Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 02

M.Pocius – apie naują pareigybę, N.Jokičiaus efektą ir „Nuggets“ titulo medžioklę

Nikola Jokičiaus fenomeno pakylėta „Denver Nuggets“ tęsia pirmojo klubo istorijoje NBA titulo medžioklę. Praėjusį sezoną „grynuoliams“ kelią užkirto traumos, bet tikslai artėjantiems sezonams nesikeičia. „Mūsų tikslas yra laimėti čempionatą, o langas tam padaryti – keleri ateinantys metai. Dabar arba niekada“, – 15min laidoje „PIKENROLAS“ sakė Martynas Pocius, pristatęs naują savo pareigybę „Nuggets“ klube.

Nuo 2018-ųjų metų „Denver Nuggets“ skauto pareigas ėjęs buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Martynas Pocius kyla karjeros laiptais. Kaip „PIKENROLAS“ laidoje sakė pats 35-erių vilnietis, prieš mėnesį jis buvo paskirtas skautų personalo direktoriaus asistentu.

„Pavadinimai yra pavadinimai. Darau tą patį, ką dariau ir per pirmuosius savo metus Denveryje. Tik dabar daugiau žinau, daugiau pažįstu, jaukiau jaučiuosi ir galiu klubui pridėti kažkokios vertės. Pavadinimai ateina su laiku, nes į tavo vietą kažkas ateina, kas pradeda nuo nulio. Taip ir lipi laipteliais į viršų“, – sakė M.Pocius.

Dabar „Nuggets“ klube dirbantis lietuvis daugiau žvalgysis ne į NBA naujokų biržai besiruošiančius jaunus žaidėjus, o profesionalius krepšininkus, rungtyniaujančius NBA, G lygoje ar visoje Europoje.

Kaip sako M.Pocius, Denverio klubo biuras yra vienas mažiausių NBA, kuriame dirba iki 15 žmonių grupė, bet visi jie dirba ties žaidėjų žvalgybą – nuo prezidento iki paskutinio skauto. Tik šių specialistų atsakomybės yra didesnės vienoje ar kitoje žaidėjų kategorijoje.

„Mano užduotys tikslesnes yra ties Europa, nes čia pažįstu daugiau klubų ir žaidėjų. Esu susipažinęs su šiuo krepšiniu“, – pasakojo M.Pocius.

Pirmą kartą nuo karjeros NBA aplinkoje pradžios M.Pocius ilgesniam laikui išskris į kitą žemyną ieškoti potencialių kandidatų „Nuggets“ komandai.

Denverio klube už tarptautinį jaunų žaidėjų skautingą yra atsakingas lenkas Rafaelis Jučas. Kol Martynas keliaus po Europą, Rafaelis pagaliau turės galimybę pajusti darbo biure atmosferą.

„Sutarėme su prezidentu, kad kai prasidės NBA sezonas, aš grįšiu į Europą ir skautinsiu žaidėjus čia. Tai bus pirmas didesnis mano išvažiavimas. Įprastai tekdavo sėdėti biure, nuvažiuoti į NCAA rungtynes ar dvejomis savaitėms nuskristi į Europą. Dabar didesnį dėmesį skirsiu tarptautiniam krepšiniui – Eurolyga, Europos taurė ir visa kita. Esu europietis, čia mano namai, todėl patogu. Galėsiu laiką leisti su šeima Vilniuje, vaikus vesti į darželį. Keliausiu, žvalgysiuosi, rinksiu žinių bagažą, o po naujų metų – atgal į Denverį. Tuomet vėl bus daugiau darbo biure“, – pasakojo M.Pocius.

Vis tvirčiau NBA aplinkoje besijaučiantis Martynas apie didelius karjeros tikslus ir svajones garsiai kalbėti nėra linkęs.

„Vien patekti į NBA yra sudėtinga, net jei kalbėtume apie darbą biure. Esu laimingas, kad dirbu šį darbą, – sakė M.Pocius. – Kaip bus ateityje? Matysime, kaip organiškai šis procesas augs. Ar norėčiau būti klubo prezidentu ar generaliniu vadybininku? Nežinau. Atrodo, kad smagu, bet su tuo ateina ir neapsakoma atsakomybė. Apie tolimus dalykus nemąstau, nes NBA viskas yra trapu. Vieną akimirką atrodo gražu, bet po metų gali to nebeturėti. Dar daug ką reikia nuveikti, kad galvočiau apie tolimus tikslus.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Pocius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Pocius

Iki Naujųjų metų M.Pocius talentų žvalgysis Europoje, iš kurios kilę krepšininkai pastaruoju metu diktuoja madas NBA.

Vis garsiau skamba slovėnų vunderkindo Luka Dončičiaus pavardė, graikas Giannis Antetokounmpo iškovojo pirmąjį NBA čempiono titulą bei buvo pripažintas naudingiausiu finalo serijos krepšininku, prancūzas Rudy Gobertas trečią kartą karjeroje buvo išrinktas geriausiai besiginančiu lygos krepšininku.

Galiausiai – sezono MVP trofėjus iškeliavo į Denverį. Tokio pripažinimo sulaukė 26-erių metų 211 cm ūgio serbas Nikola Jokičius, aplink kurį yra statoma visa „Nuggets“ komanda.

Šio krepšininko fenomeną iš arti kasdien stebėti gali ir Martynas Pocius.

„Atrodo, kad jis geriau žaisti jau negali, bet stebina ir stebina. Man pasisekė, kad galiu žiūrėti kiekvienas mūsų rungtynes ir stebėti Nikolą Jokičių. Jis vis padaro kažką, ko dar nesi matęs. Fenomenalus talentas – kalbėjo M.Pocius. – Manau, kad Nikola savo talento lubų dar nepasiekė. Bet gal kažko dar įspūdingesnio jo žaidime ir neatsiras. Šuolis pusmetriu nepaaukštės ir greitis didesnis nepasidarys. Tačiau jis turi neapsakomą krepšinio IQ ir aikštelėje nesinaudoja vien savo fiziniais duomenimis. Galvoju, kad jis krepšinį gali žaisti dar ilgai, nes žaidimas nesikeis. Toliau rungtyniaus su protu, jėga ir krepšinio skaitymu. Mes turime unikalų žaidėją.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius

Praėjusį sezoną aukštaūgis fiksavo po 26,4 taško, atkovojo po 10,8 kamuolio ir atliko po 8,3 rezultatyvaus perdavimo.

Bet ne vien ties žaidimu ir statistine eilute unikalus yra N.Jokičius.

„Jis komandos žvaigždė, bet paprastas kaip trys kapeikos. Paprastas žmogus, neturintis jokio ego, – sakė M.Pocius. – Mes, kaip organizacija, visada atsižvelgiame į krepšininkų asmenybes. Jis gali būti geras žaidėjas, bet turi atitikti ir charakteris. Jei gauname kažkokios neigiamos informacijos, neimame to žaidėjo, nes nenorime gadinti mikroklimato. Mums pasisekė, kad turime tokią žvaigždę, kaip Jokičius. Tokių lygoje nėra daug. Tenka prisiklausyti įvairių istorijų, kokios būna NBA žvaigždės ir kaip jos elgiasi rūbinėse, kaip nesiskaito su treneriais. NBA yra krepšininkų lyga ir nieko nepadarysi. Kaip pasako žvaigždė, taip ir bus. Jei žvaigždė sako, kad šiandien treniruotės nebus, nes nori nuskristi į Las Vegasą, tai treniruotės ir nebus. Skamba juokingai, bet taip yra. Mums pasisekė, kad turime kultūrą ir mikroklimatą.“

Išskirtinis N.Jokičius yra ne tik aikštelėje ar charakterio bruožuose, bet ir darbo etikos klausimu.

Kaip 15min laidoje „PIKENROLAS“ pasakojo „Nuggets“ skautas, N.Jokičius pastaruosius dvejus metus po kiekvienų rungtynių eina papildomai padirbėti į treniruočių salę. Nesvarbu, žaidė tą vakarą jis 28 minutes ar du pratęsimus ir 60 minučių.

„Ko nematote apie Nikolą, tai kaip smarkiai jis dirba ir kaip išsivystė jo darbo etika, kurios anksčiau nebuvo. Tai svarbu dėl kitų žaidėjų. Tarkime, viduryje sezono įsigijome Aaroną Gordoną ir Austiną Riversą, o jie mato, kaip toks žaidėjas po kiekvienų rungtynių eina į treniruoklių salę. Įsivaizduokite, rungtynės prasideda 19 valandą, po dvikovos mes einame į biurą aptarti mačo, iš arenos išeiname 1 nakties, o garaže stovi tik vienintelio Jokičiaus automobilis. Pirmas mėnuo, antras mėnuo, trečias mėnuo.. Tuomet po rungtynių treniruoklių salėje dirba nebe vienintelis Jokičius, bet dar aštuoni žaidėjai. Jei tavo geriausias žaidėjas taip daro, tai sukuria kultūra. Tai yra labai svarbu“, – sakė M.Pocius.

VIDEO: PIKENROLAS: M.Pocius – apie nematomą NBA pusę, kelią treneriams iš Europos ir Jokičiaus fenomeną

Du lietuvius Tomą Balčėtį ir Martyną Pocių savo biure turinti „Nuggets“ svajoja apie NBA titulą, kurio klubas dar niekada nėra iškovojęs.

Toliausiai „grynuoliai“ buvo nukeliavę iki Vakarų konferencijos finalo, kuriame krito visus keturis kartus – 1978, 1985, 2009 ir 2020 metais.

Praėjusio sezono metu sudėtį pastiprinusi „Nuggets“ tikėjo, kad pagaliau išaušo jų laikas. Vis dėlto tuomet traumą patyrė įžaidėjas Jamalas Murray, antras žaidėjas komandoje po Nikola Jokičiaus, taip nubraukdamas komandos galimybes kovoje dėl NBA titulo.

„Mūsų tikslas yra tik vienas – laimėti čempionatą. Jeigu atvirai, mes buvome labai arti to, kol Jamalas nepatyrė rimtos traumos. Komanda buvo statoma metų iš metus, viskas einama link pagrindinio tikslo. Praėjusį sezoną atlikome mainus, pasiėmėme Aaroną Gordoną ir tas 10 ar 12 rungtynių, kai dar turėjome sveiką Jamalą, atrodėme kaip geriausia komanda NBA. Ta atkarpa buvo įspūdinga. Pirmas kartas, kai pagalvojome, kad tikrai turime šansą, – kalbėjo M.Pocius. – Bet krepšinis yra kitoks. Vienas ar kitas žaidėjas pasisuka koją ir viskas. Mes ir be traumuotų žaidėjų sugebėjome išsilaikyti ir laimėti daug rungtynių, tačiau pabaigoje pritrūko energijos ir talento. Atkrintamosiose varžybose kiekviena maža detalė daug lemia. Kitos komandos puikiai išnaudojo mūsų trūkumus.“

„Nuggets“ gynėjų liniją išretino traumos, tad antrajame atkrintamųjų etape komandos neišgelbėjo ir N.Jokičius – serijoje sausu rezultatu 0:4 nusileista puikų krepšinį demonstravusiai „Phoenix Suns“ komandai.

„Sezonas buvo geras, bet ir nuviliantis, kadangi koją mums pakišo traumos. Mes turime jauną branduolį, kuris nesikeis. Tai yra pozityvu. Žinoma, ši komanda bus labai brangi už poros metų, kai visi dideli nauji kontraktai įsigalios. Tuomet galbūt bus kažkiek sudėtinga, bet dabar mes turime visus čempioniškos komandos ingredientus. Vieno aiškaus favorito NBA nėra, daug komandų, kurios gali laimėti. Pernai irgi daug galėjo, bet traumos viską pakeitė. Mūsų tikslas yra laimėti čempionatą, o langas tam padaryti – keleri ateinantys metai. Dabar arba niekada“, – sakė M.Pocius.

Visas 15min laidos „PIKENROLAS“ epizodas su Martynu Pociumi ir Dainiumi Adomaičiu:

VIDEO: PIKENROLAS: Martynas Pocius – apie nematomą NBA pusę, kelią treneriams iš Europos ir Jokičiaus fenomeną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius