Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 09

Šarūnas Jasikevičius – NBA klubo treneris: kiek tai realu?

Šeštadienį startuoja LKL superfinalo serija, kurios eiga gali būti įdomi ir NBA aistruoliams. Jau ne tik Europa, bet ir Torontas vis žvilgčioja, kaip ten Lietuvoje sekasi charizmatiškajam Šarūnui Jasikevičiui. Dar jokiame LKL finale jokia LKL komanda neturėjo trenerio, kuris figūruotų NBA radare. Tačiau „Toronto Raptors“ flirtas su Šarūnu Jasikevičiumi nėra atsitiktinumas. Gali būti, kad tai tik didingų dalykų pradžia.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / 15min nuotr.

Šaro mitas

Šarūnas Jasikevičius – pats paslaptingiausias kandidatas perimti vairą iš D.Casey.

NBA aistruoliai apie lietuvį turi mažiausiai informacijos, tad kaip kempinės geria visą iš Lietuvos plaukiantį naujienų srautą.

Jie daugiausiai prisimena Šarą kaip žmogų, kuris 2004-ųjų olimpinėse žaidynėse užmėtė JAV rinktinę tritaškiais grupės varžybose ir 2000-ųjų Sidnėjaus pusfinalyje vos nesugriovė „Svajonių komandos“ nenugalimumo mito, kai lemiamas tritaškis su sirena skriejo šalia krepšio.

Visa kita – vien mįslės.

Torontas yra miestas, kuriame kalbama 140 skirtingų kalbų, tad „Raptors“ aistruolių požiūris į europietį trenerį nėra skeptiškas.

Be abejo, didžiausių „Raptors“ sirgalių košmaruose sapnuojasi pirmasis 2006-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas iš Italijos Andrea Bargnani, būta ir kitų nepavykusių europietiškų eksperimentų, kai komandą dėliojo italas Maurizio Gherardini. Tačiau kai D.Casey treniravo Toronto klubą visą amžinybę, atrodo, bet kuris kitas įdomesnis variantas yra geresnė išeitis permainų išsiilgusiems aistruoliams.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Dwane'as Casey
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Dwane'as Casey

Šaras jiems yra tarsi mitas. Jie jau skaitė, kad Š.Jasikevičius yra Eurolygos žvaigždė. Jie viena ausimi girdėjo apie didžiulius jo pasiekimus su kuklaus biudžeto „Žalgirio“ komanda. Visi iš kito žemyno per Atlantą skriejantys atsiliepimai tokie geri, kad kanadiečiai smarkiai susidomėję ir beveik papirkti.

Aišku, jie pagrįstai dvejoja dėl mažo Š.Jasikevičiaus žinomumo Amerikoje, trenerio darbo patirties trūkumo, nepasisekusios Davido Blatto istorijos. Taip pat jiems sunku įsivaizduoti, kaip Šaras pažabos aikštingąjį Kyle'ą Lowry, kuriam sunku rasti autoritetų.

NBA nėra tokių prie šoninės linijos pasiutusių specialistų kaip Šarūnas, tad ar jam pavyktų taip išrėkti visas 82 reguliariojo sezono rungtynes? Jei ne, ar jam pavyktų išspausti iš tų žaidėjų maksimalų rezultatą, kaip kad pavyko „Žalgiryje“? Ar NBA krepšininkai nenumotų ranka į jo detales?

Jeigu „Raptors“ atleido trenerį, kuris visų NBA komandų specialistų buvo išrinktas geriausiu šį sezoną, tai ar Šaras pajėgus pagerinti jo rezultatus ir nuvesti Torontą į išsvajotąjį NBA superfinalą jau pirmaisiais savo darbo metais?

Abejonių netrūksta, o Š.Jasikevičiaus konkurentų CV gali būti artimesnis Šiaurės Amerikai ir „Raptors“ vadovams.

Bet Šaro paslaptingumas NBA pasauliui irgi gali tapti privalumu. Mitas, kad Š.Jasikevičius kaip burtininkas savo lazdele gali krėsti stebuklus, svaigina didžiųjų pergalių išsiilgusią „Raptors“ gerbėjų bendruomenę.

Šaro konkurentai

„Raptors“ savo kandidatų sąraše neturi laiko patikrintų skambių pavardžių. Tai irgi galimybė Šarui.

Kaip 24sek pasakojo kolegos Toronte, rimčiausiais pretendentais perimti komandos vairą įvardijamas buvęs Dwane'o Casey asistentas Nickas Nurse'as bei „San Antonio Spurs“ trenerių štabo nariai Ettore Messina bei Ime Udoka. Šalia jų – Šaro pavardė.

N.Nurse'as yra tas žmogus, kuris dar prieš porą metų pasiūlė D.Casey iš pagrindų pakeisti puolimo sistemą. Kai galiausiai į kampą dėl nesėkmių atkrintamosiose įspaustas vyr. treneris įsiklausė į kolegos žodžius, „Raptors“ tapo Rytų konferencijos nugalėtojais.

50-metis N.Nurse'as Toronte dirba nuo 2013-ųjų ir yra geriausiai pažįstamas bei labai vertinamas „Raptors“ organizacijos narys.

Tuo tarpu E.Messina jau nuo 2014-ųjų talkina Greggui Popovichiui legendomis apipintoje San Antonijaus organizacijoje. Tiesa, didžiulį Popo palaikymą turintis italas taip ir nesusiranda vyr. trenerio darbo NBA organizacijoje, bet iš visų kandidatų, atrodo, turi sukaupęs didžiausią patirtį šioms pareigoms užimti. Nepamirškime, kad su keturiais Eurolygos trofėjais „Profesoriaus“ pravardę turėjęs specialistas buvo įvardijamas geriausiu Senojo žemyno specialistu.

I.Udoka 2012-aisiais baigė krepšininko karjerą, prisijungė prie „Spurs“ trenerių štabo ir iki šiol jame dirbo. Įdomu, kad 2005-ųjų vasarą JAV ir Nigerijos pilietybę turintis krepšininkas pasirašė sutartį su Kauno „Žalgiriu“, bet joje buvo numatyta galimybė išvykti sulaukus NBA pasiūlymo. Ja puolėjas ir pasinaudojo.

Dabar jis vertinamas kaip talentingas treneris. Būtent I.Udoka ir D.Casey yra įvardijami kaip pagrindiniai kandidatai treniruoti „Detroit Pistons“. 40-metis NBA užsitarnavo protingo, solidaus ir ypač profesionalaus trenerio reputaciją, o su M.Ujiri jau yra dirbęs NBA stovyklose Afrikoje.

Visi šie pretendentai turi neblogų argumentų lenktynėse dėl „Raptors“ trenerio posto lenkti Š.Jasikevičių, tačiau nenuvertinkite lietuvio. Kanados žiniasklaida praneša, kad Šaras „Raptors“ bosui paliko gerą įspūdį.

„Raptors“ yra organizacija, kurioje svarbi informacija nuteka labai retai. Tad sunku tiksliai nustatyti Š.Jasikevičiaus poziciją šiose trenerių lenktynėse. Bet neoficialiomis žiniomis, geriausius šansus dabar turi N.Nurse'as, kuris itin vertinamas ir kitų NBA komandų.

Šaro koziriai imponuoja „Raptors“ bosui

„Raptors“ prezidentas Masai'us Ujiri nėra tipinis klubo vadovas. Tai asmenybė, kuriai būdingas netradicinis mąstymas.

Tad M.Ujiri pernelyg nesižvalgo į kandidatų darbo NBA patirtį. Jam svarbiausia bendros trenerio žinios, jų vizija ir atsidavimas darbui.

Jis labai kantriai ir itin kruopščiai renka naująjį trenerį. „Orlando Magic“ ar „New York Knicks“ klubai naujus trenerius paskelbė per parą nuo buvusiųjų atleidimo, o „Raptors“ trenerio paieškos užsitęsė beveik mėnesį.

M.Ujiri netgi surado laiko įtemptoje savo dienotvarkėje aplankyti Š.Jasikevičių Lietuvoje. Aišku, tam padėjo ir Trevize vykusi NBA talentų stovykla, tad iš Italijos atvykti į mūsų šalį jam buvo paprasčiau. Bet toks susitikimas su lietuviu yra rimtų dalykų signalas.

„Twitter“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Masai Ujiri
„Twitter“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Masai Ujiri

M.Ujiri rinksis atsakingai – per 5 darbo metus, užimdamas vadovaujančias pareigas „Denver Nuggets“ ir „Toronto Raptors“ klubuose, Nigerijoje gimęs klubo vadovas nėra pasamdęs nė vieno trenerio. Jis dirbo su tais, kuriuos jam atėjus komanda jau turėjo.

24sek žiniomis, tikimasi, kad M.Ujiri priims sprendimą jau kitą savaitę. „Raptors“ turėtų susirasti trenerį bent iki birželio 21-osios – NBA naujokų biržos. Ypač svarbu rasti strategą prieš NBA laisvųjų agentų turgų, kuris atsidarys liepą.

Rinkdamasis M.Ujiri bus itin tikslus. O jam gali imponuoti Š.Jasikevičiaus genialumas, idėjos, veržlumas ir atsidavimas krepšiniui.

Jeigu M.Ujiri konsultuotųsi tik su europiečiais, Šaras, ko gero, būtų favoritas. Europiečiai mėgsta kvestionuoti NBA trenerių kompetenciją. Mūsų žemyne yra galvojančių, kad elitinio lygio trenerių NBA nėra daug, o nemažos dalies komandų treneriai užima statistų vaidmenį šalia šoninės linijos. Š.Jasikevičiaus privalumas tas, kad jis turi išskirtinį krepšinio suvokimą ir savo idėjomis formuoja komandos veidą. Nemažos dalies NBA komandų veidą formuoja jų žvaigždės, nuo kurių dažniausiai ir priklauso ekipos likimas. Tuo tarpu Šaras yra iš tų specialistų, kurie keičia dalykus.

Net Toronto žurnalistai nebūtų nustebę, jeigu NBA sudrebintų žinia, jog Šaras yra naujasis „Raptors“ strategas. Jie tiesiog jau pripratę prie nenuspėjamo M.Ujiri charakterio. Tai yra žmogus, kuris viską labai apskaičiuoja, bet ieško naujų idėjų ir neria į nepatikrintus intriguojančius vandenis.

Taip pat jį intriguoja ir Š.Jasikevičiaus kandidatūra. Juolab, M.Ujiri sudarė labai spalvingą kandidatų sąrašą, kuriame kiekvienas treneris turi išskirtinių savo bruožų. Tad daug kas priklausys nuo to, kokia kryptimi nuspręs eiti „Raptors“.

Šaro ateitis NBA

Žinia apie Š.Jasikevičiaus darbo pokalbį su „Raptors“ turėjo sudrebinti kaip perkūnas giedrą dieną.

Niekas nebesistebėjo, kad Šarui ateityje gali būti numatytos vietos geriausių Eurolygos komandų postuose, tokiuose kaip CSKA, „Barcelona“ ar „Fenerbahče“. Bet NBA...?

Buvo kalbėta ir apie potencialią poziciją NBA trenerių štabe ateityje, nors toks vaidmuo Š.Jasikevičiaus dabar pernelyg nežavėjo. Kaip jaunas alkanas specialistas, jis nori laikyti žaidimą savo rankose.

Kita vertus, net ir plačiausiuose krepšinio vandenynuose lietuvio pavardė nebuvo netikėta. NBA žmonės matė, kaip Šarūnas Jasikevičius blizgėjo lyg auksinė žuvelė Europos krepšinio akvariume.

24sek žiniomis, Torontas nėra vienintelė NBA organizacija, kuri atkreipė dėmesį į „Žalgirio“ pasakos autorių. Patikrinti lietuvį norėjo bent kelios NBA komandos, kvietusios jį į Las Vegaso vasaros lygą. O pranešimai apie darbo interviu su „Raptors“ lietuviui išeis tik į naudą.

Tas akvariumas ilgą laiką dulkėjo nedrumsčiamas NBA lentynose. Bet prieš savaitę „Phoenix Suns“ priėmė nepopuliarų sprendimą – pasamdė pirmą Europoje gimusį trenerį Igorį Kokoškovą. Serbas galbūt pramuš nepajudinamą ledą, kurio tikrai neištirpdė karti Davido Blatto istorija su LeBronu Jamesu.

I.Kokoškovui dar reikės laiko įrodyti savo vertę ir suminkštinti NBA bosų širdis žvelgiant per petį į Europą. Bet Š.Jasikevičiaus potencialas toks, kad jis gali būti vienas pirmųjų prie NBA vartų, prie kurių rikiuotųsi geriausi ir inovatyviausi Europos specialistai.

24sek žiniomis, Šaro galimybė ateityje dirbti NBA yra realesnė, nei mes dabar galime tai suvokti.

VIDEO: „Ginčas“: Šaro ateitis Kaune ir „Žalgirio“ bėgimas nuo praeities košmaro

Tik iki to laiko Š.Jasikevičiui dar reikia padrebinti Europą. Niekas kitas nesuvilios NBA klubų taip, kaip Eurolygos čempionų titulai. Tam Šarui gali prireikti rimtesnių meškerių, nei gali pasiūlyti Kauno „Žalgiris“.

Šarui nerti į NBA, ko gero, dar pagrįstai per anksti. Labai realu, kad M.Ujiri pasiūlys (o gal jau ir pasiūlė) Š.Jasikevičiui asistento poziciją. Tačiau NBA nebus taip paprasta padaryti šuolį iš asistento į vyr. trenerius kaip „Žalgiryje“, kai G.Krapiko pakeitimas Šaru buvo užprogramuotas. Šiais laikais laiminčios NBA organizacijos ilgam įsipareigojo savo vairininkams, tad lietuvio neturėtų žavėti tokia pozicija.

Bet kai Šaro karjeroje viskas vyksta taip greitai, po tokių naujienų mus dar labiau nustebinti jau bus sudėtinga. Dar reikia laiko suvirškinti informaciją, kad Lietuva turi NBA kalibro krepšinio trenerį.

VIDEO: Nuo klausimo apie futbolą bėgęs Šaras prisipažino nesitikėjęs, kad pasiūlymas iš NBA bus toks greitas
VIDEO: „Eurolygos diena“: išskirtinis Šarūno Jasikevičiaus interviu apie „Žalgirio“ sezoną ir lemiamas kovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius