-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 07 21

NBA vasaros lygą laimėjusi Becky Hammon išmokė vyrus klausyti ir suprasti

NBA vasaros lygos finale triumfavo „San Antonio Spurs“ ekipa, kuri šią vasarą atliko istorinį žingsnį. Teksaso valstijos ekipos krepšininkams vadovavo pirmoji NBA lygos trenerė moteris – Becky Hammon. Trenerė sugebėjo būrį krepšininkų, kuriems vasaros lygoje paprastai svarbi tik individuali statistika, paversti tikra komanda ir sulaukė daug pagyrų dėl savo darbo.
Becky Hammon
Becky Hammon / „Scanpix“/AP nuotr.

„The Guardian“ teigimu, B.Hammon dar prieš laimėdama vasaros lygos finalą įrodė, kad NBA lygoje puikiai gali dirbti ir moteris. Ji įrodė, kad moteris gali pasiekti lygiai tą patį, ką vyras, jeigu tik jai suteikiamos tokios pačios galimybės.

Kaip teigia „The Guardian“, liepa tapo tiesiog nuostabiu mėnesiu JAV moterų sportui. Iš pradžių JAV moterų futbolo rinktinės rungtynės pasaulio čempionato finale tapo visų laikų žiūrimiausių futbolo renginiu JAV televizijos istorijoje, o dabar moteris laimėjo NBA trofėjų.

Nedidukė, vos 168 cm ūgio, trenerė suvaldo didelius vyrus ir tai, žinoma, daro ne jėga ar raumenimis. B.Hammon yra gerbiama savo komandos žaidėjų – kai tik trenerė paima minutės pertraukėlę, „Spurs“ krepšininkai tyliai išsirikiuoja ratu aplink trenerę ir klausosi jos nurodymų.

VIDEO: Becky Hammon debiutas prie „Spurs“ komandos vairo

„Mes nežiūrime į ją, kaip į moterį ar ne moterį. Ji yra trenerė ir mes jos klausome“, – sakė „Spurs“ puolėjas Jarrellas Eddie.

„Spurs“ ekipos vyriausiasis treneris Greggas Popovichius praėjusio sezono pradžioje paskyrė B.Hammon viena savo asistentų. Ji buvo atsakinga už darbą su komandos įžaidėjais. Vis dėlto, dirbti komandoje, prie kurios vairo stovi tokia gerbiama asmenybė kaip G.Popovichius, yra kur kas lengviau nei vienai vadovauti būriui vyrų lygoje, kurioje dominuoja tik vyrai.

Vis dėlto, B.Hammon nesielgia lyg būtų smulki žuvelė tarp ryklių. Kai rungtynėse su „Atlanta Hawks“ teisėjas iškart nesušvilpė akivaizdžių žingsnių, B.Hammon pašoko nuo kėdės reikalaudama švilpuko... ir jis nuaidėjo.

„Bring the juice!“ (angliškas posakis, kurį galima išversti tiesiog „Pirmyn!“ – aut. past.) – tai dažniausiai vartojama B.Hammon frazė. Ji taip rėkia dažnai – per susirinkimus, treniruotes ir per rungtynes. Nesustokit, nepasiduokit!

Vis dėlto, kaip sakė J.Eddie, trenerė B.Hammon nors ir impulsyvi, bet nėra rėksnė. Tai labai svarbu, nes profesionalūs krepšininkai ilgainiui nebesiklauso trenerių, kurie per daug rėkia. Žaidimas ir taip reikalauja daug jėgų ir krepšininkai dažnai tiesiog „išjungia“ klausą tokiems treneriams, tad iš NCAA į NBA persikėlę „rėksniai“ stipriausioje pasaulio lygoje dažniausiai neužsibūna.

VIDEO: Becky Hammon nurodymai žaidėjams

Sekmadienį NBA vasaros lygos pusfinalyje su „Hawks“ ekipa „Spurs“ žaidėjai darė tai, ko trenerė iš jų reikalavo. Jie bėgo iš visų jėgų, šoko prie kiekvieno varžovo metimo, puikiai perdavinėjo kamuolį ir skuosdavo į priekį greitose atakose. Prieš rungtynes trenerė teigė, kad gera gynyba atveria kelius lengvam puolimui ir „Spurs“ krepšininkai jos paklausė.

Svarbiausias dalykas, ką pasiekė B.Hammon, – „Spurs“ žaidė kaip komanda, visi kartu. Tai didžiulis pasiekimas, kai krepšininkai visi kartu yra tik dvi savaites, o jų svarbiausias tikslas – atkreipti į save dėmesį ir gauti kontraktą. Jų tikslas nėra būti komanda ir laimėti titulą, jie tik nori kuo dažniau mesti į krepšį ir turėti gerą statistiką.

„Komandinės dvasios neįmanoma sukurti per naktį. Manau, kad jie nuėjo didelį ir sunkų kelią nuo vasaros lygos pradžios. Mes stengiamės būti visi kartu kuo dažniau, turime sunkumų, tačiau stengiamės būti visi kartu“, – sakė B.Hammon.

Kaip pirmai NBA lygos moteriai treneriai tai pavyko? Ji visada priima teisingus sprendimus, rašo „The Guardian“.

Krepšinyje viskas priklauso nuo sugebėjimų daryti pakeitimus. Geriausi treneriai yra tie, kurie sugeba pakeisti savo planą, kai jis neveikia. G.Popovichius yra tikras to meistras. Žaidėjai jaučia, kai treneris padaro teisingus sprendimus, tad treneriai, sugebantys priimti teisingus sprendimus, ir yra labiausiai gerbiami.

2015 Spurs Summer League #nbasummerleague #nba #summerspurs #spurs #lasvegas

A photo posted by Becky Hammon (@officialbeckyhammon) on

Per dvi savaites B.Hammon priėmė labai daug teisingų sprendimų. Vienose rungtynėse „Spurs“ krepšininkai niekaip nesusitvarkė su varžovų užtvaromis ir B.Hammon pasakė savo vyrams, kaip reikėtų tai daryti geriau. Tai suveikė ir kelias atakas iš eilės varžovai surengė tuščias atakas. Jeigu komandoje buvo krepšininkų, kurie nesiklausė B.Hammon, po to jie pradėjo tai daryti.

Kitas itin svarbus B.Hammon pakeitimas – praėjusių metų NBA naujokų biržos 30-ojo šaukimo Kyle'o Andersono pastūmimas iš lengvojo krašto į sunkiojo krašto puolėjo poziciją. Tai suveikė nuostabiai – K.Andersonas tapo NBA vasaros lygos MVP.

Kitas itin svarbus B.Hammon pakeitimas – praėjusių metų NBA naujokų biržos 30-ojo šaukimo Kyle'o Andersono pastūmimas iš lengvojo krašto į sunkiojo krašto puolėjo poziciją. K.Andersonas tapo NBA vasaros lygos MVP.

Kaip B.Hammon priverčia savo žaidėjus ja tikėti? Ji daro taip, kad žaidėjai kuo lengviau ją suprastų. Kaip teigia „The Guardian“, daugelis NBA trenerių nesivargina aiškiai pavaizduoti derinių. Jie paima minutės pertraukėlę, kalbėdami nupiešia kelias neaiškias linijas ant derinių lentos, žaidėjai pakraipo galvas ir eina žaisti.

B.Hammon linijos yra tiesios ir tvarkingos, aiškiai suprantamos. Kai ji nori, jog žaidėjas bėgtų į dešinę – ji nupiešia tiesią liniją į dešinę. Kai reikia padaryti perdavimą, ji piešia punktyrinę liniją tarp dviejų X. Viskas paprasta ir aišku, tad žaidėjai daro, kas liepta.

B.Hammon nebuvo laikoma gera žaidėja, tačiau pateko į moterų NBA lygą ir ten tapo žvaigžde. 2009 m. „San Antonio Stars“ ekipai ji rinko po 19,5 taško per mačą, o jos visos 15-os metų WNBA karjeros vidurkis siekia 13. Žvaigžde ji tapo dėl savo proto. Dabar ji turi daryti tą patį – galvoti ir eiti pirmyn. Ji turi dar kartą įrodyti savo vertę, šįkart – tarp vyrų. Tačiau kaip galima B.Hammon netikėti, kai jos komanda laimi?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius