybų.

Tačiau tai nėra apleista NBA talento dykynė.

„Bulls“ turi 7-ąjį pernykštės NBA naujokų biržos šaukimą įžaidėją Coby White'ą (20 m.), kuris debiutinį sezoną rinko 13,2 taško.

Taip pat 7-ąjį 2018-ųjų NBA naujokų biržos šaukimą Wendellą Carterį - 20-metis renka vid. 11,3 taško ir 9,4 atkovoto kamuolio.

22-ejų suomis Lauri Markkanenas neoficialiais kanalais siunčia signalus apie ketinimus palikti Čikagą, bet naujas bosas mieste su didele tarptautinio krepšinio patirtimi gali perkalbėti 14,7 taško renkantį aukštaūgį.

Ir, be abejo, 25,5 taško atakų lyderį Zachą Lavine'ą.

„Scanpix“ nuotr./Jimas Boylenas
„Scanpix“ nuotr./Jimas Boylenas

Iš šių perspektyvių vyrukų ir dar kelių solidžių rotacijos žaidėjų A.Karnišovas gali suklijuoti įdomią komandą.

Ypač jai radęs tinkamą vyriausiąjį trenerį, kuriuo ši jauna kompanija galėtų pasitikėti. Mat dabartinis „Bulls“ strategas kietakaktis Jimas Boylenas, atrodo, jau pasmerktas prarasti darbą, o A.Karnišovas galėtų imtis pirmųjų veiksmų šioje pozicijoje dar prieš atnaujinant NBA sezoną vasarą.

Labai realu, kad „Bulls“ dar gaus naujokų biržos šaukimą pirmajame loterijos dešimtuke, tad tokia bazinė komandos komplektacija gali greičiau pastūmėti užsibrėžtų tikslų „Chi-Towne“ link.

Dėl anksčiau pasirašytų kontraktų, A.Karnišovas turėtų tik nedidelę veiksmų laisvę vasaros žaidėjų turguje. Jo rankas atrištų Otto Porterio pasirinkimas nepasinaudoti sutartyje numatyta sąlyga likti Čikagoje. Bet neabejojama, kad puolėjas neatsisakys 28,5 JAV dolerių.

A.Karnišovas turėtų laiko pasiruošti 2021-ųjų vasarai, kai vienintelis Z.LaVine'as dar turės galiojančią garantuotą sutartį 2021-2022 metams. Būtent tada lietuvis galėtų pasukti organizacijos vairą jam imponuojančia linkme.

Aišku, iki tol AK dar tektų suvaldyti krizinę situaciją, į kurią NBA pastūmėjo šimtus milijonus dolerių nugręžęs konfliktas su Kinija ir koronavirusas.

Per tuos metus NBA biure, „Houston Rockets“ ir „Denver Nuggets“ A.Karnišovas susikrovė gerą žinių bagažą. Šimtus tūkstančių lietuvių vienijanti Čikagos lietuvių bendruomenė netrukus gali vėl sulaukti savo lietuvaičio "United Center" arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius