-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 13

Trijų Lietuvos monstrų NCAA kelias: NBA, Eurolyga ar vidutiniokai?

Atsivertę ESPN statistiką su geriausiai NCAA dėl kamuolių kovojančiais krepšininkais, pirmajame dešimtuke rasite net trijų lietuvių pavardes. Tie ąžuolai – Domantas Sabonis, Egidijus Mockevičius ir Rokas Gustys, drebinantys NCAA įspūdingais dvigubais dubliais. Bet ar žvėriška statistika visiems jiems piešia šviesią ateitį NBA? 24sek pasakoja, kokių jų karjeros posūkių galime tikėtis.
Domantas Sabonis, Rokas Gustys ir Egidijus Mockevičius
Domantas Sabonis, Rokas Gustys ir Egidijus Mockevičius / „Scanpix“ nuotr.

Akivaizdu, kad Domanto Sabonio perspektyvos piešiamos šviesiausiai. Internautų kuriamos sąmokslo teorijos, anot kurių, jo pavardė taip dažnai figūruoja žiniasklaidoje Arvydo Sabonio užsakymu, ne tik kad nebekelia juoko, bet tik varo neviltį dėl tokio tautiečių sąmoningumo.

Net jei Domanto tėtis būtų pats Michaelas Jordanas, niekas jam dėl giminystės ryšių negarantuotų vietos NBA naujokų biržos pirmajame rate, kuriame jam  dabar prognozuojamas 8-28 šaukimas.

Nei 2016, nei 2017 metais NBA naujokų biržos šaukimas kol kas neprognozuojamas nė vienam kitam Lietuvos krepšininkui. 2017-ųjų prognozėse pirmajame rate buvo galima rasti Vitorijoje kylančio Tado Sedekerskio pavardę, tačiau ji mįslingai dingo iš sąrašų.

Todėl Domantas – geriausiai vertinamas naujas Lietuvos krepšinio talentas.

ESPN.com/NCAA atkovotų kamuolių lyderiai
ESPN.com/NCAA atkovotų kamuolių lyderiai

Kur kas daugiau mįslių dėl E.Mockevičiaus ir R.Gusčio galimybių. 

Šie jaunuoliai rečiau matomi NCAA elite, sulaukia mažiau JAV žiniasklaidos dėmesio, todėl yra mažiau pažįstami ir Lietuvos publikai. Beje, abu jie šį sezoną nepateko į „Kovo beprotybę“.

Tačiau skaičiai nuostabūs. Pavyzdžiui, E.Mockevičius yra pirmasis Evansvilio universiteto auklėtinis, kada nors tapęs geriausiai besiginančiu Misuri Valio konferencijos krepšininku. Be to, visos konferencijos atkovotų kamuolių rekordininkų sąraše jis pakilo į ketvirtąją vietą, aplenkdamas patį Larry Birdą.

Deirūnas Visockas (kairėje)
Deirūnas Visockas (kairėje)

Dar visai neseniai E.Mockevičiaus atkovotų kamuolių vidurkis siekė 14,6. Vienintelis krepšininkas, kada nors turėjęs aukštesnį vidurkį NCAA (14,7), buvo Timas Duncanas.

Tuo tarpu R.Gustys tapo CAA konferencijos rekordininku, kai vienose rungtynėse sugriebė net 23 atšokusius kamuolius. Jam NCAA dar liko dveji metai, o jau šiemet jis atkovotų kamuolių vidurkiu visoje Amerikoje nusileido tik vieninteliam E.Mockevičiui.

Monstriški skaičiai visos NCAA mastu. Ko verti NCAA po krepšiais karaliaujantys lietuvaičiai, 24sek pasakojo puikiai JAV studentų krepšinio virtuvę išmanantis lietuvis Deirūnas Visockas.

Deirūnas Visockas (27 m.): Buvęs krepšininkas (žaidė NCAA) ir vienas „UBE Talent“ kompanijos įkūrėjų. Lietuvis padeda jaunimui iš Lietuvos ir kitų pasaulio šalių patekti į JAV mokyklas ir universitetus.

TAIP PAT SKAITYKITE: D.Sabonį pasiglemšianti „Kovo beprotybė“: kas laukia lietuvio?

Domantas Sabonis

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
Duomenys: 19 metų | 209 cm | „Gonzaga Bulldogs“
Statistika: 31,3 min. | 17,5 tšk. | 61,4% dvit. | 11,7 kam. | 1,8 perd.
Prognozė: šaukimas pirmajame NBA naujokų biržos rate
D.Visocko palyginimas: Darjušas Lavrinovičius

Apie Domantą Sabonį informacijos žiniasklaidoje pateikiama daugiausiai. Jo galimybes nuolat sveria apžvalgininkai ir naujokų biržą prognozuojantys specialistai.

Todėl D.Visockui apie perspektyviausią NCAA žaidžiantį tautietį reikėjo pasakoti mažiausiai. Domanto perspektyvose jis mato tik vieną ryškiausią spragą.

D.Visockas: „Domantas NBA matomas kaip sunkusis krašto puolėjas. Jo ūgis ir kūno sudėjimas atitinka NBA sunkiojo krašto puolėjo standartus.

Stipriosios Domanto pusės yra žaidimas nugara, neblogas metimas iš vidutinio nuotolio, labai gera kova dėl atšokusių kamuolių ir jo užsivedimas bei aistra, su kuria jis žaidžia kiekvienas rungtynes.

VIDEO: Domanto Sabonio žaidimo epizodai

Domantas taip pat pasižymi ganėtinai geru kamuolio valdymu tokio ūgio krepšininkui ir sugebėjimu perduoti kamuolį komandos draugams.

Tiesa, Domantu abejoja nemažai ekspertų, nes jis nepasižymi labai didele sprogstamąja jėga. Nors Domanto ūgis atitinka NBA ketvirto numerio standartus, jo rankų ilgis (ištiesus jas horizontaliai) taip pat daug kam kelia nerimą. Jis nėra elitinis atletas, o jo rankų ilgis tik maždaug 1 centimetru didesnis nei ūgis.

Tai labai svarbus rodiklis šiuolaikinėje NBA, kur komandos nori matyti aukštaūgius su 6 arba 7 coliais (15-18 cm) ilgesnėmis rankomis nei jų ūgis.

Ilgesnės rankos turi didžiulę įtaką abejose aikštės pusėse. Puolime tai gali padėti išmesti metimus, kurių kitaip neišmestum. Metimo trajektorija natūraliai bus aukštesnė ir sunkiau pasiekiama varžovui.

Gynyboje ilgesnės rankos gali padėti prieiti prie kamuolių, kurių kitaip neturėtum šansų paliesti, blokuoti, perimti ar atkovoti. 

Būsimų NBA žaidėjų rankų ilgio vidurkis yra maždaug 4,4 colio (apie 11 cm) didesnis nei jų ūgis. Žmonių rankų ilgio vidurkis yra proporcingas jų ūgiui.

Palyginti D.Sabonį su kažkuo labai sudėtinga. Galbūt jo universalumas puolime primena brolius Lavrinovičius, bet išskyrus pataikymą iš toli, nes dabar jis nemeta tritaškių ir daug kiečiau kovoja po krepšiu“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mėnuo, kuris gali pakeisti  Domanto likimą NBA

Egidijus Mockevičius

AFP/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Mockevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Egidijus Mockevičius
Duomenys: 23 metai | 208 cm | „Evansville Purple Aces“
Statistika: 31,8 min. | 15,7 tšk. | 63,7% dvit. | 14 kam. | 2,8 blk. 
Prognozė: Ispanijos lyga
D.Visocko palyginimas: Robertas Javtokas, Marijonas Petravičius

E.Mockevičius jau ketverius metus atstovauja Evansvilio universitetui ir vasarą kraustysis atgal į Europą. Šaukimas NBA naujokų biržoje jam neprognozuojamas, todėl labiausiai intriguoja jo potencialas Europoje. 

  • Žaidimo braižas

D.Visockas: „Nors Egidijaus ir Domanto statistika panaši, NBA komandos Domantą labiau vertina dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, Domantas yra 4 metais jaunesnis. Kitas dalykas, Egidijus yra tokio paties ūgio kaip Domantas (208 cm), bet žaidžia vidurio puolėjo pozicijoje. Pagal NBA standartus, jis yra šiek tiek per žemas šiai pozicijai. O ketvirtuoju numeriu šiai dienai jis žaisti negali, nes Evansvilyje visiškai nemesdavo iš vidutinio nuotolio ir neparodė, kad reikalui esant gali pasivaryti kamuolį.

D.Visockas: „Egidijus ateityje gali tapti Roberto Javtoko ir Marijono Petravičiaus stiliaus žaidėju“.

Jis taip pat nėra elitinis atletas, bet yra labai stiprus fiziškai. Egidijus yra geriausias kovotojas dėl kamuolių visoje NCAA ir tai ryškiai yra stipriausia jo žaidimo dalis.

Egidijus taip pat labai gerai ginasi vienas prieš vieną, bet turi pagerinti savo kojų darbą, kad galėtų sustabdyti žemesnius ir vikresnius žaidėjus, kurie prieš jį išeina pikenrolo situacijose.

Egidijus turi geras rankas, gali pagauti kamuolį ir gerai užbaigia atakas aplink krepšį. Tačiau jis nėra žaidėjas, kuriam Evansvilyje komandos draugai įmetė kamuolį po krepšiu ir liepė žaisti vienas prieš vieną.

Egidijus savo taškus susirenka iš žaidybinių situacijų – prasiveržus gynėjui ir perdavus jam kamuolį, žaidžiant du prieš du, po puolime atkovotų kamuolių arba po derinių, kurie Egidijui sukuria kampą, iš kurio jis gali iš karto užbaigti ataką“.

VIDEO: Egidijaus Mockevičiaus žaidimo epizodai
  • Prognozė

D.Visockas: „Egidijui neprognozuoja NBA naujokų biržos šaukimo, bet jis turėtų gauti savo šansą vasaros lygoje. Nors niekas neprognozuoja, kad Mockevičius gali kitąmet atsidurti NBA komandoje, visko gali pasitaikyti.

Žaidžiant NCAA galimybės kitokios nei Europoje. Būdamas taip arti NBA virtuvės, jis turėtų gauti šansą ir, be abejo, daug priklausys nuo jo paties. Bet reikės ir nemažai sėkmės – tinkamos komandos, tinkamo trenerio ir tinkamos situacijos.

Labai realu, kad Mockevičius po sezono atsidurs Ispanijos krepšinio lygoje ar panašiame lygyje jau pirmaisiais profesionalo karjeros metais. Egidijus ateityje Europoje gali tapti Roberto Javtoko, Marijono Petravičiaus stiliaus žaidėju“.

Rokas Gustys

gohofstra.com nuotr./Rokas Gustys
gohofstra.com nuotr./Rokas Gustys
Duomenys: 21 metai | 206 cm | „Hofstra Pride“
Statistika: 30,2 min. | 13,5 tšk. | 66,3% dvit. | 13 kam. | 1,2 blk.
Prognozė: Ispanijos, Italijos, Vokietijos lygos
D.Visocko palyginimas: Kasparas Kambala

Kitaip nei E.Mockevičius, R.Gustys dar turi porą metų pašlifuoti savo žaidimą NCAA. Šaukimas naujokų biržoje jam neprognozuojamas, bet Rokas turi potencialo tapti solidžiu žaidėju prestižinėse Europos lygose. 

  • Žaidimo braižas

D.Visockas: „Rokas šiemet atsiskleidė visu gražumu ir tapo vienu geriausių kovotojų dėl atšokusių kamuolių visoje Amerikoje. Rokas, kaip ir Egidijus, labai fiziškai stiprus žaidėjas, taip pat rungtyniaujantis vidurio puolėjo pozicijoje, nors NBA standartais jis šiai pozicijai ryškiai per žemas.

Skirtumas tarp Roko ir Egidijaus yra tas, kad Rokas dar galėtų persiorentuoti į sunkųjį kraštą, kadangi yra mobilus, turi neblogą metimą iš vidutinio nuotolio (nors šiemet nelabai turėjo galimybių tai parodyti). Gali pasivaryti kamuolį ir prasiveržti prieš didesnį žmogų nuo perimetro ir labai gerai perduoti kamuolį.

Rokas taip pat turi labai gerą krepšinio supratimą ir žino, kur atsidurti reikiamu metu. Rokas gerai žaidžia pikenrolą ir turi gerą nuovoką – kada pastačius užtvarą leistis, kada atsirasti laisvame aikštės plote, kur sulaukti perdavimo iš įžaidėjo.

Rokui atsiskleisti padėjo tai, kad šiemet jis žaidė su labai geru įžaidėju Juan'ya Greenu, kuris buvo pripažintas CAA konferencijos MVP ir yra vertinamas kaip vienas geriausių NCAA įžaidėjų.

VIDEO: Roko Gusčio žaidimo epizodai

Hofstros komandos puolimas labai paremtas pikenrolu, todėl Rokas dažnai užbaigdavo atakas gavęs gerą perdavimą iš pikenrolo situacijų.

Didžiausia silpnybė Roko žaidime šiemet buvo baudų metimai (tik 42,3 proc.). Ateityje Rokui reikia pagerinti kojų darbą, judėjimą gynyboje šonu, kad galėtų sustabdyti vikresnius žaidėjus, ypač jeigu norės žaisti sunkiuoju kraštu.

D.Visockas: „Pagal žaidimo stilių, kūno sudėjimą ir jėgą R.Gustys labiausiai primena Kasparą Kambalą“.

Taip pat turės įrodyti, kad gali stabiliai pataikyti iš vidutinio nuotolio bei praplėsti savo judesių arsenalą žaidžiant nugara į krepšį. Ateityje jis galėtų tapti hibridiniu 4-5 pozicijos žaidėju, kuris galėtų sėkmingai prisitaikyti prie komandos penketo puolime ir apsiginti prieš abiejų pozicijų krepšininkus“.

TAIP PAT SKAITYKITE: NCAA žibantis Rokas Gustys nori žaisti „Žalgiryje“

  • Prognozė

D.Visockas: „Rokui NCAA dar liko dveji metai, todėl jis tikrai gali paįvairinti savo žaidimą. Kadangi NCAA jis matomas visame pasaulyje, po universiteto jis turėtų gauti galimybę patekti į geriausias Europos lygas – Ispaniją, Italiją, Vokietiją ir t.t.

Nors NBA šiai dienai galbūt labiau svajonė, jeigu toliau tobulės tokiu tempu kaip pastaraisiais metais, niekada negali žinoti, kuo tai gali baigtis. 

Pagal žaidimo stilių, kūno sudėjimą ir jėgą R.Gustys labiausiai primena Kasparą Kambalą, o Lietuvoje panašaus stiliaus žaidėjų rasti sunku“.


Konferencijos ir komandos įtaka

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Gonzaga Bulldogs“ triumfas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Gonzaga Bulldogs“ triumfas

Sausio 28-ąją skelbtame ESPN NCAA konferencijų reitinge D.Sabonio WCC (Vakarų pakrantės) konferencija rikiavosi dvylikta, kai R.Gusčio CAA (Kolonijų atletikos asociacija) – dešimta, o E.Mockevičiaus MVC (Misuri Valio) – trylikta.

Palyginimui, bent aštuonios NCAA konferencijos į „Kovo beprotybę“ (68 stipriausių Amerikos komandų turnyrą, kuriame kaunasi dėl JAV čempionų titulo) deleguoja mažiausiai keturias komandas, kai visos kitos – tarp jų WCC, MVC ir CAA, tik po vieną.

WCC, MVC ir CAA pagal savo pajėgumą yra panašios ir Amerikoje priskiriamos prie aukštesnio pajėgumo, bet ne topinių konferencijų.

Pastaraisiais metais į NBA pateko nemažai talentų net ne iš elitinio ar aukštesnio pajėgumo, bet vidutinių konferencijų komandų: Stephenas Curry, Paulas George'as, Damianas Lillardas, CJ McCollumas, Kennethas Fariedas ir t.t.

Konferencijų reitingas skaičiuojamas pagal RPI sistemą. O jį sudaro komandų reitingas, kuris skaičiuojamas pagal tai, kokio pajėgumo komandą pavyko nugalėti. Kuo geresnę komandą įveiksi, tuo aukščiau kils RPI rodiklis. Atvirkštiniu atveju – pralaimėjus kuo žemesnį reitingą turinčiai ekipai, jis kris smarkiau.

NCAA iš viso sudaro 32 konferencijos, todėl Hofstros universiteto konferencijos rezultatas yra pakankamai aukštas.

CAA išsiskiria tuo, kad visos komandos yra panašaus pajėgumo, todėl favoritas retai kada būna aiškus. Tuo tarpu MVC ir WCC konferencijoje praraja tarp favoritų primena „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dominavimą LKL.

„Gonzaga Bulldogs“ krepšininkai „Kovo beprotybės“ nepraleidžia dar nuo 1999-ųjų, o, pavyzdžiui, R.Gusčio „Hofstra Pride“ ten pastarąjį kartą žaidė tik 2001-aisiais, E.Mockevičiaus „Evansville Purple Aces“ – 1999-aisiais.

Bet norint patekti į NBA, anot D.Visocko, nebūtina žaisti dominuojančiose komandose ar geriausiose konferencijose. Pirmajame NCAA divizione NBA komandos nepraleidžia talentų pro akis. Pastaraisiais metais į NBA pateko nemažai talentų net ne iš elitinio ar aukštesnio pajėgumo, bet vidutinių konferencijų komandų: Stephenas Curry, Paulas George'as, Damianas Lillardas, CJ McCollumas, Kennethas Fariedas ir t.t.

Pavyzdžiui, D.Visockui teko lankytis Evansvilio universiteto rungtynėse su „Wichita State“ komanda, o mačą stebėjo 7-8 NBA komandų skautai.

D.Visocko teigimu, žaidimas NCAA išaugina žaidėjo vertę. Be to, visi krepšininkai yra puikiai matomi ne tik NBA skautams, bet ir Europos klubams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius