Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 12

Treniruotėse su T.Duncanu besistumdantis D.Songaila papasakojo, kaip pateko į „Spurs“

„Užtrukote 20 metų, kol pasirašėte sutarti su kitu žmogumi iš Veik Foresto“, – „San Antonio Spurs“ generaliniam vadybininkui R.C.Bufordui juokais leptelėjo klubo ikona Timas Duncanas. Karjerą baigusi NBA superžvaigždė omenyje turėjo Darių Songailą. Lietuvis šią vasarą užsimovė treningą su „Spurs“ pavadinimu ir debiutuos stipriausioje krepšinio lygoje kaip San Antonijaus organizacijos trenerių štabo narys.
Darius Songaila
Darius Songaila / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kai Timas Duncanas 1997-aisiais pirmuoju šaukimu pateko į „Spurs“ ir pradėjo naują šlovingą San Antonijaus krepšinio erą, D.Songaila dar buvo nebaigęs vidurinės mokyklos Niu Hamptone.

Užsivilkęs Veik Foresto komandos marškinėlius, D.Songaila sparčiai vaikėsi geriausią visų laikų universiteto žaidėją. Pritrūko tik 257 taškelių – iki dabar lietuvis rikiuojasi devintas istoriniuose rezultatyviausių Veik Foresto krepšininkų sąrašuose.

Senus gerus universiteto laikus vyrai dabar gali prisiminti „San Antonio Spurs“ treniruočių centre, kuriame keliskart per savaitę Dariui tenka pasistumdyti su Timu Duncanu.

Prieš metus sumanęs sugrįžti į NBA naujame vaidmenyje, D.Songaila nušovė tokį laimikį, kokio nebuvo sumedžiojęs Lietuvos giriose.

Rugpjūčio pabaigoje instagrame jis pasiskelbė, kad darbuosis „San Antonio Spurs“ žaidėjų tobulinimo grandyje.

„Idėja ieškoti darbo NBA kilo prieš kokius metus, – 24sek pasakojo 40-metis. – Praėjusio sezono metu labai daug bendravau su buvusiais žaidėjais ir kolegomis iš NBA, kuriuos pažinojau iš savo karjeros laikų. Turėjau su jais keletą susitikimų. Daug iš tu žmonių jau užima įvairias pareigas NBA organizacijose.

Netgi kelionė gruodį į Vašingtoną nebuvo tik turistinė. Tada stebėjau rungtynes ir susitikau su „Washington Wizards“ atstovais.

Didesnę savo karjeros dalį aš pražaidžiau NBA ir ten žmonės mane gerai pažįsta. Ten mano vardas yra pažįstamas ir vertinimas.“

D.Songailos CV Amerikoje atrodo išties iškalbingai.

Ketveri metai Veik Foresto universiteto komandoje ir aštuonerių metų karjera NBA: „Sacramento Kings“, „Chicago Bulls“, „Washington Wizards“, „New Orleans Hornets“ ir „Philadelphia 76ers“.

Per beveik dešimtmetį Amerikoje D.Songaila užmezgė daug naudingų pažinčių. Iš pradžių tai buvo bičiuliai, komandos draugai, bendražygiai. Dabar nemažai tų žmonių užima svarbias pareigas NBA organizacijose.

Vienas jų – Seanas Marksas, su kuriuo D.Songaila Naujajame Orleane žaidė 2009-2010 m., dabar dirba „Brooklyn Nets“ generaliniu vadybininku.

Su juo po ilgesnės pertraukos lietuvis pasimatė dar praėjusį sezoną, kai „Žalgiris“ viešėjo Vitorijoje ir ruošėsi Eurolygos mūšiui su „Baskonia“.

„Turėjome produktyvų susitikimą ir pasibaigus sezonui Seanas pasiūlė prisijungti prie jų komandos Las Vegaso vasaros lygoje. Taip ten ir atsidūriau“, – pasakojo D.Songaila.

Las Vegase stažuodamasis „Brooklyn Nets“ ekipos trenerių štabe, užkulisiuose Darius sutiko daugybę buvusių komandos draugų: Vlade Divacą, Mike'ą Bibby, Predragą Stojakovičių, tą patį Seaną Marksą, Jamesą Posey ar Chrisą Paulą.

NBA komandų atstovams skirtoje tribūnų dalyje buvęs krepšininkas jautėsi kaip lydeka ežere, smagiai besišnekučiuodamas su stipriausios krepšinio lygos atstovais.

Taip užsimezgė kontaktai, vėliau jo karjerą nukreipę į prestižinę NBA organizaciją San Antonijuje.

„Buvimas Las Vegase ir bendravimas su įvairiais krepšinio žmonėmis davė rezultatų“, – neslėpė vyras.

Dabar D.Songaila dienas leidžia treniruočių centre, kuriame kabo plakatai su penkiais NBA čempionų titulais.

Jame D.Songaila individualiai dirbs su „Spurs“ žaidėjais padėdamas jiems tobulėti ir šlifuoti žaidimo įgūdžius. 40-metis dar mokysis dirbti ir su video medžiaga, kuri labai aktuali šių dienų NBA krepšinyje.

Pavyzdžiui, mačo epizodai NBA karpomi dar rungtynių metu ir per ilgąją pertrauką strategai gauna vaizdinę informaciją jau rūbinėje, kad spėtų parodyti ją žaidėjams.

2018-2019 m. NBA sezono metu D.Songailai to daryti dar nereikės – tai bus tik dar vienas naujas įgūdis, kurį jam bus pravartu įvaldyti ateičiai. Bet D.Songaila per namų rungtynes sėdės kartu su visu „Spurs“ trenerių štabu.

Kartais jis keliaus ir į išvykas, bet didžioji dalis darbų pirmaisiais metais suplanuota 1,5 milijono gyventojų mieste.

Prieš sezoną 7 valandą ryto D.Songaila jau sėdi „San Antonio Spurs“ biure. Ten prasideda video mokymai.

Nuo 9 val. vienas geriausių visų laikų Lietuvos sunkiųjų kraštų eina į treniruočių salę, kur prasideda darbas su žaidėjais.

Po bendros treniruotės – papildomas darbas su krepšininkais.

Grįžęs į savo kabinetą D.Songaila sėda darbuotis prie video reikalų.

Dažniausiai jau 15 valandą lietuvis gali važiuoti namo, bet kartais tenka darsyk padirbėti su krepšininkais, kurie eina treniruotis į salę antrą kartą.

D.Songaila šiuo metu dirba su visais „Spurs“ žaidėjais ir tokią misiją turėtų vykdyti viso sezono metu.

Taip daugmaž atrodo D.Songailos dienos ramiame Teksaso mieste.

„Kol kas gyvenimas verda tik treniruočių bazėje“, – šyptelėjo D.Songaila. Gyvenimas spurdės kitaip, kai spalį prie naujojo „Spurs“ trenerių štabo nario prisijungs visa šeimyna.

Kol San Antonijuje dar įsikuria be artimųjų, D.Songailai kompaniją palaiko tikros legendos. Jam jau teko šnekučiuotis su vienos sėkmingiausiai dirbančių NBA organizacijų architektu Greggu Popovichiumi.

„Pirmajame pokalbyje daugiausia dalijomės prisiminimais iš tų laikų, kai dar buvau žaidėjas. O toliau kalbėjomės apie šeimą ir dabartinę mano karjerą, ką veikiau per tuos metus išvykęs iš NBA“, – įspūdžiais dalijosi D.Songaila.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greggas Popovichius

Tiesa, į San Antonijų jis atvyko turbūt didžiausių „Spurs“ permainų per pastarąjį dvidešimtmetį metu.

Klubą skandalingai paliko būsimu „Spurs“ vėliavnešiu laikytas Kawhi Leonardas. Karjerą baigė Argentinos superžvaigždė Emanuelis Ginobili, o Popo ginklanešys Tony Parkeris persikėlė į „Charlotte Hornets“.

Tačiau D.Songaila optimistiškai žiūri į „Spurs“ ateitį.

„Taip, Kawhi išvyko, bet gavome tikrai labai gerą žaidėją DeMarą DeRozaną. Visi čia puikiai supranta, kad Timo Duncano, Tony Parkerio ir Manu era jau baigėsi. Bet darbai nesustoja ir viskas toliau juda pirmyn. Ne veltui ši organizacija turi vienos geriausių ir solidžiausių reputaciją NBA“, – pabrėžė D.Songaila.

Kauno mėgėjų lygoje sėkmingai spurdėjęs buvęs krepšininkas nepaleidžia kamuolio iš rankų ir San Antonijuje. Dar smagiau, kai treniruočių partneris – vienas geriausių visų laikų NBA krepšininkų.

„Timas Duncanas čia būna nuolatos. Jis sportuoja ir dalyvauja treniruotėse. Netgi keliskart per savaitę pasižaidžiame krepšinį. Jis žaidžia ir komandos treniruočių metu, kur tenka su juo susigrumti“, – kalbėjo D.Songaila, savo geriausiuose NBA mačuose į Timo Duncano ginamą krepšį įstūmęs 15 ir 12 taškų.

San Antonijuje jis sulaukė naujų bendradarbių sveikinimų su puikiu praėjusiu sezonu. „Spurs“ turi krūvą žvalgų Europoje ir įdėmiai seka mūsų žemyno krepšinį. Be abejo, jie matė ir įvertino „Žalgirio“ sėkmę Eurolygoje. Tuos metus Kaune labai vertina ir Darius Songaila.

2015-aisiais į Kauno „Žalgirio“ trenerių štabą Gintaro Krapiko pakviestas aukštaūgis porą pastarųjų metų talkino Šarūnui Jasikevičiui. Po trejų metų stažuotės Lietuvos čempionų gretose, D.Songaila įkėlė koją į didžiausią krepšinio sceną.

„Tie metai „Žalgiryje“ atvedė mane ten, kur esu dabar. Kaune man suteikė galimybę dirbti treneriu ir siekti karjeros šiame kelyje. Dirbti su Šaru buvo tikrai įdomu ir naudinga. Išmokau žiūrėti į krepšinį kitu kampu, analizuoti visus niuansus ir detales, į ką labai didelį dėmesį kreipė ir Šaras, – kauniečiams už šansą dėkojo D.Songaila. – Nežinau, ar taip sutapo, ar dabar tokia nauja mada, bet kiekviena NBA organizacija nori trenerių iš Europos. Per pastaruosius keletą metų NBA krepšinis supanašėja su Europos. Aišku, yra daug skirtumų, bet nemažai taktikos ir strategijos semiamasi iš europietiško krepšinio.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Songaila ir Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Songaila ir Šarūnas Jasikevičius

D.Songaila svajonių darboviete apsiriboti neketina. Jis nori stumtis į priekį trenerių eilėje, išsirikiavusioje prie svarbiausius ėjimus komandoje priimančių asmenų.

„Turiu susidaręs tokius 4–5 metų planus, kuriuos įvykdęs norėčiau būti vienas iš pagrindinių NBA komandos trenerio asistentų, – savo ateities kontūrus braižo D.Songaila. – O kaip ten bus ateityje, viskas priklausys nuo manęs ir mano pastangų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius