Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 18

Po pasirodymo, kokio Indiana dar nebuvo mačiusi, liaupsės D.Saboniui: „Jis buvo kitoje planetoje“

Karjeros rezultatyvumo rekordas. Trigubas dublis. Pagerintas 28 metus išsilaikęs „Indiana Pacers“ rekordas. Pratęsimą išplėšę baudų metimai ir gyvybiškai svarbus perimtas kamuolys per pridėtą laiką. O galiausiai, dar ir pergalė. Tokį išskirtinį vakarą Mineapolyje turėjo Domantas Sabonis, sužaidęs turbūt geriausias rungtynes, kokias kada nors yra turėjęs bet kuris lietuvis NBA lygoje.
Domantas Sabonis prieš Karlą-Anthony Townsą
Domantas Sabonis prieš Karlą-Anthony Townsą / „Scanpix“ nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis kartu su „Pacers“ klubu į šiokią tokią žaidybinę krizę patekęs lietuvis prasiveržė lyg vulkanas sniegu užverstame Minesotos valstijos mieste.

Lauke stingdant 13 laipsnių šalčiui, „Target Center“ arenoje virė bekompromisė kova.

D.Sabonis į Mineapolį atvyko per pastarąsias šešerias rungtynes rinkdamas po 18,5 taško, 9,2 atkovoto kamuolio ir 5,2 rezultatyvaus perdavimo.

Suprasti akimirksniu

  • Domantas Sabonis Mineapolyje pagerino karjeros rezultatyvumo rekordą pelnydamas 36 taškus. Taip pat jis atkovojo 17 kamuolių ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų;
  • Lietuvis aplenkė vokietį Detlefą Schrempfą ir tapo „Pacers“ visų laikų rekordininku pagal trigubus dublius. Dabar jų D.Sabonis turi septynis;
  • D.Sabonis tapo pirmuoju „Pacers“ krepšininku, surinkusiu bent 30 taškų, bent 15 atkovotų kamuolių ir bent 10 rezultatyvių perdavimų vieneriose rungtynėse;
  • Iš dabar NBA rungtyniaujančių žaidėjų tik Russellas Westbrookas, Jamesas Hardenas, DeMarcusas Cousinsas ir Luka Dončičius per rungtynes buvo surinkę bent 35 taškus, atkovoję bent 15 kamuolių ir atlikę bent 10 rezultatyvių perdavimų. Dabar prie jų prisijungė ir D.Sabonis.

Tai būtų puikūs skaičiai daugeliui NBA žaidėjų, bet ne lietuviui, šį sezoną pretenduojančiam jau ne tik į „Visų žvaigždžių“ rungtynes, bet ir į geriausių lygos krepšininkų penketus sezono pabaigoje. Juolab, kad ir D.Sabonio pataikymas nepriminė ryškiausios NBA žvaigždės – įprastai apie 55 proc. tikslumu krepšį atakuojantis lietuvis pastarosiomis savaitėmis pataikė tik 40,4 proc. metimų.

Strigo per šią atkarpą ir „Pacers“, laimėję tik dvejas iš šešerių rungtynių.

Bet Mineapolyje D.Sabonis padarė viską, kad bent trumpam apie pastarojo laikotarpio problemas būtų pamiršta.

Nors kitoje aikštės pusėje sutiko vieną geriausių NBA aukštaūgių, dusyk „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvį Karlą-Anthony Townsą, lietuvis nepabūgo beveik 30 mln. JAV dolerių uždirbančio „Timberwolves“ aukštaūgio.

VIDEO: Domanto Sabonio geriausios karjeros rungtynės

Dominikos Respublikos rinktinei atstovaujantis 25-erių krepšininkas blokavo pirmąjį D.Sabonio bandymą, kai lietuvis nuspėjamai sukosi į kairę pusę ir metė kaire ranka, bet po šio epizodo pasimokęs „Pacers“ lyderis tapo neišsprendžiama dilema „Timberwolves“ gynybai.

Didžiąją dalį taškų iš po krepšio vertęs Domas vien per antrąjį kėlinį jų surinko 14, o pasibaigus trečiajam ketvirčiui savo sąskaitoje turėjo jau 27 taškus.

Likus 11 sek. ketvirtajame kėlinyje būtent D.Sabonis ėmėsi iniciatyvos ir išprovokavo pražangą, o sumetęs baudų metimus išplėšė pratęsimą (121:121).

Jo metu svarbūs buvo ne tik penki lietuvio pelnyti taškai, bet ir perimtas kamuolys likus žaisti 28 sek., kai pergudravęs „Wolves“ lyderį Maliką Beasley D.Sabonis atėmė kamuolį iš varžovo, o po keliolikos sekundžių Malcolmas Brogdonas taikliu tritaškiu įtvirtino „Pacers“ pergalę, padidinęs skirtumą iki 6 taškų (132:126).

36 taškai, 17 atkovotų kamuolių ir 10 rezultatyvių perdavimų, pataikius 13 metimų iš 21 – tokius rodiklius dvikovos pabaigoje fiksavo mačo švieslentė, įrašiusi „Pacers“ pergalę po pratęsimo 134:128.

„Šį vakarą Domas buvo kitoje planetoje“, – po rungtynių taip buvo rašoma „Pacers“ paskyroje tviteryje.

36 taškai yra naujas D.Sabonio karjeros rezultatyvumo rekordas, kurį šį sezoną jis pagerino jau trečią kartą – gruodį lietuvis sumetė 32 taškus, o vasario pradžioje Milvokyje pakėlė rekordą iki 33 taškų.

Bet dar įspūdingiau nei pelnyti taškai atrodo greta jų surinktas trigubas dublis.

Tai pirmas kartas lietuvio karjeroje, kai dvigubus rodiklius atkovotų kamuolių ir rezultatyvių perdavimų skiltyse jis pasiekia dar ir pelnydamas bent 30 taškų. Šį sezoną tokių atvejų visoje NBA lygoje buvo vos keletas – trigubus dublius su 30 taškų ir daugiau buvo surinkę tik Luka Dončičius („Dallas Mavericks“), Jamesas Hardenas („Brooklyn Nets“) ir Jimmy Butleris („Miami Heat“).

Negana to, Domas tapo pirmuoju per visą „Pacers“ istoriją, kuris per vienerias rungtynes pelnė bent 30 taškų, atkovojo bent 15 kamuolių ir išdalijo bent 10 rezultatyvių perdavimų.

„Jis žvaigždė. Visada tai sakau, kai kas nors manęs paklausia apie Domą. Jis žvaigždė, kiekvieną vakarą pasiruošusi žaisti. Jis veda mūsų komandą į priekį“, – liaupsių po rungtynių negailėjo „Pacers“ įžaidėjas M.Brogdonas, taip pat sužaidęs solidžias rungtynes ir pelnęs 32 taškus.

Į Indianos klubo istoriją D.Sabonis įsirašė ir pagerindamas per karjerą pasiektų trigubų dublių rekordą.

Jis net 28 metus priklausė legendiniam vokiečiui Detlefui Schrempfui, kuris per keturis sezonus Indianapolyje trigubą dublį surinko šešis kartus. D.Saboniui, „Pacers“ garbę irgi ginančiam nepilnus keturis sezonus, tą pavyko padaryti jau septintą sykį.

„Sabonis nesistengė užlaikyti kamuolio, priėmė greitus sprendimus ir iniciavo „Pacers“ puolimą“, – lietuvį po mačo gyrė Indianos žiniasklaidos kanalas „Indy Star“.

Įspūdingai D.Sabonio pasirodymas Minesotoje atrodo net ir įvertinus istorinį kontekstą.

Iš visų dabartinių lygos krepšininkų rungtynes, kai surenka bent 35 taškus, atkovoja bent 15 kamuolių ir atlieka bent 10 rezultatyvių perdavimų, buvo turėję vos keturi žaidėjai.

Daugiausia, net tris sykius, tokius skaičius rinko trigubų dublių mašina Russellas Westbrookas. Dusyk tokį rezultatą užfiksavo Jamesas Hardenas.

Prieš trejus metus vilkėdamas „New Orleans Pelicans“ marškinėlius tokias įspūdingas rungtynes sužaidė ir DeMarcusas Cousinsas, o prieš D.Sabonį paskutinis į šį klubą įstojęs žmogus buvo ne kas kitas, o Luka Dončičius, lygiai prieš mėnesį pelnęs 36 taškus, sugriebęs 16 kamuolių ir atlikęs 15 rezultatyvių perdavimų prieš „Chicago Bulls“.

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Bet kaip ir dažniausiai, D.Sabonis po įspūdingų savo pasirodymų apie asmeninius skaičius nešneka.

Net ir sužaidęs neabejotinai geriausią karjeros mačą, lietuvis liko santūrus ir Indianos žurnalistų kamantinėjamas apie asmeninius rezultatus vis nusukdavo kalbą link komandinės sėkmės, kuri jam – pati svarbiausia.

„Svarbiausias dalykas man yra komandos pergalė. Po rungtynių buvo daug emocijų, rūbinėje tvyrojo gera nuotaika, o tai yra svarbiausia, – sakė rungtynių herojus. – Asmeniniai rodikliai man nieko nereiškia. Mums tiesiog reikėjo šios pergalės. Esu laimingas, kad ją iškovojome – po rungtynių visi šypsojosi, o tai ir yra svarbiausia.“

VIDEO: Domanto Sabonio komentarai po karjeros rungtynių
VIDEO: „urBONUSas“: „Ryto“ papildymas, Šaro triukai, istorinis Domantas Sabonis ir KMT intrigos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius