Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 09 05

Negailestingas ketvirtfinalis: pasakišką lietuvių skrydį sustabdė serbai

Tobulai pasaulio čempionate žengę Lietuvos krepšininkai, iš kojų išvertę net ir amerikiečius, pirmą pralaimėjimą patyrė pačiame skaudžiausiame turnyro etape – ketvirtfinalyje.

Ne mažiau nei po 90 taškų iki tol metę Kazio Maksvyčio auklėtiniai antradienio rytą įsipainiojo Serbijos krepšininkų pinklėse, patys klydo gynyboje ir puolime, o svajonė apie pusfinalį skaudžiai dužo – 68:87 (25:24, 13:25, 17:24, 13:14).

Penkiomis pergalėmis iš eilės čempionatą pradėję lietuviai toliau žais tik dėl 5–8 vietų, o serbai tęs kovas dėl medalių.

VIDEO: „Krepšinio karštis“: L.Kleiza ir M.Gecevičius – apie pralaimėtą mūšį serbams ir Lietuvos krepšinio žaizdas

Nepatekę į pusfinalį mūsiškiai neišpildė ir K.Maksvyčio tikslo – neužsitikrino tiesioginio kelialapio į kitų metų olimpiadą Paryžiuje. Tiesa, dėl žaidynių mūsiškiai dar galės pakovoti. Kitąmet liepos 2–7 dienomis vyks papildoma olimpinė atranka, kurioje vėl varžysis ir Lietuva.

Kovas dėl 5 vietos šiame čempionate lietuviai pradės su Kanados ir Slovėnijos ketvirtfinalio pralaimėtoju.

Lietuviams lemiamose rungtynėse su Serbija negalėjo padėti Eimantas Bendžius, susižeidęs pergalingose paskutinėse rungtynėse su JAV.

Taikliausiai tritaškius šiame čempionate metanti Lietuva dvikovą su serbais taip pat pradėjo 4 iš 4-ių tolimais metimais, bet vėliau tikslą pasiekė jau tik 5 tritaškiai iš 24-ių (20,8 proc.).

Mūsiškiai dar pametė ir 15 kamuolių, serbai – tik 8, o rungtynių lūžis įvyko antrajame kėlinyje, per kurį rinktinė sukrapštė 13 taškų.

Bogdano Bogdanovičiaus traukiami serbai šovė į priekį ir lietuvių nebeprisileido.

Lietuva: Tadas Sedekerskis 14 (9 atk. kam., 21 naud. bal.), Rokas Jokubaitis 13 (9 rez. perd.), Jonas Valančiūnas (4 atk. kam.) ir Ignas Brazdeikis (3/11 met.) – po 11, Margiris Normantas 8.

Serbija: Bogdanas Bogdanovičius 21, Filipas Petruševas 17 (6 atk. kam., 3/3 trit.), Stefanas Jovičius 11 (3/5 trit.), Marko Guduričius 9 (6 rez. perd.), Nikola Jovičius ir Aleksa Avramovičius – po 8.

Rungtynių eiga

40 min. M.Normantas dar pataiko iš toli, bet tai – tik paguodos metimas. Skaudų pralaimėjimą patiriančiai Lietuvai kanda ir FIBA.

39 min. Tiksi paskutinės rungtynių minutės, o lietuvių veiduose matyti aiškus apmaudas. Pasakiškas lietuvių žygis netrukus baigsis, kovas teks tęsti dėl 5–8 vietų (65:86).

38 min. Kas būtų, jeigu būtų? Į italų krepšį turbūt būtume įmetę daugiau nei 63 taškus, bet serbai visiškai supančiojo lietuvių puolimą (63:83).

36 min. Milžinišką pranašumą susikrovę serbai jaučiasi lyg žuvys vandenyje. Meistriškai žaidžia ilgas atakas ir neleidžia lietuviams greitinti žaidimo ir dar pagalvoti apie stebuklą (62:83).

35 min. T.Dimša dar nenori pasiduoti – tritaškis (60:82).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Visiškas subyrėjimas. Lietuvos rinktinė prameta viską, ką meta link krepšio, o serbų sirgaliai ekstazėje po dviejų Filipo Petruševo tritaškių, didinančių skirtumą iki 25 taškų. Turbūt niekas neįsivaizdavo tokio košmariško scenarijaus šiandien Maniloje.

34 min. Serbams jau krenta viskas. F.Petruševas smeigia du tritaškius iš eilės ir varžovai šokinėja iš laimės. Minus 25... (57:82).

32 min. Tritaškiai nebegelbėja... 7/23 kol kas šiandien (55:76).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Baudos aikštelėje pelnėme 22 taškus, kai serbai – 46. O dar ir pagal tritaškius nelenkiame varžovų. Štai jums ir atsakymas, kodėl švieslentėje dabar dega tokie skaudūs skaičiai.

31 min. Minus 20... (55:75). Jau reikia stebuklo...

Trečias kėlinys

30 min. K.Maksvytis į aikštę meta ir D.Sirvydį. Taškus pelno M.Normantas (55:71), bet tuo pačiu atsako ir serbai (55:73).

29 min. M.Kuzminsko taškai (53:69).

29 min. Lietuviai toliau daužo lanką (51:69).

27 min. Siaubinga lietuvių klaida ir dar du lengvi serbų taškai (51:67). K.Maksvytis prašo dar vieno pasitarimo.

27 min. Dar vienas S.Jovičiaus tolimas dūris... (51:65).

26 min. R.Jokubaičio tritaškis vėl įkvepia vilties (51:62).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Stefanas Jovičius visoje Europoje yra žinomas dėl savo nestabilaus metimo iš toli, o iki rungtynių su Lietuva serbas buvo pataikęs vieną tritaškį iš aštuonių Maniloje. Šiandien jis smeigia du tolimus metimus ir gramzdina Lietuvą dar giliau.

25 min. Lietuviai rizikuoja gynyboje, o Stefanas Jovičius duria antrą tritaškį šiame kėlinyje... Deficitas jau 14 taškų (48:62).

24 min. J.Valančiūnas alkūne pataiko N.Milutinovui ir teisėjai švilpia pažangą puolime. JV griebiasi už galvos, o serbai vėl naudojasi lietuvių skylėmis gynyboje (48:59).

23 min. JV tęsia puikią kėlinio pradžią, o R.Jokubaitis dar nubėga ir į greitą puolimą (47:52). Deja, serbai vėl įmeta iš toli... (47:55).

22 min. J.Valančiūno taškai! (43:49). Serbai atsako tritaškiu... (43:52).

21 min. Geras ženklas! Iš karto po pertraukos I.Brazdeikis smeigia tritaškį, o mūsiškiai apsigina! (41:49).

Per pirmąją rungtynių pusę Lietuvos rinktinėje vienintelis T.Sedekerskis buvo dviženklis ir pagal pelnytus taškus (10), ir pagal naudingumo balus (15). Varžovų gretose B.Bogdanovičius turi 18 taškų ir 22 naudingumo balus.

Antras kėlinys

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Iki šių rungtynių mažiausiai taškų per kėlinį lietuviai buvo įmetę trečiajame ketvirtyje prieš amerikiečius – 17. Bet su dar didesniais sunkumais jie susidūrė antrajame kėlinyje prieš Serbiją. 4 metimai iš 16, 4 klaidos ir vos 13 taškų, o to rezultatas – 12 taškų pralaimėtas kėlinys ir -11 švieslentėje išeinant į ilgąją pertrauką. Mūsiškiams teks lipti iš giliausios duobės Maniloje.

20 min. B.Bogdanovičius smeigia į paširdžius... Serbų lyderis pataiko iš 8 metrų, o D.Motiejūnas prameta. Po pirmos pusės atsiliekame 11 taškų (38:49). Serbų lyderio sąskaitoje – net 18 taškų per pirmąją pusę.

20 min. M.Kuzminskas vieno tritaškio nepataiko, o kitoje atakoje laisvas jau suabejoja, neatakuoja, veržiasi ir užmina šoninę liniją... (38:46).

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Susvilusi pirmoji Mindaugo Kuzminsko rungtynių pusė. Jaunystės eliksyrą per pirmąsias penkerias rungtynes vartojęs veteranas jau prametė visus 4 tolimus metimus, daugelį jų – iš dėkingų situacijų. Po pro šalį švaistytų tritaškių metimų atsirado dvejonė – vietoje dar vieno laisvo tritaškio jis pasirinko prasiveržimą, bet užmynė šoninę liniją. Neapsikentęs K.Maksvytis į aikštelę sugrąžino T.Sedekerskį.

19 min. B.Bogdanovičiaus ir N.Milutinovo pikenrolas (36:44). Kitoje pusėje M.Kuzminskas žaidžia nugara, provokuoja pražangą ir sumeta baudas (38:44).

18 min. Serbai pameta kamuolį ir M.Normantas baigia greitą lietuvių ataką lengvais taškais iš po krepšio po aštraus V.Kariniausko perdavimo. Dabar jau S.Pešičius prašo pasitarimo (36:42).

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Serbija per lengvai randa kelią link Lietuvos rinktinės krepšio. Dažnai pirmuoju bandymu K.Maksvyčio komandos pirmąją gynybinę barikadą pramušantys varžovai nesulaukia didelio pasipriešinimo po krepšiu ir iš baudos aikštelės prieigų jau pelnė 30 taškų, kai kitoje aikštelės pusėje vargstantys mūsiškiai – 14.

18 min. Serbų persvara išauga iki devynių... (33:42).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Bogdanas Bogdanovičius šiame turnyre pataiko tik 35,9 proc. tritaškių ir prametė pirmąjį metimą šiandien, bet palikti jį laisvą greitame serbų išpuolyje vis tiek yra nedovanotina. Lietuviai jau 10 minučių nepataiko tritaškių, o serbai naudojasi mūsiškių gynybos klaidomis ir skirtumas pavojingai auga.

17 min. Bet gynyboje ir toliau žiojėja skylės... B.Bogdanovičius smeigia tritaškį, o įraudęs K.Maksvytis prašo minutės pertraukėlės (33:41).

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Tiesiog liepsnojantis nuo pirmųjų minučių Tadas Sedekerskis jau antrojo kėlinio viduryje fiksuoja antrą pagal dydį efektyvumo rodiklį (15 naud. bal.) šiose pasaulio pirmenybėse. Naudingiau Vitorijos „Baskonia“ žaidėjas sužaidė tik susitikime su Juodkalnija (19 naud. bal.), kai jam buvo patikėta pagrindinės varžovų žvaigždės Nikola Vučevičiaus globa.

16 min. Koks I.Brazdeikio kovingumas. Kauno „Žalgirio“ lyderis ima kamuolį varžovui nuo galvos ir pelno sunkius taškus (33:38).

16 min. B.Bogdanovičius paliekamas laisvas ir serbų lyderis baudžia... (31:38).

16 min. R.Jokubaitis įmeta vieną baudą iš dviejų, o lietuviai antrajame kėlinyje kol kas yra sukrapštę tik 6 taškus (31:36).

14 min. Netikėtas lyderis lietuvių rinktinėje – T.Sedekerskis rezultatyviausias su 10 taškų! (30:34). Puolėjo sąskaitoje dar ir 5 atkovoti kamuoliai bei net 15 naudingumo balų.

14 min. R.Jokubaičio blokas ir T.Sedekerskio taškai greitoje atakoje! Tik pirmas pataikytas lietuvių metimas iš žaidimo antrajame kėlinyje (28:32).

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Sudėtinga antrojo lietuvių penketo atkarpa. Keturių minučių ruožą tarp pirmojo ir antrojo kėlinių pralaimėjo 0:8, kol taškų badą nutraukė baudos metimą po techninės Marko Guduričiaus pražangos realizavęs Margiris Normantas. Treneris K.Maksvytis į aikštelę sugrąžino visą startinį penketuką.

13 min. A.Avramovičius serviruoja perdavimą N.Milutinovui, o V.Kariniauskas užsidirba pražangą puolime... (26:32).

13 min. M.Guduričius baudžiamas technine pražanga. M.Normantas įmeta baudos metimą (26:30).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Lietuvos rinktinė pasaulio čempionate pasižymi fantastišku antru penketu – penki iš septynių geriausius +/ – rodiklius komandoje turintys žaidėjai dažniausiai kyla nuo suolo, tačiau šiandien aikštėje dominuoja antrasis Serbijos penketas. Jis 6 taškų Lietuvos persvarą pavertė į 5 taškų deficitą, o Kazys Maksvytis grąžina starto penketo žaidėjus ant parketo.

12 min. M.Guduričius meta tritaškį ir M.Normantas paliečia serbo ranką. Lietuviai susirenka pasitarimui aikštėje, nes skirtumas auga iki 5 taškų (25:30).

12 min. Neraminantis ženklas – jau 5-oji lietuvių klaida...

11 min. Lietuvių gynyba ir toliau nežiba, o serbai pirmą sykį nuo pirmos minutės persveria rezultatą į savo pusę. Netrukus ir dar viena sėkminga varžovų ataka... (25:28). K.Maksvytis – piktas, nes jau ne pirmą sykį mūsiškiai nepasinaudoja galimybe prasižengti.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Pirmajame ketvirtyje mūsiškiai gyveno iš puikiai realizuotų tritaškių (5 iš 7). Itin agresyvia gynyba dvikovą pradėję serbai jau pirmoje atakoje apvogė Roką Jokubaitį, o iš viso per pirmąsias 10 minučių puikiai perdavimų linijas skaitę Svetislavo Pešičiaus vyrukai perėmė 4 kamuolius, kurie virto į 6 lengvus taškus greitose atakose.

Pirmas kėlinys

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Jonas Valančiūnas 7 taškais per pirmąjį kėlinį ne tik truktelėjo Lietuvą į priekį, bet ir tapo rezultatyviausiu lietuviu pasaulio čempionatuose – su 273 taškais jis aplenkė iki šiol pirmavusį Liną Kleizą (268 taškai).

10 min. Lietuviai praranda dar vieną kamuolį... O K.Maksvytis paskutinėms kėlinio sekundėms nuo suolo kelia ir G.Maldūną. Lietuviai neprasižengia, nors dar turi vieną neišnaudotą pražangą ir serbai mažina skirtumą iki minimumo (25:24). I.Brazdeikiui užbaigti taškais kėlinio nepavyksta.

9 min. Į aikštę žengia JAV rinktinės siaubas – V.Kariniauskas.

9 min. Iš toli pataiko ir R.Jokubaitis! Tritaškiai – 5/6 (25:22).

7 min. Lietuviai ir toliau puola nuostabiai. Taškų sąskaitą atsidaro ir J.Valančiūną pakeitęs D.Motiejūnas (20:15). Deja, apsiginti nepavyksta... Serbai antruoju bandymu pelno du su pražanga, o netrukus ir lygina rezultatą po R.Jokubaičio prarasto kamuolio (20:20).

5 min. Iggy prideda dvitaškį greitame puolime, bet mūsiškiams kol kas daugiausiai problemų kelia B.Bogdanovičius. Serbų lyderis jau yra surinkęs net 8 taškus (16:12). Jo stabdyti nuo suolo kyla M.Normantas.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Nors prieš rungtynes dėl neįvardintų priežasčių neteko snaiperio Eimanto Bendžiaus (vid. 39,1 proc. trit.), Lietuva tęsia kosminį pataikymą iš toli pasaulio pirmenybėse. Iki šių rungtynių pirmavę pagal tritaškių pataikymą (vid. 46,4 proc.) Kazio Maksvyčio auklėtiniai per pirmąsias 4 minutes į Serbijos krepšį suleido visus 4 tolimus metimus.

4 min. Kosmosas! Jau 4/4 tritaškių! (14:10).

3 min. Tritaškiais ir toliau lyja! Taikliausia čempionato komanda Lietuva įmeta dar vieną. Pasižymi ir I.Brazdeikis, ir T.Sedekerskis. Kol kas 3/3. Deja, nepavyksta apsiginti nuo serbų dvitaškių (11:10).

2 min. Serbai nepataiko, o JV prideda ir taiklų tritaškį! (5:2).

1 min. Lietuviai rungtynes pradeda klaida, kuria pasinaudojęs B.Bogdanovičius pelno pirmuosius taškus. Kitoje pusėje galingu žaidimu nugara atsako J.Valančiūnas (2:2).

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Po grupių etapo Lietuvos sirgalių Maniloje ryškiai sumažėjo – iš buvusių 300 liko maždaug trečdalis. Jiems atsvara taps ir panašios serbų pajėgos. Beje, nemaža dalis serbų rodė nepagarbą Lietuvai, mūsų himno metu rėkaudami ir fotografuodamiesi. Panašu, kad į Manilą susirinko šios šalies „grietinėlė“.
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Sveikinuosi iš Manilos! Čia ankstyvu Lietuvos laiku netrukus prasidės pats svarbiausias pasaulio čempionato mūšis Lietuvai. Pastaruosius du kartus, kai lietuviai žaidė prieš serbus, nė viena komanda nepelnė net 70 taškų, bet šįkart grumsis dvi iš trijų rezultatyviausių planetos pirmenybių ekipų. Kas laimės potencialias taškų lenktynes? Netrukus sužinosime – pirmyn, lietuviai!

Kazio Maksvyčio treniruojami lietuviai ketvirtfinalį pasiekė nepatyrę nė vienos nesėkmės, o pastarosiose rungtynėse skambiai patiesė ir JAV rinktinę.

Serbai laimėjo pirmąją grupę, bet antrojoje nusileido italams ir užėmė 2 vietą, tapdami lietuvių varžovais ketvirtfinalyje.

Pasaulio čempionatų istorijoje mūsiškiams tai bus penktasis ketvirtfinalis. Etapas, kurio laimėtojas tęsia kovą dėl medalių, o pralaimėjusi ekipa priversta tenkintis varžybomis dėl 5–8 vietų.

Lietuvos ir Serbijos poros laimėtojas pusfinalyje žais su Kanados ir Slovėnijos ketvirtfinalio nugalėtoju. Nesėkmę patyrusi ekipa taip pat susitiks su kanadiečiais arba slovėnais (pralaimėtojais).

Iki šiol lietuviams pavyko laimėti du tokius mūšius, o kiti du baigėsi nesėkmingai. Su serbais pastarąjį sykį ketvirtfinalyje teko kautis 2003-ųjų Europos čempionate – tuomet varžovai dar žaidė kaip jungtinė Serbijos ir Juodkalnijos komanda. Mūsiškiai tą akistatą laimėjo (98:82), o galiausiai tapo ir Europos čempionais.

VIDEO: Kazio Maksvyčio komentarai apie artėjančią dvikovą su serbais

Šis ketvirtfinalis – dvigubos reikšmės. Pergalės atveju, lietuviai ne tik patektų į pusfinalį ir tęstų kovą dėl medalių, bet ir įgytų geras galimybes užsitikrinti tiesioginį kelialapį į kitų metų Paryžiaus olimpiadą (juos gaus dvi geriausiai pasirodžiusios Europos komandos). Būtent tokį tikslą prieš čempionatą kėlė K.Maksvytis.

Tuo metu 74-erių Svetislavo Pešičiaus treniruojami serbai prieš ketvirtfinalį favoritų etiketę klijavo lietuviams. Istoriškai, mūsiškiai su Serbija (kaip viena šalis didžiuosiuose turnyruose žaidžia nuo 2006-ųjų) yra žaidę 5 kartus ir iškovoję 3 pergales.

Pastarąjį kartą šios komandos oficialiame turnyre susikibo 2015-ųjų metų Senojo žemyno pusfinalyje Prancūzijoje. Jono Kazlausko auklėtiniai tuomet triumfavo 67:64 ir antrą kartą paeiliui žengė į Europos čempionato finalą.

Šiame čempionate žaidė du šiuometinės Lietuvos rinktinės nariai – Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Valančiūnas. Serbijos rinktinės marškinėlius vis dar vilki Bogdanas Bogdanovičius ir Nikola Milutinovas.

Daugiau krepšinio čempionato naujienų skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius