-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 09

NBA patamsių komanda ant antirekordo slenksčio: kam Sakramentui prireikė D.Sabonio?

Ant lagaminų du mėnesius sėdėjęs Domantas Sabonis antradienio vakarą buvo iškeistas į „Sacramento Kings“ ekipą. Vyresni krepšinio sirgaliai veikiausiai dar prisimena „karalių“ kovas Vakarų konferencijoje prieš Shaquille'o O'Nealo ir Kobe Bryanto vedamus „Los Angeles Lakers“, bet pastaruosius 15 metų „Kings“ antraštėse dažniau atsiduria ne dėl laimėjimų, o dėl skandalų ir komiškai prastų sprendimų. Kur pateko D.Sabonis ir kam Sakramentui prireikė Lietuvos rinktinės aukštaūgio?
Domantas Sabonis žais Sakramente
Domantas Sabonis žais Sakramente / „Scanpix“ nuotr.

Sakramentas – Kalifornijos sostinė, bet toli gražu ne didmiestis JAV mastais.

Mažiau nei 500 tūkst. gyventojų skaičiuojantis miestas net ir Kalifornijos valstijoje yra tik septintas pagal dydį, o visose JAV pagal žmonių skaičių užima 35-ą vietą. Tarp NBA komandas turinčių miestų mažesni yra tik septyni: Atlanta, Majamis, Mineapolis, Naujasis Orleanas, Klivlandas, Orlandas ir Solt Leik Sitis.

Kalbant NBA mastais, Sakramentas dar mažesnis.

Vienintelį kartą šis klubas užkariavo stipriausią pasaulio lygą, bet tai nutiko dar gūdžiais 1951 metais, kai „Kings“ ir vadinosi kitaip („Royals“), ir žaidė kitame mieste (Ročesteryje).

Suprasti akimirksniu: „Sacramento Kings“ istorija

  • 1923 – 1942 m.: „Rochester Seagrams“;
  • 1942 – 1943 m.: „Rochester Eber Seagrams“;
  • 1943 – 1945 m.: „Rochester Pros“;
  • 1945 – 1957 m.: „Rochester Royals“;
  • 1957 – 1972 m.: „Cincinnati Royals“;
  • 1972 – 1975 m.: „Kansas City-Omaha Kings“;
  • 1975 – 1985 m.: „Kansas City Kings“;
  • 1985 m. – dabar: „Sacramento Kings“.

Nuo tada „karališkieji“ tapo „karaliais“, o iš Ročesterio per Sinsinatį, Kanzas Sitį ir Omahą 1985-aisiais galiausiai atsidūrė Sakramente.

„Kings“ marškinėlius jau yra vilkėję du lietuviai Šarūnas Marčiulionis (1995-1996 m.) ir Darius Songaila (2003-2005 m.), o dabar į Kalifornijos šiaurę keliasi ir trečias tautietis Domantas Sabonis.

15min supažindina su purve pastaruosius pusantro dešimtmečio besimurkdančia „Kings“ organizacija ir nagrinėja priežastis, kodėl ir kam Sakramento klubui prireikė D.Sabonio.

15 kančios metų

Chrisas Webberis, Vlade Divacas, Predragas Stojakovičius, Dougas Christie, Mike'as Bibby – šis penketas gąsdino kitas NBA komandas šio tūkstantmečio pradžioje, kai aštuonis kartus iš eilės žaidė atkrintamosiose, keturis sykius pateko į Vakarų konferencijos pusfinalį ir kartą – į finalą.

Deja, titulo „karaliams“ iškovoti nepavyko, o prie to prisidėjo ir skandalingos aplinkybės – 2002 m. Vakarų konferencijos finalas prieš „Lakers“ iki šiol laikomas vienu juodžiausių epizodų NBA istorijoje, kai „ežerinių“ pergalę lėmė ne tik Shaqo ir Kobe meistriškumas, bet ir itin abejotini teisėjų švilpukai.

Galiausiai talentinga komanda pamažu iširo, o 2006-aisiais prasidėjo „Kings“ kančios, besitęsiančios iki šiol.

Jau 15 sezonų iš eilės Sakramento klubas nesugeba pasiekti atkrintamųjų varžybų ir tai yra ilgiausia serija lygos istorijoje.

Tik „Los Angeles Clippers“, anksčiau dar žaidusi Bafalo ir San Diego miestuose, tiek pat laiko buvo be atkrintamųjų 1977-1991 m., tad jei į lemiamas sezono kovas neprasibraus ir šiemet, „Kings“ taps vienintele NBA antirekordininke.

2021-2022 m. sezonui persiritus į antrą pusę, antirekordas atrodo ypač realus scenarijus. Su 20 pergalių ir 36 pralaimėjimais „Kings“ Vakarų konferencijoje yra vos tryliktoje vietoje, nuo aštuntosios atsilikdami septyniomis, o nuo dešimtosios – dviem pergalėmis.

Užkeiktos biržos

Prasti „Kings“ rezultatai lemia aukštus šios komandos šaukimus naujokų biržoje, bet jose sėkmė Sakramento „karalių“ irgi neaplanko.

Nuo 2009-ųjų „Kings“ net 11 kartų kvietėsi žaidėjus pirmajame dešimtuke, bet ištraukti žvaigždę, galinčią grąžinti komandą į elitą, Sakramentui nesiseka.

2009 metais į Kalifornijos sostinę ketvirtu šaukimu atvyko būsimasis metų naujokas Tyreke'as Evansas, bet kai jis po kelių kelerių metų paliko Sakramentą, žemiau pašauktas Stephenas Curry jau buvo ryški lygos žvaigždė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tyreke'as Evansas JAV rinktinę paliko dėl traumos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tyreke'as Evansas JAV rinktinę paliko dėl traumos

2012-aisiais „Kings“ penktu šaukimu kvietėsi vėliau ir Europoje žaidusį Thomasą Robinsoną, kai iš karto po jo buvo pašauktas vėliau NBA superžvaigžde tapęs Damianas Lillardas.

2013 m. Sakramento klubas galėjo, bet nepasikvietė Giannio Antetokounmpo, 2014-aisiais – Joelio Embiido, 2015-aisiais – Devino Bookerio, o bene didžiausią klaidą padarė prieš ketverius metus, kai turėdami antrą šaukimą išsirinko ne jau pirmajame sezone NBA lygą drebinusį Luką Dončičių, o šį sezoną vos po 9,3 taško renkantį Marviną Bagley.

Manoma, kad įtakos „Kings“ pasirinkimui padarė tuometinio krepšinio operacijų vadovo V.Divaco ne patys geriausi ryšiai su L.Dončičiaus tėvu, o Sakramento sirgaliai iki šiol su kartėliu mena nuo 2020-ųjų klube nebedirbančio serbo sprendimus tiek naujokų biržose, tiek laisvųjų agentų rinkoje.

„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Vlade Divacas, Marvinas Bagley, Davidas Joergeris
„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Vlade Divacas, Marvinas Bagley, Davidas Joergeris

Tiesa, V.Divacui perleidus komandos vadovo pareigas dabartiniam „Kings“ dirigentui Monte McNairui, Kalifornijos klubas 2020 m. rudenį atliko ir vieną geriausių savo šaukimų – 12-uoju numeriu pagriebė Tyrese'ą Haliburtoną.

Gero charakterio žaidimo kūrėjas dar prieš naujokų biržą išreiškė norą žaisti Sakramente, kas NBA kuluaruose yra taip pat reta, kaip „Kings“ pasirodymai NBA finaluose (pastarąjį kartą – 1951 m.).

Tačiau D.Saboniui su talentingu 21-erių įžaidėju, per pastaruosius du mėnesius renkančiu po 17,1 taško ir 9,4 rezultatyvaus perdavimo, žaisti neteks, mat šis buvo įtrauktas į lietuvio mainus ir pasuko priešinga kryptimi – į Indianą, taip nuliūdindamas jį jau spėjusius pamilti sirgalius.

Savininkas su beprotiškomis idėjomis

„Kings“ klubas gerais rezultatais ir žvaigždėmis nedžiugina, tačiau turi išskirtinį savininką – iš Indijos didmiesčio Mumbajaus kilusį Viveką Ranadive.

64-erių indas, praturtėjęs programinės įrangos versle ir dabar valdantis milijardinį turtą, dar 2010-aisiais tapo „Golden State Warriors“ dalininku, tačiau „karių“ akcijas pardavė po trejų metų, kai gavo galimybę tapti pagrindiniu „Kings“ šeimininku.

„Scanpix“ nuotr./Vivekas Ranadive
„Scanpix“ nuotr./Vivekas Ranadive

Nuo tada būtent V.Ranadive žodis yra lemiamas priimant sprendimus „Kings“ klube, nors kai kurie indo veiksmai NBA pasaulyje liko nesuprasti.

Pavyzdžiui, 2014 m. V.Ranadive viešai iškėlė idėją, kaip turėtų žaisti jo komanda.

Indas pasiūlė, kad „Kings“ nuolat laikytų vieną krepšininką prie varžovų krepšio ir gynyboje žaistų keturiese prieš penkis, tačiau turėtų galimybę greitai užpulti.

Kaip ir galima būtų tikėtis, toks teiginys sulaukė daug kritikos ir pašaipų, bet V.Ranadive kartas nuo karto vis dar nuskamba per NBA pasaulį savo garsiomis frazėmis.

2017 m. jis gynėją Buddy Hieldą, kurį gavo mainu būdu už DeMarcusą Cousinsą, prilygino Stephenui Curry. Bahamietis Sakramente užtruko penketą metų, nė sykio nepretendavo į „All-Star“ rungtynes, o vakar buvo iškeistas tuose pačiuose D.Sabonio mainuose.

2014-aisiais V.Ranadive pareiškė, jog „Kings“ bus tokie kaip „Spurs“, tik įdomesni“. San Antonijaus komanda tuo metu kaip tik buvo NBA čempionė, o stipriausia lygoje tapo penkiskart per 15 metų.

„Scanpix“ nuotr./Vivekas Ranadive
„Scanpix“ nuotr./Vivekas Ranadive

Tais pačiais metais V.Ranadive nustebino amerikiečius savo pagyromis lietuvių kilmės kanadiečiui Nikui Stauskui, kurį pasikvietė aštuntuoju šaukimu naujokų biržoje.

„Jis pataiko kaip Stephas (Stephenas Curry – aut. past.) ir yra tokio sudėjimo kaip Klay (Thompsonas – aut. past.)“, – pareiškė indas. N.Stauskas Sakramente praleido vos sezoną, o NBA besiblaškydamas po komandas vidutiniškai renka tik po 6,8 taško.

„Scanpix“ nuotr./Nicas Stauskas
„Scanpix“ nuotr./Nicas Stauskas

Nedžiugina „Kings“ sirgalių V.Ranadive ne tik kalbomis, bet ir darbais.

Per devynerius jo valdymo metus Sakramento klubui vadovauja jau trečias generalinis vadybininkas, o nuo 2013 metų „Kings“ jau šešis sykius keitė trenerius, tik Dave'ui Joergeriui ir Luke'ui Waltonui leisdami išdirbti ilgiau nei po vieną sezoną.

Šiuo metu komandos vairą laiko vienas vyriausių NBA specialistų – 67-erių Alvinas Gentry. Jau prasidėjus sezonui atleistą L.Waltoną pakeitęs amerikietis buvo paskirtas laikinuoju „Kings“ strategu, tad vasarą D.Sabonio ir naujojo jo klubo laukia dar vienas pokytis.

Numatytas lyderio vaidmuo

Kas Sakramente laukia Domanto Sabonio?

Akivaizdu, kad mainus „Kings“ atliko žvelgdami ne į ateitį, o į dabartį.

Iškeitę T.Haliburtoną, kuriam ekspertai prognozuoja NBA žvaigždės ateitį ir galbūt net vieno iš 10 ar 15 geriausių lygos krepšininkų statusą, į jau dabar „All-Star“ lygį pasiekusį D.Sabonį „karaliai“ viliasi, kad tai padės jiems išbristi iš nesėkmingų sezonų virtinės.

„Karaliai“ turėtų atiduoti komandos žaidimo raktus į D.Sabonio rankas, o jo pagrindiniu partneriu bus vieneriais metais jaunesnis De'Aaronas Foxas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./De'Aaronas Foxas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./De'Aaronas Foxas

190 cm ūgio gynėjas NBA žaidžia penktą sezoną, šį sezoną renka po 21,2 taško per mačą, bet neišpildo į jį dėtų žvaigždės lūkesčių.

D.Foxas iš toli šį sezoną atakuoja košmarišku 26,4 proc. tikslumu, o rezultatyvių perdavimų (5,2) atlieka mažiau nei dukart daugiau nei padaro klaidų (2,8).

Menką šio gynėjo potencialą kurti žaidimą kompensuodavo T.Haliburtonas, bet šiam palikus Sakramentą kūrėjo vaidmuo pereis į D.Sabonio rankas.

Lietuvis Kalifornijos sostinės komandai padės ir po krepšiais, kur „Kings“ iki šiol trūko raumenų – pagal atkovotų kamuolių procentą „karaliai“ lygoje yra vos 25-ti. D.Sabonis pagal atkovotus kamuolius (vid. 12,1) lygoje yra ketvirtas.

Sakramente D.Sabonis minutes turėtų dalintis su iki šiol pagrindinio centro vaidmenį atlikusiu Richaunu Holmesu, per susitikimą renkančiu po 11,8 taško ir 7,9 atkovoto kamuolio.

„Scanpix“ nuotr./Richaunas Holmesas
„Scanpix“ nuotr./Richaunas Holmesas

Ant suolo „Kings“ turi ir dar keturis aukštaūgių pozicijose rungtyniaujančius žaidėjus – ukrainietį Alexą Leną (6,2 tšk., 4,6 atk. kam.), M.Bagley (9,3 tšk., 7,2 atk. kam.), Jono Valančiūno prieš metus skriaustą Chimezie Metu (8,8 tšk., 6 atk. kam.) ir Damianą Jonesą (6,5 tšk., 4 atk. kam.).

Tiesa, bent vienas ar net keli iš šių žaidėjų greičiausiai paliks „Kings“ dar iki užsidarant mainų terminui. Labiausiai tikėtina, kad bus atsisveikinta su vilčių nepateisinusiu M.Bagley, tad nerimauti dėl minučių D.Saboniui neverta – aikštėje jis turėtų praleisti ne mažiau laiko negu Indianapolyje (vid. 34,7).

Bet didžiausios bėdos Sakramente lietuvis neišspręs. Pagal gynybinį reitingą (vid. 114,4 praleisto taško per 100 atakų) „Kings“ visoje NBA lygoje lenkia tik jaunimui pasireikšti leidžiančius „Houston Rockets“, o vienintelio pozityvaus blyksnio savoje aikštės pusėje sulaukė tik iš pernai naujokų biržoje pašaukto gynėjo Daviono Mitchello.

Nei D.Foxas, nei Harrisonas Barnesas, nei R.Holmesas ar M.Bagley nėra gynybos specialistai, o D.Sabonis pagal gynybinius rodiklius taip pat yra geriausiu atveju vidutiniokas.

Tad jei ir surengs atkrintamųjų šturmą, „Kings“ su D.Saboniu tą veikiausiai darys geru puolimu, o ne gynyba.

„Tai buvo unikali galimybė gauti du kartus „All-Star“ žaidusį krepšininką (D.Sabonį) ir du veteranus perimetre – visi jie padės mums, o mes tęsime komandos statybas Sakramente“, – po mainų, kurių metu gavo ne tik D.Sabonį, bet ir Jeremy Lambą bei Justiną Holiday, sakė „Kings“ architektas M.McNairas.

Lietuvio debiutas Sakramente gali įvykti jau šiąnakt: 5 valandą Lietuvos laiku „Kings“ žais prieš „Minnesota Timberwolves“ komandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius