Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 05 31

Skirtingi NBA žaidėjų valgymo įpročiai: vieni virto monstrais, kiti – dručkiais

Individualią krepšininko sėkmę NBA gali lemt daugybė faktorių, įskaitant įgimtus sugebėjimus, darbo etiką, trenerį bei pritapimą komandinėje sistemoje. O kartais lūžio tašku tampa žaidėjo pasirinktas mitybos planas. „Netikite? Paklauskite Dwighto Howardo“, – rašo „basketballforever“ tinklalapis.
Dwightas Howardas
Dwightas Howardas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Tinklalapis „basketballforever“ pasakoja apie skirtingus NBA žaidėjų valgymo įpročius, žaidimo kokybės ir sveikatos kreivę nukreipusius į priešingas puses.

Aštuoniskart „Visų žvaigždžių“ dalyvis ilgą laikotarpį laikėsi siaubingos dietos, valgė bet ką, nejausdamas šalutinių poveikių.

„Los Angeles Lakers“ centras labai mėgo saldumynus – nebūdavo dienos be „Skittles“ saldainiukų, šokoladukų, bandelių ir pyragėlių.

„Esu išragavęs visus pasaulio saldainius, – žurnalistui Grahamui Bensingeriui praėjusiais metais kvatodamas sakė 2004-ųjų metų pirmasis NBA naujokų biržos šaukimas. – Tai buvo tarsi degalinė mano kūnui mano namuose.“

Krepšininko dietos problemos nebuvo susijusios tik su didelio kiekio cukraus suvartojimu.

208 cm ūgio galiūnas tikina, jog viename sezone prieš kiekvieną mačą keliaudavo pavalgyti į „McDonald‘s“ greito maisto restoraną, kur jo laukdavo įspūdinga kalorijų bomba: du dvigubi mėsainiai su sūriu, didelė ir maža bulvyčių porcijos, pieno kokteilis bei didelis puodelis gazuoto gėrimo.

Dietologė Cate Shanahan, dirbusi „Lakers“ komandoje 2012-aisiais, kai D.Howardui buvo atlikta nugaros operacija, įtaria, kad vidurio puolėjo mityba stipriai prisidėjo fizinių problemų. Ji atskleidė šokiruojantį faktą, jog D.Howardo suvartojamo cukraus kiekis pastarajame dešimtmetyje siekė po maždaug 24 šokolado plyteles per parą.

Dėl šios priklausomybės atletas net jautė dilgčiojimą kojose ir pirštuose, kuris, kaip įtaria C.Shanahan, buvo dizestezija, – tokia pati nervų disfunkcija, kokią ji matė pacientams, prieš susergant cukriniu diabetu.

Prastus valgymo įpročius turėjęs D.Howardas rizikavo ne tik krepšininko karjera, bet ir ilgalaike savo sveikata.

Kai „Lakers“ dietologė tapo tikra, jog didžiulis cukraus suvartojimas ėmė kelti grėsmę krepšininkui, iškėlė ultimatumą – NBA žvaigždė privalo susitvarkyti mitybą arba ji atsistatydins iš savo pareigų Kalifornijos klube.

„Scanpix“/AP nuotr./Dwightas Howardas
„Scanpix“/AP nuotr./Dwightas Howardas

Atsikratęs nesveiko maisto atsargomis iš namų, D.Howardas ėmė vengti cukraus, o su tuo pranyko ir dilgčiojimas kojose ir pirštuose.

Jis pradėjo 30 dienų mitybos planą, kai per dieną suvalgydavo vos vieną, tuo pačiu sveiką, patiekalą. Reikalingų medžiagų spragas jis užpildydavo obuoliais ir riešutais, toliau išlaikydamas intensyvų treniruočių grafiką.

„McDonald‘s“ restoraną pakeitė liesa vištiena bei žuvis, o saldžius gazuotus gėrimus – kopūstų ir burokų sultys. Jis taip pat atsisakė duonos bei batono gaminių, stipriai apribojo makaronų bei raudonos mėsos vartojimą.

Tokiu būdu krepšininkas numetė beveik 13 kilogramų, prisijungė prie naujojo „Los Angeles Lakers“ projekto būdamas geriausioje sportinėje formoje per visą karjerą.

Toks teiginys yra didelis įvertinimas, žinant, kad D.Howardas net vartodamas nesveiką maistą visą karjerą garsėjo savo įspūdingomis fizinės savybėmis.

Dičkis pajautė naujus pojūčius organizme, kurių anksčiau nebuvo. Jis pastebėjo ir psichologinį sustiprėjimą, aiškumą, kurio anksčiau neturėjo.

Atletas pabrėžia į viršūnę sugrįžusią ištvermę.

„Rungtynių metu anksčiau pavargdavau labai greitai, – teigė D.Howardas. – Naujame kūne jaučiausi kitaip. Pradėjau justi privalumus, kurie atsirado su pokyčiais mityboje. Svarbiausias dalykas rungtynėse man yra ištvermė. Įprastai, kai valgai saldainius, tu jauti energijos pliūpsnį, jautiesi puikiai. Bet kai tai baigiasi, pasijauti sugniuždytu. Kai iš savo raciono išėmiau cukrų, pradėjau žaisti ilgiau.“

Susitvarkęs mitybą ir tuo pačiu psichologiją, D.Howardas tapo svarbia „Lakers“ dėlionės dalimi, siekiančia NBA čempionų titulo. Jis tapo uola po krepšiu bei gynyboje, kurią sunku įveikti bet kuriam.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir JaVale'as McGee
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir JaVale'as McGee

Įdomu tai, kad kardinaliai mitybos planą pakeitė ir kitas Los Andželo komandos aukštaūgis, JaVale‘as McGee, prieš ketverius metus tapęs veganu.

Tai tie patys metai, kai pokyčių ėmėsi ir D.Howardas. Jis sugebėjo transformuotis iš klouno aikštelėje, kurį nuolat kamuoja įvairūs sužeidimai, į pakankami svarbų žaidėją čempioniško kalibro ekipoje.

DeAndre Jordanas veganizmu užsiiminėti pradėjo prieš dvejus metus, o prieš NBA sustabdant sezoną, skaičiuojant statistiką per 36 minutes, centras rinko po 16,4 atkovoto kamuolio (2 rezultatas karjeroje) bei 13,6 taško (3 rezultatas karjeroje).

Nors „Brooklyn Nets“ centrui jau 32-eji, o jo karjeros pikas turėtų būti praeityje, jis teigė, jog dar niekada nesijautė taip gerai.

Damianas Lillardas nėra visiškas veganas, tačiau tvirtino, kad augalinė mityba stipriai prisidėjo prie jo sėkmės ir traumų galimybės sumažinimo, kurios įžaidėją vargino jau ilgai.

NBA legendos Steve‘o Nasho dieta leido jam žaisti aukšto lygio krepšinį labai ilgai. „Visų žvaigždžių“ rungtynėse jis dalyvavo iki pat 37-erių metų.

Jahlilo Okaforo perėjimas prie veganizmo tiesiogiai susijęs su jo prisikėlimu Naujajame Orleane. Net LeBronas Jamesas – šiuolaikinis ilgaamžio atleto pavyzdys – riboja raudonos mėsos kiekį savo racione.

Palyginkite šiuos krepšininkus su žaidėjais, esančiais kitoje dietos pusėje.

Joelį Embiidą persekioja traumos, o jis garsėja glaudžia bičiulyste su nesveiku maistu ir pieno kokteiliais. Centras galėtų pasimokyti iš Charleso Barkley, kuris dar būdamas mažamečiu tapo priklausomu nuo picų. Šis NBA krepšinio analitikas sportininko karjeros metu neturėjo tokio ilgaamžiškumo, kuriuo džiaugtųsi, jei būtų pažabojęs baisius valgymo įpročius.

Australo Andrew Bogutas atvirai tyčiojasi iš veganizmo, socialiniuose tinkluose dalindamasis raudonos mėsos patiekalų nuotraukomis.

Tačiau didžiąją savo karjeros dalį jis buvo linkęs į traumas, buvo vangus ir vos viename sezone, po savo 30-ojo gimtadienio, sugebėjo sužaisti daugiau nei 27 rungtynes.

Tuo metu Boriso Diaw komandos draugai gali pasakoti istorijas apie šio krepšininko polinkį valgyti bet ką ir bet kada.

Prisiminkime faktą, kai 2014-aisiais metais „San Antonio Spurs“ jam pasiūlė 500 tūkstančių JAV dolerių premiją, jei jis sezono metu nepriaugs svorio, tačiau visų mylimas prancūzas niekada negalėjo tinkamai susitvarkyti su šia problema, o lygą paliko būdamas 34-erių metų amžiaus.

Prieš metus tai būtų skambėję absurdiškai, bet galbūt šių dienų NBA žaidėjai turėtų pamėginti tapti panašiais į Dwightą Howardą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius